محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1854638461
هنر ایرانی در زادگاه رودکی
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
هنر ایرانی در زادگاه رودکی دوشنبه -ایرنا - ˈپنجکنتˈ زادگاه ˈابوعبدالله رودکیˈ در 56 کیلومتری سمرقند جمهوری تاجیکستان و یکی از مهمترین مراکز باستانی آسیای مرکزی و برخوردار از تمدن غنی تاریخی و فرهنگی، از نفوذ هنر ایرانی حکایت می کند.
ˈپنجکنت ˈ زادگاه سلطان شاعران جهان، نابغه بی نظیر نظم، استاد ابوعبدالله رودکی است که شعر پارسی را به کمال شیوایی و شهامت رسانده است.
از جمله مراکز دیدنی و تاریخی پنجکنت می توان به یادگارهای تاریخی و فرهنگی سرزم، مقبره کهن رودکی و محمد بشارا، کوه های فان و عرچه میدان، دریاچه های دارای منظره های شگفت انگیز ˈ کول کلاˈ و ˈ هفت کول ˈ، قله های بلند و سر سفید چم ترغه، عرچه میدان و گردنه شیر اشاره کرد.
دیار آدم الشعراء ابوعبدالله رودکی در دوران نو ادبیاتی شاعران و نویسندگانی نامور و توانا و بسیاری از فضلا ، علما و هنرمندان برجسته را به کمال رسانده است.
این شهر باستانی که اکنون از مراکز طراز اول مطالعات باستان شناسی و هنری آسیای مرکزی به شمار می رود در زمان ساسانیان مرکز مهم بازرگانی و سوق الجیشی سرزمین سغدیان به شمار می رفت.
پنجکنت ( پنجکند، پنجیکت، بومجکث ) ناحیه ای در حدود استان سغد تاجیکستان در قسمت غرب این جمهوری یکی از مناطق مهم دولتداری، اقتصادی و فرهنگی جمهوری تاجیکستان است.
بنا به اطلاعاتی که از کاوش های باستان شناسی به دست آمده، اقوام ˈسرزمیانˈ که از قدیم ترین ساکنان پنجگنت بودند، که از شش هزار سال پیش به کشاورزی، شهرسازی و هنرمندی مشغول بوده اند و نخستین روش های اداره و تولیدات را ایجاد کردند و با دولت های دور و نزدیک روابط تجارتی و اقتصادی و فرهنگی داشته اند. این شهر عظیم در شاهراه جاده ابریشم واقع است.
در مسیر تاریخ حوادث روزگار، تاخت و تازهای بیگانگان ، بردها و باخت هایی در دفاع از مرزهای خویش، تشکل ملت و تحکیم دولتداری تاجیکان را پشت سر گذاشته است. این شهر عرصه مردانگی و نبردهای دلاورانه سپیتمان، دیوشتیچ و مقنع و میدان دفاع ایشان از مردم و مرز کهن بنیاد اجدادی از دشمنان غاصب بوده است.
در قرن های پنجم تا هشتم میلادی این شهر از رونق فراوانی برخوردار بوده است، نقاشی های دیوار قصر پنجکنت که به صورتی کاملا سالم به دست آمده از عالی ترین آثار نقاشی باقی مانده از دوران باستان است.
یکی از این نقاشی های تالار 41، تجسم کامل هفت خان رستم است که چند قرن بعد از آن شرح مبسوط آن را در شاهنامه می توان دید.
پنجکنت در سده های یکم و دوم هجری از نواحی مستقل سغد بود. زمانی اعراب شهر پنجکنت را فتح کردند و گویا در همین دوره، شهر گرفتار آتش سوزی شد و از میان رفت، اما در سال های 120-123هجری قمری بازسازی آن آغاز شد و به انجام رسید.
بنای شهر جدید پنجکنت در سده های نهم هجری آغاز شد. این شهر در نهم تا سیزدهم هجری پس از شهرهای سمرقند و بخارا بزرگترین شهر فرارود بود.
پنجیکنت در میان سال های 1918-1924 جزو جمهوری خودمختار ترکستان و از آن پس بخشی از تاجیکستان بوده است. پنجکنت باستانی در زمان اتحادیه شوروی سابق بسیار رشد کرد اما رواج منظم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن در سال های استقلال دولتی جمهوری تاجیکستان بوده و این دیار باستانی نفوذ و شهرت خود را در زمینه شهرداری و اداره شهری افزون تر کرده و با تجربیات تازه و عبرت آموز باز هم غنی تر ساخت.
پنجکنت امروز، در ارتفاعی که اهل پنجکنت به آن قینر می گویند با تعداد فراوان بازیافت های نادر و آثار هنری شهرت پیدا کرده است. این آثار در زیر تپه ها و دیوارهای بناهایی که از گل ساخته شده ، محفوظند.
کاوش های باستان شناسی حدودا نیمی از شهرک پنجکنت را فرا گرفته است. در تپه ای جداگانه ارگی شامل کاخ دیوشتیچ، دو معبد دارای اتاق های وسیع در مرکز شهر، هشت کوچه اصلی و ده تنگ کوچه، دکان ها، کارگاه های صنایع دستی، بازارهای عمده، دیوارهای شهر یافت شدند و حدود 150 منزل دو یا سه طبقه مورد اکتشاف و بررسی باستان شناسان قرار گرفت که صاحبان آنها اعم از کاسبان معمولی و اشراف، از شهرت و توانمندی هایی همسنگ با توانمندی های حکام برخوردار بوده اند. گمان می رود که در پنجکنت تاجرانی نیز می زیسته اند که از طریق جاده ابریشم از روم تا به چین کاروان های تجاری راه اندازی می کرده اند.
دکتر علی اصغر شعردوست محقق تاریخ تاجیکستان و سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در این کشور به ایرنا می گوید: احساس خودشناسی اهالی شهرنشین سغد قابل توجه بوده است. آنها می کوشیدند تا خانه پذیرایی مهمانان به تالار پذیرایی میهمانان در قصرها شباهت داشته باشد. بر روی گنبدهای چوبی معمولا سیمای خدایان سغدی را که بر تخت نشسته اند، ترسیم می کردند.
شعر دوست گفت: سغذیان آشنایی وافر با تمامی کامیابی ها و عوامل موفقیت تمدن بزرگ معاصر خویش داشته اند. از این رو در آثار هنری آنان می توان ویژه گی های تمدن های باستانی ایرانی و هندی را تشخیص داد اما در برابر هنر سغد از روش های ویژه ای نیز برخوردار بود که با تنوع موضوع، ساختار و بافت بارز رنگ ها و تصاویر از سایر آثار آن دوران متفاوت بوده است.
شعردوست گفت: نقاشان سغدی می توانستند توسط هنر خویش به نقل قصه ها و روایاتی جالب بپردازند؛ در هشت نگاره سغدی، ادبیات، هنر، آیین و اداب و رسوم سغدیان ترسیم شده که درباره آنها تا آغاز کاوش های باستان شناسی پنجکنت تقریبا هیچ اطلاعی در دست نبوده است.
الکساندر بلنیتسکی در کتاب ˈهنر تاریخی پنجکنتˈ به بررسی زیبایی شناختی آثار هنری به دست آمده از شهر تاریخی پنجکنت در تاجیکستان پرداخته و در تحلیل نقاشی های آن از منابعی چون شاهنامه فردوسی سود می جوید.
بر اساس تحلیل های بلنیتسکی یکی از تصاویر موجود در این نقاشی ها، رستم پهلوان اساطیری ایرانی است و در واقع این تصویر کهن ترین تصویر یافت شده از رستم است.
جالب است که یکی از نکات مهم در این نقاشی ها حضور زنان در بیشتر صحنه های بزم و رزم است. در یک صحنه زن جوانی در نبرد تن به تن دیده می شود که به تنهایی با مردی می جنگد و در صحنه ای دیگر زنی با شمشیر آخته تصویر شده است. بلنیتسکی نقش زنان در این صحنه ها را با نقش گردآفرید در شاهنامه سنجیده است. همچنین او بر اساس شواهد و قراین و البته اشراف کاملی که به این نقاشی ها و متن شاهنامه دارد، یکی از تصویرها را به رستم نسبت می دهد و در واقع کهن ترین نقش رستم این پهلوان اساطیری ایرانی در آثار به دست آمده از شهر پنجکنت مشاهده می شود.
نقاشی های به دست آمده در حفاری های پنجکنت، نقاشی هایی با ابعاد بزرگ هستند که بر دیوار اتاق ها و تالارها و شاه نشین ها نقاشی شده بوده اند و در گروه نقاشی های دیواری یا فرسک قرار می گیرند.
این نقاشی ها با رنگ های سریشمی و معدنی و گاهی هم گیاهی روی گچ کاری دولایه اجرا شده که لایه زیرین مخلوطی از گچ و خاک به ضخامت دو سانتی متر بوده و لایه رویی با دقت و ظرافت صیقل خورده است. زمینه نقاشی ها همیشه قرمز یا آبی لاجوردی است، فقط در یک مورد از سیاه استفاده شده است.
آثار پیکرتراشی شهر پنجکنت نیز عموما به صورت کنده کاری روی چوب و به دو صورت نقش ونگار و پیکره است. پیکره ها گاهی به صورت فردی و گاهی هم چند نفری کنار هم کار شده است و کنده کاری های برجسته تقریبا به صورت پیکرتراشی کامل عرضه شده است. این کنده کاری های چوبی روی در و دیوار اتاق ها و تالارها نصب بوده و به صورت نیم سوخته در جاهایی به دست آمده که پس از وقوع آتش سوزی در ساختمان و آتش گرفتن چوب ها، به دلیل ریخته شدن خاک سقف یا دیوار بر روی آن ها، آتش چوب خاموش شده و از گزند آتش سوزی در امان مانده است.
تعداد محدودی مجسمه گلی هم به دست آمده که بیشترشان در مقیاس بزرگ و به صورت نقش برجسته روی دیوار یا زمین اجرا شده و نقوشی چون جانوران خیالی، ماهیان ، پیکرهای انسانی و پیکرهای جانوری با صورت انسان بر آنها نقش بسته است. مقداری بقایای مجسمه هم پیدا شده که قطعاتی از اندام انسان و چند جانور خیالی، یک شی به شکل نیمه استوانه با اژدهای بالدار که احتمالا تاج بوده، قسمتی از یک ماسک که نیمه انسان و نیمه شیر است و یک نیم تنه در ابعاد بزرگ را شامل می شود.
بلنیتسکی در یک فصل جداگانه با عنوان ˈویژگی های فنی و زیبایی شناختی آثار هنری پنجکنتˈ این آثار را از نظر فنی تجزیه و تحلیل می کند، در فصل دیگری هم به تحلیل موضوعی و دسته بندی آثار کشف شده از نظر محتوایی می پردازد. همچنین یک فصل کتاب نیز به رابطه تاریخی، فرهنگی و هنری این آثار با نشانه های نواحی و کشورهای همسایه پنجکنت یا سغد، اختصاص دارد.
آساق**1663**
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
14/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]
صفحات پیشنهادی
فراخوان چهارمین جشنواره فرهنگی هنری کارگر ایرانی اعلام شد
فراخوان چهارمین جشنواره فرهنگی هنری کارگر ایرانی اعلام شدچهارمین جشنواره فرهنگی هنری کارگر ایرانی با حضور هنرمندان و شاعران نام آشنا در هیأت اجرایی و همچنین تغییرات قابل توجه نسبت به دوره قبل آغاز به کار کرد به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات فارس چهارمین جشنواره فرهنگی هنری کارگرشگفتی آمریکایی ها از هنر خلبان ایرانی + عکس
شگفتی آمریکایی ها از هنر خلبان ایرانی عکس به گزارش سرویس کشکول جام نیوز این خلبان که به تازگی گواهی آموزش پرواز خود را هم دریافت کرده در گفت و گو با رسانهها اعلام کرد که در هنگام پرواز با دو سرنشین دیگر موتور هواپیما دچار نقص عملکرد شد و به خاطر از دست دادن قدرت پیادمان هنرمند ایرانی با حضور نوازندگان خارجی
یادمان هنرمند ایرانی با حضور نوازندگان خارجی مدیر نشر هرمس از برگزاری دو کنسرت موسیقی به هنرمندی شهرام غلامی و یادمان آزیتا حمیدی بانوی درگذشته موسیقی ایران با حضور هنرمندان داخلی و خارجی خبر داد رامین صدیقی با اعلام این خبر افزود طی روزهای ۲۶ و ۲۷ دی ماه سال جاری کنسرتی را باانقلاب سبب رشد و شکوفایی هنر ایرانی اسلامی شد
انقلاب سبب رشد و شکوفایی هنر ایرانی اسلامی شد تهران-ایرنا- یک هنرمند مجسمه ساز در مورد تاثیر پیروزی انقلاب اسلامی بر هنر کشور گفت انقلاب سال 57 سبب رشد و شکوفایی هنر ایرانی اسلامی شد احمد آقاقلیزاده روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا افزود هنر و هنرمندان این مملکتگزارش فارس از گشایش نمایشگاه «سیری در هنر معاصر ایران» مرادخانی: در معرفی هنرمندان ایرانی کم کاری دا
گزارش فارس از گشایش نمایشگاه سیری در هنر معاصر ایرانمرادخانی در معرفی هنرمندان ایرانی کم کاری داشته ایم بیش از 150 اثر از دو هنرمند انقلابی روی دیوار موزه معاصر رفتعلی مراخانی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم گشایش نمایشگاه سیری در هنر معاصر ایران که به نمایشقلعه ای زیبا در دل جنگل، هنر سخت کوشی ایرانی؛ عکس ها
قلعه ای زیبا در دل جنگل هنر سخت کوشی ایرانی عکس ها به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز دژ رودخان یا قلعه حسامی نام قلعهای تاریخی در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی شهر فومن در استان گیلان است برخی از کارشناسان زمان ساخت قلعه را در دوران ساسانیان ذکر کردهاند 115 ۱۳۹۲ ۱۰ ۲۶ - ۱۱ ۰۹حال و روز خراب هنر کهن ایرانیان؛ تصاویر
حال و روز خراب هنر کهن ایرانیان تصاویر این روزها با برچیده شدن نقل نقالی از محافل و مجامع مختلف این هنر کهن ایران باستان در کمای فراموشی به سر میبرد به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز هنر نقالی یادگاری از بزرگان اساتید و اهالی فن و سخن گذشته است که در هیاهوی قهوهخانهنر اصالت و سبک زندگی ایرانی را عرضه می کند
هنر اصالت و سبک زندگی ایرانی را عرضه می کند شاهرود - ایرنا - فرماندار شهرستان میامی گفت هنر اصالت و سبک زندگی ایرانی را عرضه می کند و با تولید صنایع دستی در هر مرز و بوم باید تلاش کنیم اصالت و سبک زندگی مردم آن منطقه معرفی و در معرض دید عموم قرار گیرد احمد قاضی روز دوشنبهنمایش هنر ایرانی در موزهای در آمریکا
