واضح آرشیو وب فارسی:فارس: بودجه وزارتخانهها در دولت احمدينژاد و روحاني+جدول
با اينكه برخي نمايندگان مجلس ايران از «انبساطي بودن» لايحه بودجه سال ۹۳ گفتند، اما مقايسه ارقام لايحه بودجه ۹۳ با قوانين پيشين بودجه نشان از «انقباضي» بودن آن دارد.
![](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1392/09/10/13920910000183_PhotoA.jpg)
به گزارش سرويس فضاي مجازي خبرگزاري فارس به نقل از سايت افكارنيوز، لايحه بودجه سال 93 كه حسن روحاني قول ارائه آن را در موعد مقرر داده بود، بر خلاف روند سالهاي اخير، «در موعد مقرر قانوني» به مجلس تقديم شد. اما فارغ از اين، لايحه بودجه 93 ويژگيهايي دارد كه برخي از آنها در دو دهه گذشته «بيسابقه» است.
به گزارش افكارنيوز، علي لاريجاني پس از پايان سخنراني يك ساعته رييسجمهور حجم بودجه سال آينده را «قابل تامل» عنوان كرد.
بودجه سال 1393 با بيش از 50 هزار ميليارد تومان «كسري تراز عملياتي» بسته شده است و مجموع يارانه پيشنهاد شده توسط دولت براي پرداخت به كالاهاي اساسي و ديگر گروهها نيز 21 هزار ميليارد تومان است.
رئيس جمهور گفته است كه ارائه بودجه سال 1393 در مهلت قانوني عمل به يكي از وعدههاي انتخاباتي او است. در سالهاي اخير و دوره رياست محمود احمدينژاد، لايحه بودجه با تاخير بسيار به مجلس ارائه ميشد و گاه حتي روند تصويب بودجه يك سال تا چند ماه پس از آغاز همان سال به طول ميانجاميد و احمدي نژاد بسيار اصرار داشت كه بودجه در دفترچه اي كوچك نوشته شود تا در "جيب جا شود".
اما اولين بودجه دولت تدبير و اميد چه تفاوت هايي با اولين و آخرين بودجه محمود احمدي نژاد دارد؟
با آغاز دولت دهم، محمود احمدي نژاد تاخيرها را در ارائه بودجه به مجلس كليد زد. دولت دهم، در بودجه سال 89، بيشترين ها را براي وزارت آموزش و پرورش، كار، رفاه و تامين اجتماعي و وزارت بهداشت اختصاص داده بود. به طوريكه وزارت آموزش و پرورش، سهم 20درصدي از بودجه سال 89 بين 18وزارتخانه دولت داشت.وزارت ارتباطات و فناوري نيز وزارتخانه اي بود كه محمود احمدي نژاد تمايلي نداشت تا بودجه زيادي براي آن تدارك ديده شود به طوري كه سهم اين وزارتخانه از بودجه پيشنهادي محمود احمدي نژاد تنها 0.11درصد بود.
مقايسه سهم وزارتخانه ها از بودجه در سال اول دولتهاي دهم و يازدهم
براي حسن روحاني، مانند همتاي سابق خود وزارتخانه هاي آموزش و پرورش و كار، رفاه و تامين اجتماعي اهميت بيشتري دارند. با اين حال او ترجيح داده است وزارت نيرو سومين وزارت خانه اي باشد كه بيشترين بودجه را مي گيرد. وزارت نيرو سهمي 9درصدي از لايحه بودجه 93دارد. وزارت بهداشت سومين وزارتخانه اي بود كه محمود احمدي نژاد در سال نخست دولت دهم، بيشترين بودجه را برايش درنظر گرفت. اما در لايحه بودجه 93، وزارت بهداشت، ششمين وزارتخانه ايست كه بيشترين سهم را از بودجه دولت دارد.
از سوي ديگر وزارت آموزش و پرورش و وزارت كار، رفاه و تامين اجتماعي در اولين بودجه دولت تدبير و اميد سهمي معادل 33 و 26 درصدي دارند درحاليكه در دولت محمود احمدي نژاد آموزش و پرورش تنها 20درصد از بودجه را به خود اختصاص داد. اين موضوع نشان دهنده اهميت ويژه روحاني براي اين دو وزارتخانه است.
مقايسه سهم وزارتخانه ها از بودجه طي سالهاي 92 و 93 در سال آخر دولت احمدي نژاد و سال اول دولت روحاني
در بودجه سال 92، وزارتخانه هاي كار، رفاه و تامين اجتماعي، آموزش و پرورش و دفاع بيشترين سهم را داشته اند. اما اين تركيب در دولت تدبير و اميد كاملا تغيير كرده است. چرا كه روحاني ترجيح داده است بيشترين بودجه دولت خود را به سه وزارتخانه آموزش و پرورش، كار و نيرو اختصاص دهد. در اين ميان سهم وزارتخانه آموزش و پرورش و كار و تامين اجتماعي قابل توجه است. اين دو وزارتخانه هر كدام به ترتيب 33 و 26درصد از كل بودجه را به خود اختصاص داده اند. در واقع 59درصد از مبلغ كل بودجه 18وزارتخانه به اين دو وزارت خانه رسيده است.
با اينكه برخي از نمايندگان مجلس ايران از «انبساطي بودن» لايحه بودجه سال 93 گفتند، اما مقايسه ارقام لايحه بودجه 93 با قوانين پيشين بودجه نشان از «انقباضي» بودن آن دارد.
رييسجمهور در نطق پيش از تقديم بودجه، سنت سالهاي اخير را اجرا نكرد و به جزئيات لايحه نپرداخت، اما گفت كه «حجم بودجه عمومي دولت در سال آينده، 195 هزار ميليارد تومان است؛ حدود 15 هزار ميليارد تومان كمتر از بودجه سال جاري.»
اين در حالي است كه نگاهي به ارقام بودجه نشان ميدهد «سقف كل بودجه» سال آينده، بيش از 783 هزار ميليارد تومان پيشبيني شده است؛ يعني با حدود 8 درصد افزايش نسبت به سال جاري؛ موضوعي كه از سوي رييس مجلس نيز مورد توجه قرار گرفت.
بازگشت به صفحه نخست گروه فضاي مجازي
انتهاي پيام/
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]