واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارس فارس از پوشش نامناسب جوانان در سطح شهرضرورت فرهنگسازي براي اصلاح پوشش جوانان
يكي از مشكلاتي كه شايد در شهرهاي استان يا حتي روستاها كمتر به چشم ميآيد يا اگر هم به چشم بيايد، براي افراد چندان مهم نيست، نوع پوشش آقايان به ويژه جوانان است.
به گزارش خبرگزاري فارس از گرگان، شلوار كردي با پاچههاي تنگ، لباس با آستينهاي كوتاه تر از حد معمول، بازوهاي خالكوبي شده، گردنبند با زنجير و مهرههاي كلفت؛ اين نوع پوشش كه چند وقتي است در نزد برخي جوانان مركز استان و شهرهاي ديگر مد شده، بخشي از هنجارشكنيهاي رايج در نزد جوانان است كه متاسفانه در حال تبديل شدن به يك عرف و شايد هم يك هنجار است.
امروزه به دلايل مختلف اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي برخي مشكلات و معضلات در جامعه به چشم نميآيند و به عبارت عاميانهتر مردم در برخي مواقع حال و حوصله خود را ندارند، چه برسد به اين كه به مشكلات و معضلات شهري و اجتماعي نيز بينديشند. اما همين كه مشكل حاد شد و دامن همه را گرفت تازه ملت و مسئولان به تكاپو ميافتند كه بايد هر چه زودتر چارهاي بينديشيم و مانع توسعه و گسترش اين ناهنجاري شويم.
تردد بيش از حد موتور در سطح شهرهاي استان، عدم رعايت قوانين راهنمايي و رانندگي، عدم استفاده از كلاه ايمني، عدم استفاده از تجهيزات آتشنشاني در منزل و محل كار، استفاده بيش از حد جوانان از تلفن همراه، دودي كردن شيشه اتومبيلها، استفاده از نمايشگر صوت و تصوير در خودرو، مصرف خودسرانه دارو، استعمال خانوادگي دخانيات عليالخصوص قليان، بدحجابي بانوان و ... بخشي از معضلات شهري و اجتماعي هستند كه به دليل بيتوجهي و عدم انجام كار ريشهاي از معضلات اصلي زندگي شهرنشيني شدهاند كه رفع هر كدام از آنها سالها زمان ميبرد.
پوشش نامناسب جوانان در سطح شهر
يكي ديگر از مشكلاتي كه شايد در شهرهاي استان يا حتي روستاها كمتر به چشم ميآيد يا اگر هم به چشم بيايد، براي افراد چندان مهم نيست، نوع پوشش آقايان عليالخصوص جوانان است. شلوار كردي با پاچههاي تنگ، تيشرت با آستينهاي كوتاهتر از حد معمول، گردن بند با مهرههاي كلفت؛ اين نوع پوشش كه چند وقتي است در نزد جوانان مركز استان و شهرهاي ديگر استان و حتي روستاها مد شده است، بخشي از هنجارشكنيهاي رايج در نزد جوانان ميباشد كه در حال تبديل به يك عرف و شايد هم يك هنجار است.
بايد بپذيريم كه اين مدل شلوار كردي كه به شلوار زندان معروف است، زيبنده و مناسب افراد براي تردد در كوچه و خيابان و انجام امور اداري و شخصي نيست و بيشتر نوعي پوشش راحتي است كه عليالاصول بايد در چهار ديواري منزل استفاده شود.
تيشرتهايي هم كه امروزه بيشتر مورد استفاده جوانان قرار ميگيرد عمدتا داراي آستينهايي كوتاهتر از معمول هستند كه به چند علت مورد استفاده ميگيرند؛
الف) جلب توجه و نشان دادن عضلاتي كه در باشگاههاي ورزشي پرورش يافتهاند.
ب) به معرض نمايش گذاشتن جملات و عباراتي كه روي بدن خالكوبي شدهاند.
ج) نمايش دادن آثار چاقو و تيزي كه به صورت اسكار (لكههاي به جا مانده از زخم) روي بدن باقي ميمانند.
هر چند پوشيدن گرمكنهاي ورزشي و البسه نامتعارف ديگر هم از جمله پوششهاي نامتناسب آقايان است كه شايد در برخي موارد، ناآگاهي و عدم تذكر به جا و به موقع باعث شده كه اين نوع پوشش در جامعه عرف شود.
قانون در مورد پوشش افراد چه نظري دارد؟
هيچ قانون مدوني در خصوص منع استفاده از شلوار كردي يا تيشرت و البسه ورزشي در سطح خيابانها وجود ندارد چه بسا كه در برخي استانهاي كشور، شلوار كردي شلوار بومي و رسمي مردم آن منطقه نيز است.
برخورد قهرآميز و ضربتي با اين پديده نيز به هيچ عنوان، يك راهكار منطقي تلقي نميشود و نميتوان همانند طرحهاي مربوط به موتورسواران متخلف، نسبت به پوشش مردم عكسالعمل نشان داد!
شايد يكي از دلايلي كه استفاده از اين پوشش در نزد جوانان استمرار دارد، عدم برخورد مستقيم ساير اقشار جامعه با اين افراد است و اينان چون دائم با گروه همسالان خود در ارتباط هستند، به نوعي ايرادي را كه در پوششان وجود دارد، در نمييابند و متوجه نيستند كه اين پوشش مربوط به كوچه و خيابان نيست.
به عنوان مثال اگر فروشندهاي با شمايل ذكر شده در مغازه خود ظاهر شود، قطع به يقين مشتريهاي خود را از دست خواهد داد و با وجود اين كه اين نوع لباس پوشيدن، نوعي راحتي هم در هنگام كار به وجود ميآورد، باز هم هيچ كاسب كار و مغازهداري، تمايل به استفاده از اين نوع پوشش نامتعارف در محيط كار ندارد.
حتي استاد كارها و شاگردان محترم مغازههاي مكانيكي، آهنگري و ساير تعميرگاهها كه به جهت موقعيت شغلي شان، لباسهايشان هيچگاه تميز نيست، باز هم حاضر نيستند هر لباسي را تن كنند و شان و شخصيت خود را حتي با لباسهاي روغني و كثيف حفظ ميكنند.
امر به معروف در خصوص پوشش
از ديگر عوامل گسترش بد پوششي در شهر، نقش كمرنگ فرضيه امر به معروف و نهي از منكر در جامعه است پرواضح است كه امر به معروف با صدور كارت و ايجاد تشكيلات رسمي و قانوني راه به جايي نميبرد و به عبارت بهتر «سخني كه از دل برآيد، بر دل نشيند.»
بنابراين بايد تلاش كرد تا ميزان حرفشنوي و پندپذيري جوانان افزايش پيدا كند و به رهنمودها و دلسوزي بزرگان چراغ سبز نشان بدهند. شايد در اين بين انتظار از افراد مسن و ريش سپيدهاي جامعه بيشتر از جوانان باشد، چرا معمولا جوانان خود سر هستند و تذكر همسن و سالان خود را بر نميتابند ولي تا حد ممكن حرمت ريشسپيد همشهريان را نگه ميدارند.
نقش خانواده در اصلاح نوع پوشش فرزندان و همسران
هيچ كس منكر نقش خانواده در اكثر هنجارها و ناهنجاريهاي اجتماعي نيست. جايي كه خانواده حساسيت نشان داده، هنجار تقويت ميشود و در مقولهاي كه خانواده نقش اصلي خود را ايفا نكرده، دمل ناهنجاري سر باز ميكند.
در خصوص نوع پوشش افراد نيز بايد گفت بيشتر اين جوانان كه از البسه نامناسب استفاده ميكنند، مجرد هستند ولي به محض ازدواج يا نامزد كردن به هيچ عنوان حاضر به پوشيدن اين نوع پوشش در سطح جامعه نيستند كه اين نشان از اثرپذيري از كانون خانواده دارد و اگر كانون خانواده گرم باشد و حريمها رعايت شوند، قطع به يقين تاثير اين حرف شنوي از پدر، مادر، خواهر و برادر اگر بيشتر از نامزد نباشد، كمتر نيست.
نقش جامعه در تقويت ارزشها
برخورد با اين پديده نه چندان زيبا و ناهنجاري اجتماعي در سطح جامعه، علاوه بر تلاش خانواده ها به همت مسئولان نهادهاي آموزشي و فرهنگي، فرهنگيان محترم، جامعه محترم روحانيت و كارمندان محترم بستگي دارد تا با بالا بردن سطح عمومي فرهنگ شهرنشيني و حفظ شخصيت جوانان با استفاده از ارشاد و تذكرات دوستانه، جلوگيري از فروش البسه نامتعارف، چاپ بروشور يا تراكت در مورد پوشش متعارف، نصب بنر، درج نوشتههايي درخصوص پوشش مناسب در سطح شهر، ايجاد نمايشگاههاي البسه متناسب با جوانان ايراني، اختصاص بخشي از جوايز بانكها، موسسات و مدارس به البسه و پوشش مناسب و ... شاهد رفع معضل بد پوششي برخي از جوانان استان باشيم.
=============
وحيد حاج سعيدي
=============
انتهاي پيام/2307/س30
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]