واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: جايي كه همه شبيه هم ميشوند
سارا محمدي اردهالي از تجربه انتشار شعر در فضاي مجازي گفت و يكي از اشكالهاي فيسبوك را شبيه هم شدن افراد عنوان كرد.
اين شاعر در گفتوگو با خبرنگار ادبيات و نشر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درباره دليل انتشار آثارش در فيسبوك گفت: وبسايت من، «پاگرد»، 10 سال است بهروز ميشود. قبل از اينكه كتاب چاپ كنم، خواننده شعر آنلاين داشتم و در فضاي مجازي مينوشتم.
او در ادامه اظهار كرد: رابطه من با خوانندههاي شعرهايم در وبسايتم رابطه مستقيمي بوده و فضاي فقط لايك و تشويق و تمجيد آنجا وجود نداشته است. خوانندگان شعرهايم روي كلمه به كلمه شعرم با من بحث ميكردند و افراد پويايي بودند. شايد الآن فضاي مجازي بيشتر بخش سطحياش ديده شود، اما هنوز در اين فضا دوستان پويايي نيز فعاليت ميكنند. داشتن اين مخاطبان پويا يكي از خوشبختيهاي من بوده؛ من اين شانس را داشتم كه مخاطبانم صادقانه مرا ارزيابي كنند و كساني كه در فضاي مجازي شعرهايم را ميخواندند، قدرت اوليه را به من دادند. بعدها با آهنگ ديگر، ناشر بسيار خوب شعر، آشنا شدم. اين ناشر نيز بسيار در شكلگيري هويت شعر من تأثير گذاشت و اولين كتابم با حس و حال بسيار خوبي چاپ شد.
محمدي اردهالي همچنين درباره تأثيرات فيسبوك عنوان كرد: تكنولوژي ابعاد مثبت و منفي دارد. تأثير منفي فيسبوك اين است كه همان عوارض منفي روابط اجتماعي در اين فضا هم ديده ميشود. كساني هستند كه كار شما را تأييد ميكنند، فقط به اين دليل كه ميخواهند تأييد بگيرند و به صفحههاي خود رونق ببخشند. دروغ هم در فضاي مجازي وجود دارد. حتا شايد در اين فضا چون به صورت يكديگر نگاه نميكنيم، راحتتر هم دروغ بگوييم.
او در ادامه گفت: تأثير مثبت آن اين است كه ما ميتوانيم اخبار مربوط به خودمان را به راحتي در اين فضا منتشر كنيم, بي آنكه قدرتي بخواهد به آن مهر تأييد بزند. شايد آدمها را كمي ديرتر بشناسيم، اما در نهايت ميتوانيم بفهميم نظر آنها صادقانه است يا نه. آنهايي هم كه بازي ميكنند، آرام آرام شناخته ميشوند. اينكه ما بتوانيم بدون احتياج به حمايت افراد بانفوذ شعر منتشر كنيم امر مباركي است. من كاربران صادق را خيلي دوست دارم و برايم كساني كه ميشناسم، مهم هستند؛ نه تعداد لايكها.
اين شاعر همچنين اظهار كرد: چيزي كه به نظرم در فيسبوك بد است، اين است كه همه ناخودآگاه تحت تأثير هم قرار ميگيرند و شبيه هم ميشوند. شايد اين اتفاق به خاطر نوعي صميميت باشد، اما به نظر من ادبيات بايد قويتر از اينها باشد. من دوست ندارم زبان، سبك و هويت ما فرديت و تشخص خود را از دست بدهد. به نظرم آدم بايد آنقدر بنويسد كه زبان خود را به دست بياورد. شايد علت اينكه افراد شبيه ديگران ميشوند، اين است كه كم مينويسند و به جاي توليد اثر بيشتر آثار ديگران را ميخوانند و تحت تأثير ديگران قرار ميگيرند.
او در ادامه اظهار كرد: به طور كلي بعضي افراد به فيسبوك نگاه خوبي ندارند. وقتي چيز مدرني وارد جامعه سنتي ميشود، همه نسبت به آن گارد دارند، اما بهتر است عوامل مثبت را هم ببينيم. وقتي با توانايي به سمت تكنولوژي برويم، تواناتر ميشويم، اما اگر ضعيف باشيم، ضعيفتر هم ميشويم.
محمدي اردهالي درباره اينكه هر اثري با نام شعر در فيسبوك منتشر ميشود، گفت: من شخصا دوست دارم ساختارها به هم بخورد و تعريف سفت و سخت شعر به هم بريزد، اما در جهتي كه شعر قويتر شود. بايد توجه كرد كاري كه خوب نباشد، حتا اگر در كوتاهمدت با بازيهاي تبليغاتي مورد توجه قرار بگيرد، در نهايت نه ماندگار است و نه تأثيرگذار خواهد بود. فكر ميكنم اينكه همه حرفشان را بزنند و در معرض قضاوت قرار بگيرند، خيلي هم خوب است. همچنين ممكن است در اين فضا كساني كه ادعايي ندارند، خيلي بهتر از كساني كه ادعا دارند شعر بگويند و اين براي همه ما خيلي خوب است كه ميتوانيم صداي هم را بشنويم.
او در ادامه اضافه كرد: ما وحشت داريم از حرف زدن و فكر ميكنيم اگر همه در فيسبوك شعر منتشر كنند، اتفاق بدي براي ادبيات ميافتد، اما بايد توجه كنيم كه در نهايت كار قوي باقي ميماند و كار ضعيف نميتواند روي پايش بايستد. زمان همه چيز را روشن ميكند؛ صداهاي بيشتري شنيده ميشود و اتفاقهاي بهتري ميافتد.
اين شاعر درباره سرقت ادبي در فيسبوك هم گفت: براي من پيش آمده كه كسي وبلاگي ساخته و همه شعرهايم را در آن منتشر كرده است، اما اتفاقي نميافتد؛ چون من دارم به صورت حرفهيي كار ميكنم. اگر كسي يك شعر من يا يك سطر از شعرهايم را بردارد، ناراحت شدن من ناراحتي بيهودهاي است؛ چون خلاقيت دنياي وسيعي است و يك فرد نميتواند هر روز آثار ما را بدزدد. البته در ابتداي راه، شاعر از اين مسأله ناراحت ميشود. من هم شايد اوايل كه كمتجربهتر بودم، از سرقت آثارم ناراحت ميشدم، اما حالا معتقدم اگر شاعر در كارش جدي باشد، نه تنها با اين مسائل اتفاقي برايش نميافتد، بلكه حتا بايد خوشحال هم باشد از اينكه چقدر كارش خوب است كه ديگران هم دوستش دارند.
انتهاي پيام
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 140]