تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 3 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):اگر باطل با حق درنياميزد، بر حقيقت جويان پوشيده نمى مانَد و اگر حق با باطل آميخته ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832606728




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

طرح انتقال پايتخت از كجا آغاز شد / مشكلات تهران حل خواهد شد؟


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: طرح انتقال پايتخت از كجا آغاز شد / مشكلات تهران حل خواهد شد؟
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي روز سه شنبه با تصويب كليات طرح انتقال پايتخت دولت را موظف به انجام اين كار كردند.
به گزارش خبرنگار پارلماني باشگاه خبرنگاران‌، وكلاي ملت در بهارستان روز سه شنبه با به تصويب رساندن طرح انتقال پايتخت سياسي از كلان شهر تهران دولت را موظف به انجام اين كار كردند،كاري كه سالهاست در دست انجام است و هربار عده اي آنرا بر سر زبان‌ها و انداخته و دوباره به بادها ميسپارند اما اين‌بار چطور؟ در حد يك طرح باقي خواهد ماند؟ يا اينبار دولت و مجلس جامه عمل به گفته‌هاي خود خواهند پوشاند.

اين سوالات و صدها سوال ديگر از جمله پرسش‌هاي ايرانيان در خصوص انتقال پايتخت است كه شايد با بررسي گام به گام هريك از آنها بتوان به پاسخي درخور رسيد.

گام نخست: تهران را چه كسي پايتخت كرد؟

كلان شهر تهران كه در روزگار دور هرگز چنين ابهتي نداشته و شايد فكرش را هم نمي‌كرد به اين شدت جامه تغيير به خود ببيند در دوران فرمانروايي دودمان زنديه و تصدي كريم خان زند همان وكيل الرعايا كه برخي اورا نيكوترين فرمانروا پس از حمله اعراب دانسته‌اند به عنوان پايتخت انتخاب شد اما به دليل شرايط اقليمي نامناسب به مزاج فرمانروايان آن زمان خوش نيامد و تهران جاي خود را به شيراز داد.

سالها بعد از اين اتفاق و در زمان حكومت قاجارها بر ايران،شهر تهران كه تازه ظاهري متفاوت را تجربه كرده بود به عنوان پايتخت ايران كهن انتخاب شد و از آن زمان تاكنون اين شهر كه ديگر از حالت ساده خويش خارج شده است و ظاهري مدرن به خود گرفته است به عنوان پايتخت ايران در خاطر همگان مانده است،هر چند كه بسياري از كارشناسان اهل فن انتخاب تهران را تنها اقدام موثر قاجاريان ميدانند!

البته هستند كارشناساني كه اين اقدام قاجارها را اقدام موثر نمي‌دانند اما اين تصميم چه خوب بوده باشد و چه بد مقدمات تغيير تهران و مبدل شدن آنرا به شهري جهاني فراهم كرد.

گام دوم : بحث انتقال پايتخت از چه زماني كليك خورد؟

تهران سالهاي سال به عنوان پايتخت و پر جمعيت‌ترين شهر تهران جا خوش كرده بود تا اينكه در تولد200سالگي خود يعني در سال1364هجري شمسي يعني حدود25سال پيش براي دومين بار ( نخستين زمان كريم خان زند است كه اين اتفاق افتاد و شيراز به عنوان پايتخت جديد ايران معرفي شد) بحث انتقال پايتخت از تهران به مكاني ديگر بر سر زبانها افتاد اما با توجه به شرايط آن زمان كشور اين مطب يا به اصطلاح طرح مسكوت ماند و خبري از آن نشد.

اما آنطور كه به نظر مي‌رسيد طرح انتقال پايتخت به كلي از ذهن‌ها فراموش نشده بود چرا كه در سال1368پس از پايان هشت سال جنگ تحميلي اينبار نيز با توجه به صلاح ديد مسئولان وقت مورد استقبال قرار نگرفت و به جاي آن قرار بر آن شد كه طرح " ساماندهي پايتخت " با هدف بهسازي معابر و امكانات شهر تهران عملي شود هرچند كه طرح انتقال نيز با عنوان " بررسي مقدماتي انتقال پايتخت سياسي – اداري كشور " مورد كند و كاو قرار گرفت به طوري كه بارديگر در اواخر دهه هفتاد بحث انتقال پايتخت از سوي مسئولان وقت با لحني جدي تر مطرح شد.

طرح ساماندهي پايتخت به رغم تمام تلاشهاي قابل سپاس انجام شده در اين زمينه كه موجبات مبدل شدن شهر تهران به كلان شهري مدرن و پيشرفته را فراهم كرد بازهم جواب نداد و گواه اين سخن معظلات اين پايتخت است.

هرچند همگان به خوبي به اين امر واقف هستند كه تمامي مشكلات ايجاد شده در تهران يا اكثريت آنها بر اثر " رشد بي رويه جمعيت " در اين شهر و هجوم مردم از ساير شهر ها به سمت آن است كه در نهايت موجب ازدياد وسايل نقليه شخصي و عمومي و در نهايت " جاري شدن سرب در رگ‌هاي ساكنان " آن شده است.

گذشته از اين صحبت‌ها ، دلايل موافقان طرح انتقال پايتخت نيز استدلالاتي در خور توجه است چرا كه آنان " تمركز زدايي" و " تقسيم عادلانه امكانات " و مهمتر از سايرين " حل مشكلات و معضلات شهر تهران " را از اصلي‌ترين دلايل دفاع و موافقت خود با اين طرح بر مي‌شمارند اما در آن سوي گود نيز مخالفان طرح انتقال با طرح پرسش‌هايي همچون مكان پايتخت بعدي و نحوه انتقال آن نكات درخور توجهي را بيان مي‌كنند.

با تمام اين تفاسير در جلسه ورز گذشه بهارستان نشينان " كليات طرح انتقال پايتخت سياسي از تهران " با 51 درصد آرا موافق به رغم مخالفت دولت و بيان اين مطلب از سوي معاونت پارلماني رياست جمهوري كه انتقال پايتخت منوط به نظر و راي مقام معظم رهبري است مورد تصويب نمايندگان قرار گرفت و مطابق آن دولت موظف حداكثر تا2 سال آينده با بررسي‌هاي كارشناسي مكان پايتخت بعدي را معرفي كنند.

هرچند عبدالرضا رحماني فضلي وزير كشور دولت تدبير و اميد در حاشيه جلسه هيئت دولت امروز(چهارشنبه) در جمع خبرنگاران خبر از موافقت و نگاه مثبت دكتر حسن روحاني هفتمين رياست جمهوري ايران اسلامي با اصل طرح انتقال پايتخت سياسي كشور داد.

وي با اشاره به بحث انتقال پايتخت سياسي كشور اظهار كرد : موضوع انتقال پايتخت سابقه ديرينه‌اي دارد و تقريبا از 20 سال قبل اين موضوع از سوي وزارت كشور و وزارت مسكن مورد مطالعه قرار گرفته است.

رحماني فضلي تصريح كرد: شوراي عالي امنيت ملي مباحث متعددي را درباره انتقال پايتخت سياسي انجام داده است، مجموعه مطالعات تاكنون درباره نفس جابجايي و انتقال برخي از مراكز به خارج از تهران را تاييد مي‌كند اما چگونگي اين موضوع و اينكه چه بخش‌هايي در چه بازه زماني با در نظر گرفتن چه هزينه‌هايي منتقل شوند جزو مسائلي بوده است كه هنوز درباره آنها به جمع‌بندي نهايي صورت نگرفته است.

وزير كشور اظهار داشت: وقتي انتقال پايتخت در قالب طرح مطرح مي‌شود، ابعاد مالي اين موضوع مفقود است و مجلس نمي‌تواند درباره عواقب مالي آن به صورت كلي نظر دهد و دولت نيز در اين باره دچار مشكلاتي است.

رحماني فضلي با اشاره به اينكه انتقال پايتخت نيازمند يك كار كارشناسي دقيق است، تصريح كرد: خوشبختانه در طرحي كه براي انتقال پايتخت مطرح شده است كارگروهي براي پيگيري مطالعات و تحقيقات صورت گرفته درباره اين موضوع ايجاد شده است كه به طور حتم دولت با اين كارگروه نيز همكاري خواهد داشت.

وزير كشور اظهار داشت: رئيس‌جمهور كشورمان با نگاه مثبت به اصل جابجايي امروز در جلسه هيئت دولت به اين موضوع اشاره داشت و براين باور بود كه متولي اين مسئله در دولت بايد مشخص شود كه به نظر مي‌رسد وزارت مسكن و شهرسازي مسئوليت اين قضيه را برعهده بگيرد و با همكاري بقيه دستگاه‌ها اميدواريم كار مطالعات انجام بگيرد.

وي خاطرنشان كرد: دولت همكاري جدي را با كارگروهي كه مجلس درباره طرح انتقال پايتخت تشكيل داده است خواهد داشت و كارگروه دولت نيز از نظرات آنها استفاده مي‌كنند.

رحماني فضلي تاكيد كرد: با جمع‌بندي نظرات ارائه شده و مطالعاتي كه در اين باره صورت مي‌گيرد دولت و مجلس مي‌تواند به نظرات جامعه در اين‌باره دست پيدا كند.

وزير كشور اظهار داشت: متولي مطالعه طرح انتقال پايتخت از تهران به شهر ديگر وزارت راه و شهرسازي است.

وي افزود: در يك بازه مشخص بايد اين موضوع را بررسي كنيم تا نيازها و زمانبندي مشخص براي طرح انتقال پايتخت را به دست بياوريم اما در حال حاضر با توجه به تاكيد رئيس‌جمهور به نظر مي‌رسد در يك بازدهي مناسب بتوانيم نسبت به تعيين تكليف اين طرح به جمع‌بندي برسيم اما در حال حاضر زمان مشخصي براي آن تعيين نشده است.

رحماني فضلي درباره برآورد هزينه نسبت به انتقال پايتخت بيان داشت: برآورد مالي براي اين طرح صورت گرفته است كه در زمان مشخص آنرا بيان خواهيم كرد.

با تمام اين گفته‌هاي وزير كشور مبني بر آمادگي دولت براي همكاري با مجلس براي انتقال پايتخت بازهم مشخص نيست منابع مالي مورد نياز اين طرح در اين كمبود بودجه فعلي كشور از كجا تامين خواهد شد.

گام سوم : هزينه هاي انتقال پايتخت از كجا تامين خواهد شد؟

گام بعدي كه از مشكلات بزرگ پيشه روي انتقال پايتخت شمرده مي‌شود بحث تامين هزينه‌هاي مالي آن است كه در گفته‌هاي فوق وزير كشور اعلام كرده در آينده برآوردهاي مالي را ارائه خواهند داد.

در همين خصوص اميد كريميان در گفت و گو با خبرنگار پارلماني باشگاه خبرنگاران با اشاره به بار مالي سنگين انتقال پايتخت گفت: با توجه به كمبودهاي بودجه‌اي كشور دولت بايد چاره‌اي براي تامين هزينه هاي مالي سنگين انتقال پايتخت بكند.

عليرضا خسروي ديگر نماينده مجلس شوراي اسلامي و عضو كميسيون عمراني بهارستان در اظهاراتي انتقال پايتخت را امري اجتناب ناپذير دانست و بيان كرد: با توجه به شرايط بحراني تهران به‌عنوان يك سرمايه ملي، انتقال پايتخت سياسي اجتناب ناپذير است.

نماينده مردم سمنان در مجلس انتقال پايتخت سياسي را سرمايه گذاري خواند و بيان كرد : فروش برج هاي وزارتخانه ها در استان تهران مي‌تواند بخشي از اين هزينه ها را تامين كند.

حسين فتاحي ديگر نماينده بهارستان و عضو كميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي در اظهاراتي جداگانه‌اي انتقال پايتخت را تا 20 سال آينده غير ممكن دانست و افزود : با توجه به فراهم نبودن زير ساخت هاي لازمه در ساير شهر ها مي‌توان اظهار داشت كه انتقال پايتخت تا 20 سال آينده غيرممكن خواهد بود.

وي در ادامه به بررسي زيرساخت‌هاي شهر اصفهان كه يكي از گزينه‌هاي پايتخت جديد است بيان كرد: اگر پايتخت بخواهد به شهري مانند اصفهان منتقل شود،مطمئنا به‎ سبب فراهم نبودن زيرساخت‎ها باعث تورم بالا و افزايش قيمت در مسكن و زمين در اين شهرمي‎شود و دوباره ازدحام جمعيت، ترافيك و ديگر مسائل پايتخت نشيني را شاهد خواهيم بود.

با توجه به اظهارات فوق نمايندگان مجلس شوراي اسلامي مي‌توان به اين نيتجه رسيد كه از موافقان تا مخالفان طرح انتقال پايتخت سياسي كشور به مكاني غير از تهران،توافق نظر دارند اما نكته اختلاف بر انگيز‌،‌هزينه‌هايي است كه اين طرح بر‌دوش دولت ميگذارد به اين معنا كه عده اي از نمايندگان بر اين باور هستند كه دولت بايد به هر شكل ممكن هزينه‌ها را تامين كند اما عده اي ديگر بر اين باور هستند كه در شرايط كنوني و با توجه به كمبود‌هاي بودجه‌اي كشور نبايد دولت را تحت فشار قرار داد.

گام چهارم : پايتخت بعدي سياسي كشور كجاست؟

با فرض اينكه تمام امكانات و شرايط لازم براي انتقال پايتخت ديده شده است بازهم اين موضوع كه مكان بعدي پايتخت كدام يك از استانهاي كشور خواهند بود ميتواند به بحث داغ محافل خبري تبديل شود.

هنوز هيچ اتفاق خاصي نيفتاده است و مشخص نيست اين طرح انتقال همچون گذشته، تنها حرف است يا اينكه اين‌بار عملي خواهد شد يكي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي استان خود(سمنان) را به عنوان محتمل‌ترين گزينه براي انتخاب به عنوان پايتخت بعدي سياست كشور معرفي كرده است كه همين امر مي‌تواند موجب ايجاد كش و قوس‌هاي فراواني بين نمايدگان مجلس شود و آن زمان است كه دوباره با انتقال پايتخت به هريك از استان‌هاي كشورمان نمايندگان و مسئولان ساير استان‌ها لب به انتقاد خواهند گشود و دولت و تصميمات كارشناسي آنها را به زير سوال خواهند برد.

با توجه به اوصاف فوق و شرايط كنوني كشور مشخص نيست انتقال پايتخت و تحميل هزينه‌اي گزاف بر دولت به صلاح كشور است يا خير اما آنچه كه مهم است رفاه مردم بزرگ ايران است كه حق دارند تمام آنها به طور عادلانه از امكانات كشور استفاده كنند و نبايد تمامي امكانات در استان هاي خاصي معطوف شود.

در خاتمه يادآور مي‌شويم نمايندگان ملت در بهارستان و پاستور بايد تمام تلاش خود را در جهت بهبود وضعيت زندگي مردم به كارببرند تا ايران اسلامي همواره در مسير پيشرفت و تعالي گام بردارد و موضوع انتقال پايتخت مسئله را حل كند و به شكل مسكني موقت نباشد و ساير استانها را گرفتار معظلات جديد و فراواني نكند.

/ انتهاي پيام /

پنجشنبه 5 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن