تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 12 مهر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خداوند متعال، به بنده اش در هر روز نصيحتى عرضه مى كند، كه اگر بپذيرد، خوشبخت و اگر ن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1820241218




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

40 از 250 تالاب کشور روبه نابودی است


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

به مناسبت روز جهانی تالاب؛ 40 از 250 تالاب کشور روبه نابودی است تهران - ایرنا - از تعداد 250 تالاب شناسایی شده در کشور، 85 تالاب دارای اهمیت زیادی است، اما گزارش ها حاکی از آن است که اکنون 40 تالاب کشور بین 20 تا 100 درصد خشک شده اند.


روند نابودی تالاب ها در جهان نیز سرعت یافته است . به گزارش منابع خبری از یک قرن گذشته تاکنون تقریبا 50 درصد از سطح کل تالاب های جهان کاسته شده است، وسعت تالاب های جهان 25 میلیون کیلومتر مربع بود که در این مدت به نصف یعنی 12.5 میلیون هکتار کاهش یافته است.
دوم فوریه سال 1971 برابر با 13 بهمن ماه 1349برای نخستین بار در دنیا ایده تشکیل یک کنوانسیون بین المللی برای حفاظت از تالاب های دنیا، در ایران شکل گرفت که بعد از آن این کنوانسیون در هتل رامسر در شمال تهران به امضا رسید و به همین علت به ˈ رامسر سایت ˈ نامگذاری شد و از آن سال به بعد این روز به عنوان روز جهانی تالاب ها گرامی داشته می شود.
در این کنوانسیون یک توافق بین المللی با هدف حفاظت از تالاب های جهان صورت گرفت.
پس از امضای کنوانسیون رامسر1971 ، در سال اول 8 تالاب کشور در آن به ثبت بین المللی رسید و اکنون 24 تالاب کشور در فهرست سایت رامسر ثبت شده اند که 32 تالاب را شامل می شود. اکنون 168 کشور عضو کنوانسیون رامسر هستند و 2 هزار و 171 تالاب با مساحتی حدود 207میلیون هکتار در این سایت به ثبت رسیده اند. مجموع مساحت تالاب های ایران 1.5 میلیون هکتار است.
به دلیل اهمیت موضوع، سازمان حفاظت محیط زیست امسال یک هفته ( 7 تا 13 بهمن ماه ) را به عنوان هفته تالاب ها تعیین کرد و در این مدت برنامه های متنوعی با هدف حفاظت از تالاب ها برگزار شد.
امسال برای اولین بار سازمان های زیست محیطی مردم نهاد درکنار دولت هفته تالاب ها را گرامی داشتند و برنامه های متنوعی برگزار کردند.
شعار امسال روز بین المللی تالاب ها ، ˈ تالاب ها و کشاورزی ˈ است ، دراین روز بر تاثیر مثبت تالاب ها بر کشاورزی در مناطق حاشیه آن و ضرورت حفظ و نگهداری تالاب ها تاکید می شود.
این تاثیر در جاهای مختلف متفاوت است که تحقیقات نشان می دهد بیشترین تخریب در شرق آسیا بوده و ایران هم جزو آن است.
تالاب ها یکی از زیستگاه هایی است که دارای بیشترین تنوع زیستی هستند، برخی تالاب ها بیش از 50 درصد تنوع زیستی را در خود جای می دهند و منبعی برای تامین آب شرب، کنترل سیلاب، جلوگیری از فرسایس خاک، تامین نیازهای حیات وحش و منبع تامین معیشت مردم است از این رو از اهمیت زیادی برخوردار هستند.
به اعتقاد کارشناسان زیست محیطی، زمانی که تالابی در وضعیت مطلوب باشد این امر، نشاندهنده مناسب بودن وضعیت اکوسیستم منطقه است و اگر در حال تخریب و نابودی باشد یعنی روند طبیعی منطقه دچار اختلال شده است که این مساله باید مورد توجه مسوولان قرار گیرد.
عوامل مختلفی همچون توسعه بی رویه کشاورزی ، مدیریت نادرست منابع آب و احداث سد در بالادست موجب از بین رفتن تالاب های کشور شده است ، بر این اساس در شعار امسال روز جهانی تالاب ها به موضوع کشاورزی توجه ویژه شده است.
احمد علی کیخا معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست دراین باره گفت: بررسی وضعیت تالاب ها نشان می دهد که یکی از رقبای سرسخت این اکوسیستم آبی، توسعه کشاورزی است، تاکنون توسعه کشاورزی برای تالاب ها مثبت نبوده زیرا به عنوان 2 رقیب درکنار هم قرار داشتند ، این اتفاقی است که دریاچه ارومیه را به این شرایط دچار کرده است.
به گفته وی، حدود 30 سال گذشته مجموع زمین های زیرکشت در حوضه دریاچه ارومیه 158 هزار هکتار بود که اکنون به 450 تا 700 هزار هکتار افزایش یافته است که به رغم تمام اقدامات صورت گرفته برای توسعه کشاورزی و افزایش تولید، درآمد سالانه حدود 650 میلیون دلار بوده است که رسیدن به این مبلغ شرایط بسیار بحرانی دریاچه ارومیه را رقم زده است.
کیخا این سوال را مطرح کرد که که ˈآیا این میزان درآمد در بخش کشاورزی ارزش نابودی دریاچه ارومیه را داشت؛ اگر این روند ادامه یابد تمام چاه های اطراف دریاچه شور خواهند شد و نمک های ناشی از خشک شدن دریاچه مردم منطقه را با مشکل مواجه خواهد کرد.ˈ
کیخا درباره سدهای بالادستی نیز گفت: سدهایی که موجب آسیب به محیط زیست شود و ضررآنها بیشتر از نفع باشد باید تخریب شوند. البته رویکرد وزارت نیرو هم بر حفاظت از محیط زیست است از این رو با رایزنی های صورت گرفته بین سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت نیرو وضعیت سدها در حوضه های بالادستی در حال بررسی است و اگر ضرر آنها مشخص شود در یک کارگروه تخصصی تصمیم نهایی در مورد سد مورد نظر اتخاذ خواهد شد.
دولت تدبیر و امید نگاه ویژه ای در حفاظت از محیط زیست دارد و بر همین اساس دکتر روحانی رییس جمهوری بعد از 7 سال تعطیلی شورای عالی محیط زیست را دوباره راه اندازی کرد.
250 تالاب در کشور شناسایی شده است که از این تعداد 85 تالاب از اهمیت زیادی برخوردار هستند، همچنین از تالاب های ثبت شده در رامسر سایت 6 تالاب در فهرست مونترو ( تالاب هایی که شرایط بحرانی قرار دارند) شامل تالاب های هامون ، هامون هیرمند ، هامون صابوری ، بختگان و انزلی به ثبت رسیده اند.
*** شناخت بیشتر تالاب
تالاب ها محیط هایی هستند که مشخصاتشان چیزی میان خشکی و آب است. تالاب ها ممکن است همواره دارای آب باشند یا اینکه گاه خشک و گاه آبدار باشند. برخی تالاب های نزدیک دریا با جزر و مد تغییر وضعیت می دهند.
مشخصه اصلی تالاب ها ماندگاری نسبی آب در آنها است. آب تالاب ها ممکن است شور یا شیرین باشد.
*** تالاب ها در ایران
وضعیت آلودگی تالاب ها در ایران همواره مورد نقد بسیاری از دوستداران محیط زیست در این کشور است. عدم مدیریت پسماندها و فاضلاب ها در محیط تالابی، قطعه قطعه کردن تالاب، آتش زدن حوضچه های نفتی در تالاب و تخلیه پسماندهای نفتی در محدوه تالابی برخی از مشکلات تالاب های کشور است.
*** انواع تالاب
- باتلاق (swamp) زمینهای آبدار یا خیس پر از گیاه و درخت.
- مانداب یا هور (marsh) با آبی راکد و باز و گیاهان کوتاه بیشتر از جنس علف و نی.
- خلاش (bog یا muskeg) آبگیری است که رستنی های آن پوسیده باشد.
- خلنگزار (Moorland و Heath) تالاب هایی به شکل خارستان.
- لشاب (fen) تالابی نیزاری است که آب آن از گیاه آکنده شده است و هوای کمی می گیرد.
- تالاب های مصنوعی که برای سیل گیری رود خانه ها و دریاها ایجادمی شوند، مانند پروژه های چاه نیمه در سیستان.
-آب بندان گونه ای از تالاب های مصنوعی ساخته دست بشر برای پرورش ماهی و ذخیره آب است.
علمی ( 5 ) **9014**1599
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




13/11/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن