واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: انتقال هدفمند ژن به سلولهاي سرطاني
محققان دانشگاه علوم پزشكي مشهد و دانشگاه راتگرز آمريكا به توليد حاملهاي پپتيدي به منظور انتقال هدفمند ژن به سلولهاي سرطان پستان دست يافتند.
به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران مشهد،اين حاملها كه داراي منشاء زيستي هستند، قابليت متراكم نمودن ژنها در ابعاد نانو را داشته و قابل استفاده در ژن درمان بيماريهاي سرطاني از جمله سرطان پستان هستند.
استاديار گروه بيوتكنولوژي دارويي دانشكده داروسازي مشهد، مراحل انجام اين تحقيق را اينگونه توضيح داد: «در ابتدا تواليهاي ژني حاملها بعد از انتخاب و انجام مراحل بهينه سازي سنتز شدند، تواليهاي ژني سنتز شده بعد از برش با آنزيمهاي NdeI و Hind III داخل پلاسميد بيان كلون فرستاده شده و سپس با روش شيميايي كلرايد كلسيم به ميزبان بيان پذيرنده، وارد شدند.
دكتر فاطمه سلطاني در ادامه گفت:بيان پروتئينها در شرايط مختلف مورد بررسي قرار گرفت و بهترين شرايط بيان براي مقياس بالا انتخاب گرديد و در مرحله آخر و پس از توليد پپتيدهايي با خلوص بالا و تهيه نانوذرات پپتيد-DNA با انجام آزمايشهاي مختلف نظير تعيين اندازه و بار سطحي ذره، هموليز گلبولهاي قرمز، تبديل سلولها در حضور و عدم حضور بافيلومايسين و نوكودازول و همچنين تست MTT، ويژگيهاي انتقال ژني و اثبات فعال بودن قطعات مورد مطالعه قرار گرفت.»
با توجه به نتايج اين تحقيق حامل نوتركيب توليد شده در مطالعات برون تني با موفقيت توانست همه سدهاي سلول را پشت سر گذاشته و ژن لوسيفراز را به هسته سلولهاي AR-75-1 برساند. همچنين از مزاياي ديگر اين قبيل حاملهاي مقلد زيستي ميتوان به سميت كم آنها در مقايسه با حاملهاي ويروسي و نيز حاملهاي سننتيك شيميايي و پليمري اشاره كرد.
دكتر سلطاني افزود: « با دستيابي به توالي پپتيدي نوتركيب با منشاء زيستي و با كارايي بالا، به كمك تكنيكهاي مهندسي ژنتيك، ميتوان اميد داشت كه اين تواليها با سميت پايينشان بتوانند روزي جايگزين حاملهاي ويروسي براي انتقال ژن در فرايند ژن درماني بيماريها گردند.»
بخشي از نتايج اين كار تحقيقاتي در مجله International Journal of Pharmaceutics (جلد441، ماه ژانويه سال 2013، صفحات 307 تا 315) منتشر شده است.
گفتني است :ژن درماني يكي از روشهاي درمان بيماريهاي مختلف است كه اخيراً مورد توجه بسياري قرار گرفته است. مهمترين اصل در اين روش، انتقال ژن به صورت مؤثر و سالم به بافت هدف است كه همواره يكي از محدوديتهاي اعمال اين روش به حساب آمده است. يك حامل خوب بايد DNA با اندازه در حد ميكرون را به يك ذره با اندازه نانو متراكم نموده تا ذره قادر باشد از غشاء سلولها از طريق اندوسيتوز جذب گردد. همچنين بايد بتواند از محتويات اسيدي فرار نموده و بعد از پشت سر گذاشتن سدهاي سلولي، ژن را به هسته برساند. به اين دليل پژوهشگران اين طرح، حامل نوتركيب پپتيدي داراي قطعات مختلف عملكردي را با منشاء زيستي، برگرفته از هيستون H1، پروتئين پوششي از HIV و غيره، به منظور انتقال هدفمند ژن نشانگر به سلولهاي سرطان پستان طراحي كردند كه بعد از انجام مراحل خالص سازي براي آزمايشهاي تبديل و انتقال ژن مورد استفاده قرار گرفت. /س
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]