واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
ظریف از پلکان سفرهای منطقهای به حضور در ژنو2 میرسد؟/ آغاز دور جدید دیپلماسی فعال منطقهای ظریف
در بحبوحه مناقشات بر سر حضور ایران در کنفرانس صلح ژنو2 سوریه، رئیس دستگاه دیپلماسی برای سومین بار در چند ماه اخیر عازم کشورهای منطقه شده است.
به گزارش نامهنیوز، «محمد جواد ظریف» در دومین سفر منطقه ای خود از زمان حضور در دولت یازدهم تنها یک روز پس از توافق نهایی در ژنو میان ایران و 1+5 بر سر زمان و نحوه اجرای مقاد توافق نامه ژنو عصر روز دوشنبه عازم بیروت شد و با مقامات این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
ظریف پس نخستین سفر منطقه ای خود به کشورهای حاشیه خلیج فارس (قطر، کویت و عمان) به موازات باقی ماندن حدس و گمان ها در خصوص سفر به عربستان عازم ترکیه و اکنون نیز در آستانه برگزاری کنفرانس صلح ژنو2 سوریه با حضور کشورهای تاثیرگذار منطقه و جهان در موضوع سوریه با هدف یافتن راه حلی در خصوص بحران سوریه، در بیروت به سر میبرد و قرار است با «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه نیز دیدار و سپس به اردن و عراق سفر کند.
ظریف طی 6 ماه گذشته دییلماسی فعال و قوی دولت یازدهم را به نمایش گذاشت و با بهره گیری از دو دهه تجربه، پروژه تنش زدایی با غرب و بهبود روابط با کشورهای همسایه و منطقه را به ویژه آنکه خاورمیانه در این روزها آبستن مهمترین حوادث چند دهه اخیر است را کلید زد.
به نظر می رسد با توجه به تحرکات دیپلماسی ایران در روزهای گذشته و سفر منطقه ای ظریف و همچنین سفر آتی وی به مسکو و نیز با توجه به اعمال فشار روسیه و اذعان سازمان ملل و دیگر قدرت های بین المللی از قبیل آلمان و فرانسه به ضرورت مشارکت ایران در کنفرانس ژنو2، احتمالا ایران به عنوان یکی از اعضای شرکت کننده در این کنفرانس دعوت نامه را دریافت خواهد کرد.
سوریه و ژنو2، مهمترین موضوع دستور کار دستگاه دیپلماسی
پایان دادن به بحران سوریه که وارد سومین 3 سال خود شده و به تنشی فراگیر میان کشور منطقه تبدیل شده است شاید پس از پرونده هسته ای ایران در ژنو مهمترین موضوع در دستور کار دیپلماسی دولت یازدهم باشد. ایران که به همراه روسیه توانست سایه جنگ قطعی بر سر دمشق را از سر این کشور دور کند اکنون اما از سوی آمریکا برای نقش آفرینی در حاشیه ژنو2 دعوت شده و تاکید کرده است که در این کنفرانس شرکت نخواهد کرد.
در حالی که دعوتنامه حضور در دومین کنفرانس بین المللی برای حل و فصل بحران سوریه برای کشورهای دعوت شده ارسال شده است، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا روز گذشته پس از نشست مشترکی با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه و اخضر ابراهیمی نماینده ویژه سازمان ملل در سوریه بار دیگر ضمن تاکید بر نقش تاثیرگذار تهران در موضوع سوریه، تکرار کرد که ایران در صورت پذیرش مفاد کنفرانس ژنو1 برای حضور در کنفرانس پیش رو نیز دعوت خواهد.
در مقابل ظریف که در کنفرانس خبری با همتای لبنانی خود حضور داشت به سخنان کری واکنش نشان داد و تاکید کرد که ایران هیچ پیش شرطی را نخواهد پذیرفت، وی همچنین تاکید کرد که تهران طالب این دعوت نیست.
با این حال وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که واشنگتن تلاش میکند تا با استفاده از راه حل های سیاسی عربستان و ایران در کنفرانس ژنو2 حضور داشته باشند. پس از عدم دعوت از ایران عربستان نیز که به همراه قطر برای حضور در این کنفرانس دعوت شده بود از لیست مدعوین کنار گذاشته شد.
به موجب توافقی که در کنفرانس ژنو1 به امضای اعضا رسید، کشورهای شرکت کننده موافقت کردند دولتی انتقالی در سوریه بدون حضور «بشار اسد» تشکیل شود. ایران اما همواره بر هرگونه توافقی که حضور اسد در آینده سیاسی سوریه را کنار گذاشته باشد مخالفت و تاکید کرده است که بشار اسد باید جزوی از نقشه راه اینده این کشور باشد.
دومین تور منطقه ای ظریف به موازات باقی ماندن حدس و گمان ها در خصوص سفر به عربستان
سفر ظریف به بیروت از این جهت حائز اهمیت است که لبنان در روزهای گذشته شاهد آغاز تلاش ها برای تشکیل دولت است. دیدار ظریف با مقام های لبنانی و به ویژه اعضای گروه 14 مارس (مخالفان حزب الله و جنبش امل) بدان معناست که ایران به دنبال برقراری آرامش و تشکیل دولت در لبنان است و حتی به نظر می رسد موافقت حزب الله با فرمول (8-8-8) برای تشکیل دولت و نادیده گرفتن موضوع یک سوم تعطیل کننده پس از تلاش های تهران صورت گرفته باشد. از این رو، ایران نقش و جایگاهی کلیدی نه تنها در لبنان بلکه در سوریه نیز دارد.
ظریف به محض ورود به بیروت در فرودگاه بین المللی این شهر در پاسخ به سئوالی در خصوص روابط ایران وعربستان اظهار داشت : همواره روابط با کشورهای همسایه برای ما از اولویت برخوردار بوده و اعتقاد هم داریم که روابط جمهوری اسلامی ایران با عربستان سعودی هم برای هر دو کشور و هم برای صلح و امنیت منطقه منطقه بسیار حائز اهمیت است. وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: برای همین است که ما برای گفت وگو و مذاکره با برادران عربستانی در هر سطحی آمادگی داریم.
بر این اساس همچنین قرار است ظریف با مقام های سوری و در رأس آنها بشار اسد رئیس جمهور نیز دیدار کند. ظریف همچنین در نظر دارد به اردن و عراق نیز سفر کند.
ظریف در نخستین سفر منطقه ای خود به کشورهای قطر، کویت و عمان سفر کرد. نخستین تور منطقه ای ظریف تنها چند روز پس از توافق تاریخی ایران و 1+5 در ژنو در ماه نوامبر گذشته صورت گرفت. ظریف در این سفر به کشورهای حاشیه خلیج فارس اطمینان داد که توافق نامه هسته ای ژنو برای کشورهای منطقه هیچ هزینه ای به همراه نخواهد داشته باشد.
دیدار ظریف از عمان نیز از جهت نقش آفرینی سلطنت نشین عمان در مذاکرات محرمانه تهران و واشنگتن حائز اهمیت بود. پایتخت عمان طی ماه های گذشته میزبان مقامات ایرانی و آمریکایی در مذاکرات بر سر پرونده هسته ای ایران بود.
1392/10/24
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]