تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):زبان مؤمن در پس دل اوست، هرگاه بخواهد سخن بگويد درباره آن مى انديشد و سپس آن را...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834526886




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چالش‌هاي سنت قرض‌الحسنه در سيستم بانكي


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: چالش‌هاي سنت قرض‌الحسنه در سيستم بانكي
گروه اقتصاد: متاسفانه در حال حاضر، شرايط قرض‌الحسنه بانكي در كشور شرايط مناسبي نيست و علي‌رغم تاكيدات فراوان در خصوص استفاده از اين سنت پسنديده در تعاملات اقتصادي جامعه اسلامي هنوز بانك‌ها آنطور كه بايد به آن نپرداخته‌اند.


ساليان متمادي است كه سنت پسنديده قرض‌الحسنه به شكلي خود‌جوش و مردمي ميان ايرانيان رايج است. با اين حال، بر اساس اطلاعات موجود نخستين صندوق قرض‌الحسنه به صورت نهاد مردمي و سازمان‌يافته در سال 1348 و در يكي از مساجد جنوب تهران تأسيس شد. با تصويب و اجراي قانون عمليات بانكداري بدون ربا در سال 1363، قرض‌الحسنه چه در جانب تجهيز منابع و چه در جانب تخصيص منابع به بانك‌ها و ساير مؤسسه‌هاي پولي و اعتباري راه يافت.
عليرغم استفاده بانك‌ها از عقد قرض‌الحسنه در تجهيز و تخصيص منابع، با اين حال چالش‌هاي مشخصي در اين رابطه وجود دارد كه باعث شده است در شرايط موجود، قرض‌الحسنه بانكي از جايگاه مناسبي برخوردار نباشد و اين خود ضرورت تحول و اصلاح وضع موجود را ضروري مي‌نمايد. در ادامه به صورت مختصر به برخي از چالش‌هاي قرض‌الحسنه بانكي اشاره مي‌شود.

عدم تفكيك بين قرض‌الحسنه و قرض بدون بهره
ماهيت قرض‌الحسنه با نوعي خيرخواهي همراه است. از اين رو ممكن است فردي به فرد ديگري قرض بدهد، اما اين قرض به دليل نداشتن نيّت خيرخواهانه ماهيّتا قرض‌الحسنه نباشد. مهمترين مثال براي اين مورد، قرض‌الحسنه جاري بانك‌هاست. هدف بسياري از افراد از افتتاح حساب جاري، دريافت دست چك و ساير خدمات است كه هر چند ربا به حساب نمي‌آيد، اما به دليل نبود نيّت خيرخواهانه، اين فعاليت قرض‌الحسنه نمي‌باشد. از اين رو لازم است در نظام بانكي بين قرض‌ بدون ربا و قرض‌الحسنه تفاوت قائل شد.

پرداخت جايزه به سپرده‌ها
در حال حاضر بانك‌هاي كشور به منظور تشويق دارندگان حساب‌هاي قرض‌الحسنه پس‌انداز، بر اساس قرعه‌كشي اقدام به پرداخت جايزه به برخي از دارندگان اين حساب‌ها مي‌نمايند. هر چند اين جايزه‌ها مشروط نيست، اما عملا نوعي شرط ضمني به حساب مي‌آيد. چرا كه اگر بانكي اقدام به انجام قرعه‌كشي نكند، قطعا برخي از سپرده‌گذاران اعتراض خواهند نمود و وجوه خود را از آن بانك بيرون مي‌كشند. انجام چنين عملي (دادن جوايز) در قانون عمليات بانكي بدون ربا نيامده است و به نظر مي‌رسد با ماهيّت عقد قرض‌الحسنه نيز ناسازگار است. از اين رو، پيشنهاد مي‌شود يا اساسا پرداخت جايزه متوقف گردد و اين دسته از حساب‌ها صرفا ماهيت قرض‌الحسنه يابند و يا اينكه عنوان حساب، قرض بدون ربا باشد و نه قرض‌الحسنه.

استفاده از منابع قرض‌الحسنه جهت فعاليت‌هاي سود ده
در حال حاضر برخي از بانك‌ها بخشي از وجوه قرض‌الحسنه را جهت استفاده در فعاليت‌هاي سود ده اقتصادي به كار مي‌گيرند. در حالي كه مسلما سپرده‌گذاران اين وجوه را جهت فعاليت‌هاي قرض‌الحسنه در اختيار بانك قرار مي‌دهند. از اين رو، پيشنهاد مي‌شود منابع قرض‌الحسنه به طور كامل به فعاليت‌ها قرض‌الحسنه اختصاص يابند.

اعطاء تسهيلات قرض‌الحسنه به كارمندان بانك
در حال حاضر برخي از بانك‌هاي كشور از منابع قرض‌الحسنه جهت دادن تسهيلات به كارمندان خود استفاده مي‌كنند. در اين رابطه بر اساس گزارش دفتر مطالعات اقتصادي مركز پژوهش‌هاي مجلس، در حال حاضر حدود نيمي از وام‌هاي قرض‌الحسنه برخي بانك‌ها، به وام قرض‌الحسنه رفع نيازهاي ضروري كاركنان خود آن بانك‌ها اختصاص مي‌يابد. اين در حالي است كه بعيد به نظر مي‌رسد نيمي از كارمندان شبكه بانكي از اقشار فقير و نيازمند جامعه باشند. در اين رابطه پيشنهاد مي‌شود بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران با پيشنهاد آيين‌نامه و يا تدوين دستورالعملي خاص، هر گونه استفاده از منابع قرض الحسنه براي كاركنان بانك ها را ممنوع سازد.

حسين ميسمي

منبع: پژوهشكده پولي و بانكي

سه شنبه 3 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن