تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):خوش اخلاقى عبادت است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843571334




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آژانس خواسته‌هايش را به ايران تحميل مي‌كند؟


واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: آژانس خواسته‌هايش را به ايران تحميل مي‌كند؟
يازدهمين دور از مذاكرات فني ايران و آژانس در محل نمايندگي كشورمان در وين آغاز شد.

به گزارش خبرنگار انرژي هسته‌يي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) رضا نجفي، نماينده دائم ايران در آژانس و نزد ديگر سازمان‌هاي بين‌المللي در وين و هرمان ناكارتس، معاون آمانو در امور پادمان‌ها سرپرستي هيات‌هاي مذاكره‌كننده ايران و آژانس را بر عهده دارند.

10 دور مذاكرات فني ميان ايران و آژانس در دو سال گذشته براي رسيدن به توافقي بر سر يك "مداليته" يا "رويكرد ساختاري" هنوز به سرانجامي نرسيده است و قرار است در دور جديد اين مذاكرات دو طرف 5 مهرماه در محل نمايندگي ايران در وين بار ديگر با يكديگر گفت‌وگو كنند.

مذاكرات فني و حقوقي ايران و آژانس ساعاتي پس از مذاكرات هسته‌يي وزيران خارجه ايران و 1+5 در نيويورك انجام مي‌شود. بر اساس توافق روز گذشته ميان ايران و 1+5 بنا شد تا در 23 و 24 مهر‌ماه در ادامه گفت‌وگو‌هاي نيويورك در ژنو دنبال شود. دو طرف مذاكرات نيويورك را "سازنده" و "مثبت" خواندند.

هم‌چنين در حاشيه نشست يك‌ ساعته دو طرف در نيويورك وزيران خارجه ايران و آمريكا به طور خصوصي و كوتاه با يكديگر ديدار كردند.

به گزارش ايسنا،‌ ايران نه تنها در نتيجه چندين دور مذاكره با آژانس نتوانست بر سر آن‌چه "مداليته" شبيه به مداليته 2007 مي‌خواند، به توافق برسد و در نهايت بر سر آن‌چه از سوي آژانس "رويكرد ساختاري" ناميده شد، به توافق رسيد، بلكه بر اساس آخرين گزارش آژانس مشاهده مي‌شود كه درخواست‌ها و توقع‌ها براي حل و فصل سوالات و ابهامات درباره برنامه هسته‌يي ايران بيش از آن‌كه تخصصي، فني و حقوقي و در چارچوب تكاليف و حقوق ايران بر اساس ان. پي. تي باشد بيش‌تر حاكي از تمايلات سياسي و فراقانوني آژانس است.

ايران از ابتدا در مذاكرات با آژانس تاكيد داشت كه با هر گونه پاسخ گويي به مسايل باقي‌مانده در قالب مطالعات ادعايي و ابعاد نظامي احتمالي در چارچوب يك "مداليته" (برنامه اقدام) به شكلي قاعده‌مند و قانوني موافق است، به نحوي كه آژانس پس از هر بار دريافت پاسخ‌ها و در صورت قانع شدن، در نامه‌اي خاتمه يافتن آن موضوع را به طور رسمي به آژانس و شوراي حكام اعلام كند و ديگر آن موضوع مجدد طرح نشود، اما به نظر مي‌آيد آژانس در "چگونگي" پرداختن به سوال‌ها و ابهام‌هاي مدنظرش و "چگونگي"پاسخ‌گويي ايران حرف حرف خودش است.

بر اساس گزارش آمانو در شهريور 1392 در بخش B بند 7 به مواردي پرداخته شده است كه "ديدگاه‌هاي آژانس درباره عناصر اصلي تشكيل‌دهنده سند رويكرد ساختاري را نشان مي‌دهد."

آژانس در اين گزارش به شرح ديدگاه‌ها و نظرات خود به طور مفصل پرداخته است و اعضاي شوراي حكام را براي اطلاع از نظرات ايران به سند INFCIRC/853 در تاريخ (23 ژوييه 2013) ارجاع مي‌دهد.

مديركل آژانس اعلام مي‌كند كه " لازم است آژانس به تمام مسائل باقي‌مانده بپردازد، نه فقط مسائل مرتبط با ابعاد احتمالي نظامي برنامه هسته‌يي ايران؛ بنابراين، اين موضوع اهميت دارد كه سند رويكرد ساختاري كه بر مسائل ذكر شده در ضميمه گزارش نوامبر 2011 مديركل (GOV/2011/65) متمركز شده است، با صراحت به اين حقيقت اشاره كند كه ديگر مسائل باقي‌مانده بايد به طور جداگانه بررسي شوند.

شايان ذكر است كه آمانو به صراحت در اين بند اشاره مي‌كند كه به جز مسايل باقي‌مانده در چارچوب مطالعات ادعايي و آن‌چه در ضميمه نامتعارفش در گزارش نوامبر 2011 آمده است مسايل ديگري هم وجود دارد و رويكرد ساختاري بايد و مي‌تواند شامل "تمام مسايل باقي‌مانده" شود. مشخص نيست آمانو از كدام "تمام مسايل باقي‌مانده" سخن مي‌گويد؟

تاكنون تصور بر اين بود كه سوالات و ابهامات آژانس همان‌هايي است كه در چارچوب مطالعات ادعايي و ابعاد احتمالي نظامي در گزارش‌هاي شوراي حكام بيان مي‌شد. اما به نظر مي‌آيد آژانس در طرح ادعاها و ابهامات براي خود هيچ چارچوب مشخص قانوني و قابل استنادي قايل نيست. اين رويكرد آژانس حاكي از آن است كه اين نهاد بين‌المللي هيچ دورنمايي براي حل و فصل ابهامات نمي‌بيند و سعي دارد هم‌چنان مسايلي را نسبت به برنامه هسته‌يي ايران زنده نگه دارد.

آژانس در بخشي ديگر از گزارش اخيرش درباره ايران اعلام مي‌كند كه "مهم است به منظور اطمينان از پوشش جامع و رفع هرگونه ابهام، تمام جوانب ابعاد احتمالي نظامي، همان‌طور كه در ضميمه گزارش نوامبر 2011 مديركل به آن اشاره شده است، به طور صريح در سند رويكرد ساختاري ذكر شود."

تلاش آمانو براي هرچه بيش‌تر رسميت بخشيدن به ضميمه گزارش نوامبر 2011 كه با مخالفت شديد ايران و بسياري از كشورهاي عضو آژانس به ويژه كشورهاي عضو جنبش غيرمتعهد‌ها مواجه شد قابل توجه است و مشخص نيست چرا بايد ضميمه گزارش نوامبر در سندي كه قرار است احتمالا تحت عنوان "رويكرد ساختاري" مورد توافق ايران و آژانس قرار گيرد به طور مجدد ذكر و مورد توافق ايران نيز قرار گيرد؟

در بخشي ديگر از بند 7 گزارش كه به ارايه نظرات آژانس در مورد عناصر اساسي سند رويكرد ساختاري مي‌پردازد آمده است كه "آژانس نيازمند آن است كه بتواند اطلاعات بيش‌تري را درخواست كند و فعاليت‌هاي تعقيبي را آن‌طور كه ضروري مي‌داند به انجام برساند. اين فعاليت‌هاي تعقيبي در عين حال كه نگراني‌هاي امنيتي ايران را نيز در نظر مي‌گيرد، نبايد شامل محدوديت دسترسي به "تمام اطلاعات مرتبط، اسناد، سايت ها، مواد و پرسنل فعال در ايران" شود (GOV/2011/69).

آژانس معتقد است كه فعاليت‌هاي تعقيبي اين نهاد بين‌المللي در راستي رفع ابهامات، نگراني‌هاي امنيتي ايران را در نظر مي‌گيرد اما بلافاصله تاكيد مي‌كند كه آژانس نبايد محدوديت دسترسي به "تمام اطلاعات مرتبط، اسناد، سايت‌ها، مواد و پرسنل‌ فعال در ايران" را شامل شود. نكته اين جاست كه تمامي موارد مورد اشاره آمانو نه تنها نگراني‌ امنيتي ايران را شامل مي‌شود بلكه در چارچوب تعهدات ايران با آژانس نيست. از جمله اين‌ها بازديد از سايت نظامي پارچين يا مصاحبه با كارشناس خارجي است كه ايران تاكنون با اين درخواست‌ها موافقت نكرده و آن را منوط به تدوين يك چارچوب مشخص براي همكاري‌ها كرده است.

هم‌چنين آژانس تاكيد مي‌كند كه" نبايد از آژانس انتظار داشت كه در ابتدا تمام جزييات چگونگي، زمان و مكان انجام فعاليت‌هاي راستي‌آزمايي را فراهم كند و البته آژانس نيز در چنين جايگاهي نيست."

آژانس در اين بخش به موضوع درخواست براي دسترسي به محل خاصي در سايت پارچين اشاره مي‌كند كه مدعي است فعاليت‌هاي وسيعي در اين مكان در حال انجام است كه به طور جدي توانايي آژانس را براي انجام راستي‌آزمايي موثر كاهش مي‌دهد.

اما در بخش مهم و قابل تامل گزارش يوكيا آمانو به كلي آب پاكي بر دست ايران ريخته شده است كه "لازم است آژانس قادر باشد در صورت لزوم به مسائلي كه قبلا مورد بحث قرار گرفت باز گردد".

به گزارش ايسنا،‌ همواره يكي از درخواست‌هاي مهم و اساسي ايران در چارچوب مذاكرات فني و حقوقي با آژانس اين بوده است كه آژانس پس از حل و فصل يك موضوع، آن را خاتمه يافته تلقي كند و در نامه‌اي رسمي به آژانس پايان آن مساله را اعلام كند كه به اين شكل آژانس به صراحت به درخواست ايران پاسخ منفي داده است. علاوه براين اين ديدگاه آژانس و پذيرش احتمالي آن از سوي ايران به اين معنا است كه ممكن است پرونده موضوعات خاتمه يافته قبلي نيز به هر دليلي دوباره باز شود! يا موضوعي كه اكنون درباره آن صحبت و حل و فصل مي‌شود امكان دارد در آينده مجدد طرح و مورد سوال قرار گيرد كه به اين ترتيب سوالات آژانس در چارچوب نگراني‌ها از برنامه هسته‌يي ايران نه سوالات عادي از يك عضو هم‌چنان استمرار خواهد داشت.

مديركل اعلام مي‌كند كه "آژانس آمادگي دارد تا در صورتي كه انجام چنين كاري (بازگشت به مسايل قبلي) براي يك راستي‌آزمايي موثر مناسب بود، اطلاعاتي را در اختيار ايران قرار دهد.

اين درحالي است كه آژانس هنور اصل اسناد و مدارك مربوط به مطالعات ادعايي و ابعاد احتمالي نظامي را با وجود درخواست‌ مديركل وقت آژانس از كشورهاي مدعي در اختيار داشتن اين اسناد و درخواست بسياري از كشورهاي عضو آژانس به ايران ارايه نكرده است. علاوه بر اين آژانس خود را محل تشخيص اين مي‌داند كه اطلاعاتي را در اختيار ايران قرار بدهد يا خير.

هم‌چنين رفتار آژانس در به كاربردن واژگاني مثل "راستي‌آزمايي موثر"، "همه اسناد، اطلاعات، سايت‌ها، مواد و پرسنل مربوطه در ايران"، "رضايت‌بخش" يا "ضروري" در گزارش ايران كاملا با دست باز و بدون توجه به دامنه و ابعاد حقوقي اين واژگان براي يك كشور عضو آژانس به نوعي تماميت‌خواهانه و به دور از اصل تعامل و همكاري لحاظ شده است.

به عنوان مثال در بخشي ديگر از نظراتش درباره رويكرد ساختاري اعلام مي‌كند كه «آژانس بايد قادر باشد ‌حل "رضايت‌بخش" تمام مسائل مشخص شده در ضميمه گزارش GOV/2011/65 را مورد تأييد قرار دهد، پيش از اين كه آن‌ها را حل شده بداند و اين را به شوراي حكام گزارش دهد.»

در هر حال آژانس در نهايت به حل "رضايت‌بخش" و نه "كامل" مسايل مشخص شده در ضميمه گزارش نوامبر 2011 تن داده است و اين نشان‌دهنده يه گام به عقب است اما با توجه به رويكرد سياسي آژانس و نفود كشورهاي غربي در اين نهاد بين‌المللي به ويژه در موضوع هسته‌يي ايران چه زماني و چگونه رضايت آژانس جلب خواهد شد. آژانس تاكيد دارد كه ابتدا بايد رضايت آژانس از حل مسايل به دست آيد و سپس نتايج به شوراي حكام گزارش خواهد شد! مشخص نيست منظور از "آژانس" تيم مذاكره‌كننده با ايران و دبيرخانه آژانس است يا چيز ديگر. علاوه بر اين تعريف مشخصي از واژه "رضايت‌بخش" بودن در متون حقوقي وجود ندارد و اين بحث تفسير‌هاي مختلف را به وجود مي‌آورد.

به گزارش ايسنا، مداليته يا برنامه كار اقدامي بود كه در دوره مديريت علي لاريجاني بر پرونده هسته‌يي و در زمان محمد البرادعي، مدير كل وقت آژانس بين‌المللي انرژي اتمي ميان ايران و آژانس به توافق رسيد و بر اساس آن و در چارچوب چندين دور مذاكرات فني و حقوقي شش موضوع پلوتونيوم، سانتريفيوژهايP1 و P2، منشأ آلودگي، سند اورانيوم فلزي، پلونيوم 210 و معدن گچين حل و فصل شد و آژانس در نامه‌هاي جداگانه و رسمي حل اين شش موضوع را اعلام كرد. اين اقدام آژانس در زمان خود مورد انتقاد شديد آمريكا و ديگر كشورهاي غربي هم‌سو با آن قرار گرفت.

با اين حال بحث "ابعاد احتمالي نظامي" در چارچوب "مطالعات ادعايي" در همان مداليته 2007 طرح شد و بابي شد براي اتهام زني‌هاي دوباره به ايران كه اين باب تاكنون باز است و بسته نشده است.

خبرگزاري رويترز روز جمعه در گزارشي به نقل از يك "يادداشت توضيحي" 23 صفحه‌اي‌ كه در وب‌سايت آژانس منتشر شده است به جزييات اعتراض‌هاي مختلف‌ ايران به آخرين گزارش آژانس بين‌المللي انرژي اتمي درباره برنامه هسته‌يي ايران پرداخت.

در اين يادداشت آمده است: ادعاها و اتهامات بي‌اساس عليه فعاليت‌هاي هسته‌يي صلح‌آميز جمهوري اسلامي ايران غيرحرفه‌يي، غير قانوني و سياسي است.

همچنين در يادداشت ايران كه مورخ 12 سپتامبر است آمده كه يوكيا آمانو، مديركل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي "به برخي اطلاعات غلط و ساختگي كه سرويس‌هاي اطلاعاتي غربي و منابع شناخته شده‌اي كه با ايران دشمني دارند در اختيارش گذاشته‌اند، تكيه كرده است".

گفتني است اين براي اولين بار نيست كه ايران به نحوه گزارش‌دهي و جزييات مورد اشاره در آن‌ها درباره برنامه هسته‌يي ايران انتقاد مي‌كند.ايران همواره نيز از درز اطلاعات برنامه هسته‌يي اش در آژانس انتقاد داشته است.

انتهاي پيام

جمعه 5 مهر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


ورزش

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن