محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846095748
مروري بر سرگذشت يک نماد در تاريخ سينماي ايران
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
مروري بر سرگذشت يک نماد در تاريخ سينماي ايران
تا پيش از وقوع انقلاب اسلامي، مهمترين جشنواره سينمايي در ايران «جشنواره فيلم تهران» بود که در فاصله سالهاي 1351 تا 1356، شش دوره آن بهصورت رسمي برگزار شد.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،«سيمرغ فجر» که بيشک محبوبترين و البته شناختهشدهترين جايزه سينمايي ايران محسوب ميشود و اکنون پس از سالها سر و شکلي متفاوت بهخود گرفته، سرگذشتي جالب توجه داشته است. در آستانه برگزاري سيودومين جشنواره بينالمللي فيلم فجر و درحاليکه اصليترين جايزه اين رويداد پس از دو دوره تحول، بار ديگر به سر و شکل قبل بازگشته است، مرور اين سرگذشت ميتواند قابل توجه باشد.
دو سال پيش وقتي اکبر عبدي براي دريافت جايزه بهترين بازيگر نقش مکمل در آيين اختتاميه جشنواره سيام فيلم فجر روي سن رفت و با بيان خاطرهاي شنيدني کيفيت تنديس اصلي جشنواره را با طعنه زير سوال برد، شايد کمتر کسي حدس ميزد اين ميتواند آخرين دورهاي باشد که سيمرغ فجر در شکل و شمايلي آنگونه به برگزيدگان اهدا شود. تنها يکسال زمان کافي بود تا به همت صنعتگران جمهوريچک، سيمرغ بلورين جشنواره فيلم فجر از قالب گچ و شيشه، رها و در آستانه جشنواره سيويکم از ترکيب متفاوت و جنس کريستال آن رونمايي شود. اين ترکيب نو البته چندان با استقبال مواجه نشد و تنها همان يک دوره تحمل شد! «سيمرغ فجر» اما فارغ از جنس و ترکيبش، براي رسيدن بهجايگاه امروز بهعنوان جايزهاي محبوب و نوستالژيک در سينماي ايران، سرگذشت جالبي را پشت سر گذاشته است.
بز بالدار بداقبال
تا پيش از وقوع انقلاب اسلامي، مهمترين جشنواره سينمايي در ايران «جشنواره فيلم تهران» بود که در فاصله سالهاي 1351 تا 1356، شش دوره آن بهصورت رسمي برگزار شد. نماد اصلي اين جشنواره که بهطور کامل با اصول و چارچوبهاي مرسوم در جشنوارههاي جهاني برگزار ميشد، «بز بالدار» بود. استدلال برگزارکنندگان اين جشنواره براي انتخاب اين نماد چندان مشخص نيست اما به احتمال قريب به يقين حضور اين تصوير در ميان آثار حجمي باقيمانده از دوره هخامنشيان در اين تصميمگيري بيتاثير نبوده است. نکته جالب اينکه محدوديت کمي و نيز کيفيت نهچندان بالاي توليدات سينمايي در سالهاي برگزاري اين رويداد، سبب شد که فهرست دريافتکنندگان جايزه اصلي جشنواره به چند نام خاص محدود بماند. بهعنوان مثال در شش دوره برگزاري جشنواره فيلم تهران چهار بار «بز بالدار زرين» بهترين بازيگر مرد بدون هيچ رقابتي به بهروز وثوقي رسيد! و اينگونه سرنوشت نخستين جايزه رسمي سينمايي در ايران با بداقبالي گره خورد.
مروري بر سرگذشت يک نماد در تاريخ سينماي ايران
انقلاب و «ميلاد» سينما
با وقوع انقلاب، شرايط تغيير کرد. در ايامي که بحث بر سر بودن يا نبودن سينما، محور مجادلات بود طبيعتا کسي به فکر جشنواره سينمايي نبود اما با سخنان حضرت امام (ره) درباره لزوم بهرهگيري از پتانسيل سينما بهعنوان «يکي از مظاهر تمدن» توجه به سينما در دستور کار قرار گرفت و در سال 60 بود که جشنواره فيلم «ميلاد» بهعنوان اولين جشنواره سينمايي پس از انقلاب در پايتخت برگزار شد؛ جشنوارهاي که طراح اصلي آن جمال اميد بود و تنها به نمايش تعدادي از فيلمهاي سينمايي داخلي و خارجي اختصاص داشت و عملا نشانهاي از رقابت و داوري درآن نبود. اما در سال 61 با برگزاري نخستين جشنواره فيلم فجر، سينماي ايران صاحب ويتريني رسمي شد تا توليدات يکساله خود را به قضاوت مخاطبان بگذارد. در دوره اول باز هم رقابت توليدات نيمهتمام ماند و هيچ برگزيدهاي معرفي نشد. در دور دوم براي نخستينبار توليدات سينماي ايران پس از انقلاب مورد قضاوت قرار گرفت و برگزيدگان با «لوح زرين» جشنواره تقدير شدند.
تولد يک «سيمرغ»
در همين ايام بود که برگزارکنندگان جشنواره فجر به فکر معرفي يک نماد رسمي براي جشنواره افتادند. نمادهايي همچون نگاتيو، قلم و... پيشنهاد شد اما مديران سينمايي مصر بودند که نمادي از ميان اسطورههاي ملي انتخاب شود. سيمرغ عطار تمام ويژگيهاي مد نظر مديران را داشت؛ نمادي که بهدليل پشتوانه ادبي و نيز مفهوم «خودشناسي» و «به خود رسيدن» پاسخگوي دغدغههاي معنوي و عرفاني مسئولان هم بود. اينگونه بود که «سيمرغ فجر» با طراحي ابراهيم حقيقي رونمايي شد. اينکه دقيقا اين نماد از چه سالي کاربردي فراگير در طراحي گرافيک و جوايز جشنواره فجر پيدا کرد مشخص نيست اما به استناد پوسترهاي جشنواره از دوره هشتم يعني در سال 68 بود که اين طرح جايگاهي ثابت در پوسترهاي جشنواره پيدا کرد. انتخاب جنس اين تنديس با استدلالهاي جالبي صورت گرفت زيرا پيشنهاد زرين بودن تنديس سيمرغ، مانند جايزه اصلي جشنواره فيلم تهران هم در آن مقطع طرح شد اما سرانجام با استدلال زلالي آبي که سيمرغ عطار در پايان سيروسلوک خود به آن ميرسد، بلورين بودن سيمرغ مورد اجماع قرار گرفت. تنديس سيمرغ در همان سالهاي 64 و 65 طراحي و از جنس شيشه توليد شد؛ تنديسي که وزن سنگين آن در دورههاي نخست حاشيههايي را بهدنبال داشت و آرامآرام باعث اعمال برخي اصلاحات در آن شد. اين اصلاحات البته تنها در جنس مواد بهکار رفته در سيمرغ اعمال شد و ترکيب آن تقريبا تا همين سالهاي اخير ثابت ماند.
سيمرغ زريني که فراموش شد!
زمزمه تغيير اين ترکيب اولينبار در افتتاحيه جشنواره بيستونهم فيلم فجر مطرح شد؛ زماني که تنديسي عظيم و زرين از سيمرغ با حضور وزير ارشاد و معاون سينمايي، رونمايي و اعلام شد از دوره سيام اين تنديس جايگزين سيمرغ بلورين ميشود. اتفاقي که البته بدون هيچ دليل مشخصي رخ نداد و برگزيدگان جشنواره سيام هم همان سيمرغهاي شيشهاي با پايه گچي را به خانه بردند! در آستانه جشنواره سيويکم اما بارديگر عزم مسئولان جشنواره براي رونمايي و اهداي تنديس حجمي و بلورين سيمرغ به برگزيدگان گويي جديتر از نوبت قبل شد. تنديس جديد سيمرغ، سر و شکلي کاملا متفاوت با نمونههاي قبلي داشت و نکته قابل تأمل درباره آن هم سفارش و توليد آن در کشور چک بود! جالب اينکه اين سفارش و خروجي آن، طراح اصلي سيمرغ يعني ابراهيم حقيقي را هم راضي نکرد! حقيقي در مراسم رونمايي از اين سيمرغ اعلام کرد: «اين تنديس بهطور کامل مطابق با طراحي ما نيست و با ايدهآل ما فاصله دارد».
پرواز مشترک سيمرغ و ققنوس
همزمان با برگزاري جشنواره فيلم فجر در دوره اخير، برگزاري جشني تحت عنوان گفتمان انقلاب اسلامي، توجه برخي محافل سينمايي را به سمت يک تغيير سوق داد؛ تغيير رويکردي براي اهداي جايزهاي متفاوت با جوايز جشنواره فجر آن هم با سر و شکلي متفاوت. نماد اين جشنواره که در جوايز اهدايي به برگزيدگان هم لحاظ شده بود «ققنوس» بود؛ پرندهاي که معروفيتش در ميان جريان انقلابي و متدين اهل سينما به نامه معروف شهيد سيدمرتضي آويني به ابراهيم حاتميکيا باز ميگردد. نامهاي که در آن آويني از حاتميکيا ميخواهد مانند ققنوس، در دهانه آتشفشان به فعاليت در سينما ادامه دهد. حالا اين نماد و قرار گرفتن آن بر پوستر و جوايز جشني تحت عنوان گفتمان انقلاب اسلامي، تحليلهايي را مبنيبر احتمال جايگزيني ققنوس بهجاي سيمرغ در آيندهاي نزديک بههمراه داشت؛ احتمالي که البته به سرعت از سوي مسئولان برگزاري اين جشن تکذيب و اعلام شد اساسا چنين هدفي در دستور کار ندارند.
سيمرغي که خروس بود!
حالا جشنواره سيودوم آغاز شده است. دبير جشنواره در نشست خبري خود از تنديسي رونمايي کرد که بيش از آنکه تکميل تنديس حجمي سال قبل باشد شباهت بسياري با همان تنديسهاي شيشهاي منقش به نقش سيمرغ در سالهاي دورتر داشت. جالب اينکه ابراهيم حقيقي به عنوان پدر معنوي اينجايزه نيز که سال قبل گلايهاي نهچندان جدي از سيمرغهاي کريستال ساخت چک کرده بود، امسال با جديت تمام به آن تاخت و گفت «آنکه سيمرغ نبود، خروس بود!» اينگونه هم سيمرغ زرين -که طراحي شد اما هيچگاه به هيچ برگزيدهاي اهدا نشد! - و هم سيمرغ کريستال (که زين بعد تنها ميتوان سراغش را در خانه برگزيدگان جشنواره سيويکم گرفت!) به تاريخ پيوستند. دو تنديسي که هر دو در يک دوره چهارساله مديريت سينما تلاش شد تبديل به نماد جشنواره فجر شود اما با روي کار آمدن دولت يازدهم و دبيري عليرضا رضاداد که تجربه دبيري جشنواره در دوران اصلاحات را هم داشته است، همه چيز به فراموشي سپرده شد و به شکل قبل بازگشت. پس از سه دهه هنوز «سيمرغ» نماد اصلي جشنواره فجر است. بايد ديد ادامه پرواز سيمرغي که از عالم عرفاني و معنوي عطار، راه به آسمان سينماي ايران پيدا کرد، در سالهاي بعد چه سرانجامي خواهد داشت؟
منبع: مشرق نيوز
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]
صفحات پیشنهادی
پرهزينه ترين فيلم تاريخ سينماي ايران
پرهزينه ترين فيلم تاريخ سينماي ايران موشهاي قديمي و با نمكي كه در قسمت اول شهر موشها حضور داشتند حالا با گذشت زمان بزرگ شدهاند و هر كدام زندگي متفاوتي را آغاز كردهاند مشرق موشهاي قديمي و با نمكي كه در قسمت اول شهر موشها حضور داشتند حالا با گذشت زمان بزرگ شدهاند و هرخشان بنیاعتماد؛ سازنده استثناییترین فیلم تاریخ سینمای ایران
رخشان بنیاعتماد سازنده استثناییترین فیلم تاریخ سینمای ایران فرهنگ > سینما - احمد طالبینژاد «قصهها»ی رخشان بنیاعتماد استثناییترین فیلم تاریخ سینمای ایران است فیلمساز در این اثر پایان تمامی قصههایش را گرد هم آورده و این نه فقطمروری بر حضور سینمای ایران در ادوار مختلف جشنوارهی برلین
چهارشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰ ۱۹ در پی حضور فیلم عصبانی نیستم به کارگردانی رضا درمیشیان در بخش پانوراما جشنوارهی فیلم برلین در ادامه مروری بر حضور سینمای ایران در این دوره از جشنواره داریم محمد اطبایی کارشناس بینالمللی سینمای ایران در متنی که در اختیار بخش سینمایی خبرگزاری دشهادت بازیگر سینمای ایران در سوریه!؛ عکس
شهادت بازیگر سینمای ایران در سوریه عکس یک پایگاه حامی تروریست های سوریه که چندی پیش تعداد شهدای حزب الله را 1000 نفر اعلام کرده و وعده داده بود بزودی تصاویر این افراد را منتشر میکند برای رسیدن به عدد دروغین خود اقدام به جعل تصاویر و انتشار اسامی جعلی کرده است به گزارش سرویس فپرتو مهتدی به قطعهی هنرمندان بدرقه شد / «مرد فستیوالهای سینمای ایران رفت»
چهارشنبه ۹ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۱ ۲۱ پیکر پرتو مهتدی مترجم و منتقد قدیمی سینما در میان بغض و اندوه جمعی از سینماگران و همکارانش از مقابل خانه سینما تشییع شد به گزارش خبرنگار بخش سینمایی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا پیکر مرحوم مهتدی صبح 9بهمنماه پس از وداع دوستان و همکارانش با اواوقاف زنان ایرانی در تاریخ +عکس
اوقاف زنان ایرانی در تاریخ عکس در روزگاری که پای زنان ایرانی به سختی به سیاست و تاریخ باز می شد کتیبه هایی نوشته شدند که نام یک زن به عنوان واقف و متولی روی آنها به چشم می خورد صدها سال از آن زمان گذشت تا 6دی ماه در تقویم ایرانی روز وقف نام بگیرد و نام این زنان در تاریخ معاصرعکس/ زوج هنری سینمای ایران در کنار هم
عکس زوج هنری سینمای ایران در کنار هم گلاب ادینه در کنار همسرش مهدی هاشمی در فیلم قصه های رخشان بنی اعتماد تاریخ انتشار ۲۱ دی ۱۳۹۲ - ۱۴ ۲۶۱۶ فیلم پذیرفته شده سینمای ایران در جشنواره سی و دوم اعلام شدند
۱۶ فیلم پذیرفته شده سینمای ایران در جشنواره سی و دوم اعلام شدند اسامی 16 فیلم ایرانی پذیرفتهشده در دو بخش مسابقه سینمای ایران سی و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر اعلام شد به گزارش نامه نیوز در بخش مسابقه سینمای ایران سودای سیمرغ فیلمهای زیر پذیرفته شدهاند تمشک سامانحمام تاریخی شیخ ( موزه صنایع دستی ) | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
این حمام به عنوان یکی از حمام های قدیمی شهر اردبیل در کوچه شهیدگاه واقع است در ورودی آن ساده ولی دارای یک هشتی زیبا است رخت کن حمام دارای چهار رواق و چهار ستون هشت ضلعی است بر روی ستونها طاقهای جناقی بلند و کوتاه نهاده شده و نیم گنبد رواق ها بر طاق نماها تکیه دارد ازاره حماممروری بر ازدواجهای مذهبی - سیاسی در ایران
مروری بر ازدواجهای مذهبی - سیاسی در ایران یکی از رسوم قدیمی علمای حوزه علمیه ازدواج فرزندان ذکور با دختران بیوت مراجع و یا علما است که در ایران و نجف بسیار رواج دارد این روزها مطهری و لاریجانی ها تبدیل به تیتر اصلی رسانه های کشور شده اند پسران دو روحانی بزرگ ایران یعنیسیزدهم بهمن در آینه تاریخ معاصر ایران
سیزدهم بهمن در آینه تاریخ معاصر ایران تهران-ایرنا-امروز یک شنبه برابر با سیزدهم بهمن 1392 هجری خورشیدی دوم ربیع الثانی 1435 هجری قمری و دوم فوریه 2014 میلادی است 35 سال پیش در چنین روزی رژیم صهیونیستی از بازگشت امام خمینی به ایران ابراز نگرانی واعلام کرد ممکن است ورود آیت اللمسئول مرکز هماهنگی و هماندیشی راهبردی سازمان بسیج مستضعفین: ولایت فقیه نماد اسلامیت نظام جمهوری اسلامی ایران
مسئول مرکز هماهنگی و هماندیشی راهبردی سازمان بسیج مستضعفین ولایت فقیه نماد اسلامیت نظام جمهوری اسلامی ایران استمسئول مرکز هماهنگی و هم اندیشی راهبردی اقشار بسیج سازمان بسیج مستضعفین گفت ولایت فقیه نماد اسلامیت نظام جمهوری اسلامی ایران است به گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد به نسه هافبک تاریخ ساز فوتبال ایران+ عکس
سه هافبک تاریخ ساز فوتبال ایران عکسعلی پروین علی جباری و پرویز قلیچ خانی 3 تن از بهترین هافبک های تاریخ فوتبال ایران هستند که هنوز خیلی ها این 3 بازیکن را بهترین فوتبالیست های تاریخ فوتبال ایران می دانند این 3 هافبک تاریخ ساز فوتبال ایران در نیمه اوخر دهه 40 و نیمه اول دهه 50 دابیانه موزهای با یادگارهای تاریخ ایران اسلامی
سهشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۶ ۴۹ فرماندار نطنز گفت روستای ابیانه موزهای با یادگارهای تاریخ ایران اسلامی از عصر کهن تا به امروز است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه اصفهان سیدامیر جعفری در جلسه توسعه روستای ابیانه که با حضور مسئولان شهرستان و اعضای شورای اسلدوران تازه سینمای ایران با سه فیلم خوب؛ عکس ها
دوران تازه سینمای ایران با سه فیلم خوب عکس ها هر چهقدر جلوتر میرویم کار کردن در سینمای مستقل سختتر میشود اما سینمایی که دیده نشود ساختش اصلا کارکردی هم دارد سر به مهر ترنج و دهلیز سه نمونه خاص از سینمای مستقل بودند که هر کدام سرنوشت متفاوتی پیدا کردند سه نماد به1/ایرانگشت/خراسان جنوبی تاریخی اسرارآمیز در دل غارهای چنشت
1 ایرانگشت خراسان جنوبیتاریخی اسرارآمیز در دل غارهای چنشتروستای چنشت با وجود فرهنگ ویژه و داشتن آثار تاریخی مذهبی و گردشگری گنجینهای تاریخی و اسرارآمیز را در قلب خود نگهداری میکند به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند چنشت یکی از روستاهای هدف گردشگری در خراسان جنوبی بوده که از تآغاز برنامه های دهه فجر با برگزاری مراسم نمادین ورود امام خمینی (ره) به ایران در فرودگاه گرگان
استانها شمال گلستان حجت الاسلام قندهاری خبرداد آغاز برنامه های دهه فجر با برگزاری مراسم نمادین ورود امام خمینی ره به ایران در فرودگاه گرگان گرگان – خبرگزاری مهر رئيس شوراي هماهنگي تبليغات اسلامي استان گلستان گفت در 12 بهمن ماه سال جاری با مراسم نمادین ورود حضرت امام خمین-
گوناگون
پربازدیدترینها