یک هنرمند نقاش خبرداد نمایش هنر ایرانی در موزهای در آمریکا علی بلبلی فرزند مکرمه قنبری هنرمند هنرآموخته گفت تابلوهای نقاشی هنرمندی از ایران در سراسر آمریکا به نمایش درمیآید علی بلبلی فرزند مکرمه قنبری هنرمند هنرآموخته در گفتگو با خبرنگار حوزه تجسمی باشگاه خبرنگاران گفت بهموفقیت هنرمند ایرانی در سهسالانه پوسترهای سیاسی بلژیک
فرهنگ و هنر موسیقی و هنرهای تجسمی موفقیت هنرمند ایرانی در سهسالانه پوسترهای سیاسی بلژیک مهدی سعیدی که با سه اثر در دوازدهمین دوره سه سالانه بینالمللی پوسترهای سیاسی مونس در کشور بلژیک شرکت کرده است رتبه چهارم این رقابت را کسب کرد به گزارش خبرگزاری مهر سه سالانه بینالجشنواره هنر ایرانی را به لهستان میبریم/ ساخت فیلم «ایفی ژنی در ایران»
فرهنگ و هنر تئاتر داور لهستانی دوره گذشته تئاتر فجر جشنواره هنر ایرانی را به لهستان میبریم ساخت فیلم ایفی ژنی در ایران مریوس گولاژ بازیگر لهستانی و داور دوره پیشین جشنواره تئاتر فجر با اشاره به تلاش برای برگزاری جشنواره هنر ایرانی در لهستان از ساخت فیلمی با عنوان ایفی ژنیبازهم هنرمند ایرانی، بازهم هرزگی!
بازهم هنرمند ایرانی بازهم هرزگی آقای علم الهدی هنرمند ایرانی هرزه نیست و هرزگی نمی کند اگر نمونه هایی سراغ دارید آنها را در کنار هرزگان سایر صنوف بگذارید که قرن هاست دوران انسان های معصوم سپری شده است ظاهرا پایانی بر مقوله هرزه بودن هنر هنرمند و در پی دیدار رئیس جمهور باهنر کباب زدن نزد ایرانیان است و بس! + عکس
هنر کباب زدن نزد ایرانیان است و بس عکس هنر کباب زدن نزد ایرانیان است و بس نامه نیوز سه شنبه 24 دی 1392هنرمند ایرانی هیچ وقت ابراز ضدیت نمیکند
اشکان خطیبی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران هنرمند ایرانی هیچ وقت ابراز ضدیت نمیکند هنرمند ایرانی ثابت کرده کارش را بلده و هیچ وقت ابراز ضدیت نمیکند اشکان خطیبی بازیگر سینما تئاتر تلویزیون در گفتگو با خبرنگار حوزه تئاتر باشگاه خبرنگاران در خصوص دیدار خود با رئیسجهورنگاهی به جاذبههای گردشگری افغانستان و شبهقاره/۴۱ «خاتمکاری»؛ هنر ایرانی در قلب شبهقاره+تصاویر
نگاهی به جاذبههای گردشگری افغانستان و شبهقاره ۴۱ خاتمکاری هنر ایرانی در قلب شبهقاره تصاویرخاتمکاری از جمله قدیمیترین هنرهای دستی ایران است که گستره محبوبیت آن تا منطقه شبهقاره نیز کشیده شده است به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کشمیر کنده کاری چوبی معروف به خاتمبندآوای ایرانی در تالار رودکی
آوای ایرانی در تالار رودکی آیدین علیا نسب به همراه گروه اورانوس بهمن ماه در تالار رودکی اجرا میروند آیدین علیا نسب آهنگساز و نوازنده در گفتگو با خبرنگار حوزهی موسیقی باشگاه خبرنگاران گفت گروه اورانوس ساعت 20 در تاریخ 3 و 4 بهمن در تالار رودکی به اجرا میرود ویفراخوان اساتید ایرانی دانشگاههای خارج به دانشگاه باهنر
دوشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۳ ۴۶ سرپرست جدید دانشگاه شهید باهنر کرمان گفت اینکه تعامل با نهادهای علمی دانشگاههای معتبر دنیا یکی از محورهای اصلی فعالیت دانشگاه است که بایستی این امر نیز تقویت شده و گسترش یابد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه کویر دکتر محمد جو-
گوناگون
پربازدیدترینها