واضح آرشیو وب فارسی:فارس: بازخواني برخورد عزتمندانه امام(ره) با شواردنادزهوقتي وزير خارجه شوروي شگفتزده شد
ادوارد شواردنادزه وزيرخارجه يكي از ابرقدرتهاي آن روز جهان بود، اما امام خميني جوري برخورد كرد كه گويي ما ابرقدرت هستيم و آنها يك كشور جهان سومي هستند.
به گزارش سرويس فضاي مجازي خبرگزاري فارس، سايت مركز اسناد انقلاب اسلامي نوشت: 7 اسفند 1367 وزير خارجه شوروي به ديدار امام خميني رفت. حدود 56 روز از ارسال پيام امام خميني به ميخائيل گورباچف (آخرين رهبر اتحاد جماهير شوروي) گذشته بود كه وزير امور خارجه اين كشور به تهران وارد شد.
وي به جماران رفت تا پيام گورباچف را به استحضار امام برساند. امام خميني در 11 دي ماه 1367 پيامي به گورباچف فرستاد و ضمن تبيين برخي مسائل و پيش بيني شكست كمونيسم ، رهبر اتحاد جماهير شوروي را به پذيرش اسلام دعوت كرد. اكنون وزير خارجه و نماينده ويژه بزرگ ترين ابرقدرت شرق در راس هيات بلندمرتبه اي در جماران حاضر شده بود تا پيام گورباچف را كه در پاسخ به پيام امام خميني بود در اختيار رهبر انقلاب و بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران قرار دهد...
در آن زمان، وزير امور خارجه ايران دكتر علي اكبر ولايتي بود. وي جريان ديدار وزير خارجه شوروي (ادوارد شواردنادزه) با امام خميني را چنين شرح مي دهد: امام خميني قبل از اين كه نامه تاريخي خود را به آقاي گورباچف بنويسند، مشورت هايي با وزارت امور خارجه انجام دادند. امام خميني در مسائل كلان و مهم كشور اهل مشورت بودند. تصميم اوليه كار از جانب خود امام خميني بود اما مشورت هايي هم انجام شد و من در جريان مشورت ها بودم.
بالاخره امام به اين تصميم رسيدند و نامه اي خطاب به آقاي گورباچف نوشتند. آقاي گورباچف به نامه امام خميني پاسخ دادند. پاسخ آقاي گورباچف را آقاي ادوارد شواردنادزه به تهران آورد. به ما خبر دادند و ما خدمت امام منتقل كرديم، قول و قرارها گذاشته شد و به اتفاق آقاي شواردنادزه رفتيم منزل امام؛ همان منزلي كه امام در آن سكونت داشتند. از حياط پشت حسينيه جماران كه وارد اتاق امام شديم، آقاي شواردنادزه ننشست.
اصولا پروتكل روس ها و اروپاي شرقي اين بود كه اگر وارد مي شدند در اتاقي يا سالني و اگر كسي قرار بود از آنها استقبال كند، اينها نمي نشستند تا ميزبان وارد شود. معمول اين است كه مي نشينند تا ميزبان وارد شود، اما پروتكل روس ها و اروپاي شرقي خلاف اين آداب بود. آقاي شواردنادزه و همراهان وقتي وارد اتاق امام شدند، ننشستند و ايستادند. ايستاده منتظر ماندند تا امام بيايد. در همين حين حاج عيسي كه چاي مي آورد، يك سيني چاي آورد. آقاي شواردنادزه و هيات همراه همين طور ايستاده و سرپا چاي را از سيني برداشتند و نوشيدند. در اين فاصله امام وارد شدند. امام لباس رسمي روحانيت به تنشان نبود. شب كلاه به سر داشتند. تصوير تلويزيوني اش وجود دارد. رسم امام اين بود كه در اتاق خودشان بدون عبا وارد مي شدند. آن روز هم بدون عبا و عمامه وارد شدند و يك سره رفتند روي كاناپه نشستند. به هيچ وجه هم به آقاي شواردنادزه و ديگران نگاه نكردند. اين كار امام براي آقاي شواردنادزه خيلي جديد و بديع بود. امام نشستند. مرحوم حاج احمد آقا به من اشاره كردند كه بگوييد بنشينند و مطلبشان را بگويند يا بخوانند. من به آقاي شواردنادزه موضوع را انتقال دادم. آقاي شواردنادزه شروع كرد به خواندن نامه.
البته بعد از مختصر تعارفات.
هنوز نامه آقاي گورباچف به امام خميني به پايان نرسيده بود كه امام فرمودند: ايشان (آقاي گورباچف) جواب من را ندادند. قريب به اين مضمون خيلي كوتاه.
بعد هم تشريف بردند. آقاي شواردنادزه همه آن صحنه (هم كليتش و هم اجزايش) برايش جديد و غريب بود. با هيچ پروتكل مرسوم امروز ديپلمات ها سنخيت نداشت.
به نظر من امام خميني خيلي حساب شده اين برخورد را كردند. به هيچ عنوان به آقاي شواردنادزه نگاه نكردند، هيچ اعتنايي نكردند. سر به پايين آمدند و رفتند. آقاي ادوارد شواردنادزه وزيرخارجه يكي از ابرقدرت هاي آن روز جهان بود. اما امام خميني جوري برخورد كرد كه گويي ما ابرقدرت هستيم و آنها يك كشور جهان سومي هستند. اين تحليل برخورد امام از نظر من بود. آن متانت و سناريوي برخورد با آقاي شواردنادزه كه خيلي حساب شده و دقيق و ظريف بود. من اين توضيحات را مي دهم تا خواننده تصور نكند كه امام با تكبر برخورد كرد. برخورد امام طوري بود كه آقاي شواردنادزه را به تكريم و احترام و كرنش و تواضع وادار كرد. مثال مي زنم شما وقتي به حضور يك عارف يا سالك مي رسيد، خود به خود به او احترام و تكريم مي كنيد. ادوارد شواردنادزه نيز چنين مساله اي برايش پديد آمد. امام واقعا يك عنصر عارف و سياستمدار بودند.
امام از زمان مشروطه تا انقلاب اسلامي كاملا در سياست غوطه ور بود و شاهد بسياري از جريانات تلخ و شيرين حكومت هاي مختلف و مسائل اجتماعي سياسي مردم بود و يك آدمي بود با مقام معرفتي و عرفاني و حكمي بالا و با هوشمندي فوق العاده و آشنا به زير و بم مسائل سياسي كشور. آقاي ادوارد شواردنادزه بعد از رفتن امام واقعا مدت طولاني بهت زده بود و نمي دانست چه كار بكند و انسجام رفتاري خودش را از دست داده بود. گاردش باز شده بود. چون رفتار امام را پيش بيني نكرده بود، بنابراين تا مدتي واكنش او واكنش وزير خارجه ابرقدرت اتحاد جماهير شوروي نبود.... اصل سخنان امام خميني در پاسخ به سخنان وزير خارجه شوروي و پيام گورباچف، چنين است:
به ايشان (گورباچف) بگوييد كه من مي خواستم جلوي شما يك فضاي بزرگ تري باز كنم.
من مي خواستم دريچه اي به دنياي بزرگ، يعني دنياي بعد از مرگ كه دنياي جاويد است را براي آقاي گورباچف باز نمايم و محور اصلي پيام من آن بود. اميدوارم بار ديگر ايشان در اين زمينه تلاش نمايند.
بازگشت به صفحه نخست گروه فضاي مجازي
انتهاي پيام/
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]