واضح آرشیو وب فارسی:مهر: موافقان و مخالفان تحريم جديد عليه ايران چه كساني هستند
با وجود مخالفتهاي دولت اوباما درباره تحريمهاي جديد عليه ايران، گروهي از نمايندگان با سرسختي به دنبال تصويب آنها هستند.
به گزارش خبرنگار مهر، اين طرح كه تلاشهاي ديپلماتيك را به چالش خواهد كشاند، در ماه ژانويه در سنا به راي گذاشته خواهد شد.
بر اساس "طرح ايران عاري از سلاح هستهاي 2013" در صورتي كه مذاكرات درباره برنامه هستهاي جمهوري اسلامي ظرف 6 ماه به تفاهم جامع منتج نشود يا اينكه تهران توافق ژنو را نقض كند، تحريمهاي جديدي اجرائي ميشود.
اين لايحه 52 صفحهاي، توافق جامع با ايران را مشروط به نداشتن غنيسازي در داخل ايران كرده است: "حكومت ايران بايد بدون انجام غنيسازي يا فعاليت فرآوري در داخلِ ايران، به انرژي هستهاي صلح آميز دسترسي داشته باشد." (بخش 2- بند 12)
لايحه ياد شده، توافق نهايي ايران و گروه 1+5 را به موضوعاتي بسيار فراتر از موارد ذكر شده در توافق ژنو (برنامه اقدام مشترك) توسعه ميدهد. طبق لايحه تحريمي جديد، قطع حمايت ايران از تروريسم و محدود كردن برد موشكهاي بالستيك به 500 كيلومتر، به عنوان بخشهايي از شروط توافق جامع با ايران در نظر گرفته شده است.
يكي از نكات مهم ديگر آن، بند 5 بخش دوم اين لايحه (ص6) است كه تصريح ميكند: "اگر حكومت اسرائيل وادار به اقدامات نظامي مشروع و در دفاع از خود عليه برنامه سلاح هستهاي ايران شود، دولت بايد از اسرائيل حمايت كند..."
رسانههاي مختلف آمريكا در گزارشهاي خود آوردهاند گروهي از سناتورهاي آمريكايي -از جمله 15 دموكرات- به مقابله با كاخ سفيد پرداختهاند و به دنبال تحريمهاي جديدند.
سناتور رابرت منندز رهبري گروه فوق را برعهده دارد كه علاوه بر كاخ سفيد، با اعتراض مقامات ايراني، تعدادي از نمايندگان دموكرات و گروههاي ليبرال مواجه است كه معتقدند باعث به خطر افتادن مسير حل ديپلماتيكي خواهد شد كه حاصل توافق ژنو بوده است. بر اساس تفاهم فوق، گروه 5+1 متعهد شدهاند كه در دوره شش ماهه از تصويب هر گونه تحريمي مرتبط با برنامه هستهاي ايران خودداري كنند.
طرح سنا از پشتيباني 19 نماينده جمهوريخواه برخوردار است كه مواضعي سرسختانه دارند و اعلام كردهاند به چيزي كمتر از توقف كامل غني سازي رضايت نخواهند داد. اين موضع گيري از ديدگاه جمهوري اسلامي و برخي از كشورهاي غربي -از جمله آلمان- بر خلاف حقي است كه توسط آژانس بينالمللي اتمي به كشورهاي عضو داده شده است. اما واشنگتن اعتقاد دارد كه چنين حقي به هيچ كشوري داده نشده است و جان كري -وزير خارجه آمريكا- نيز ماه گذشته بر اين مطلب تاكيد كرد.
10 رئيس كميته سنا در نامهاي به سناتور هري ريد، رئيس كميته اكثريت از وي خواسته بودند ارائه لايحه منندز را كه ميتواند "طرح اقدام مشترك" مورد توافق در ژنو را از مسير خارج كند، به تعويق بيندازد.
اين سناتورها در نامه خود آورده بودند: "اكنون درحاليكه مذاكرات در جريان است، ما معتقديم كه تحريم هاي جديد مورد بهره برداري كساني در ايران قرار مي گيرد كه مي خواهند شاهدِ شكست مذاكرات باشند."
محمد جواد ظريف وزير امور خارجه ايران در مصاحبهاي با هفتهنامه تايم، اعلام كرده بود اگر سنا طرح جديدي را به تصويب برساند، تفاهم هستهاي كنوني خواهد مُرد.
يكي از مقامات ارشد دولت اوباما نيز پا را از اين فراتر گذاشت و به هافينگتون پست گفت حركت سنا باعث خواهد شد كه تنها گزينه باقي مانده، نظامي باشد.
جي كارني سخنگوي كاخ سفيد تهديد كرده بود چنين طرحي توسط اوباما وتو خواهد شد و در جواب آن هم نمايندگان گفته بودند راهي براي جلوگيري از چنين اقدامي، در نظر گرفتهاند.
در اينجا نگاهي به ليست موافقان و مخالفان آمريكايي اين طرح مياندازيم كه به طور حتم، روزهاي ابتدايي سال جديد ميلادي را صحنه كشمكش مجدد در داخل سنا و ميان دولت و نمايندگان خواهد كرد. بحثهاي داغي كه اين افراد، نقشهاي اصلي را بازي خواهند كرد.
15 سناتور دموكرات موافق با تحريم جديد
1. رابرت منندز (حامي اصلي)
2. مارك بگيچ
3. ريچار بلومنتال
4. كوري بوكر
5. بِن كاردين
6. باب كيسي
7. كريس كونز
8. جو دانلي
9. كيرستن گيليبرند
10. كي هاگان
11. ماري لندري
12. جو مانچين
13. مارك پرايور
14. چارلز شومر
15. مارك وارنر
10 سناتور مخالف
1. تيم جانسون (رئيس كميته بانكي)
2. دايان فاينشتاين (رئيس كميته اطلاعاتي)
3. كارل لوين (رئيس كميته نيروهاي مسلح)
4. باربارا ميكولسكي (رئيس كميته تخصيص)
5. جان راكفلر (رئيس كميته تجارت)
6. باربارا باكسر (رئيس كميته محيط زيست و فعاليتهاي عام المنفعه)
7. توماس كارپر (رئيس كميته امنيت ملي و امور دولتي)
8. پاتريك ليهي (رئيس كميته قضايي)
9. ران وايدن (رئيس كميته انرژي و منابع طبيعي)
10. تام هاركين (رئيس كميته سلامت، آموزش، كار و مستمري)
************
حامد نعمتاللهي
كد خبر: 2201229
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۱۰/۳ - ۱۰:۲۳
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]