محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826816977
نگاهی ساختاری بر چالش بی ثباتی در یمن
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نگاهی ساختاری بر چالش بی ثباتی در یمن تهران-ایرنا- شکنندگی ساختاری در یمن که خود یکی از عوامل اصلی برکناری عبداله صالح بود، در سال های پس از برکناری وی به عامل اصلی بی ثباتی ها در این کشور تبدیل شده است.
خبرگزاری «رویترز» در گزارشی در چهاردهم بهمن ماه از سه رخداد انفجار در «صنعا» پایتخت یمن، خبر داد. این انفجارها در مقابل وزارت دفاع، بانک مرکزی و، نزدیک خانه رییس جمهوری پیشین این کشور رخ داد.
خبرگزاری «ایرنا» نیز در گزارشی در همان روز از رخداد حمله خمپاره ای به سفارت فرانسه در یمن خبر داد. اندکی پس از این حمله، یک خودروی بمب گذاری شده در خیابان اصلی منفجر شد.
خبرگزاری «الجزیره» نیز در گزارشی در سیزدهم بهمن ماه از گسترش تنش ها بین شیعیان حوثی و سلفی ها در شمال این کشور خبر داد.
با نگاهی به خبرهای رسیده از یمن می توان به فهرست بالا تعداد بیشتر و بیشتری را از حملات و درگیری ها در این کشور اضافه کرد.
آنچه امروزه در یمن می گذرد، چالش های ناشی از شکنندگی وضعیت سیاسی این کشور و نشانه هایی از سقوط این کشور از «دولتی شکننده» به «دولتی ورشکسته» است.
** نظام بین الملل و چالش دولت های شکننده و ورشکسته
پس از پایان جنگ سرد و فروپاشی نظام دو قطبی، یکی از چالش هایی که ذهن محققان روابط بین الملل را به خود مشغول ساخت، بحث دولت های ضعیف یا شکننده بود که می توانستند عامل جدید ایجاد بی ثباتی در سیستم بین المللی شوند.
در ساختار 2 قطبی، از آنجایی که کل سیستم بین المللی به مناطق راهبردی (استراتژیک) زیر نفوذ 2 ابرقدرت تقسیم شده بود، این اطمینان وجود داشت که بی ثباتی ها در سیستم به راحتی کنترل می شود و 2 ابر قدرت اجازه تسری بی ثباتی در مناطق زیر کنترل خود را نمی دهند. در چنین فضایی، برخی کشورها که در وضعیتی شکننده قرار داشتند با دخالت ابرقدرت یا کشور مورد حمایت ابراقدرت در آن قطب، به نوعی ثبات (هر چند اجباری) دست می یافتند.
با پایان فضای 2 قطبی اما این قابلیت مثبت سیستم بین الملل پیشین نیز به پایان رسید و چالش جدیدی به نام «دولت های شکننده» (fragil state) و «دولت های ورشکسته» (failed state) در این سیستم ایجاد شد. رخدادهای یوگسلاوی و بوسنی در دهه 1370 (1990 میلادی) نمودی از چنین چالشی در ساختار نوین نظام بین الملل بود.
رخداد یازدهم سپتامبر مساله دولت های شکننده و ورشکسته را بیش از پیش در کانون توجه دولتمردان آمریکایی قرار داد. این دولت ها بهترین مکان برای رشد گروه های افراطی وابسته به القاعده هستند. بر این پایه، در راهبرد جدید امنیتی ایالات متحده مبارزه با گروه های تندرو از راه کمک به حفظ ثبات در کشورهای شکننده و ورشکسته در دستور کار قرار گرفت.
جمهوری یمن نیز از جمله کشورهایی بود که در چارچوب راهبرد جدید ایالات متحده در کانون توجه دولتمردان سیاست خارجی «جورج بوش» پسر قرار گرفت.
**یمن به عنوان دولتی شکننده (fragil stste)
یمن از زمان اتحاد 2جمهوری در سال 1369 همواره با چالش بی ثباتی سیاسی و شکنندگی اتحاد ملی روبرو بوده است. بی ثباتی ساختاری در این کشور که بر پایه بنای کج دولتمداری «علی عبداله صالح» شکل گرفته است، همچنان تبعات سنگین خود را بر ساختار سیاسی-اجتماعی این کشور تحمیل می کند. ناکامی صالح در تقویت ریشه های پیوند شمال و جنوب و ایجاد کشوری متحد بر پایه هویتی یمنی باعث شد ساختار سیاسی این کشور همواره با چالش هایی اساسی و تهدیدی وجودی از سوی گروه های موجود در شمال و جنوب این کشور روبرو باشد.
نارضایتی احزاب جنوبی از رویکرد عبداله صالح و احساس اجحاف نسبت به جنوب و این احساس که با پیوند با شمال، جنوب امتیازهای سیاسی-اقتصادی ویژه خود را از دست داده است باعث شده آن ها از همان آغاز اتحاد احساس کنند در اتحاد با شمال نتوانسته اند امتیازاتی در خور شان خود کسب کنند. بنابراین ما شاهد جنگ جدایی طلبان در سال 1373 ضد دولت مرکزی هستیم که پیامدهای سیاسی آن همچنان ادامه دارد.
در شمال نیز سیاست های عبدالله صالح در محروم کردن شیعیان زیدی و فشارهای سیاسی-مذهبی تحمیل شده بر آن ها باعث شد این اقلیت بزرگ در شمال نقدهایی اساسی به سیاست های صالح وارد کنند که حاصل آن 6جنگ بین دولت مرکزی و شیعیان زیدی معروف به «حوثی» ها بود.
**خیزش های عربی و تداوم شکنندگی در یمن
سرایت خیزش های عربی به یمن باعث شد شکاف های متراکم و در عین حال خفته یمن بار دیگر به سطح بیایند و این کشور را در عرصه شکنندگی بیش از پیش سیاسی-اجتماعی فرو برند.
پس از برکناری عبداله صالح، گروه های جدایی طلب جنوبی فضای تنفس تازه ای احساس کردند؛ البته باید گفت در زمان حاضر این گروه ها در اقلیت هستند. شیعیان زیدی نیز در فضای جدید ابزار ابراز وجود تازه ای پیدا کردند. این 2اتفاق باعث بی ثباتی در فضای کلی جامعه سیاسی یمن شد.
این فضا، فرصت تازه ای برای گروه القاعده و شاخه یمنی آن به نام «القاعده در شبه جزیره عربستان» به وجود آورد. فضای شکننده پس از سرنگونی صالح فرصت عمل گسترده ای در اختیار این گروه چه در شمال و چه در جنوب این کشور داده است.
پیش از این، عرصه فعالیت این گروه در جنوب یمن متمرکز بود؛ چرا که به دلیل تمرکز اهل تسنن در جنوب، این گروه بهتر می تواند در این منطقه به عضوگیری و فعالیت بپردازد. اما در زمان حاضر که فضای سیاسی در یمن بسیار بی ثبات و شکننده است و بازی های منطقه ای بسیار بیشتر از گذشته آشکارتر شده، فعالیت گروه های وابسته به القاعده در شمال نیز افزایش یافته است. از سوی دیگر، دامن زدن به جنگ مذهبی در سطح منطقه و فراگیر شدن رویارویی شیعی-سنی متاثر از رشد تندروی در کل منطقه، باعث شده گروه های سلفی ساکن در شمال نیز در کنار گروه های تندرو وارد عرصه پیکار با شیعیان شده و جنگی شیعی-سنی را در شمال یمن دامن بزنند.
بر این بنیاد در زمان حاضر یمن با چند مشکل پایه ای روبروست؛ جدایی طلبان جنوب، مطالبات گروه های شیعی در شمال، گسترش فعالیت القاعده و فعال شدن گسل های مذهبی میان سلفی های شمال و شیعیان زیدی.
در چنین فضای پیچیده ای گفت و گوهای ملی که قرار بود 6 ماهه به نتیجه برسد، 10 ماه به طول انجامید. اما اکنون خود نتیجه این گفت و گوها نیز به ابزار تازه مخالفت برخی گروه های جنوبی تبدیل شده است. آن ها معتقدند که طرح تقسیم یمن به 6 منطقه (چهار منطقه در شمال و 2منطقه در جنوب) نمی تواند ثبات را به این کشور باز گرداند و یمن و به ویژه جنوب را پاره پاره می کند.
**جمع بندی
یمن اکنون در آستانه سقوط از یک دولت شکننده به دولتی ورشکسته (مانند سومالی) قرار دارد. دولت مرکزی نمی تواند بر کل کشور تسلط داشته باشد. این امر فضای مناسبی را در اختیار گروه های تندرو و کشورهای حامی آن ها برای گسترش فعالیت و پیگیری هدف های توسعه طلبانه خود می گذارد.
در صورت تبدیل یمن به کشوری ورشکسته و ایجاد دولت هایی در دولت (در شمال، جنوب و گروه های تندرو) این کشور می تواند به مرکزی برای تقویت بحران بی ثباتی مزمن و سرایت آن به کل منطقه تبدیل شود.
از مهدی جوکار- گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهش**م.ج**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
15/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]
صفحات پیشنهادی
نگاهی به چالشها و مشکلات دانشجویان خارجی
شنبه ۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰ ۲۰ در حال حاضر حدود 15 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاههای داخل کشور تحصیل میکنند که بیش از نیمی از آنها دانشجوی دانشگاههای پایتخت هستند این دانشجویان علاوه بر مشکلاتی از قبیل عدم تسلط کافی بر زبان فارسی و تفاوتهای فرهنگی همانند دانشجویان ایرانی با مشکلاتهمگام با انتخابات افغانستان، آزمونی تاریخی و سرنوشتساز/۳ نگاهی به چالشها و رقابتهای انتخاباتی افغانستان
همگام با انتخابات افغانستان آزمونی تاریخی و سرنوشتساز ۳نگاهی به چالشها و رقابتهای انتخاباتی افغانستانافغانستان در حالی خود را آماده برگزاری سومین دوره انتخابات ریاست جمهوری میکند که بدون تردید چالشهایی بر سر راه برگزاری مسالمتآمیز انتخابات در این کشور همچنان وجود داشته و معکس : کمپین فیسبوکیمن از دستفروشان شکایتی ندارم
عکس کمپین فیسبوکی من از دستفروشان شکایتی ندارم راه اندازی کمپین فیسبوکی من از دستفروشان شکایتی ندارم من از دستفروشان شکایتی ندارم چهارشنبه 2 بهمن 1392چرا ایمنسازی ایستگاههای مترو فراموش شده؟
چرا ایمنسازی ایستگاههای مترو فراموش شده این هفته وقایع مختلفی رخ داد که اگرچه دلایل مختلفی داشت اما در نهایت همشهریان و همسایگان ما در این شهر بودند که جانشان را از دست دادند یک روز قبل از حادثه آتشسوزی در خیابان جمهوری و سقوط آن دو زن از ساختمان مردی در مترو زیر قطار افتاکشته شدن 8 تن در درگیری میان حوثیها و سلفیهای شمال یمن
چهارشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۷ ۵۳ به دنبال ادامه درگیری میان حوثیها و سلفیهای شمال یمن هشت تن کشته شدند این در حالی است که سند نهایی مذاکرات ملی یمن به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از شبکه خبری اسکای نیوز عربی در درگیریهایی که روز سهشنبه میان حوثیها و سلفیهنگاهی بر فیلم سینمایی دربست آزادی
نگاهی بر فیلم سینمایی دربست آزادی مهرشاد کارخانی همچنان به ساخت فیلمهای شهری و خیابانی ادامه میدهد به گزارش حوزه سینما باشگاه خبرنگاران مهرشاد کارخانی همچنان به ساخت فیلمهای شهری و خیابانی ادامه میدهد او چهارمین فیلمش را در شرایطی جلوی دوربین برده که دو فیلم قبلی او –نگاهی بر تحليل اقتصاد ايران از سوي رسانه هاي فارسي زبان بيگانه
نگاهی بر تحليل اقتصاد ايران از سوي رسانه هاي فارسي زبان بيگانه برنامه اقتصاد و رسانه با هدف بالا بردن آگاهي مخاطبان از مواضع خصمانه و غير كارشناس رسانه هاي غربي تهيه و پخش مي شود به گزارش حوزه رادیو و تلویزیون باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی رادیو اقتصاد در آيتم تيترفراهم كردن شرايط سفر ايمن و روان اولويت اصلي اداره كل حمل و نقل و پايانه هاي استان البرز
مديركل حمل و نقل وپايانه هاي استان البرز در ديدار با صنوف حمل و نقلي فراهم كردن شرايط سفر ايمن و روان اولويت اصلي اداره كل حمل و نقل و پايانه هاي استان البرز تلاش همه جانبه براي فراهم كردن شرايط سفر ايمن و روان و بستر حمل و نقل اقتصادي و سود آور از اولويت هاي كاري اداره كل حمعاون تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست: چالشهای زیستمحیطی از آثار تحریم بیشتر است/ احیای دریاچه ارومیه 50 ه
معاون تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست چالشهای زیستمحیطی از آثار تحریم بیشتر است احیای دریاچه ارومیه 50 هزار میلیارد تومان اعتبار میخواهدمعاون محیط زیست و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت چالش و خطری که امروزه در عرصه محیط زیست مشاهده میشود از آثار زیانبار تحریم نیز تدر راستای کاهش تصادفات جادهای برگزاری مانور ارتقای ایمنی جادهای ویژه ادوات کشاورزی در سراوان
در راستای کاهش تصادفات جادهایبرگزاری مانور ارتقای ایمنی جادهای ویژه ادوات کشاورزی در سراوانمانور ارتقا ایمنی جادهای ویژه ادوات کشاورزی در راستای کاهش تصادفات جادهای در شهرستان سراوان برگزار شد به گزارش خبرگزاری فارس از سراوان کارشناس حمل و نقل و پایانههای سیستان و بلوچستانعبدی: رویانیان مرد عمل نبود/رفتن رویانیان چالشی برای مدیرعامل بعدی است
عبدی رویانیان مرد عمل نبود رفتن رویانیان چالشی برای مدیرعامل بعدی است مربی سابق تیم فوتبال پرسپولیس گفت عملکرد رویانیان در زمینه تئوریک خوب بود اما در عمل کار خاصی نکرد و بیشتر اقداماتش دادن قولهای فراوانی بود که هیچگاه عملی نشد حسین عبدی در خصوص استعفای رویانیان به خبرنگارنگاهی به بازار فلش دیسک ها+جدول قیمت
قيمت انواع فلش نگاهی به بازار فلش دیسک ها جدول قیمت بازار کول دیسک این روزها تنوع بسیاری دارد و بسیاری از مشتریان هنگام تهیه یک فلش منساب دچار سرگیجه می شوند همراه شدن با این گزارش می تواند به شما کمک بسیاری برای تهیه بهترین کول دیسک کند به گزارش گروه بازار باشگاه خبرنگارانارزش 30 هزار ميليارد دلاریمنابع هيدروكربوري موجود در کشور/ اصلاح چرخه معیوب اقتصاد کشور با استفاده از دانش و ف
معاون پژوهش و فناوری وزیر نفت ارزش 30 هزار ميليارد دلاری منابع هيدروكربوري موجود در کشور اصلاح چرخه معیوب اقتصاد کشور با استفاده از دانش و فناوری مقدم گفت هم اكنون ارزش منابع هيدروكربوري موجود بيش از 30 هزار ميليارد دلار است كه با استفاده از دانش و تكنولوژي روز مي توان درآمدبرنامه اصلاحطلبان برای انتخابات مجلس و چالش ائتلاف با دولت هاشمی: از روحانی دلخورم/ الویری: روحانی مطالبات اص
برنامه اصلاحطلبان برای انتخابات مجلس و چالش ائتلاف با دولتهاشمی از روحانی دلخورم الویری روحانی مطالبات اصلاحات را محقق نمیکنداصلاحطلبان در حالی که با چالشی به نام ائتلاف با دولت سر و کار دارند با محوریت موسوی خوئینیها خاتمی و هاشمی در حال برنامهریزی برای انتخابات آیندهشکلگیری کمیته حفاظت ایمنی در کارگاههای تولیدی
چهارشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۶ ۴۱ یک فعال کارگری گفت در حادثه آتش سوزی خیابان جمهوری حقوق کارگران از سوی کارفرما رعایت نشده و بازرسان شورای عالی حفاظت ایمنی و بهداشت کار به وظیفه بازرسی و نظارت خود به درستی عمل نکردهاند حمید حاج اسماعیلی در گفتوگو با خبرنگار تعاون و اشتغال ایسنامدیر مرکز هنرهای نمایشی نگاهی به اهالی تئاتر داشته باشد
حسین پارسایی مدیر مرکز هنرهای نمایشی نگاهی به اهالی تئاتر داشته باشد یک کارگردان تئاتر گفت حسین طاهری مدیر مرکز هنرهای نمایشی باید از لحاظ بودجه نگاهی به اهالی تئاتر داشته باشد حسین پارسایی کارگردان تئاتر درخصوص حضور حسین طاهری به عنوان مدیر مرکز هنرهای نمایشی تئاتر باشگاهامید: بزرگترین چالش آموزش عالی در حوزه منابع انسانی است
امید بزرگترین چالش آموزش عالی در حوزه منابع انسانی استمعاون اداری مالی و مدیریت منابع وزارت علوم ضمن تاکید بر ضرورت برنامهریزی دولت برای ساماندهی وضعیت نیروهای انسانی دستگاههای اجرایی گفت بزرگترین چالش آموزش عالی در حوزه منابع انسانی است به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری فارس ب-
گوناگون
پربازدیدترینها