واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: كدام موجود آخرين بازمانده زمين ميشود؟
شيوه عجيب تنفس نوعي سوسمار آن را به بازمانده احتمالي زمين به هنگام بروز بلاي طبيعي نابودكننده ديگر گونهها، تبديل ميكند.
به گزارش ايسنا، مطالعه جديد نشان ميدهد «سوسمار صحرايي» (ساوانا مانيتور) مانند پرندگان، از طريق حلقهاي يك طرفه نفس ميكشد.
اين يافتهها عجيب است، زيرا جريان هواي تكجهتي پرندگان به دليل نيازشان به اكسيژن بالاي حين پرواز تكامل يافته است.
محققان دانشگاه اوتا معتقدند اين ويژگي در سوسمارها ميتواند اقدامي سازگارانه با سطوح پايينتر اكسيژن بر روي زمين باستاني بوده باشد.
در ابتداي عصر ترياسه و حدود 250 ميليون سال پيش، اكسيژن 12 درصد هوا را در مقايسه با 21 درصد كنوني، تشكيل ميداد.
ماتيو ودل، زيستشناس دانشگاه علوم بهداشت وسترن نيز گفت: ما ميدانيم زماني كه سيارك بعدي به زمين برخورد كند، سوسمارهاي صحرايي وارثان زمين خواهند بود.
كدام موجود آخرين بازمانده زمين ميشود؟
يافتههاي جديد نشان ميدهد تنفس يك طرفه شايد 270 ميليون سال پيش و 20 ميليون سال زودتر از آنچه تصور ميشد، پيريزي شده است.
به جز تمساح امريكايي، سوسمار صحرايي تنها خزنده شناختهشدهاي است كه ميتواند به اين شيوه نفس بكشد.
اين شيوه متفاوت از روش نفس كشيدن انسانها و ديگر پستانداراني است كه داراي الگوي تنفسي «جزر و مدي» يا دو طرفه هستند.
تنفس جزر و مدي بدين معناست كه هوا از طريق مسيرهاي هوايي وارد ريهها ميشود و سپس دوباره از همان مسير به بيرون جريان مييابد.
ريههاي پرندگان به جاي اينكه مانند ريه انسان تا حدي با هواي مانده پر شوند، حاوي هواي با محتواي اكسيژن بالاتري هستند كه به آنها حين پرواز كمك ميكند.
كالين فارمر، نويسنده ارشد اين مطالعه و دانشيار زيستشناسي دانشگاه اوتا، معتقد است چون ريههاي سوسمارها داراي ساختار متفاوتي از ريههاي پرندگان و تمساحها هستند، ممكن است جريان هواي يك طرفه به طور مستقل تكامل يافته باشد.
چنين تكاملي حدود 250 ميليون سال پيش در شاهسوسماران رخ داده و اين گروه موجب پيدايش تمساحها، دايناسورها و پرندگان شده است.
دانشمندان حاضر در اين مطالعه، با استفاده از سيتي اسكن، تصاوير سهبعدي از ريههاي اين سوسمار را براي تجسمبخشي به آناتومي ريه آن انجام دادند.
آنها از طريق جراحي، مترهاي جريان هوا در برونشهاي پنج سوسمار مانيتور را با هدف اندازهگيري مسير جريان هوا كاشتند.
با استفاده از ريههاي برداشتشده از 10 سوسمار مرده، اين محققان جريان هوا را هنگام پمپاژ آن به درون و خارج از ريهها اندازهگيري كردند.
آنها همچنين آب پر از گرده گل آفتابگردان و ميكروكرههاي پلاستيكي را از خلال ريههاي سوسمار پمپاژ كردند و حركت گردهها و كرهها نيز مسير هواي تكمسيره را نشان داد.
اين مطالعه نشان داد هوا وارد ناي سوسمار ميشود و سپس به درون مسيرهاي اصلي هوايي كه وارد ريه ميشوند، جريان مييابد. اما به جاي جريانيافتن دوباره به صورت جزر و مدي و از همان راه در مسير بازگشت، هوا از مسير هوايي تكجنبي به مسير بعدي و از خلال بين مسيرها حركت ميكند.
نتايج اين تحقيق حاكي از آن است ديدگاههاي پيشين در خصوص عملكرد الگوهاي يك طرفه جريان هوا ناكافي هستند.
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]