واضح آرشیو وب فارسی:مهر: طعم تلخ گراني در شيرين ترين شب سال در قزوين
قزوين - خبرگزاري مهر: نزديك شدن به شب يلدا و نشاط حاكم بر فضاي استان قزوين براي گذراندن بلندترين شب سال در كنار خانواده ها و فاميل سنتي زيبا در فرهنگ ايراني است اما گراني برخي كالاها مردم را نگران كرده تا مبادا سنتهاي كهن در تلاطم افزايش قيمتها به حاشيه برود.
به گزارش خبرنگار مهر، قزوين؛ قصه يلدا، پيوند عميق ميان سنت ها و آيين ها با مهر و صميميت مردمي است كه به بهانه لحظاتي با هم بودن بزرگ ترين شب سال را پاس مي دارند. سال هاست كه قزويني ها، مردمان اين ديار كهن، به رسم ديرين بزرگانشان چله نشين شب يلدا شده اند و در ميان هياهوي زندگي ماشيني ، بر سنن غني خويش مستدام مانده اند. هنوز هم عطر چاي خانه مادر بزرگ، گرمي كرسي ذغالي و صداي شاهنامه خواني پدر بزرگ ها، ذوق و شوق يلدا را در ذهنمان زنده مي كند و كودك درونمان پر مي كشد براي روزهايي كه از آن تنها يك سبد خاطره و قاب عكس هاي روي ديوار باقي مانده است.
يلدا؛ قصه ديرين قزويني ها
تفاوت شب يلدا، نه در طولاني بودن آن بلكه در لذتي است كه به يمن صله رحم براي اعضاي يك خانواده ايجاد مي كند و بسياري از افراد معتقدند اين شب بسيار سريع تر از شب هاي قبل مي گذرد و قزويني ها از ديرباز تاكنون بر اصل زنده نگه داشتن آيين و رسوم اين شب كوشيده اند.
يكي از مادر بزرگ هاي قزويني در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن ابراز خوشحالي از فرا رسيدن شب يلدا و فرصت دور هم بودن، مي گويد: در خانواده ما مراسم شب يلدا در خانه بزرگ تر ها برگزار مي شد و عنوان اين بزرگي امروز به خود من رسيده است، به همين خاطر هم از چند روز قبل در صدد هستم تا خانه را براي ميهماني شب يلدا آماده كنم. در اين شب فرزندان و نوه هايم كه تعدادشان به 50 تن مي رسد در خانه من جمع مي شوند، تا ضمن جويا شدن از احوال يكديگر اين شب را با رسومي چون فال حافظ، شاهنامه خواني و خوردن آجيل و تعريف كردن حكايت خوش بگذرانند.
بي بي جهان، در ادامه با ذكر اين مطلب كه در گذشته همه چيز بر پايه سادگي برگزار مي شد، اضافه مي كند: به ياد مي آورم زماني كه جوان تر بودم، شب چله همگي درخانه پدرم جمع مي شديم و هر آن چه كه از شيريني و آجيل و تنقلات داشتيم را با خود مي برديم.
وي بيان كرد: هيچ الزامي براي تشريفات و تجملات نبود و گاهي اين شب با كدو، لبو، سيب زميني پخته، تخمه آفتابگردان و گندم و شاهدانه سپري مي شد، اما اين روزها همه مردم به خصوص جوان تر ها به دنبال افراط و چشم و هم چشمي هستند و در اين شب به جاي لذت بردن و شادي، وقتشان را صرف رنگين تر كردن سفره مي كنند. همين مسئله هم سبب شده تا بسياري از مردم از رسوم اصلي فاصله بگيرند و از يلدا تنها خريد سنگين و پر هزينه اش را به خاطر داشته باشند.
قيمت هايي كه سنت ها را به يغما مي برند
گرچه در گذشته به بركت سادگي و صميميتي كه ميان خانواده ها حاكم بود، رسوم سنتي با شور و اشتياق بيش تري برگزار مي شد اما امروز، هر چقدر هم كه خانواده ها بخواهند سخت گيري نكنند و سادگي و قناعت را چاشني برگزاري مراشم شب يلدا كنند، قيمت هاي ماورايي بازار آن ها را به وجد مي آورد، تا جايي كه گاهي دلشان مي خواهد قيد اين مراسم را بزنند و زودتر از هرشب به خواب روند.
افزايش قيمت در بازار ميوه و آجيل شب يلدا، به صورت غير عادي و آن ها به بهانه كمبود كالا و افزايش قيمت خريد، موجي از نگراني را در ميان مردم قزوين بر انگيخت.
يكي از مشتريان بازار آجيل در گفتگو با خبرنگار مهر با بيان اين كه اغلب مغازه ها برچسب قيمت ها را همزمان با فرارسيدن شب يلدا عوض كرده اند و به سليقه خود قيمت گذاري كرده اند، گفت: اختلاف قيمت ها در فروشگاه هاي مختلف حاكي از اين است كه به رغم همه نظارت هايي كه از سوي مسئولان صورت مي گيرد، گران فروشي بيداد مي كند.
فاطمه صفاران با اشاره به اين كه قيمت هاي قبلي نيز نسبت به سطح درآمد واقعي مردم زياد است، ادامه داد: در يكي دوسال گذشته افزايش قيمت ها با جهشي زياد همراه بوده و در مناسبت هاي مختلف نيز همواره ادامه يافته است.
وي افزود: در حال حاضر نيز گراني در بازار ميوه و آجيل شب يلدا شهروندان را در خريد مردد كرده است و اين اتفاق در كالاهايي نظير هندوانه و انار به بهانه كمياب شدن نيز مشاهده مي شود.
صفاريان تصريح كرد: گرچه همه ما دلمان مي خواهد اين شب را دركنار اعضاي خانواده و خويشان سپري كنيم و از باهم بودن لذت ببريم، اما زماني كه يك ميهماني ساده، با حضور حدود 10 نفر بيش از 150 هزار تومان هزينه دارد، چگونه مي توان اين مسئله را با درآمد فعلي تطبيق داد؟
صفاران همچنين با بيان اين كه در حال حاضر هر كيلوگرم پسته معمولي حدود 40 هزار تومان و هر كيلوگرم تخمه كدو قيمتي بين 17 تا 20 هزار تومان براي خريداران هزينه دارد، اظهارداشت: در اين شب يا بايد قيد ميهماني را بزنيم و يا اين كه بدون رسم و رسوم و در نهايت سادگي شب را سپري كنيم چرا كه نه از پسته خندان خبري است و نه از آجيل شب يلدا.
سيدي: بر قيمت ها نظارت داريم
رئيس مجمع امور صنفي استان در خصوص وضعيت قيمتي كالاهاي شب يلدا با بيان اين كه تاكنون تخلف و افزايش قيمتي مشاهده نشده است، گفت: در بازار قزوين نظارت هاي كافي از سوي سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و همچنين اتاق اصناف صورت گرفته و هيچ گونه تخلفي مبني بر گران فروشي گزارش نشده است.
محمود سيدي در ادامه با اشاره به اين كه همه كالاهاي مورد نياز اين شب به اندازه نياز در اختيار مردم قرار گرفته بيان كرد: آجيل، ميوه و ساير مايحتاج مردم به اندازه كافي در بازار عرضه شده و از اين نياز مشكلي نيست، ناظران رسمي ما نيز به صورت مستمر بر قيمت ها نظارت دارند و در صورت مشاهده تخلف، با فرد خاطي برخورد جدي صورت مي گيرد.
" شب چره" در آئين يلدا در قزوين
مردم استان قزوين نيز همچون ديگر هموطنان ايراني، اين آيين كهن را با رفتن به خانه بزرگترها ميگذرانند.
به عقيده بزرگترها آوردن ميوههاي مختلف خشك و تر و ميوههاي سرخ فام كه به "شب چره" معروف است، همراه با خوراكي هاي ديگر خير و بركت به همراه داشته و زمستان پر بركتي را نويد ميدهد.
در بعضي مواقع كه مادر بزرگها در آوردن تنقلات تاخير ميكنند كوچكترها شعر "هر كه نيارد شب چره- انبارش موش بچره" سر ميدهند، كه مادربزرگ در آوردن "شب چره" تعجيل مكند.
در اين شب اغلب مردم قزوين با خوردن سبزي پلو با ماهي دودي و سپس هندوانه، انار، انواع تنقلات از جمله كشمش، گردو، تخمه، آجيل مشكل گشا و انجير خشك، شب نشيني خود را به اولين صبح زمستاني گره ميزنند.
به عقيده مادر بزرگهاي قزويني اگر دراين شب ننه سرما گريه كند باران ميبارد، اگر پنبههاي لحاف بيرون بريزد برف ميآيد و اگر گردنبند مراوريدش پاره شود تگرگ ميآيد.
يكي ديگر از آداب و رسوم "شب يلدا" فرستادن "خونچه چله" از سوي داماد به عنوان هديه زمستاني براي عروس است.
در اين خونچه براي عروس پارچه، جواهر، كله قند و هفت نوع ميوه مثل گلابي هندوانه، خربزه، به و سيب، با تزئينات خاصي فرستاده مي شود.
يلدا، ميزبان قزويني ها
يلدا، اين مادر سپيد موي و پر سال، بار ديگر ميزبان خانه قزويني ها مي شود، در حالي كه مردم در وضعيتي ميان اشتياق آغاز زمستان و نگراني از جولان قيمت ها معلق مانده اند، گرچه نمي توان در رابطه با نوسانات بازار تنها از نهاد و يا ارگان خاصي گله كرد، اما بايد دانست پاسداري از اين آداب و رسوم در گرو حمايت هاي مالي و فرهنگي مسئولان است.
با كمي تدبير و مديريت مي توان شب يلدا را بدون هيچ نگراني ناشي از افزايش بي رويه و غير منطقي قيمتها چون گذشته به كام خانواده هاي فرهنگ دوست و اصيل قزويني شيرين كرد./ شب يلدا مبارك.
................................
گزارش: شيما شاهين فر
كد خبر: 2198935
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۳۰ - ۰۹:۰۵
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]