تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 8 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس سنت نيكويى را بنا نهد، اجرى برابر اجر همه عمل‏كنندگان به آن عمل تا روز قي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

ویترین طلا

کاشت پای مصنوعی

مورگیج

میز جلو مبلی

سود سوز آور

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

مبلمان اداری

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1802499322




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شعارهای مردم علیه رژیم شاه


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:

شعارهای مردم علیه رژیم شاه شعارهای مربوط به مخالفت با رژیم پهلوی، بیشترین سهم را میان شعارهای دوران مبارزه و انقلاب دارد. بررسی رویکردی فرآیند شعارسازی از وحدت نظر بین گروه​های مختلف ذی​نفع در مخالفت با رژیم پهلوی نشان دارد.




فراوانی قابل اعتنای این گروه از شعارها و تمام​شمول بودنشان در ماه های نزدیک انقلاب، نشانگر این واقعیت است که گروه​های سیاسی میانه​روتر که خواستار انجام اصلاحات در حکومت بودند و نه براندازی آن، در نهایت به ماهیت استیلاجویی و تفوق​طلبی حکومت پهلوی اعتراف کردند. این گروه​ها همان​هایی بودند که ابتدا شعار جدایی سلطنت از حکومت را مطرح می​کردند.

شعارهای ضدحکومت پهلوی از نظر شکل ارائه به صورت زیر قابل دسته​بندی است:

الف) شعارهای ضدشخص شاه

اصلی ​ترین و معروف​ترین شعار در این خصوص، شعار مرگ بر شاه است. بقیه شعارها عموما شاه را به خصوصیات و رفتارهای منفی و غیرانسانی متصف می​کنند. صفات جلاد، خائن، ضددین و... شایع​ترین صفاتی است که به محمدرضا پهلوی نسبت داده می شد.

ب) شعارهای ضد خاندان پهلوی

در این زیرگروه، افرادی که علیه آنها شعار داده می​شد به ترتیب فراوانی عبارت بودند از: فرح دیبا، رضا شاه، ولیعهد، خانواده پهلوی، اشرف پهلوی و شورای سلطنت.

پیام این گونه شعارها عمدتا ناظر بر خصوصیات اخلاقی و سوءاستفاده​ها و اعمال نفوذ غیرقانونی این افراد در مسائل کشور بود. فساد اخلاقی و مالی این افراد، بارزترین خصیصه منفی است که در این شعارها بازگو شده است.

ج) شعارهای ضد دستگاه​ها و عوامل دولتی

در این خصوص افراد و دستگاه​های مورد خطاب و مخالفت شعارسازان به ترتیب فراوانی شامل ارتش، شاپور بختیار، رژیم سلطنتی، آموزگار، شریف​امامی، غلامعلی اویسی، خسروداد، نمایندگان مجلس، ساواک، دوستداران شاه و طرفداران قانون اساسی که از طرف شاپور بختیار برای مقابله با توده میلیونی مردم اقدام به راهپیمایی کردند، بودند.

مردم در این شعارها قصد القای این مطلب را داشتند که این افراد مهره​هایی هستند که وقتی نقش خود را ایفا کردند براحتی توسط شاه جابه جا می​شوند و از خود اختیاری ندارند. شعارهای ساخته شده در این زمینه اکثرا بر تحقیر و طرد این افراد استوار بوده است. این شعارها بر پایه هزل و هجو شخصیت آنان بود و عمدتا به شیوه عامیانه بیان می شده است. در این میان فقط شعارهای مربوط به رژیم که بیشتر با عنوان کلی رژیم پهلوی، رژیم شاهنشاهی و سلطنت پهلوی شناخته می​شد تا حدودی به عملکردها توجه داشت و کمتر از جنبه های هزل و هجو بهره داشت. مانند دو شعار زیر:

برقرار می کنیم حکومت عدل علی را

سرنگون می کنیم رژیم پهلوی را

یا

رژیم شاهنشاهی سرچشمه فساد است

نکته قابل توجه دیگر در این شعارها، نحوه برخورد شعارسازان با عملکرد ارتش است. با این که شعارهای مربوط به ارتش از سهم بالایی در شعارهای مردم برخوردار است، اما با این وصف، شعارهایی که در ضدیت با ارتش طرح می شد درصد کمی را به خود اختصاص می داد و بقیه شعارها مربوط به دعوت ارتش به پیوند با مردم و انقلاب یا تفکیک عناصر خوب و بد ارتش بود. در این خصوص، پیام شعارها به گونه​ای است که فرماندهان ارشد نظامی را گناهکار اصلی جلوه می دادند و براختیار نداشتن بدنه ارتش که عمدتا شامل سربازان می شد، تاکید داشتند.

این مساله با توجه به برخورد مستقیم ارتش با مردم که در بیشتر مواقع قهرآمیز و خشن بود، قابل تامل است و نشان دهنده هدایت صحیح فکری مردم از جانب رهبران نهضت و نخبگان فکر و اندیشه است. شهاب سلیمی / جام جم


شنبه 19 بهمن 1392 4:30





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن