واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: وحشت سودان جنوبي از جنگ داخلي
گروه بينالملل: بحران داخلي در سودان جنوبي شدت گرفته و شمار قربانيان زدوخوردهاي مسلحانه در اين كشور بيش از آن چيزي است كه تاكنون تصور ميشد. خبرگزاري فرانسه به نقل از يك مقام ارشد سازمان ملل متحد تعداد كشتههاي چند روز اخير اين كشور را دستكم 500 نفر گزارش كرده است. در پي ناآرامي هاي سودان جنوبي، بيش از شانزده هزار تن در جوبا، پايتخت اين كشور به مراكز سازمان ملل متحد درخواست پناه بردهاند.
هروه لادسوس (Hervé Ladsous)، معاون دبيركل سازمان ملل و مسئول عمليات نيروهاي حافظ صلح، گفته است كه 400 تا 500 جسد به بيمارستاني در جوبا، پايتخت سودان جنوبي، منتقل شده است. دستكم 800 نفر ديگر نيز در اين درگيريها زخمي شدهاند. شمار زيادي از ساكنان جوبا، پايتخت سودان جنوبي، به پايگاه نيروهاي حافظ صلح سازمان ملل متحد پناه بردهاند كه در نزديكي فرودگاه شهر قرار دارد. گفته ميشود بين 16 تا 20 هزار نفر براي فرار از درگيريها در اين مكان پناه گرفتهاند.
درگيريها در پايتخت سودان جنوبي در ساعات پاياني شنبه (14 دسامبر/23 آذر) آغاز شد. درگيريها ميان يگانهاي مختلف ارتش سودان جنوبي است؛ واحدهايي از ارتش به هواداري از سالوا كيير (Salva Kiir) رئيس جمهور سودان جنوبي، و گروهي ديگر نيز به طرفداري از ريك ماكار (Riek Machar)، معاون پيشين رئيس جمهور، به جان يكديگر افتادهاند. سالوا كيير، رئيس جمهور سودان جنوبي، روز دوشنبه (16 دسامبر/25 آذر) اعلام كرد كه گروهي از نظاميان هوادار ريك ماكار در تلاش بودهاند با زور نظامي قدرت را در اين كشور به دست بگيرند اما شكست خوردهاند.
براساس گزارشها، رهبري سالوا كيير مسئلهساز و پرمناقشه است. شماري از اعضاي رهبري تشكيلات شبهنظاميان سابق موسوم به "جنبش آزاديبخش خلق" سودان جنوبي كه اكنون رهبري دولت در اين كشور را برعهده دارند، سالوا كيير را به رفتارهاي "ديكتاتورمنشانه" متهم ميكنند. از سوي ديگر خبرگزاري آسوشيتدپرس گزارش داد، برخي از گروههاي ارتش در حال گريختن به "جونگلي"، دومين شهر بزرگ و پرجمعيت سودان جنوبي هستند. در همين حال دولت سودان جنوبي اعلام كرد كه 10 تن از شخصيتهاي برجسته اين كشور در ارتباط با كودتاي نافرجام دستگير شدهاند كه در بين آنها وزير دارايي سابق اين كشور نيز به چشم ميخورد و معاون سابق رئيس جمهوري سودان جنوبي نيز تحت تعقيب است.
نگرانيهاي بينالمللي
شكافهادر سودان جنوبي در حال افزايش است و اين شكافها، دشمنيهاي عميقي در ميان ارتش اين كشور، به وجود آورده است.
براساس گزارشها، دبيركل سازمان ملل در تماس تلفني با سالوا كيير، رئيس جمهور سودان جنوبي، خواستار مذاكره او با مخالفان شده است. شوراي امنيت سازمان ملل نيز از گسترش خشونتها در سودان جنوبي ابراز نگراني كرد. اعضاي شوراي امنيت از تمامي گروههاي درگير در ناآراميهاي اين كشور خواست كه دست از خشونت بردارند و از خود خويشتنداري نشان دهند. اتحاديه آفريقا نيز با ابراز نگراني از اوضاع سودان جنوبي، طرفهاي درگير را به خويشتنداري و دوري از خشونت فراخوانده است. شماري از كشورها، از جمله آلمان، از شهروندان خود خواستند تا اطلاع ثانوي از سفر به سودان جنوبي خودداري كنند. آمريكا نيز فعاليت سفارتخانه خود در جوبا را متوقف و اكثر كاركنانش را خارج كرده است. سودان جنوبي از سال 2011 و با تقسيم سودان استقلال يافت. از آن زمان تاكنون اين كشور يكي از بيثباتترين كشورهاي جهان است. توليد نفت، درآمد اصلي سودان جنوبي را تشكيل ميدهد اما صادرات آن به مدت 15 ماه به دليل اختلاف با سودان بر سر خط لوله صادرات، متوقف شد. توقف درآمدهاي نفتي باعث افزايش تنش ميان ساكنان جونب سودان جنوبي شد كه شمار آنها، حدود 11 ميليون نفر برآورد ميشود.
اختلاف ميان سالواكِر و ريك مشار، قديمي است و قبيلههاي آنها در جريان جنگهاي داخلي سودان، بارها با يكديگر درگير شده بودند. رئيس جمهوري سودان جنوبي كه از قبيله دنكا است معاون خود ريك مشار را كه از قبيله نوير است، حدود 5 ماه پيش بركنار كرد. اين اقدام پس از افزايش نارضاييهاي مردمي از ناتواني دولت در بهبود خدمات عمومي و ديگر خواستههاي اساسي، صورت گرفته است.
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]