واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مزار چهل ستاره در غربت/ چله افتادن به طرح ساماندهي چهلاختران قم
قم - خبرگزاري مهر: چهل اختران يعني چهل ستاره، اما چله افتادن و طولاني شدن طرح ساماندهي منطقه چهل اختران، شهروندان اين ناحيه را كلافه و سرگردان كرده است.
به گزارش خبرنگار مهر، صبح سرد پاييز است و پنجرهها باز. نور سبزي فضا را پر كرده و با نور آبي بيرون مخلوط ميشود. بقعه امام زاده موسي مبرقع همانقدر كه ساده است، اعجاب انگيز هم هست. اينجا به اندازه يك كهكشان آرامش را ميتوان تجربه كرد. كهكشاننشينان حرم يوسف آل رضا(ع) همه هم قمي يا از اهالي آذر نيستند. خيليهاشان خارجياند و بيشتر عربزبان.
يكي از آنها كه جوان و كنجكاو به نظر ميرسيد، چادرش را كه زير باران خيس و گلي شده بود را جمع كرد و روي سنگهاي سفيد حاشيه ضريح يك دور چرخيد تا خادم را كه گردگير سبز رنگ به دست گرفته و روي صندلي چوبي نشسته بود را پيدا كند. خادم عربي نميدانست. زن سعي كرد با زبان اشاره مقصودش را برساند.
تلاش هر 2 براي فهميدن يكديگر بي نتيجه ماند و خادم هم ناچار دنبال كسي فرستاد كه كمي عربي بداند. از گلي شدن چادرش گله داشت. ميخواست جايي پيدا كند تا پايين عباي عربياش را بشورد.
رسيدن به حرم يوسف آل امام رضا(ع) روزهاي باراني بدون گلي شدن قابل تصور نيست. محوطه سنگفرش نشده، كوچههاي اطراف شرايط خوبي ندارند و ورودي هميشه گلي است.
عبور از ورودي يكي از اين كوچههايي كه به خيابان آذر باز ميشوند، شبيه عبور از تونل زمان است. كوچههاي تنگ و باريك، خانههاي كاهگلي، بناهاي آجري يادگار دوران صفويه، درهاي كوچك چوبي كه كتيبهاي سردرشان نقش بسته و... اينجا آينهاي از زندگي مردم در گذشته است. راهي براي باز يافتن هويتي كه در ميان تمايلات غرب گرايانه در حال گم شدن است.
ساختمان زيبا و گنبد 700 ساله فرزند بلافصل امام جواد(ع) به تمام اين نشانههاي هويت مردم قم رنگ و بوي زيباتري بخشيده است. در گذشته كوچه بسيار باريكي كه يك تابلوي كوچك سبز رنگ براي هدايت زائران نصب شده بود، مردم را به فضاي امامزاده ميرساند اما الآن سردر كوچه هم پهنتر شده و هم زيباتر.
مسير اما هنوز در خور اين امامزاده نيست. محوطه خود امامزاده هم از سنگ قبرها پوشيده شده و امكانات مناسبي به ويژه براي زائران خارجي ندارد.
با اينكه امامزاده موسي مبرقع و 40 همراه او هميشه ميزبان دوستان اهل بيت(ع) از سراسر جهان است و با وجود اهميت بافت تاريخي اطراف اين مكان مقدس و وجود چند امامزاده ديگر در نزديكي آن، شرايط اين خانه اهل بيت(ع) شايسته ميزباني زائرانش نيست.
همين موضوع موجب شد تا طرحي براي ساماندهي اطراف اين منطقه در شهرداري منطقه يك در دستور كار قرار بگيرد. طرحي در مساحت 43 هزار متر مربع براي ساماندهي محله امامزاده موسي مبرقع، چهل اختران و امام زاده سيد سر بخش.
آنطور كه اكبر قليچ، شهردار منطقه يك ميگويد تا به حال 93 مورد تملك در اين محدوده انجام شده كه 11 هزار متر مربع را شامل ميشود و براي آن بيش از 10 ميليارد تومان هزينه شده است. در مجموع اجراي كامل اين طرح به 207 مورد تملك نياز دارد.
بلاتكليفي مردم
محمود حيدري كه در يكي از خانههاي مسير اين طرح زندگي ميكند، از بلاتكليفي كه برنامههاي شهرداري براي او به وجود آورده گله دارد.
او به خبرنگار مهر ميگويد سرعت پايين شهرداري در تملك خانهها موجب سرگرداني ساكنان شده است طوري كه ميان تملك 2 خانه نزديك به هم يك سال فاصله افتاده و در اين ميان مردم نميدانند تا كي بايد خود را براي رفتن به خانه ديگر آماده كنند. برخي هم به دليل نزديك بودن اين منطقه به 44 امامزاده و وجود املاك خانوادگي دوست ندارد از اين خانههاي خشت و گلي به جاي ديگري بروند.
به هر حال طرح اجراي طرح چهل اختران براي ساماندهي به وضعيت اين امامزادهها و پذيرايي بهتر از زائران ضروري است.
قليچ ميگويد شهرداري منطقه يك به دليل اجراي طرحهايي مانند ساماندهي چهل اختران و بلوار شهيد روحاني بيشترين حجم تملك را به خود اختصاص داده و همين موضوع موجب زمانبر شدن روند تملكات شده است.
وي با اشاره به اينكه تمركز شهرداري در حال حاضر بيشتر بر روي طرح بلوار شهيد روحاني است، گفت: ما از مردمي كه به علت كندي اجراي اين طرحها دچار آسيب شدهاند، عذرخواهي ميكنيم اما اگر اعتبارات به موقع رسيده و مردم در اين امر با ما همكاري داشته باشند، اين طرحها در زمان مقرر به پايان ميرسد.
بدقولي ديگر ارگانها
از ابتدا قرار بود استانداري، شهرداري و ادارهكل مسكن و شهرسازي در اجراي اين طرح سهيم باشند اما شهردار منطقه يك ميگويد تاكنون شهرداري منطقه و سازمان عمران معصوميه يكهتاز اجراي اين طرح بودهاند.
با اين حال گويا خبرهاي خوش در راه است. چندي پيش رئيس شوراي اسلامي شهر قم در جلسه علني شوراي شهر از توافق با معاون وزير مسكن و شهرسازي براي سرعت دادن به اجراي اين طرح خبر داد.
حجتالاسلام سيد محمد آتشزر با اشاره به اينكه اين طرح از مصوبات سفر مقام معظم رهبري به قم است، اظهار كرد: اكنون براي تكميل طرح به 30 ميليارد تومان اعتبار نياز داريم كه بر اساس توافقات انجام شده، اين مبلغ توسط استانداري، ادارهكل راه و شهرسازي استان و شهرداري تأمين خواهد شد.
................................
زينب آخوندي
كد خبر: 2199604
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۳۰ - ۰۶:۴۹
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]