واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: زيارت اربعين در قم بررسي و تبيين شد
گروه انديشه: نشست تخصصي زيارت اربعين با سخنراني حجتالاسلام والمسلمين الويري در موسسه دينپژوهان قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاري بينالمللي قرآن(ايكنا) از قم، در اين نشست كه يكشنبه شب، اول دي با حضور كارشناسان و صاحبنظران حوزه تاريخ اسلام برگزار شد، حجتالاسلام والمسلمين محسن الويري، مدرس حوزه ودانشگاه با اشاره به اهميت كشف دلالتهاي متني در تاريخ گفت: در بررسي متون تاريخي ديني، ميتوان از درون و يا برون متن به دلالتهاي تاريخي دست يافت و زيارات و ادعيه شيعه دلالتنامههاي علمي را در خود جاي دادهاند.
وي افزود: زيارت عاشورا را بايد از ابعاد خاصي مورد توجه قرار داد، در زيارت عاشورا نام افرادي كه در عاشورا چه در بين ياران حضرت و چه در بين دشمنان حضور داشتند به روشني ذكر شده است كه ميتوان از همين متن نيز به شرايط آن زمان پيبرد.
اين مدرس حوزه ودانشگاه يادآورشد: با توجه به اين تحليل درون متني ميتوان از اين ادعا دفاع كرد كه اين متن از امام محمد باقر(ع) نقل شده است و اگر هم كسي آن را نقد كند بايد بپذيرد كه اين متن دقيقا مختص به همان بازه زماني بوده است.
وي افزود: اگر به سراغ زيارت اربعين برويم نيز بايد به نكاتي پيرامون همين مباحث دقت كنيم؛ نكته اول اينكه زيارت اربعين از امام صادق(ع) و از مجراي صفان بن مهران نقل شده است؛ اين زيارت داراي چهار محور عمده است كه محور اول آن معرفي امام است. عضو هيئت علمي دانشگاه باقرالعلوم(ع) اظهار كرد: اين تعريف امامت در زيارت اربعين فراي تعريف امامت در خصوص واقعه كربلا و شخص امام حسين(ع) است؛ در واقع در اين زيارت به ابعادي فراتر از عاشورا ميپردازد؛ اينكه امام ولي، خليل و برگزيده و فرزند برگزيده خداست و... همه اين مباحث در زيارت اربعين به شكل جامع بيان شده است.
وي يادآور شد: دومين بعد از ابعاد اين زيارت، تحليل قيام كربلاست كه در اين باره به معرفي امام و ويژگيهاي امام حسين(ع) در كربلا ميپردازد؛ در واقع در اين زيارت، امام به بررسي و تحليل جامعهشناختي از دشمنان امام حسين(ع) و دوستان ميپردازند.
سردبير فصلنامه تاريخ اسلام، عنوان كرد: سومين بعد از ابعاد چهارگانه اين قيام، در واقع موضع گيري در مقابل كساني است كه در مقابل امام حسين(ع) ايستادند ولي نامي از آنان ذكر نشده است.
وي گفت: نگاه به آينده و جايگاه يك شيعه در افق آينده، چهارمين بعد از ابعاد مختلف اين زيارت را تشكيل ميدهد؛ در واقع در اين دعا يك نوع پيوند ناگسستني بين امام و جايگاه شيعيان و وظايف آنان در مقابل امام ارايه ميشود.
الويري بيان كرد: وقتي چنين افقي متصور شد، يك فرد شيعي خود را بايد در اين افق و مرز بنگرد و به وظايف خود آشنا شود.
وي افزود: اين زيارتنامه چهار دلالت تاريخي نيز در خود دارد كه نخستين آن، آگاهيهايي است كه از شرايط زمان يزيد و واقعه عاشورا در اختيار ما قرار ميدهد؛ در اين دعا به جاي پرداختن به ظواهر، امام يك تحليل جامع از روانشناختي و جامعه شناختي و اعتقادي از آن شرايط در اختيار ما ميگذارد.
اين مدرس حوزه و دانشگاه عنوان كرد: دومين دلالت آن است كه يك تحليل نظري و تئوريك از قيام عاشورا نيز در اين زيارت نامه مستتر است كه اين تحليل يك تحليل فراتاريخي است كه منظور آن اين است كه عاشورا در پيوند با مفهوم امامت معني پيدا كند.
وي گفت: در مقايسه با زيارت عاشورا، مشخص است كه در زمان امام صادق(ع) اين فهم بيشتر شده و امام راحت تر اين تحليل را ارايه ميدهند؛ در واقع اين آموزهها از سوي همه ائمه به شكل تفصيل و اجمال ارايه ميشده ولي با توجه به مقتضيات زمان و مكان و مردم اين مباحث كم و زياد شده است.
الويري اظهار كرد: دلالت سوم، اين است كه اين نگاه از بني اميه فراتر ميآيد و يك گام فراتر از عاشورا جريان حق و باطل را توضيح ميدهد؛ در واقع اگر در اينجا بتوانيم زمان صدور اين زيارتنامه را متوجه شويم گره بزرگي را باز خواهيم كرد چون ميتوان از روي بسياري از دلالتها به زمان صدور اين روايات نيز رسيد.
وي گفت: چهارمين دلالت نيز آن است كه نشان ميدهد شايد زمان صدور اين زيارت در اواخر بني اميه و قبل از روي كار آمدن بني عباس است زيرا امام در اينجا اميد به انقلاب و ايجاد روح انقلابي در شيعيان را در مردم ميدمند.
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]