واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > جنوب > اصفهان حیدرپور مطرح کرد:
کاهش شدید حوضه های آب زیرزمینی در سال های اخیر
اصفهان – خبرگزاری مهر: معاون بهره برداری شرکت آب منطقه ای اصفهان با اشاره به اینکه بیشترین تنش آبی استان در بخش کشاورزی بوده است، گفت: در سال های اخیر به دلیل کمبود آب و استفاده بیش از اندازه از حوضه های آب زیرزمینی کاهش آبی شدیدی را در این بخش شاهد بوده ایم.
به گزارش خبرنگار مهر، حیدرپور در نشست تخصصی آب و رسانه با اشاره به وضعیت منابع و مصارف آب در سال های اخیر با اشاره به اینکه حوضه زاینده رود تامین کننده مصارف مختلف آب شرب، کشاورزی و صنعت در اصفهان است اظهار داشت: 250 هزار هکتار اراضی کشاورزی تحت پوشش رودخانه زاینده رود قرار دارد و علاوه بر تامین آب شرب 5 میلیون نفر در اصفهان، چهارمحال، یزد و مرکزی (شهر دلیجان) تامین آب صنایع ملی، فولاد، ذوب آهن، پتروشیمی و موارد دیگر از طریق این حوضه انجام می شود.
وی بیان داشت: جمعیت اصفهان حدود 5 میلیون نفر و چهارمحال 79 هزار نفر است و مساحت حوزه زاینده رود در اصفهان 29 هزار کیلومتر و در چهارمحال یک هزار و 900 است.
معاون بهره بردار شرکت آب منطقه ای با اشاره به اینکه از سویی 98 درصد جمعیت حوزه زاینده رود در اصفهان دو درصد در چهارمحال ساکن هستند، گفت: هم اکنون 580 میلیون مترمکعب کمبود آب در سد داریم که این میزان به شکل سالیانه یک میلیارد مترمکعب است.
وی با اشاره به وضعیت بارندگی تجمعی زاینده رود گفت: در ایستگاه شاخصی همچون زاینده رود همیشه بارندگی ها کمتر از حد نرمال بوده است به گونه ای که در طول سال های گذشته از 40 درصد کاهش بارندگی تا 15 درصد را در این منطقه شاهد بوده ایم و حجم ورودی زاینده رود نیز به همین نسبت کاهش یافته است.
کاهش 35 درصدی حجم آب ورودی سد زاینده رود
حیدرپور تصریح کرد: در حالی که به شکل طبیعی یک میلیارد و 580 میلیون مترمکعب باید حجم آب ورودی سد باشد در 5 سال اخیر این میزان از 45 درصد تا 20 درصد کاهش یافته و در مجموع 35 درصد کاهش ورودی داشته ایم.
وی با اشاره به اینکه با مدیریت سد زاینده رود در سال های اخیر تنها توانستیم آب شرب را به طور کامل تامین کنیم، تصریح کرد: در 5 سال اخیر حجم سد برای تامین آب شرب به پایین ترین میزان در پایان سال آبی، یعنی 136 میلیون مترمکعب رسیده است.
معاون بهره برداری شرکت آب منطقه ای با اشاره به اینکه بدترین وضعیت را در سال 91 و 92 از نظر آبی داشتیم، تاکید کرد: درصد کاهش ورودی سد زاینده رود در سال 86 تا 89 به طور متوسط 33.6 درصد بوده است و در سال 89 تا 92 که وضعیت هیدرولوژیکی حوزه بدتر شد 50 درصد کاهش ورودی را در سه سال اخیر شاهد بودیم.
وی با بیان به اینکه در اثر خشکسالی های اخیر در بسیاری از مناطق استان به ویژه کوهپایه ها و سرشاخه های آبدهی و قنوات و چاه ها کاهش شدیدی داشته است به کسر مخزن آب خوان ها اشاره و بیان داشت: تا کنون دو میلیارد و 166 مییون مترمکعب آب بیشتر از پتانسیل مخازن استفاده شده است که این مسئله موجب نشست زمین در مناطق مختلف از جمله مهیار شده ست.
حیدرپوربا اشاره به مدیریت آب در طول این سال ها گفت: با وجود برنامه هایی برای تامین آب بخش کشاورزی و شرب تدوین شد اما بیشترین تنش آبی را در بخش کشاورزی داشتیم.
کاهش آب های زیرزمینی فلات مرکزی ایران تا 20 درصد
وی با اشاره به وضعیت آبی استان تا 20 بهمن 92 با بیان اینکه 2.6 میلیارد مترمکعب کمبود آب داریم، بیان داشت: آب زیرزمینی در حال حاضر در فلات مرکزی که حوضه زاینده رود بخشی از آن است نسبت به سال گذشته 20 درصد کاهش یافته و این درصد برای متوسط درازمدت چهار درصد بوده است.
معاون بهره برداری شرکت اآب منطقه ای با بیان اینکه در حوضه گاوخونی 18 درصد کاهش بارندگی نسبت به سال گذشته داشته ایم با اشاره وضعیت بارندگی در چهار ایستگاه شاخص زاینده رود، تصریح کرد: ایستگاه اصفهان نسبت به سال گذشته 10 درصد و نسبت به متوسط درازمدت 45 درصد کاهش بارندگی داشته است اما در ایستگاه چلگرد که نقش تعیین کننده در منابع آب حوضه زاینده رود دارد10 درصد کاهش آب حاصل بارندگی را نسبت به سال گذشته و چهار درصد نسبت به درازمدت داشته ایم اما همین درصد برای آب برف در چلگرد نسبت به سال گذشته حدود 40 درصد و نسبت به دراز مدت 36 درصد کاهش داشته است.
وی با اشاره به اینکه علاوه بر خشکسالی هواشناسی با خشکسالی هیدرولوژیکی(کمبود روان آب) نیز مواجه هستیم تصریح کرد: از نظر وضعیت هیدرولوژیکی نیز متوسط ورود به سد 22 درصد نسبت به سال گذشته و نسبت به دراز مدت 43 درصد کاهش داشته است و حجم سد نسبت به درازمدت 84 درصد کاهش داشته است.
۱۳۹۲/۱۱/۲۰ - ۱۵:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]