تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس از غير خدا بِبُرد، خداوند، هزينه زندگى او را تأمين مى‏كند و از جايى كه ان...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829897049




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

گردشگران ساحلی و حفاظت از محیط زیست | سفر و گردشگری در ایران


واضح آرشیو وب فارسی:سیری در ایران: در سال‌های اخیر یکی از دلایل بروز مشکلات محیط‌ زیستی، استفاده‌های انسانی در قالب فعالیت‌های طبیعت‌گردی است. امروزه، رفتار دوستانه با طبیعت به‌عنوان راهکاری برای گردشگری طبیعت پایدار مورد توجه است، از آنجا که گردشگری غالب در استان‌های مجاور دریا در ایران، گردشگری ساحلی است این یادداشت سعی در بررسی و واکاوی رفتارهای محیط زیستی گردشگران ساحلی دارد. به نظر می‌آید که گردشگران ساحلی که نگرش محیط‌زیستی بالاتری دارند، رفتارهای محیط‌زیستی بیشتری نشان می‌دهند. از سوی دیگر نگرانی، ارزش و دانش محیط زیستی، با نگرش محیط زیستی رابطه دارد.
در سال‌های اخیر مشکلات محیط زیستی به دلایل و اشکال مختلفی (مانند گرمایش زمین، کاهش تنوع زیستی، کاهش منابع، آلودگی آب و خاک و هوا و …) بروز کرده‌اند. شاید بتوان گفت یکی از دلایلی که محیط زیست مورد سوءاستفاده‌ بشر قرار گرفته است، گردشگری و به ویژه گردشگری طبیعت است. در واقع، اثرات منفی گردشگری غیر مسوولانه روی طبیعت شامل آلودگی هوا به خاطر افزایش ترافیک، آلودگی آب در اثر رها کردن زباله‌های جامد در آب به دست گردشگران، تخلیه‌ پساب‌های کشتی‌های گردشگری، آلودگی خاک با افزایش میزان زباله در منطقه، فشار بر اکوسیستم طبیعی به دلیل استفاده از پارک‌های ملی و مناطق حفاظت شده به عنوان جاذبه گردشگری، آسیب به درختان و گیاهان برای ساخت پناهگاه یا سوخت و … می‌شود.‌
همان‌طور که اشاره شد، از آنجا که نوع غالب گردشگری در شهرهای مجاور دریای شمال ایران، گردشگری ساحلی است و در ایام ویژه‌ای از سال پذیرای جمعیت انبوهی از گردشگر ساحلی هستند، واضح است که بر طبیعت و محیط زیست این مناطق فشار مضاعفی از سوی گردشگران وارد می‌شود. بنابراین، ضرورت مدیریت محیط زیستی با هدف گردشگری پایدار در این مناطق به خوبی محسوس است. امروزه ترویج رفتار محیط زیستی مسوولانه به‌عنوان راهکاری در جهت گردشگری طبیعت پایدار مورد توجه قرار گرفته است؛ به گونه‌ای که بین توسعه‌ گردشگری و حفاظت از محیط زیست تعادل برقرار شود.
با این حال، تغییر رفتار انسان یک موضوع پیچیده و مشکل است. به این دلیل که هر رفتاری انگیزه‌ها و پاداش‌های متفاوتی دارد و افراد را به انجام رفتارهای محیط زیستی سوق می‌دهد. واضح است که اثربخشی استراتژی‌های تغییر رفتار می‌تواند مطابق با انواع یا ابعاد رفتار و شرایط متفاوت باشد.
عوامل موثر بر رفتارهای محیط‌زیستی دیگر کشورها
در تحقیقی بین مردم نروژ مشاهده شد که سه متغیر درآمد، جنس و نگرانی‌های زیست‌محیطی اثر قابل‌توجهی بر رفتار در محیط تفریحی داشته‌اند. نیز در پژوهشی نشان داده شد که بعد از شرکت در برنامه آموزش محیط زیستی، در نگرش زیست محیطی دانشجویان تغییری حاصل نشده است. دیگر محققان هم به این نتیجه دست یافتند که گردشگران گرایش به انجام رفتار مسوولانه محیط زیستی در طول سفر دارند، در حالی که نگرانی محیط زیستی تنها نقش اندکی در فرآیند تصمیم‌گیری آنان در طول مسافرت دارد.
بررسی دیگری نشان داد که اکثر قریب به اتفاق مطالعه‌شوندگان از نظر اخلاقی خود را موظف به رفتار دوستانه از نظر زیست محیطی در خانه می‌دانند، اما میانگین رفتار حامی محیط زیستی آنها در طول مسافرت تنها ۲۵ درصد است. نتایج حاصل از پژوهشی دیگر نمایانگر آن است هرچه افراد، سطح ارزش محیط زیستی بالاتری داشته باشند، به همان میزان نگرش‌های همسوتری با محیط زیست خواهند داشت و بین دانش محیط‌زیستی و نگرش محیط‌زیستی رابطه مثبتی وجود دارد.از سوی دیگر رابطه معنادار و مثبت بین ارزش محیط زیستی و رفتار محیط‌زیستی تایید شده است.
از دیدگاه این صاحب‌نظران، زمانی که رفتار مصرف‌کننده همراه با تاثیر بر محیط زیست مورد مطالعه قرار می‌گیرد، باید انگیزه، توانایی و فرصت در یک چارچوب مرجع قرار گیرند. در مدل آنها، عوامل انگیزشی عبارتند از: باورها که بر نگرش مؤثر هستند، هنجارهای اجتماعی و نگرش که به نوبه خود نیت مصرف‌کنندگان را برای عمل به یک روش خاص تعریف می‌کنند. باورها درباره‌ یک فعالیت اغلب در اثر تجربه تغییر می‌یابند. علاوه بر انگیزه، توانایی‌های فردی یعنی دانش و عادات در تحقق نیات مؤثر هستند. مردم هر روزه یاد می‌گیرند یا عاداتی دارند که آنها را به‌گونه‌ای تقریبا خودکار قادر به انجام وظیفه می‌کند.
آنها همچنین ممکن است اطلاعات مهمی نداشته باشند یا قادر به درک پیام اطلاعات حامیان محیط زیستی نباشند. مهم‌تر از همه، فرد به فرصت‌هایی که بتواند به‌شیوه حامی محیط زیست عمل کند نیاز دارد. برخی محققان فرصت را به‌عنوان «پیش‌شرط‌های عینی برای رفتار» می‌بینند. با این حال، آنها اذعان دارند که افراد ممکن است شرایط مشابه را به ‌طرق مختلف درک کنند و در نتیجه امکانات را متفاوت ببینند. دیدگاه نظری دیگر، در یک مدل رفتاری دیگر رفتار زیست محیطی از پنج متغیر که به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر رفتار محیط‌زیستی تاثیر دارند، تشکیل شده است. این متغیرها از یکدیگر مستقل هستند، می‌توانند بر هم تاثیر بگذارند، ازهم تاثیر بگیرند و تغییر یابند. این متغیرها عبارتند از: نگرش و ارزش‌ها؛ امکانات برای رفتار محیط زیستی؛ مشوق‌های رفتاری؛ پیامدهای ادراک شده در مورد رفتار محیط زیستی و دانش.
ایران و ضرورت زیست محیطی گردشگری پایدار
از آنجا که شهرهای مجاور دریا در شمال ایران در ایام خاصی از سال مورد هجوم گردشگران قرار می‌گیرد، مدیریت محیط زیست در راستای گردشگری پایدار در این مناطق کاملا ضرورت است.
از جمله راهکارهای مورد توجه در گردشگری پایدار، ترویج رفتار محیط زیستی مسوولانه است. برای فهم اینکه چگونه رفتارهای زیست محیطی مسوولانه تشویق شود، تلاش‌های بسیاری از طریق شناخت روابط پیچیده بین عوامل مختلف و رفتارهای محیط زیستی صورت گرفته است. با نگاهی گذرا به مناظر طبیعی و حتی غیرطبیعی شهرهای گردشگرپذیر استان مازندران ملاحظه می‌شود که شهرهای ساحلی نیازمند سیاست‌گذاری مناسب خود هستند. در صورتی که در چشم‌انداز آتی استان‌های ساحلی گردشگری پایدار مدنظر باشد، برنامه‌ریزی و اقدامات بیشتری نسبت به گردشگری توام با حفظ محیط زیست را می‌طلبد.
توضیح: این نوشتار خلاصه‌ای است از مقاله‌ای با عنوان گردشگران ساحلی و حفاظت از محیط زیست (مطالعه‌ موردی: گردشگران ساحلی استان مازندران) به اهتمام صادق صالحی، ناصر فتاحی، زهرا همتی گویمی و سمیه حبیبی.
*استادیار جامعه‌شناسی محیط‌زیست دانشگاه مازندران
منبع : دنیای اقتصاد

39a247988d3f0d94abd06c5a2662ab84 گردشگران ساحلی و حفاظت از محیط زیست






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سیری در ایران]
[مشاهده در: www.seeiran.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن