محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829885214
چرا «دولت حقوقدان» ۳ اصل را زير پا گذاشت؟
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: چرا «دولت حقوقدان» ۳ اصل را زير پا گذاشت؟
انبارلويي تاكيد كرد: چرا دولتي كه راس آن يك حقوقدان است، اصول 52 ، 53 و 45 قانون اساسي را زير پا گذاشته است؟
محمدكاظم انبارلويي امروز سه شنبه 26/09/92 طي يادداشتي در روزنامه رسالت نوشت: قانون اساسي در اصل 52 وظيفه رسيدگي و تصويب بودجه كل كشور را برعهده مجلس شوراي اسلامي گذاشته است. رسيدگي يعني چه؟
پاسخ اين سئوال در فراز اول اصل 52 آمده است. بودجه براساس فراز اول اصل 52 بايد؛ به ترتيبي كه در قانون مقرر ميشود از طرف دولت تهيه شود و از طرف مجلس هم مورد رسيدگي و تصويب قرار گيرد. قوانيني كه بايد بودجه براساس آن تهيه شود، عبارت است از؛ قانون محاسبات عمومي، قانون برنامه و بودجه، قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت و قانون برنامه پنجساله.
قانون محاسبات عمومي بودجه كل كشور را برنامه مالي دولت براي يكسال مالي ميداند.(1)
اين برنامه مالي حاوي پيشبيني درآمدها و ساير منابع تامين اعتبار و برآورد هزينهها براي انجام عملياتي است كه منجر به نيل سياستها براي رسيدن به اهداف قانوني ميشود.
در نقدهاي گذشته عرضه داشتيم بودجه از دو عدد و رقم سخن ميگويد؛ يا پيشبيني در آمد است يا برآورد هزينه. با اين مقدمهاي كه مذكور افتاد ميرويم سراغ رسيدگي به قانون بودجه كل كشور. در سال 93 در لايحه تقديمي دولت در ماده واحده سخن از 783 هزار ميليارد تومان پيشبيني در آمد و هزينه است كه كمتر از يك سوم اين مبلغ اختصاص به بودجه عمومي دولت دارد. بودجه عمومي دولت بالغ بر 218 ميليارد تومان پيشبيني درآمد و برآورد هزينه است.
تا اينجاي كار اشكالي به نظر نميرسد. براي رسيدگي به بودجه فقط بايد برويم روي آناليز اعداد و ارقام و ببينيم آيا اين پيشبينيها و برآوردها درست انجام شده است؟
لايحه تقديمي بلافاصله پس از عدد و رقم پيشبينيها و برآوردها، در تبصرهها اين رسيدگي را سوزنباني كرده است.
بند الف تبصره 2 قانون بودجه سال 93 قبل از اينكه از اولين منبع درآمدي دولت سخن بگويد برآورد هزينه بزرگترين بنگاه اقتصادي را برخلاف همه موازين قانوني و شرعي و محاسبات حرفه اي آن هم نه به صورت شفاف بلكه غيرشفاف اعلام كرده است.
بند الف تبصره 2 قانون بودجه سال 93 ميگويد؛ 5/14 درصد ارزش نفت خام توليدي به عنوان سهم شركت ملي نفت بابت مصارف سرمايهاي و هزينهاي اين شركت تعيين ميشود و از پرداخت ماليات و تقسيم سود سهام دولت هم معاف است!
دولت اعتدال كه بارها پايبندي خود را به قانون و دغدغه خود را به حقوق شهروندي اعلام كرده است در اولين سال بودجهنويسي تمام قواعد حقوقي و قانوني را در همين بند زير پا گذاشته است و حاضر نيست در مورد اين عدم پايبندي روشنگري كند. اين بند به دلايل زير مخالف قانون اساسي و قوانين عادي حاكم بر بودجهنويسي است:
1- با آنكه در همين بند تاكيد شده است شركت نفت يك شركت ملي است، اما آن را سهامي اعلام ميكند! در حالي كه ما هيچ متن قانوني نداريم كه شركت ملي نفت را يك شركت سهامي بداند.
2- در همه شركتهاي سهامي، سهامداران سهم خود را از سود شركت بر ميدارند. اما در اين نوع شركت سهامي كه در نوع تاريخ حقوقي شركتها بينظير است يكي از سهامداران سهم خود را از ارزش كالاي توليدي بر ميدارد نه حتي از قيمت فروش كالا!
3- بند الف تبصره 2 قانون بودجه سال 93 مغاير اصل 53 قانون اساسي است چون اصل 53 ميگويد؛ كليه دريافتهاي دولت بايد در حسابهاي خزانهداري كل متمركز شود و همه پرداختها در حد و اعتبارات مصوب به موجب قانون انجام گيرد. اما دولت اعتدال ميگويد 5/14 درصد از ارزش نفت خام توليدي قبل از اينكه وارد خزانه شود به عنوان يك پرداخت آن هم نه در حدود اعتبارات مصوب، در اختيار يك شركت دولتي قرار ميگيرد.
4- حال ببينيم اين 5/14 درصد ارزش نفت خام توليدي چقدر است؟ يك محاسبه سرانگشتي نشان ميدهد اگر ما در سال 93 يك ميليون و پانصد هزار بشكه در داخل مصرف كنيم و يك ميليون بشكه هم صادر كنيم 5/14 درصد ارزش نفت خام توليدي معادل 35 هزار ميليارد تومان ميشود. اين مقدار سرمايهگذاري در حوزه نفت آن هم در شرايطي كه حتي اگر آمريكاييها به توافق ژنو عمل كنند تحريمهاي نفتي همچنان دست نخورده باقي خواهد ماند، چه معني ميدهد، كجا و چگونه برآورده شده است كه شركت ملي نفت در سال 93 بالغ بر 35 هزار ميليارد تومان هزينه دارد؟
از سوي ديگر با آناليز اعداد و ارقام در آمد- هزينه شركت ملي نفت در پيوست شماره 3 صفحه 24 قانون بودجه سال 93 برآورد جديدي از مصارف و هزينههاي شركت ملي نفت براساس سهم 5/14 درصدي مستند به بند الف تبصره قانون بودجه سال 92 پديدار ميشود و آن رقم 45 هزار ميليارد توماني اين برآورد است!
سئوال اين است؛ كل برآورد هزينههاي طرحهاي عمراني بودجه سال 93 در كشور بالغ بر 37 ميليارد تومان است. برآورد هزينههاي يك شركت آن هم فقط مستند به بند الف تبصره دو قانون بودجه 45 هزار ميليارد تومان است بدون اينكه هيچ توضيحي در مورد كم و كيف اين هزينه داده شود.آيا معناي صحيح تخصيص منابع و عدالتورزي در توزيع آن اين است كه يك طرف يك مملكت 37 هزار ميليارد تومان اما در طرف ديگر يك شركت 45 هزار ميليارد تومان! اين انصاف و عدالت را در دولت تدبير و اميد مستند به كدام اصل از قانون اساسي و قوانين عادي ميتوانيم رصد كنيم؟
5- متاسفانه تفريغ بودجه برخلاف اصل 55 قانون اساسي همانند لايحه بودجه وفق اصل 52 تسليم مجلس نميشود و دولت و مجلس هم به آن بياعتنا هستند. براساس تفريغ بودجه سالهاي گذشته ساز و كار بند نفت قوانين بودجه سنواتي طي هشت سال گذشته بويژه همين عبارت اول تبصرههاي بودجه كه مذكور افتاد نيمي از درآمد نفت كشور به شركت ملي نفت اختصاص دارد. نيمي ديگر را در بودجه تقسيم ميكنيم بين درآمد عمومي خزانه و صندوق توسعه ملي!جالب اينجاست كه همين تقسيم و تسهيم غيرمتعارف يعني اختصاص درصدي به عنوان سهم شركت ملي نفت و سهم خزانه دولت موجب شده حساب في مابين دولت (خزانه داري كل) با شركت ملي نفت به مدت 5 سال نه تسويه شود و نه تصفيه!!
دولت و مجلس بايد به هنگام تدوين بودجه يا رسيدگي بودجه به مردم توضيح دهند بند الف تبصره 2 مستند به كدام قانون حاكم بر بودجهريزي است و چرا يك اعتبار نجومي قبل از اينكه وارد خزانه كشور شود صد درصد به يك شركت تخصيص مييابد؟!
6- بند الف تبصره 2 قانون بودجه كل كشور در سال 93 مغاير منشور حقوق شهروندي است. هنوز جوهر انتشار منشور حقوق شهروندي خشك نشده دولت در ارائه بودجه 93 آن را زير پا گذاشته است. پيشنويس منشور حقوق شهروندي حق شهروندان را در دسترسي به اطلاعات به رسميت شناخته و ميگويد هيچ كس حق ندارد آن را محدود كند. پيش از صدور پيشنويس حقوق شهروندي اساسا ما قانوني داشتيم به نام قانون انتشار و دسترسي آزاد به اطلاعات اين قانون بر شفافيت تاكيد دارد.
در بند الف تبصره 2 قانون بودجه سال 93 قرار است 35 هزار ميليارد تومان يا به قرائت بودجه شركت ملي نفت در پيوست شماره 3 بودجه سال آينده 45 هزار ميليادر تومان بابت مصارف سرمايهاي و هزينهاي شركت اختصاص يابد.
اين در حالي است كه صفحه 34 پيوست شماره 3 بودجه 93 از شركت سهامي ملي مناطق نفتخيز جنوب كه 85 درصد نفت كشور را توليد ميكند 4 هزار ميليارد تومان از اين به اصطلاح هزينههاي سرمايهاي را به خود اختصاص ميدهد.
دولت از بابت شفافسازي و نيز از باب دسترسي آزاد به اطلاعات به مردم توضيح دهد باقي اين بودجه و اعتبار نجومي در كجاي شركت ملي نفت هزينه ميشود؟
7- آقاي نوبخت معاونت محترم برنامهريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهور در پاسخ به اعتراض نمايندگان در خصوص تخصيص منابع فرمودند؛ دولت پول زيادي ندارد كه هر نماينده مجلس براي حوزه انتخابي خود كيسه بياورد و آن را پر كند. (2)
اگر دولت واقعا پول زيادي ندارد چگونه است كه هنوز در صفحه اول بودجه 93 قبل از اينكه در مورد منابع و مصارف خود سخني بگويد بدون چانهزني 45 هزار ميليارد تومان يك چهارم كل بودجه عمومي كشور را در اختيار يك شركت دولتي قرار ميدهد؟! و حاضر نباشد هيچ شفافسازي در مصارف سرمايهاي آن در هيچ يك از نهادهاي نظارتي انجام دهد.
8- 30 سال است دولتهاي سازندگي، اصلاحات و دولت گذشته در بودجه سنواتي تصريح و تاكيد ميكنند كه اساسنامه شركت ملي نفت را بياورند اما به دلايل نامعلوم كه بايد حداقل در اين دولت معلوم شود چرا، نتوانستند اين كار را بكنند. دولتي كه اكنون خوشبختانه در راس آن يك حقوقدان است چرا اين كار را نميكند؟ در بودجه سال 92 تصريح شده است دولت اساسنامه شركت ملي نفت را بياورد تا معلوم شود اين منابع و مصارف سنگين طبق كدام مفاد از كدام اساسنامه و نيز بايد چگونه اختصاص يابد؟ وزير نفت هم كه وزير باتجربهاي در حوزه نفت است چرا چنين همتي ندارد؟ چرا وزير نفت بند نفت بودجه را با كپيبرداري از بودجه دولت گذشته آورده است؟ چرا دولت تدبير و اميد نميخواهد حساب و كتاب نفت را براساس اصل 45 قانون اساسي شفاف كند؟ چرا انفال در بودجهنويسي دولتي كه ميخواهد به حقوق اقتصادي مردم احترام بگذارد جايگاهي ندارد؟
چرا دولتي كه ميگويد ميخواهد به قانون عمل كند اصول 52 و 53 قانون اساسي و نيز اصل 45 قانون اساسي را در همين پاراگراف اول تبصره بودجه زير پا گذاشته است؟
در مورد بودجه باز هم سخن خواهيم گفت.
پينوشتها:
1) فصل اول- تعاريف ماده يك قانون محاسبات عمومي
2) روزنامه اعتماد، تيتر اول 23/9/92
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]
صفحات پیشنهادی
محمدكاظم انبارلويي مطرح كردچرا «دولت حقوقدان» ۳ اصل قانون اساسي را در بودجه زير پا گذاشته است؟
محمدكاظم انبارلويي مطرح كردچرا دولت حقوقدان ۳ اصل قانون اساسي را در بودجه زير پا گذاشته است انبارلويي تاكيد كرد چرا دولتي كه راس آن يك حقوقدان است اصول 52 53 و 45 قانون اساسي را زير پا گذاشته است به گزارش سرويس فضاي مجازي خبرگزاري فارس محمدكاظم انبارلويي امروز سه شنبه 2تكرار با اصلاح // جهانگيري: توسعه زيربنايي روستاها، همچنان در اولويت كار دولت
تكرار با اصلاح جهانگيري توسعه زيربنايي روستاها همچنان در اولويت كار دولت تهران واحد مركزي خبر سياسي 1392 09 26 معاون اول رئيس جمهور از آغاز اجراي سه طرح مهم و تأثيرگذار در توسعه زيربنايي روستاهاي كشور خبر داد و گفت توسعه زيربنايي روستاها همچنان در اولويت كار دولت است بظريف در ديدار با نخست وزير پاكستان: روابط با همسايگان از اولويت هاي اصلي دولت يازدهم است
ظريف در ديدار با نخست وزير پاكستان روابط با همسايگان از اولويت هاي اصلي دولت يازدهم است محمد جواد ظريف وزير امور خارجه كشورمان كه براي شركت در شانزدهمين نشست شوراي وزيران خارجه دي 8 در اسلام آباد به سر مي برد با نواز شريف نخست وزير پاكستان ديدار و در خصوص تحولات مهم روابط دوجاننادران:چرا حجاریان در دولت احمدینژاد اعتقاد به انحلال مجلس نداشت/ برخی اصلاحطلبان بدمستی میکنند
نادران چرا حجاریان در دولت احمدینژاد اعتقاد به انحلال مجلس نداشت برخی اصلاحطلبان بدمستی میکنند نماینده مردم تهران در واکنش به اظهارات اخیر حجاریان گفت آیا آقای حجاریان زمانی هم که آقای احمدینژاد رئیسجمهور بود همین اعتقاد را داشت یا از امروز که آقای روحانی در این جایگاه قنادران در گفتوگو با فارس:چرا حجاريان در دولت احمدينژاد اعتقاد به انحلال مجلس نداشت/ برخي اصلاحطلبان بدمستي
نادران در گفتوگو با فارس چرا حجاريان در دولت احمدينژاد اعتقاد به انحلال مجلس نداشت برخي اصلاحطلبان بدمستي ميكنند نماينده مردم تهران در واكنش به اظهارات اخير حجاريان گفت آيا آقاي حجاريان زماني هم كه آقاي احمدينژاد رئيسجمهور بود همين اعتقاد را داشت يا از امروز كه آقاي روحنخستوزير ايتاليا به انجام اصلاحات در 2014 متعهد شد
نخستوزير ايتاليا به انجام اصلاحات در 2014 متعهد شد نخستوزير ايتاليا در يك كنفرانس خبري وعده داد تا در ماه ژانويه آتي با ارائه يك بسته ائتلافي رسمي اصلاحات گستردهاي اعم از اصلاح قوانين انتخاباتي و كاهش مالياتها و تشريفات اداري را انجام دهد به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايرانيك نماينده مجلس: چرا دولت قيمت سوخت را گران نمي كند؟!
يك نماينده مجلس چرا دولت قيمت سوخت را گران نمي كند استنباطي كه از سخنان يك نماينده مجلس مي شود اين است كه تصويب لايحه بودجه در ايران به جاي اينكه كارشناسي باشد سياسي و انتخاباتي است يك نماينده مجلس تهديد مي كند كه اگر دولت سال 93 قيمت سوخت را گران نكند سال 94 هم چون انتخاباتوزير فرهنگ : مهمترين موضوع دولت ساماندهي و رونق اقتصادي است
وزير فرهنگ مهمترين موضوع دولت ساماندهي و رونق اقتصادي است تهران واحد مركزي خبر فرهنگي 1392 09 28 وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با بيان اينكه مهمترين موضوع دولت حل و فصل مسايل اقتصادي كشور است تصريح كرد هدف اصلي دولت در تلاش ها و مذاكرات هسته اي كمك به ساماندهي مسايل اقتصاديترفند دوباره هيات اجرايي براي ماندن/ علي آبادي مي خواهد با شكست وزير دولت يازدهم ، رئيس كميته بماند؟
ترفند دوباره هيات اجرايي براي ماندن علي آبادي مي خواهد با شكست وزير دولت يازدهم رئيس كميته بماند به گزارش خبرگزاري خبرآنلاين اعضاي هيات اجرايي كميته ملي المپيك با تصويب آيين نامه داخلي انتخابات كميته حق حضور اعضايي كه در 4 ساله گذشته و در دولت قبلي از ورزش دور مانده بودند رآغاز فعاليت هاي چراغ خاموش اصلاح طلبان براي انتخابات
آغاز فعاليت هاي چراغ خاموش اصلاح طلبان براي انتخابات محمود عزيزي در حالي كه باهنر چهره ارشد اصولگرايان از آغاز فعاليت هاي اين گروه براي انتخابات مجلس آينده سخن مي گويد اصلاح طلبان ترجيح مي دهد فقط مصاحبه كنند و از دولت يازدهم حمايت و نقد كنند و پيشنهاد ارائه دهند تا حركتشان برا4 وزیر کابینه در راه بهارستان/ هدفمندی یارانهها به کمیسیون اصل 90 رسید
4 وزیر کابینه در راه بهارستان هدفمندی یارانهها به کمیسیون اصل 90 رسید هفته آینده 4 وزیر کابینه برای بررسی مسائل مختلف به مجلس می روند آفتاب رضا الیاسی نمایندگان مجلس پس از یک هفته حضور در حوزه های انتخابیه از صبح یکشنبه در جلسات علنی صحن مجلس و کمیسیون های تخصصی مجلس شرکت کراشتغالزايي و مهار تورم از اولويتهاي دولت تدبير واميد است وزير كار:140 هزار كارگر در مرز بيكاري هستند
اشتغالزايي و مهار تورم از اولويتهاي دولت تدبير واميد است وزير كار 140 هزار كارگر در مرز بيكاري هستند وزير تعاون كار و رفاه اجتماعي با اشاره به اينكه دو و نيم ميليون شغل در كشور وجود دارد كه مردم تمايلي به آن ندارندٰ گفت اشتغالزايي و مهار تورم از اولويتهاي كاري دولت است اشتفرشاد مومني: دولت در مهار تبعات شوك درماني موفق عمل كرد/اصلاح قانون هدفمندي جاي تشكر دارد
فرشاد مومني دولت در مهار تبعات شوك درماني موفق عمل كرد اصلاح قانون هدفمندي جاي تشكر دارد محمد صالحي دولت يازدهم نحوي اجراي قانون هدفمندي يارانه ها را از لايحه بودجه جدا كرده است تا با دقت بيشتر به آن بپردازد و نحوي اجراي اين قانون را در سال آينده را طي يك لايحه جداگانه تا پايان-
گوناگون
پربازدیدترینها