واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: هاآرتص: ماموران موساد به ماندلا آموزش نظامي داده بودند
روزنامه اسرائيلي هاآرتص با استناد به اسناد اطلاعاتي اسرائيل مدعي است، نلسون ماندلا، رهبر فقيد آفريقاي جنوبي در سال ۱۹۶۲ در پايگاهي در اتيوپي توسط ماموران موساد آموزش خرابكاري و كار با اسلحه ديده بود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) روزنامه هاآرتص نوشت، رهبر جنبش آزاديبخش آفريقاي جنوبي و رئيسجمهور پيشين اين كشور كه پنجم سپتامبر سال جاري درگذشت، سال ۱۹۶۲ در يك پايگاه نظامي در اتيوپي توسط ماموران سازمان اطلاعات و وظايف ويژه اسرائيل (موساد) آموزش ديده بود.
به گزارش "اشپيگل آنلاين" روزنامه اسرائيلي به سند تاكنون ناشناختهاي از آرشيو اسرائيل استناد كرده كه مهر طبقهبندي "فوق محرمانه" دارد.
سند ياد شده نامهاي از سازمان موساد به وزارت دفاع اسرائيل با تاريخ ۱۱ اكتبر ۱۹۶۲ است كه بر اساس آن ماندلا چند ماه پيشتر با نام مستعار "ميخك سياه" وارد اتيوپي شده بود. به نوشتهي هاآرتص از اين سند چنين برميآيد كه ماموران موساد تلاش كردهاند "نظر مساعد نلسون ماندلا را به جنبش صهيونيسم تقويت كنند."
روزنامه اسرائيلي ميافزايد، رهبر جنبش ضد آپارتايد آفريقاي جنوبي، در آن زمان به روشهاي مبارزات زيرزميني شبهنظاميان گروه "هاگانا" علافه نشان ميداده است. اين گروه يكي از تشكلهاي يهودي با گرايش صهيونيستي بود كه براي مبارزه عليه نيروهاي انگليسي و اعراب فلسطيني ۱۹۲۰ تشكيل و با اعلام "استقلال اسرائيل" در سال ۱۹۴۸ منحل شد.
به گزارش دويچهوله نلسون ماندلا پيش از مخفي شدن و روي آوردن به مبارزه زيرزميني در ابتداي دهه ۶۰ ميلادي بارها در آفريقاي جنوبي بازداشت شده و به زندان رفته بود.
ماندلا ۱۹۶۲ مخفيانه از كشور خارج شد و به چند كشور آفريقايي سفر كرد. به نوشتهي هاآرتص هدف او از اين سفرها جمعآوري كمكهاي مالي و تجهيزات نظامي براي رويارويي با رژيم نژادپرست آفريقاي جنوبي بود. چنانكه روزنامه اسرائيلي نوشته در جريان همين سفرها بود كه ماندلا چند ماهي در يك پايگاه نظامي در اتيوپي توسط ماموران موساد آموزش ديد.
اشپيگل آنلاين به نقل از اين گزارش ميافزايد ماموران موساد آن زمان از هويت واقعي نلسون ماندلا آگاهي نداشتهاند.
"ديويد فاخلر" پژوهشگري كه نامه موساد به وزارت دفاع را در آرشيو اسرائيل يافته، معتقد است ماندلا نه تنها به شيوههاي كار تشكلهاي زيرزميني يهوديان علاقه نشان ميداده كه از "مشكلات اسرائيل" نيز به خوبي مطلع بوده است.
پژوهشگر اسرائيلي بر مبناي محتواي نامه موساد به اين نتيجه ميرسد كه ماموران اسرائيلي نلسون ماندلا را آدمي روشنفكر با رفتار دوستانه ارزيابي ميكردند.
موساد در اين نامه نوشته كه نلسون ماندلا در گفتوگوهايي كه با او انجام شده از اعتقاد خود به جهانبيني سوسياليستي سخن گفته است.
او اندكي پس از بازگشت به آفريقاي جنوبي بار ديگر بازداشت و مدتي بعد محاكمه و به حبس ابد محكوم شد. او تا ۱۹۹۰ در زندان بود.
اسرائيل در دوران آپارتايد از متحدان حكومت آفريقاي جنوبي محسوب ميشد و احتمال ميرود كه ماندلا نيز از هويت ماموران موساد اطلاعي نداشته است.
ماندلا، از برندگان جايزه صلح نوبل، پس از خاتمه دوران رياست جمهورياش بنيادي براي توسعه صلح و عدالت در جهان تاسيس كرد و از جمله طرحي براي صلح در خاورميانه ارائه كرد.
انتهاي پيام
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]