واضح آرشیو وب فارسی:ايران ورزشی: روشي براي دفاع متمركز و ضدحملههاي خطرناك Reactive، رمز موفقيت دايي
امير اسدي
پرسپوليس در زمين به دو تكه تقسيم شده، يك قسمت 7 نفره و يك بخش 4 نفره. گروه اول بازيكناني هستند كه فقط وظيفه دارند دفاع كنند و از دروازه خود محافظت كنند. اين گروه را در بازيهاي اخير نيلسون، سيد جلال، بنگر، ميثم حسيني، حسين ماهيني، مهرداد كفشگري و رضا حقيقي تشكيل ميدهند.
شركت در حملات، به هيچ وجه وظيفه اين گروه از بازيكنان نيست، مگر اينكه اتفاقي رخ دهد و فرصتي نصيب يكي از اين هفت بازيكن شود.
گروه 4 نفره اما متشكل از بازيكنان هجومي پرسپوليس است. پيام صادقيان، محسن مسلمان، محمدرضا خلعتبري و سيد مهدي سيدصالحي. در روش بازي پرسپوليس، اين بازيكنان وظيفه دارند فقط در زمين حريف قرار بگيرند و هر لحظه آماده باشند براي تدارك يك ضد حمله خطرناك.
در فوتبال امروز دنيا دو روش جديد وجود دارد. اولي Proactive و دومي Reactive.
تعريف ايراني روش اول بازي غيرمستقيم است. تيمي مثل بارسلونا از روش Proactive استفاده ميكند. يعني از قلب دفاع بازيسازي كرده و بهصورت تدريجي حمله ميكند، كمكم جلو ميآيد، وقت زيادي را در يك سوم حمله سپري ميكند و در نهايت گل ميزند يا خطري روي دروازه حريف بهوجود ميآورد. در اين روش، وقتي تيمي توپ را از دست ميدهد از همان منطقه حمله شروع ميكند به پرس تا فشاري آنچناني روي دروازه خود بهوجود نيايد و ضدحملهاي خطرناك ايجاد نشود.
اما روش دوم يا همان Reactive. اين روش نقطه مقابل Proactiveاست. در اين روش، يك تيم به دو تكه تقسيم ميشود. گروهي از بازيكنان در نيمه خودي قرار ميگيرند و گروهي ديگر در زمين حريف. گروه اول، گروهي هستند كه توانايي بالايي براي پاس دادن ندارند. آنها در زمين خودي ميايستند تا از دروازه دفاع كنند و مانعي باشند براي گل زدن حريف. در اين روش، توپ بهصورت موزاييكي جلو نميآيد، بلكه بازيكناني كه دفاع ميكنند، توپ را از حريف ميگيرند و آن را براي مهاجمان ميفرستند. براي مهاجماني كه آماده تدارك ضدحملهاي خطرناك هستند. در روش Reactive، يك تيم ميايستد تا تيم حريف اشتباه كند و توپ را لو بدهد. اينجاست كه از اشتباه تيم حريف نهايت استفاده برده شده و يك تيم به گل ميرسد.
پرسپوليس و دايي اين روزها از روش Reactive استفاده ميكنند، روشي كه فعلا جواب داده و اين تيم را با مهرههايي كه در اختيار دارد به صدر جدول رسانده. گروهي از بازيكنان پرسپوليس براي حفظ دروازه خودي وارد زمين ميشوند. آنها ميكوشند كه توپ را از خط هجومي حريف بگيرند و آن را ارسال كنند براي مربعي كه راه ضد حمله را به خوبي بلد است.
براي همين است كه كمتر ميبينيم بازيكناني نظير خلعتبري، صادقيان، مسلمان و سيدصالحي به زمين خودي سرك بكشند و در دفاع شركت كنند. وقتي اين چهار بازيكن وارد زمين ميشوند وظيفه دارند حمله كنند. دايي هيچ وظيفهاي مبني بر حضور در دفاع از آنها نميخواهد. به همين خاطر است كه ضدحملههاي پرسپوليس خطرناكتر از هر تيم ديگري در ليگ برتر است.
اين بهترين تدبير علي دايي است. او روشي را انتخاب كرده كه با توجه به بازيكنان حاضر در پرسپوليس بهترين روش براي موفقيت اين تيم است. دايي بازيكناني دارد كه در دفاع تبحر دارند و از طرفي مهرههايي هجومي در اختيار دارد كه استاد تدارك ضد حمله هستند.
نكته مهم توانايي صادقيان، خلعتبري و مسلمان در تقابلهاي يك مقابل يك است. اين سه بازيكن به علت تكنيك بالا و شوتهاي فوقالعاده، مدافعان حريف را به راحتي از پيش رو برميدارند تا راحتتر به دروازه حريف برسند. علي دايي اين را بهخوبي ميداند و از آن نهايت استفاده را ميبرد. در فوتبال نتيجهگراي امروز، سيستمي كه علي دايي پيش گرفته جواب ميدهد. نتيجه و فقط نتيجه. موضوعي كه با بردهاي متوالي پرسپوليس اين تيم را به صدر جدول رسانده.
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران ورزشی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]