تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 2 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):پروردگارم هفت چيز را به من سفارش فرمود: اخلاص در نهان و آشكار، گذشت از كسى كه ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832332959




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تجربه سایر کشورها در بهره گیری از فرصتهای رایگان؛هیاهو برای هیچ


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

تجربه سایر کشورها در بهره گیری از فرصتهای رایگان؛هیاهو برای هیچ تهران - ایرنا - همه ما از واژه «رایگان» یا «مجانی» خوشمان می آید. چون باعث میشود احساس کنیم در برابر دریافت چیزی، هزینه ای پرداخت نکرده ایم. کسی با دریافت کالای مجانی بازنده نمی شود چرا که حتی اگر به اشتباه انتخاب کرده باشد متضرر نشده است.


به گزارش الف ، اشتیاق و ولع برای دریافت کالای مجانی یا استفاده از خدمات رایگان میتواند به رفتارهای جنون آمیزی در افراد منجر شود و آنها را به کارهای عجیب و غریب و حتی خشونت آمیز وادارد. پدیده ای که روانشناسان از آن به عنوان «قدرت گیج کننده ذهن منطقی» یاد میکنند؛ قدرتی که ظاهرا تنها در دست کلمه «مجانی» است.
به نظر می رسد واژه های تخفیف و حراج نیز می توانند همین واکنشها را در افراد پدید آورند. اشتیاقی از این دست، گرچه تحت تاثیر عوامل فرهنگی از جامعه ای به جامعه دیگر شدت و ضعف پیدا می کند اما به نظر می رسد پدیدهای فراگیر است.
بحث هایی که سبد کالا و تدبیر ناکافی برای توزیع بی مساله آن و واکنش های مردم در رسانه ها و میان اهل نظر برانگیخت باعث جستجویی شد تا ببینیم که آیا واکنش بحث برانگیز مردم که از آن تعبیر به رویهِ منفی فرهنگِ مردم شد، در سایر کشورها نظیر و مشابهی دارد یا خیر؛ که البته داشت و پرتعداد هم بود.
* جمعه سیاه؛ جنجال برای خرید ارزان
جمعه سیاه (Black Friday) روز پس از روز شکرگزاری در ایالات متحده آمریکاست و اغلب به عنوان آغاز فصل خرید تعطیلات کریسمس شناخته میشود. اغلب فروشگاه ها در این روز از صبح خیلی زود آغاز به کار می کنند و اجناس خود را با تخفیف های استثنایی در حراج به فروش می رسانند. میزان تخفیف در برخی از این مراکز خرید به قدری بالاست که میتوان آن را با یک خرید رایگان برابر دانست. جمعه سیاه روز تعطیل نیست اما در کالیفرنیا و برخی دیگر از ایالتهای آمریکا این روز را برای کارکنان دولت تعطیل اعلام می کنند. بسیاری از کارکنان مشاغل آزاد و دانش آموزان نیز در روز شکرگزاری و جمعه پس از آن تعطیل هستند به همین دلیل تعداد خریداران بالقوه در این روز افزایش بسیار چشمگیری پیدا می کند. از سال 2005 تاکنون جمعه سیاه شلوغترین روز خرید در آمریکاست.
نام گذاری این روز در اصل از تردد سرسام آور مردم در مراکز خرید و ترافیک سنگین خودروها در فیلادلفیا نشات گرفت اما بعدها این عنوان وجه تسمیه دیگری نیز پیدا کرد. به طور معمول فروشندگان از ماه ژانویه تا نوامبر شرایط نامساعد فروش یا حتی ضرر مالی را تجربه میکنند (خط قرمز) و جمعه سیاه نقطه بازگشت مجدد آنان به سودآوری یا خط سیاه است.
برای فروشگاههای زنجیرهای بزرگ مانند وال مارت، درآمد خالص از اول ژانویه مثبت می شود و جمعه سیاه میتواند سود خالص آنها را از 14 میلیارد به 19 میلیارد دلار برساند. از سال 2000 به بعد، فروشگاهها از ساعت چهار و پنج صبح کار خود را آغاز میکنند. در سال 2011 فروشگاههایی مانند Target, Khol’s, Macy’s و ... برای نخستین بار از نیمه شب حراج خود را شروع کردند. در سال 2012 نیز والمارت و بسیاری دیگر از فروشگاه ها اعلام کردند از ساعت هشت شب روز قبل باز خواهند بود.
جمعه سیاه محدود به آمریکا نیست. در این روز جمعیت انبوهی از کانادایی هایی که در حوالی انتاریو زندگی می کنند به مراکز خرید مرزی آمریکا هجوم میبرند و همین مساله بر میزان ازدحام و شلوغی جمعه سیاه در آمریکا میافزاید. علت این امر ارزانتر بودن اجناس در آمریکا و قدرت بیشتر دلار کاناداست. از سال 2008 به بعد به دلیل افت ارزش دلار کانادا در مقایسه با آمریکا بسیاری از خرده فروشان بزرگ کانادا، حراجی های جمعه سیاه را در داخل این کشور راه میاندازند تا از خروج مشتریان خود از کانادا جلوگیری کنند. در سالهای اخیر، جمعه سیاه به کشورهای دیگری مانند انگلستان نیز سرایت کرده و از طریق خرده فروشان بزرگ مانند اپل و آمازون گسترش چشمگیری یافته است. تعداد زیادی از کمپانی های آنلاین و غیرآنلاین نیز در اروپا این سنت آمریکایی را ادامه می دهند.
* مردن برای ارزان خریدن
ازدحام مردم مشتاق برای خرید ارزان بیرون از فروشگاهها و هجوم همزمان آنها به درهایی که یکباره گشوده می شود سالهاست که خرید در جمعه سیاه را به یک روز پرحادثه و پرتلفات تبدیل کرده است. در بسیاری مواقع، هجوم مردم سبب شکسته شدن درها، درهم ریختن قفسه ها، صدمه دیدن مبلمان فروشگاه ها و حتی آسیب دیدن کارکنان مراکز خرید می شود. درگیری بین خریداران بر سر پارکینگ یا یک کالا بسیار معمول است. در این ازدحام افراد زیادی زیر دست و پا میمانند و آسیب می بینند. این همه حادثه برای چند دلار تخفیف!
سال 2008 جمعیتی نزدیک به دو هزار نفر از خریداران از ساعت پنج صبح مقابل درهای وال مارت در نیویورک تجمع کردند. هنگامی که درهای ورودی باز شد جماعت خسته و البته هیجان زده به سمت فروشگاه هجوم بردند، درها را شکستند و سبب مرگ یکی از کارکنان جوان فروشگاه شدند. خریداران بدون توجه به مرگ فروشنده جوان به تلاش برای ورود به ساختمان ادامه دادند و مانع از کمک رسانی سایر کارکنان به فرد آسیب دیده شدند. آنها اعتراض می کردند که مدت زمان زیادی در سرما ایستاده اند و دیگر حاضر نیستند منتظر بمانند.
بدتر آنکه حتی پس از ورود پلیس به صحنه و تلاش ماموران برای نجات فروشنده نگون بخت، مردم همچنان به هل دادن یکدیگر ادامه دادند و حتی مانع از اقدام ماموران پلیس شدند. در این واقعه موارد دیگری از آسیب دیدگی و جراحت خریداران نیز گزارش شد. در جمعه سیاه 2010 یک زن به جرم تهدید خریداران با اسلحه، بیرون از فروشگاه Toy’s ‘R’ Usدر ویسکانسین دستگیر شد.
دستگیری های مشابهی نیز در جورجیا، ایندیاناپولیس، فلوریدا و نیویورک به دلیل اعمال خشونت خریداران، درگیری با یکدیگر و ضرب و جرح کارکنان فروشگاه ها در همین سال گزارش شده است. یک سال بعد، یک زن در کالیفرنیا با پاشیدن اسپری فلفل به دیگر خریداران باعث آسیب دیدن 20 نفر شد. به گفته شاهدان عینی این زن که به همراه دو فرزندش در صف انتظار بازگشایی فروشگاه بود به دلیل فشار جمعیت در صف یکباره کنترل خود را از دست میدهد و با خشونت به سایر خریداران حمله می کند.
همین سال فرد دیگری در وال مارت کالیفرنیا مورد اصابت گلوله قرار می گیرد و جان خود را از دست میدهد. نکته تاملبرانگیز آنکه کارکنان وال مارت اجازه ندارند خریداران را لمس کنند و همین امر سبب میشود در درگیری هایی از این دست، صدمه ببینند. در جمعه سیاه 2012 و 2013 نیز موارد مشابهی از هجوم مردم و بی نظمی، درگیری در مراکز خرید و حتی شلیک گلوله و زخمی شدن خریداران گزارش شده است.
سه گانه South Park فیلمی است که در آن خشونت های روز جمعه سیاه به تصویر کشیده شده است. در این فیلم هر قدر میزان تخفیف اجناس افزایش مییابد خریداران بیشتر و بیشتر تشنه خون یکدیگر می شوند تا جایی که تقریباً تمامی افرادی که بیرون از مرکز خرید هستند به قتل میرسند و فروشگاه، مملو از اجساد قربانیان دیگر باقی میماند! خشونت و درگیری برای خرید یا دریافت کالای مجانی به جمعه سیاه محدود نمیشود. در وقایع مشابهی در تمام طول سال میتوان شاهد چنین رویدادهایی در سراسر آمریکا بود. به عنوان مثال تنها کاربرد یک جفت کفش، پوشاندن پای آدمهاست اما کافی است همین کفش لوگوی «مایکل جردن» را بر خود داشته باشد تا خریدارانش جنون زده حاضر شوند درهای فروشگاه را بشکنند، همدیگر را هل بدهند به هم آسیب بزنند تا یک جفت از جدیدترین تولیدات این برند سرشناس را به دست بیاورند!
دسامبر سال گذشته رسانه های خبری آمریکا از هجوم بیسابقه خریداران مشتاق به فروشگاه ایست لند مال در کلمبوس اهایو خبر دادند. این افراد به قصد دریافت بن خرید کفش جدید ورزشی Air Jordan چنان به فروشگاه مذکور حمله ور شدند که در ورودی فروشگاه از جا کنده شد.
شگفت آورتر آن که همه این خریداران دست خالی از فروشگاه بیرون آمدند چرا که بن مذکور 170 دلار قیمت داشت و خریداران می بایست یک هفته بعد برای دریافت کفش مراجعه میکردند. خوشبختانه در این حادثه تنها درهای فروشگاه آسیب دید و پلیس که برای کنترل اوضاع به محل فراخوانده شده بود نیازی به مداخله در این صحنه رعبآور پیدا نکرد. در سال 2012 رویداد مشابهی در رونمایی از کفش جدید ایر جردن رخ داد که طی آن یک نفر به جرم ایجاد آشوب و بلوا دستگیر شد. در مراسم رونمایی از کفش های جدید همین برند در اوکلندمال نیز یک خریدار به شدت زخمی شد.
* باکسینگ دی یا رینگ بوکس
سنت فروش فوق العاده در جمعه سیاه آمریکا در اروپا نیز الگوبرداری شده است. کشورهایی نظیر انگلستان، کانادا، هنگکنگ، استرالیا، نیوزیلند، کنیا، آفریقای جنوبی، گویان، ترینیداد و توباگو نیز در اقدامی مشابه روز 26 دسامبر را روز باکسینگ دی (Boxing Day )نامگذاری کرده اند و در این روز خریداران را به حراج های گسترده در مراکز خرید فرا می خوانند. در ایرلند و ایتالیا این روز را روز «سن استفان» می نامند.
برای تجار، فروشندگان و کاسب های اروپا نیز باکسینگ دی روزی است که با بازگشت چشمگیر سرمایه همراه است. در سال 2009 تنها در انگلستان قریب به 12 میلیون خریدار در این حراج گسترده شرکت کردند. صف های طولانی، آشوب و غوغا، ازدحام عجیب، هجوم بی سابقه ... این واژه ها تنها برخی از عناوینی است که خبرنگاران و رسانه ها برای توصیف 26 دسامبر 2013 به کار گرفته اند. در انگلستان، خریداران هیجان زده و مشتاق بیرون از فروشگاه های خیابان آکسفورد مناظری را به وجود آوردند که حتی خبرنگاران نیز در توصیف آن درماندند.
خریدارانی که بسیاری از آنها از آسیای دور آمده بودند تا در باکسینگ دی سبد خود را از اجناس ارزانقیمت پر کنند در صفها انتظار می کشیدند. گزارش ها نشان می دهد بسیاری از این خریداران از آسیای میانه، روسیه، نیجریه و چین تنها برای خرید در این روز به انگلستان سفر میکنند و از ساعات اولیه شب قبل در سرمای خیابان صف می کشند. این همه شور و اشتیاق تنها برای خرید اجناس لوکس و گرانقیمتی (به ویژه کیف و کفش و لباس) است که در این روز از تخفیفهای استثنایی برخوردار می شوند تا حدی که میتوان آن را یک خرید مجانی به حساب آورد.
در یکی از خبرها آمده است: وقتی درهای ورودی فروشگاهها باز شد نگهبان ها فریاد می کشیدند: «آرام باشید»، «مراقب کودکان و سالمندان باشید»، «همدیگر را هل ندهید»، «فرصت هست، همه وارد خواهید شد»، «نترسید» ... اما ظاهراً کسی این فریادها را نمیشنید. در مدت حراج، خریداران با ولع بسیار کیف و کفشهای مارکدار پرادا، گوچی و مالبری را از دست یکدیگر میقاپیدند و به سمت صندوقها می گریختند تا از خریدهای خود محافظت کنند.
در باکسینگ دی 2013 سایتهای خبری نوشتند که تمامی قفسههای مربوط به اجناس ویکتوریا سیکرت و استلا مککارتنی و کیف و کفشهای ژیوانشی در فروشگاه Selfridges در مدت کمتر از 15 دقیقه به برهوت تبدیل شد. برای نخستین بار پلیس برای حفاظت از جان خریداران، کارکنان فروشگاه و نیز جلوگیری از حمله افراد مسلح و سرقت در فروشگاه حضور داشت. موارد متعددی از درگیری بین خریداران نیز گزارش شد و چندین نفر در اثر فشار جمعیت در صف های ورودی از هوش رفتند یا زخمی شدند.
تنها در همین مرکز خرید در لندن که برای توریست ها نامی آشناست خریداران در یک ساعت اول حراج دو میلیون پوند خرید کردند آن هم در حالی که هنوز چهار هزار نفر بیرون از فروشگاه در انتظار ورود به ساختمان بودند. در مراکز خرید وستفیلد در غرب و شرق لندن، تعداد خریداران باکسینگ دی 85 هزار نفر تخمین زده شد.2 در روز حراج باکسینگ دی در سال گذشته میلادی استرالیا نیز شاهد هجوم بیسابقه خریداران به مراکز خرید و فروشگاه ها بود. تخفیف 50درصدی اجناس مارکدار چنان مردم را از خود بیخود کرد که تنها در یکی از مراکز خرید این کشور (راندل مال در شمال آدلاید) بیش از 120 هزار نفر در مدت حراج 10 میلیون دلار خرید کردند.
لوازم الکترونیک، جواهرآلات و قهوه ساز پرفروشترین اجناس تخفیف دار در این حراجیها گزارش شده است. در فروشگاه دیگری به نام David Jones به خریداران وعده داده شد که به 50 خریدار اول، کارت هدیه ای معادل 100 دلار اهدا خواهد شد. همین امر باعث شد صدها خریدار ساعت ها پیش از شروع حراج برای بستن صف به این مرکز خرید هجوم بیاورند.
* رایگان به هر قیمت
اشتیاق مردم برای هر چیز مجانی ظاهراً حد و مرزی ندارد آنچنان که حاضرند هر شرطی را بپذیرند و حتی هنجارشکنی کنند و رفتارهای غیراجتماعی از خود بروز دهند. ازدحام خریداران نیمه عریان در برابر فروشگاه دیزیگوال (Desigual) در ایتالیا، تنها دو هفته قبل به یکی از رویدادهای خبری شگفت انگیز در رسانه های جهان تبدیل شد، اما نگاهی به رویدادهای مشابه نشان میدهد عریان شدن برای خرید مجانی چندان هم کمسابقه نیست. در ژانویه سال 2012، 250 خریدار نیمه برهنه به فروشگاهی در مرز آلمان-دانمارک هجوم آوردند.
صاحب فروشگاه به مناسبت افتتاح آن اعلام کرده بود که به 100 نفر مشتری اولی که عریان وارد فروشگاه شوند یک سبد خواربار رایگان (معادل270 یورو یا 340 دلار) اهدا خواهد کرد. جالب آنکه خریداران شب قبل از افتتاح فروشگاه، مشتاقانه بیرون از آن اطراق کرده بودند تا مطمئن شوند جزو 100 نفر نخست هستند. حتی صاحب فروشگاه نیز از این استقبال چشمگیر شگفت زده شد. برای کنترل ورود مشتریان هیجانزده، پلیس ناچار به مداخله شد و خریداران را در گروههای 20 نفری به داخل فروشگاه هدایت کرد.
رویدادهایی از این دست، در خارج از ایران نشان میدهد واژهFree میتواند در افراد چنان شور و اشتیاقی ایجاد کند که حتی به بهای گزاف، از هنجارهای اجتماعی و اقتضای عقل و منطق، صرف نظر کنند.

پی نوشتها:
1-Rational- mind- confusing power of the word Free
2-http://www.dailymail.co.uk/news/article-2529381/Boxing-Day-sales-begin-Thousands-queue-grab-post-Christmas-bargains-stores-slash-prices-50.html
س.ن1744
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




21/11/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن