تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 2 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):مؤمن ابتدا به سلام مى كند و منافق منتظر سلام ديگران است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842703463




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

قطعي‌هاي مجاز اينترنت و جريمه ها


واضح آرشیو وب فارسی:آفتانا: قطعي‌هاي مجاز اينترنت و جريمه ها
بر اساس قوانين سازمان تنظيم مقررات ارتباطات، قطعي‌هاي اينترنت مشتركان حدود تعيين شده‌اي دارند كه درصورت تجاوز از اين حدود شركت ارائه‌كننده خدمات ملزم به پرداخت جريمه‌ مي‌شوند.


افزايش سرعت و بهبود كيفيت اينترنت از وعده‌هايي است كه در دولت جديد به كرات مطرح شده اما حتي در اين دولت هم تاكنون از حقوق كاربران اينترنت كه ناديده گرفته مي‌شوند صحبتي به ميان نيامده است.

به گزارش افتانا (پايگاه خبري امنيت فناوري اطلاعات)، بحث كندي و اختلال در اينترنت گويي به امري عادي تبديل شده و در اغلب موارد و يا حتي شايد در تمام موارد كاربران براي مشكلات ايجاد شده هيچ جريمه‌اي دريافت نمي‌كنند و در اين ميان كسي هم پاسخگو نيست كه به طور مثال اگر مشتركي يك بسته يك ماهه اينترنت خريده و يا براي استفاده يك ماهه از اينترنت هزينه پرداخت كرده چرا بايد چندين روز از ماه اختلال و يا حتي قطعي داشته باشد.

بر اساس قوانين سازمان تنظيم مقررات ارتباطات، قطعي‌هاي اينترنت مشتركان حدود تعيين شده‌اي دارند كه درصورت تجاوز از اين حدود شركت ارائه‌كننده خدمات ملزم به پرداخت جريمه‌ مي‌شوند البته با اين وجود استثناء هم وجود دارد و براي برخي قطعي‌هاي بلندمدت اينترنت جريمه‌اي وجود ندارد.

قطعي‌هاي مجاز اينترنت كدامند؟

بنابر آنچه سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي كشور اعلام كرده، قطعي‌هايي كه ناشي از قوه قاهره مانند حوادث طبيعي باشند شامل جريمه نمي‌شوند، در اين موارد و تنها مدت زمان قطعي از آبونمان كسري مي‌شود. همچنين اگر قطعي اتصال به دليل خرابي تجهيزات مشترك باشد، شركت ارائه‌كننده خدمات جريمه نخواهد شد.

علاوه بر اين قطعي‌هايي كه بنا به درخواست مشترك صورت بگيرند (مواردي مانند انتقال محل سكونت، تست شبكه داخلي و...) قطعي‌هاي ناشي از تخطي مشترك از قوانين و مقررات، قطعي ناشي از عدم پرداخت صورت حساب نيز از ديگر مواردي هستند كه در آن‌ها جريمه‌اي براي شركت ارائه‌كننده خدمات در نظر گرفته نشده است.

آخرين بند اين موارد هم به زماني مربوط مي‌شود كه قطعي اينترنت ناشي از صدور احكام قضايي و يا امنيتي كشور باشد كه در اين حالت نيز مدت زمان قطعي از شارژ ماهانه كسر خواهد شد.

كاربران در چه شرايطي مي توانند خسارت دريافت كنند؟

اما مشتركاني كه براي اتصال به اينترنت از اشتراكات ماهانه و سالانه استفاده مي‌كنند براساس تعرفه با حد مجازي از قطعي مواجه خواهند بود و در غير اين صورت شركت خدمات‌دهنده آنها ملزم به پرداخت جريمه است.

براساس قوانين تعريف شده در سازمان تنظيم مقررات راديويي براي قطعي‌هاي غير مجاز بسته به ميزان آنها جريمه‌هاي پنج تا ۱۰۰ درصد براي شركت‌هاي ارائه دهنده خدمات تعريف شده و شركت‌ها موظف شده‌اند در صورتي كه در ارائه هر سرويس بيش از حد مجاز قطعي داشتند خسارت آن را در همان ماه پرداخت كنند.

البته اگر اين مشكلات مربوط به زيرساختهاي ارتباطي و تامين پهناي باند باشند هم شركت ارتباطات زيرساخت به عنوان متولي اصلي تامين پهناي باند موظف به پرداخت خسارت به شركتها است.

براساس قوانين موجود نوع دسترسي كاربران به اينترنت به شيوه‌هاي مختلفي چون برنزي، نقره‌اي، طلايي و الماس تقسيم مي‌شود و در هر يك از اين سيستم‌ها كاربر بنابر هزينه‌هايي كه پرداخت مي‌كند به تسهيلات ويژه‌اي نيز دسترسي پيدا مي‌كند.

البته با تمام اينها همان طور كه پيش از اين هم اشاره شد همچنان دريافت جريمه بابت اختلال در سرويس‌ها موضوعي است كه به بهانه هاي مختلف از آن فرار مي‌شود و كمتر ديده شده كه كاربري زمان ثبت نام براي دريافت خدمات اينترنتي شركتها با اين سوال مواجه شود كه به چه سرويسي نياز دارد.

سرويس‌هاي طلايي از برنز تا الماس

با فرض ۳۰ روز براي هر ماه و ۲۴ ساعت براي هر روز و ۶۰ دقيقه براي هر ساعت، مدت برقراري يك لينك تا دو ماه با ميزان دسترسي ۱۰۰ درصد برابر با ۴۳ هزار و ۲۰۰ دقيقه خواهد بود؛ در اين ميان اغلب شركت‌هاي ارائه كننده خدمات اينترنتي با حدي از قطعي مواجه هستند كه براي حد مجاز اين قطعي‌ها جدولي طراحي شده و لازم است در صورتي كه بيش از حد تعريف شده در ارائه خدمت قطعي وجود داشته باشد، جريمه‌اي به ازاي آن سرويس مدتي به عنوان قطعي مجاز در نظر گرفته شده كه اگر اختلافات بيش از آن حد شود قطعي غيرمجاز نام مي‌گيرد.

براساس اين جدول يكي از مدل‌ها مدل برنزي نام گرفته كه ميزان دسترسي آن ۹۹ درصد اعلام شده و تا ۴۳۲ دقيق يعني كمتر از ۵.۷ ساعت در ماه زمان مجاز قطعي در اين بخش است.

طبق قوانين تمامي افرادي كه هنگام عقد قرارداد اشاره نكرده‌اند كه به عنوان مثال علاقه‌مند به استفاده از سرويس‌هاي طلايي، نقره‌اي يا الماس هستند، برنز محسوب مي‌شوند.

سرويس نقره‌اي سرويس ديگري است كه ۹۹.۴ درصد دسترسي دارد و حدود ۲۵۹.۲ دقيقه مجاز به قطعي‌هاي ماهانه است اما در سرويس طلايي كه براي آن دسترسي ۹۹.۹ درصد تعريف شده شركت ارائه كننده خدمات تنها مجاز است ۴۳.۲ دقيقه در ماه قطعي داشته باشد و درنهايت در سرويس موسوم به الماس كه ۹۹.۹۹ درصد دسترسي براي آن تعريف شده تنها ۲۵۹ ثانيه در ماه قطعي اينترنت مجاز است.

جريمه‌هايي از ۵ تا ۱۰۰ درصد

براساس قوانين تعريف شده در سازمان تنظيم مقررات راديويي براي قطعي‌هاي غير مجاز بسته به ميزان آنها جريمه‌هاي پنج تا ۱۰۰ درصد براي شركت‌هاي ارائه دهنده خدمات تعريف شده و شركت‌ها موظف شده‌اند در صورتي كه در ارائه هر سرويس بيش از حد مجاز قطعي داشتند خسارت آن را در همان ماه پرداخت كنند.

البته كاربران بايد به اين نكته هم توجه داشته باشند كه هرگونه قطعي اينترنت قطعي مجاز محسوب نمي‌شود و قطع اينترنت شرايط و حدود تعيين شده‌اي دارد كه در صورت تجاوز از اين حدود شركت ارائه‌كننده خدمات با جريمه‌هايي مواجه مي‌شود هرچند كه گاهي هم براي قطعي‌هاي بلندمدت اينترنت جريمه‌اي وجود ندارد.

شنبه 6 مهر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: آفتانا]
[مشاهده در: www.aftana.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن