تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 23 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):ما اهل بيت، وعده‏هاى خود را براى خودمان، بدهى و دِين حساب مى‏كنيم، چنانكه رسول اكر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828975556




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نگاهي به بازي‌هاي محلي كودكان عرب خوزستان


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: نگاهي به بازي‌هاي محلي كودكان عرب خوزستان
بازي در فرهنگ لغات، سرگرمي، مشغوليت، تفريح، لعب، كار، ورزش و فريب معني شده است. زيست‌شناسان باور دارند كه علاقه‌ي انسان به بازي و كنجكاوي با كشف و شناخت محيط اطراف ارتباط دارد. روان‌شناسان هم مي‌گويند نياز انسان به بازي در حقيقت، مصرف انرژي نهفته در وجود او است و جامعه‌شناسان بازي را وسيله‌اي براي تمرين انسان در زندگي اجتماعي توصيف مي‌كنند.

به گزارش ايسنا، درباره‌ي اين‌كه بازي‌ كردن از چه زمان و مكاني آغاز شد، اطلاع دقيقي در دست نيست؛ ولي از نوشته‌ها، كتيبه‌ها و نقوش غارها و ديوارها اين‌طور استنباط مي‌شود كه بازي‌ها نوعي سخن گفتن، انتقال اطلاعات و معلومات، ايجاد و حفظ آمادگي جسماني در برابر جنگ‌ها، ايجاد سرور و نشاط، شكرگزاري به درگاه خداوند و … بوده‌اند. بازي‌ها ويژگي‌هاي مختلفي مانند ابزار و امكانات، مكان، گستره‌ي بازي، سن و جنسيت دارند.

بازي‌هاي محلي، بخشي از فرهنگ‌ها محسوب مي‌شوند كه متناسب با وضعيت اقليمي و فرهنگي هر منطقه‌اي طراحي شده‌اند و هماهنگي و همراهي با جغرافيا و فرهنگ، رمز ماندگاري آن‌هاست. بازي‌ها نمودهاي اجتماعي و فرهنگي هر اجتماع و تبلوري از فرهنگ و ميراث مردم هستند. در هر منطقه به فراخور شرايط اقليمي، فرهنگي، زباني و تاريخي بازي‌هاي خاصي وجود دارد. صاحب‌نظران حوزه‌ي تعليم و تربيت معتفدند كه تفريح و سرگرمي جزو نيازهاي بشر در اعصار مختلف است و نحوه‌ي انجام اين تفريح‌ها و گذراندن اوقات فراغت در طي زمان تغيير مي‌كند.

وفا عبادي - پژوهشگر انسان‌شناسي - در پژوهشي به برخي بازي‌هاي روستاي «كريم‌آباد» از توابع بخش و شهر زهره (چم خلف عيسي) و شهرستان هنديجان كه يكي از شهرستان‌هاي جنوب شرقي استان خوزستان است، پرداخته است.

عظيم‌الغطا

يكي از بازي‌هاي رايج اين منطقه «عظيم‌الغطا» است. اين بازي در شب‌هاي مهتابي انجام مي‌شود و نحوه‌ي انجام آن به اين صورت است كه تعدادي دور هم جمع مي‌شوند و كسي برحسب سن يا قرعه انتخاب مي‌شود تا تكه استخواني تهيه كند. عصايي هم با توافق اعضا در 20 متري محل بازي قرار داده مي‌شود. سپس بازيكنان چشمهاي‌شان را مي‌بندند و شخص انتخاب‌شده در همان لحظه استخوان را به نقطه‌اي پرت مي‌كند و بازي شروع مي‌شود. افراد هنگام گشتن به‌دنبال استخوان اين بيت را مي‌خوانند:

هنا طاح ياچكته / اييت العيوز او خمته

استخوان اينجا افتاد و صدايش آمد/ پيرزن آمد و آن را برد

همان‌طور كه افراد در حال گشتن به‌دنبال استخوان هستند، كسي كه آن را پيدا مي‌كند، آرام آرام به طرف عصا مي‌رود تا عصا و استخوان را به‌دست گيرد و برنده بودن خود را اعلام كند. اگر بين راه، ديگر اعضاي گروه از بودن استخوان در دست او آگاه شوند، او را دنبال مي‌كنند تا مانع رسيدنش به عصا و برنده شدنش شوند. اگر فرد با چالاكي بتواند به عصا برسد، برنده‌ي بازي مي‌شود. اين بازي بين پسران 15 تا 25 ساله رواج دارد و در گروه‌هاي 10 تا 12 نفره اجرا مي‌شود. در برخي مواقع آن‌ها به جاي عصا يا چوب، چاله‌اي كوچك حفر مي‌كنند كه در اين صورت استخوان را در آن مي‌گذارند و پيروزي خود را اعلام مي‌كنند.

اچعاب

روي پاي گوسفند، كمي بالاتراز سُم، استخوان مربع‌شكلي وجود دارد كه به آن چعب مي‌گويند. در اين منطقه از خوزستان، يك بازي دو نفره به نام «اچعاب» رواج دارد كه در آن، از اين استخوان استفاده مي‌كنند. در اين بازي اين استخوان‌ها را به رنگ‌هاي مختلفي رنگ مي‌كنند و به فاصله‌ي سه متر، دو حفره در امتداد هم در زمين مي‌كنند. سپس بازي آغاز مي‌شود به اين صورت كه افراد بايد به نوبت چعب را در فاصله‌ي معيني به داخل حفره بيندازند.

اگر فردي بتواند در دو مرحله‌ي نوبت خود، دو چعب خود را در حفره‌ها قرار دهد، موفق مي‌شود يك چعب از رقيب خود، به‌عنوان پاداش بگيرد. هر كدام از آن‌ها كه هنگام بازي زودتر بتواند چعب‌هاي خود را در حفره‌ها قرار دهد، برنده مي‌شود و هر فرد‌ي از اين دو نفر كه بتواند با چعب خود چعب ديگري را بزند در واقع توانسته‌ است امتياز ديگري به خود اختصاص دهد و دوباره نوبت زدن چعب ديگري را بگيرد. اين بازي بين پسران 6 تا 12 ساله انجام مي‌شود. اين بازي كه از قديم رايج بود، امروزه اندكي تغيير كرده‌ است و در آن به جاي چعب، از تيله يا گلوله استفاده مي‌شود.

طمت اِخريزه

يكي ديگر از بازي‌هاي اين منطقه «طمت اخريزه» نام دارد. اين بازي هنگام شب كه هوا تاريك است انجام مي‌شود. انجام اين بازي بين دختر و پسر مشترك است، ولي دختران به اين بازي رغبت بيشتري نشان مي‌دهند. اين بازي به اين شكل است كه دو چاله‌ي كوچك حفر مي‌كنند و يك مهره‌ي رنگي را كه بيشتر قرمز و سبز است درون يكي از حفره‌ها مي‌گذارند و آن را با خاك و كود پنهان مي‌كنند. طرف مقابل بايد حدس بزند كه در كدام يكي از گودال‌ها، مهره پنهان شده است. در صورت تشخيص درست، بازي را مي‌برد. اين بازي دو يا چهار نفره است.

شگ و شگ

يكي از بازي‌هاي اين منطقه «شگ و شگ» نام دارد. اين بازي بين پسران 10 تا 15 ساله انجام مي‌شود و به اين صورت است كه دو نفر با دست پاي خود را مي‌گيرند و بايد با يك پا حدود سه متر را كه اندازه‌ي آن با نشانه‌اي مشخص مي‌شود حدود دو تا سه بار بروند و برگردند. آن‌كه در اين مدت پاي خود را به زمين نگذارد برنده است. برنده با برنده‌ي گروه ديگر رقابت مي‌كند و باز برنده‌ي بعدي با برنده‌ي گروه بعدي رقابت كند.

عصيت برأس

يكي ديگر از بازي‌هاي رايج اين منطقه «عصيت برأس» است. اين بازي بين پسران انجام مي‌شود و به اين صورت است كه بازي‌كنندگان يك نفر را انتخاب مي‌كنند و به او يك چوب دستي مي‌دهند. بعد چشمانش را مي‌بندند و بازي‌كنندگان ديگر يك چوب دستي ديگر را حدود 20 متري او در زمين فرو مي برند و بعد به درست و غلط شروع به هدايت او مي‌كنند. او بايد چوب دستي را كه در دستش قرار دارد آرام‌آرام به طرف جلو ببرد تا چوب دستي‌اش به چوبي كه در زمين قرار داده شده بخورد. اگر اين اتفاق بيفتد، او بازي را برده است وگرنه به او اجازه مي‌دهند دو تا سه بار اين كار را تكرار كند و اگرموفق نشد، درهمان حالت چشم‌بسته به او حمله‌ور مي‌شوند و او را مي‌زنند.

اِمحيبس

يكي ديگر از بازي‌هاي رايج در اين منطقه «اِمحيبس» نام دارد. اين بازي بين دختران و پسران محبوب است و بازي‌كنندگان آن هم بيشتر در سن هشت تا 18 سال قرار دارند. گاهي ديده مي‌شود كه گروه دختر و پسر در اين بازي در مقابل هم رقابت مي‌كنند. نحوه‌ي انجام «اِمحيبس» به اين شكل است كه بعد از يارگيري، بازي‌كنندگان در مقابل هم مي‌نشينند و دستان‌شان را با يك پارچه‌ي مشترك پنهان مي‌كنند. بعد از انجام اين كار، طي يك قرعه‌كشي، انگشتري به يك گروه تعلق مي‌گيرد و يك نفر از همان گروه، مسوول پنهان كردن آن در دستان افراد گروه خود مي‌شود و انگشتررا در مشت يكي از اعضاي گروه مي‌گذارد و بعد همه با هم دست‌هاي مشت‌شده را بيرون مي‌آورند. گروه رقيب مي‌تواند درباره‌ي اين‌كه انگشتر در مشت چه‌ كسي است، چهار بار حدس بزنند. اگر حدس‌شان درست باشد برده‌اند، ولي اگر حدس‌شان اشتباه باشد، كساني كه سنگ را در مشت خود داشتند، مي‌برد. بازنده بايد براي همه شيريني يا خوراكي بخرد.

حص‌الطليه

يكي از بازي‌هاي رايج اين منطقه «حص‌الطليه» است. اين بازي مورد استقبال دختران و پسران قرار مي‌گيرد. سن شركت‌كنندگان در «حص‌الطليه» بين هفت تا 10 سال است و در گروه‌هاي 10 تا 15 نفره انجام مي‌شود. نحوه‌ي انجام اين بازي به اين شكل است كه يك نفر به‌عنوان گرگ انتخاب مي‌شود و بقيه‌ي اعضاي گروه نقش گوسفند را بازي مي‌كنند. بين اعضا، فردي كه از بقيه كوچكتر است با نام بره‌ي كوچك در صف افرادي كه نقش گوسفند را بازي مي‌كنند، در جايگاه نفر سوم قرارمي‌گيرد. افرادي كه يكديگر را مانند زنجير مي‌گيرند در مقابل گرگ در دو متري صف قرار مي‌گيرد. نفر سوم هم كه نقش بره‌ي كوچك را بازي مي‌كنند صداي بع‌بع راه مي‌اندازد.

گرگ بازي در اين هنگام مي‌گويد:

حص‌الطليه عندكم (از ميان شما صداي يك بره مي‌آيد، شما يك بره داريد)

و در مقابل گوسفندان هم مي‌گويند:

ولله ما عندنا (به خدا قسم نزد ما نيست)

گرگ در حالي‌ كه با تكرار، مصراع‌ها را تكرار مي‌كند، از دو طرف زنجير تشكيل‌شده به گوسفندان حمله مي‌كند، آن‌ها را يكي‌يكي از زنجير جدا مي‌كند تا تمام گوسفندان را از آن خود بكند.

لعبه

در گذشته، كودكان وسايل بازي خود را با ابزاري كه در دسترس داشتند، درست مي‌كردند. به اين صورت كه دختران شش تا 10 ساله دو چوب را به‌شكل صليب قرار مي‌دادند. سمت بالاي شكل صليب مانند را به‌عنوان سر و دوطرف آن را به‌عنوان دست عروسك درنظر مي‌گرفتند. بعد، دور سر چوبي اين صليب را با پارچه‌اي به شكل دايره‌وار مي‌پيچيدند و آن را به شكل يك سر كوچك در نظر مي‌گرفتند. اعضاي صورت عروسك را هم با پارچه‌هاي رنگي مختلف درست مي‌كردند و بقيه‌ي بدن عروسك را هم به اين شكل درست مي‌كردند كه يك پارچه‌ي دايره‌شكل را برش مي‌دادند و وسط آن را به اندازه‌ي سرعروسك مي‌بريدند و به تن عروسك مي‌كردند. به اين عروسك «لعبه» مي‌گفتند. اين عروسك امروزه به‌خاطر وجود اسباب بازي‌هاي متنوع در بازار كمتر ساخته مي‌شود.

بلم

يكي از اسباب‌بازي‌هاي مورد علاقه‌ي كودكان اين منطقه «بلم» نام دارد. ساخت اين‌گونه اسباب‌بازي كه هنوز هم ادامه دارد، بين پسران 7 تا 13 ساله رايج است. اين اسباب‌بازي كه به‌شكل كشتي است با وسايلي مانند چوب، ميخ، سيم يا بند كلفت و پارچه‌اي سفيد تهيه مي‌شود. نحوه‌ي ساختن «بلم» به اين شكل است كه چوب‌ها را به شكل هلالي در كنار هم با ميخ مي‌كوبند و دو چوب باريك را به شكل علامت مثبت درآورده و پارچه‌اي‌ را به آن وصل مي‌كنند و به درون قايق، كمي بالا تر ازسطح كشتي و در وسط آن با ميخ مي‌كوبند.

برخي كودكان تبحر خاصي در ساختن آن و آرايش درون كشتي دارند. اين كشتي به‌گونه‌اي ساخته مي‌شود كه وزنش سبك باشد و درآب شناور شود.

جمعه 6 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن