واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شرق > خراسان جنوبی گزارش خبری/
خشکیدن 30 درصد قناتها و خشک شدن لبهای کویر/ نبض شاهرگ حیاتی خراسان جنوبی کند می زند
بیرجند - خبرگزاری مهر: خراسان جنوبی از استانهایی است که به دلیل 15 سال خشکسالی پیاپی با کمبود منابع آبی و افت آب سفره های زیرزمینی مواجه شده و قنوات به عنوان یکی از شاهرگهای حیاتی استان نیازمند احیا و مرمت هستند.
به گزارش خبرنگار مهر، هم اکنون کمبود منابع آبی از مهمترین دغدغه های مسئولان و مردم بوده و برای پیشگیری از مشکلات آینده باید از هم اکنون برنامه ریزی کرد. خراسان جنوبی هم به دلیل 15 سال خشکسالی متوالی از کمبود منابع آبی رنج می برد و حتی در حال حاضر تعداد زیادی از روستاها با تانکر آب رسانی می شود. این خشکسالی ها در استان اثرات زیادی بر منابع آبی استان گذاشته و باعث خشک شدن 30 درصد قنوات شده است. کمبود منابع آبی در این استان بخش کشاورزی را نیز درگیر کرده و امروز قنوات به عنوان شاهرگ حیاتی استان نیازمند احیا و مرمت هستند. به گفته مسئولان تنها راهکار کاهش مشکلات آینده حیات بخشیدن دوباره به قنوات است.
حفر چاه های عمیق عاملی برای کاهش آبدهی قنوات خراسان جنوبی مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفتگو با مهر، با بیان اینکه قنوات در خراسان جنوبی از مهمترین منابع تامین کننده آب کشاورزی و آب شرب است، اظهارداشت: طی چهار دهه اخیر تنها منبع تامین کننده آب استان قنوات بوده و در آینده نیز قنوات تنها منبع خواهند بود. حسین اصغری با اشاره به حفر چاه های عمیق در چند سال اخیر در استان، گفت: افت شدید آب های زیرزمینی باعث خشک شدن این چاه ها و همچنین قنوات استان شده است. وی به تاثیرات خشکسالی های متوالی در استان اشاره کرد و بیان داشت: حدود 50 تا 60 درصد آب دهی قنوات استان کاهش یافته است. اصغری با اشاره به اینکه برای سال جاری نیز احیاء 80 رشته قنات در استان پیش بینی شده است، افزود: در این راستا یک میلیارد و 800 میلیون تومان اعتبار پیش بینی شده است. وی عنوان کرد: تاکنون اعتباری برای احیاء و مرمت قنوات در سال جاری تخصیص نیافته و به محض ابلاغ اعتبارات مرمت قنوات در استان آغاز می شود. به گفته وی 80 رشته قنات در 16 کیلومتر بازسازی و مرمت خواهد شد. احیا و مرمت 2000 رشته قنات در خراسان جنوبی مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه هم اکنون جهاد کشاورزی اقدام به احیا و مرمت قنوات کرده است، تصریح کرد: از سال 84 تاکنون بالغ بر دو هزار رشته قنات در استان بازسازی شده است. وی اعتبار هزینه شده برای احیا و مرمت این قنوات را 20 میلیارد تومان اعلام کرد. اصغری با اشاره به اینکه با توجه به مراجعات مردمی هم اکنون هشت هزار رشته قنات در استان وجود دارد، بیان کرد: تاکنون شش هزار و شش رشته قنات قبل از الحاق طبس در استان ثبت اطلاعات شده است. وی ادامه داد: همچنین 230 رشته قنات نیز در شهرستان طبس معرفی شده است.
اصغری با اشاره به اینکه هنوز تعداد زیادی از قنوات استان ثبت اطلاعات و آماربرداری نشده است، افزود: با ثبت تمامی قنوات موجود، خراسان جنوبی در رتبه نخست کشور به لحاظ تعداد قنوات قرار می گیرد. وی با اشاره به اینکه متاسفانه تاکنون به دلیل نبود اعتبارات ویژه این موضوع، آمار دقیق تعداد قنوات خشک شده استان تهیه نشده اما با توجه به بررسی های انجام شده آب دهی 20 تا 30 درصد قنوات یا صفر شده و یا به حداقل کاهش یافته است. راه رفتن کشاورزان در قنات عاملی دیگر بر کاهش آب دهی قنوات مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با انتقاد از اقدام کشاورزان برای بازسازی و راه رفتن درون قنات در سالهای خشکسالی، عنوان کرد: برخی کشارزان معتقدند می توان در سال های خشکسالی به درون قنات رفت و کار بازسازی انجام داد، که به دلایل کارشناسی این اقدام اشتباه بوده و موجب خشک شدن قنات خواهد شد. وی با بیان اینکه راه رفتن در قنات باعث برداشته شدن لایه های طبیعی قنات می شود، از کشاورزان خواست: با انتخاب یک نفر به عنوان قنات بان و حفاظت این شخص از قنات و جلوگیری از ورود به قنات، می توان به جلوگیری از خشک شدن قنات کمک کرد. اصغری به اولویت های مرمت قنات و تخصیص اعتبار به آن اشاره کرد و ادامه داد: مراجعه متوالی مالکان قنات برای احیاء، اعلام آمادگی و مشارکت از سوی مالکان و اینکه تاکنون هیچ اقدامی برای احیا در قنات انجام نشده باشد از اولویت های تخصیص اعتبار برای احیاء و مرمت قنات است.
۱۳۹۲/۱۱/۷ - ۰۹:۵۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]