تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 28 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بهشت را درى است كه ريّان ناميده مى شود از آن در، جز روزه داران وارد نشوند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830580087




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

همه پهپاد هاي ايران؛ از ابابيل دفاع مقدس تا فطرس فرشته نگهبان مرزها


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: همه پهپاد هاي ايران؛ از ابابيل دفاع مقدس تا فطرس فرشته نگهبان مرزها
متخصصان حوزه پهپادها پس از ساخت اولين پهپادهاي يكبار مصرف در سال 1365 در طول سالهاي اخير چنان شتابي به رشد اين صنعت دادند كه انحصار تكنولوژي منحصربفرد آمريكا در اين صنعت شكسته شد و علاوه بر ساخت پهپادهاي انتحاري، 5مدل از جديدترين پهپادها را فقط در 8 ماهه اول سال 92 در حالي رونمايي كردند كه بيشترين هجمه تحريمهاي غير منطقي در همين سال بر عليه ملت و اقتصاد كشور تحميل شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، پهپادها امروزه جايگاه مهمي در مجموعه قدرت نظامي كشورهاي مختلف دنيا كسب كرده اند، اين وسائل با تكيه بر توان اجراي عمليات در شب و روز در مناطق دور و نزديك بر ضد اهداف ساكن و متحرك و در تمام شرايط آب و هوايي و امكان پروازهاي هدايت شونده از دور و يا تمام خودكار، دستاوردهاي نظامي و سياسي بسيار مهمي را در منازعات نظامي سالهاي اخير بدست آورده اند.

هواپيماهاي بدون سرنشين به دليل عدم نياز به تأسيسات و پايگاههاي بزرگ و ثابت، سادگي تعمير و نگهداري، به كار گيري آسان، نداشتن ضايعات انساني در صورت هدف قرار گرفتن (كه با توجه به هزينه صدها هزار دلاري و زمان چندين ساله آموزش يك خلبان بسيار مهم است)، امكان استفاده از فناوري پيشرفته در ساخت و مزاياي ديگر نظر مشتريان نظامي و غيرنظامي و در نتيجه شركت هاي سازنده را به خود جلب كرده و امروزه ميزان سرمايه گذاري كشورهاي جهان در اين زمينه بالغ بر چند ميليارد دلار است.

مطالعه روند تكاملي پيشرفت در صنعت پهپادي كشور نشان مي‌دهد متخصصان اين حوزه پس از ساخت اولين پهپادهاي يكبار مصرف در سال 1365 در طول سالهاي اخير چنان شتابي به رشد اين صنعت دادند كه انحصار تكنولوژي منحصر به فرد آمريكا در اين صنعت شكسته شد به طوري كه 5مدل از جديدترين پهپادها را فقط در 8 ماهه اول سال 92 در حالي رونماي كردند كه بيشترين هجمه تحريمهاي غير منطقي در همين سال بر عليه ملت و اقتصاد كشور تحميل شده است.

نكته ديگر علاوه بر ساخت پهپادهاي انتحاري طوفان در كشور اينكه تمامي پهپادهاي جديد توانايي مواظبت از مرزهاي دريايي و خشكي، ديده باني از خطوط لوله هاي نفتي، مخابراتي، كنترل ترافيك جاده ها، ديده باني مناطق حادثه ديده در زلزله، آتش سوزي و سيل، محيط باني براي حفاظت از محيط زيست و ارسال فيلم و عكس هاي دقيق در تمام طول مدت مأموريت را دارند.

ويژگيهاي كلي پهپاد

به پرندهٔ هدايت‌ پذير از دور ، هواپيماي بدون سرنشين نيز گفته مي‌شود. هواپيماهاي بدون سرنشين در ايران به «پهپاد» شهرت دارند كه از حروف اول «پرنده هدايت پذير از راه دور» گرفته شده‌است.

اجزاي اصلي يك پهپاد عبارتند از: بدنه، موتور و محموله. بدنه يك پهپاد بايد علاوه بر دارا بودن شرايط مناسب آيروديناميكي،‌طوري طراحي شود كه بتواند سامانه‌هاي ارتباطي، جنگ‌افزارها، اشخاص و محموله ها و كليه لوازم مرتبط با ماموريت محوله‌اش را در خود جاي دهد و نيز با شرايط جوي منطقه ماموريت سازگار باشد.

پهپادها نياز به نوع خاصي از موتورها دارند. منظور از محموله‌هاي پهپاد در واقع تجهيزات و متعلقات اضافي است كه همراه پرنده براي انجام ماموريت خاصي فرستاده مي‌شود كه در پهپادهاي شناسايي، دوربين فيلم برداري و عكس برداري، در پهپادهاي هدف فلر و رفلكتور و در پهپادهاي تهاجمي و انتحاري مهمات مي‌باشد.

ابابيل:اولين پهپاد يكبار مصرف با قابليت حمل 40 كيلو مواد منفجره

طرح نوين ابابيل پس از گذراندن مراحل تحقيقاتي خود در صنايع مكانيك ساصد در مهرماه 1365 به منظور توليد انبوه به صنايع هواپيماسازي ايران(هسا) منتقل شد. اين پرنده با توجه به شرايط و ضرورتهاي زمان جنگ تا سال 1368 به صورت غيراستاندارد و يكبار مصرف با قابليت حمل 40 كيلوگرم مواد منفجره توليد گرديد. از سال 1369 با توجه به نيازمندي هاي جديد نيروهاي مسلح، اقدام به طراحي دوباره تمامي بخش هاي بال و بدنه، سامانه هاي ناوبري و هدايت و كنترل اين پهپاد شد و از سال 1370 اين هواپيما در خط توليد انبوه قرار گرفت و امروزه هواپيماي بدون سرنشيني استاندارد و چند بار مصرف است.

نمونه فلزي ابابيل با تغيرات اساسي نسبت به نمونه اوليه

نمونه هاي فعلي ابابيل شامل نمونه بي به عنوان هدف هوايي، نوع اس برد بلند مجهز به سامانه هاي ناوبري پيشرفته، GPS و خلبان خودكار و نوع تي كه از مواد مركب ساخته شده است. ابابيل هواپيمايي بال پايين و داراي پيشبال(كانارد) است و همين ويژگي سبب مي شود تا با پديد آمدن مشخصه ناپايداري ذاتي يا پايداري كم، مشخصات مانوري آن در سطح بالايي باشد. اين هواپيما يك سامانه چندمنظوره بوده و جهت مأموريتهاي گوناگوني همچون هدف هوايي در قالب هواپيماي شبيه سازي كننده دشمن به كار مي رود.

ويژگي هاي كلي اين پهپاد عبارتند از طراحي آيروديناميكي مناسب، جداسازي و مونتاژ سريع، سهولت به كارگيري و تعمير، تحرك و انعطاف پذيري خوب، قابليت استفاده در محيط هاي دريا و خشكي، قابليت بازيابي و استفاده چندباره، قيمت تمام شده مناسب.

بدنه نمونه هاي اوليه از آلومينيوم استاندارد هوايي بود و بعداً نوع ساخته شده از مواد مركب نيز به توليد رسيد. برد اين هواپيما با سامانه خلبان خودكار شهيد نوروزي 30 كيلومتر و با سامانه 123(پايدار كننده خودكار) و GPS به حدود 150 كيلومتر مي رسد. سقف پرواز آن 14000پا(حدود 4200 متر) و بيشينه سرعت آن نزديك به 300 كيلومتر بر ساعت است.

از تجهيزات پروازي و كاربردي قابل نصب روي اين هواپيما مي توان غلاف منعكس كننده(reflector pod) جهت افزايش انعكاس راداري براي آزمايش رادار، فلير يا چشمه حرارتي براي آزمايش موشك هاي حرارتي، دوربين ارسال تصوير و سرجنگي را نام برد.

پرتاب اين هواپيما توسط پرتابگر نيوماتيك و يا پرتابگر راكتي(JATO) و بازيابي آن به دو صورت فرود بر روي زمين با ارابه سورتمه اي يا فرود با چتر صورت مي پذيرد. چتر آن از نوع صليبي شكل بوده و از جمله محصولات هسا است.

سامانه هاي هدايت و كنترل پهپاد ابابيل عبارتند از سامانه كنترل خودكار، سامانه رديابي راداري، سامانه دورسنجي و سامانه مكانيابي جهاني. داده هاي پروازي رسيده از هواپيما بر روي يك رايانه ذخيره شده و نمايش داده مي شود. استفاده از سامانه خلبان خودكار، ناوبر راداري، ناوبري GPS و نمايش رايانه اي داده هاي پروازي، ابابيل را جهت اجراي مأموريت هاي گوناگون در محدوده وسيعي توانمند ساخته است.

البته در زمينه ناوبري و هدايت اين پهپاد به سامانه GPS و يا گلوناس متكي نبوده و تنها به عنوان ايزار كمكي از چنين سامانه هايي استفاده مي نمايد. حتي در صورت قطع كامل ارتباط با ايستگاه زميني و با توجه به سوخت باقيمانده و برنامه ريزي انجام شده و با اتكا به سامانه هاي ناوبري و كنترل داخل پرنده، ابابيل در محدوده تعريف شده جهت اجراي مأموريت به پرواز ادامه مي دهد.

ابابيل نوع بي؛ براي شبيه سازي و آموزش سامانه‌هاي دفاع هوايي

اين پرنده به عنوان هدف هوايي براي شبيه سازي و آموزش انواع سامانه هاي دفاع هوايي با برد كوتاه، متوسط و بلند در نظر گرفت شده است. پرتاب آن با پرتابگر نيوماتيكي و يا راكتي و بازيابي آن با چتر و يا فرود با ارابه فرود سورتمه اي صورت مي پذيرد. اين نمونه از مداومت پروازي مناسبي برخوردار بوده و مي تواند اهداف پروازي ارتفاع پايين را به خوبي شبيه سازي نمايد. بازتابنده هاي راداري و حرارتي از تجهزات فرعي قابل نصب بر روي اين نمونه براي ايجاد ميزان متفاوتي از بارتاب راداري يا تابش حرارتي متناسب با هدف مدنظر است.

ابابيل اس با قابليت ارسال تصاوير و پرواز تا ارتفاع 14000 پا

اين نمونه مجهز به سامانه 123(پايدار كننده خودكار) و GPS است. سامانه 123 كه از طرح هاي نوين بخش مهندسي الكترواويونيك هسا است با هدف پرواز آسان با ايمني بيشتر توسط خلبانان تازه كار و غيرحرفه اي در برد كوتاه و بلند به منظور تأمين نيازهاي اعلام شده از سوي نيروهاي مسلح ساخته شده. اين سامانه داراي قابليت هاي متنوعي است از جمله پرواز آسان با ايمني بيشتر توسط خلبان غيرحرفه اي(در برد بلند و كوتاه)، برخاست خوكار و فرود نيمه خودكار، برنامه ريزي و هدايت روي يك مسير دلخواه به كمك سامانه ناوبري جهاني، امكان قطع نمودن ارتباط پايگاه با پهپاد، ارسال اطلاعات از پهپاد به پايگاه به صورت 17 كانال مجزا شامل كانال هاي ديجيتال مربوط به دور موتور، اندازه زواياي اوجگيري و غلت، مقدار سوخت، ولتاژ باتري ها، ارتفاع، سرعت پيمايش و چند كانال آزاد.

همچنين نصب دوربين فيلمبرداري و ارسال تصوير، پرواز تا ارتفاع 14000 پا(حدود 4200 متر)، امكان عملياتي نمودن فلير در 32 مرحله به طور جداگانه و پرتاب از روي پرتابگر نيوماتيك و راكتي از ويژگي هاي اين نمونه است.

داده هاي ارسالي از پهپاد به پايگاه عبارتند از زاويه غلت(roll)، زوايه اوجگيري(pitch)، ارتفاع از سطح، دور موتور، وضعيت باتري، نمودار مسير پرواز(trajectory)، طول و عرض جغرافيايي، فاصله از پايگاه، جهت، سرعت و موقعيت لحظه اي پرنده و ساير اطلاعات. با توجه به اين داده ها مي توان ابابيل را به مسافت هاي دور و خارج از ديد فرستاد و سپس به پايگاه اوليه بازگرداند. به علاوه سامانه مي تواند بدون دريافت هيچگونه اطلاعات هدايتي از ايستگاه زميني تا مسافتي كه سوخت موجود اجازه مي دهد توسط GPS روي مسير از پيش تعيين شده حركت نمايد و پس از بازگشت در محدوده قابل تعريف قبلي براي مثال 150 كيلومتر، دوباره شروع به گرفتن اطلاعات از ايستگاه نمايد و همچنين قادر است تا جايي كه سوخت موجود است حركت نموده و در انتهاي مسير با چتر فرود آيد و يا به هدف از پيش تعيين شده برخورد كند

ابابيل نوع تي

اين پرنده مجهز به دو پايدار كننده عمودي است كه پس از سپري كردن پروازهاي آزمايشي كارايي و قابليت هاي خود را اثبات نموده است. ويژگي هاي خاص اين نمونه از ابابيل كه آن را از ساير نمونه ها شاخص ساخته عبارت است از ارتقاي پايداري هواپيما و سهولت كنترل آن، افزايش بازده ملخ به دليل بهبود جريان ورودي و در نتيجه افزايش سرعت هواپيما، بهبود وضعيت قرار گرفتن آنتن هاي ارسال اطلاعات به لحاظ قرار گرفتن در موقعيت بهتر روي بدنه، بهبود سامانه بازيافت توسط چتر، سهولت دسترسي به بخش هاي گوناگون موتور.

تلاش 1

به منظور آموزش خلباني هواپيماهاي پيشرفته بدون سرنشين نياز است كه ابتدا خلبان با اين هواپيماي آموزشي تمرين نمايد و هواپيماي بدون سرنشين تلاش به اين منظور طراحي و ساخته شده است.

هدايت و كنترل هواپيماي تلاش توسط راديو كنترل PCM اجرا مي شود. اين هواپيما توانايي اجراي انواع مانورهاي پروازي از جمله غلت، تاب و پيچ را دارد. از ويژگي هاي مهم اين هواپيما، نداشتن قطعات پيچيده، ابعاد به نسبت كوچك، سادگي مونتاژ، كاركرد پايدار و ساده و قيمت كم است. برخاست و فرود اين هواپيما بوسيله چرخ هاي آن اجرا مي شود.

بدون سرنشين تلاش با سرعت 140 كيلومتر بر ساعت

هواپيماي هدف3000 توسط پرتابگر JATO با طول ريل صفر و يا پرتابگر نيوماتيك پرتاب مي گردد. به دنبال استقبال از هواپيماي بدون سرنشين تلاش، صنايع هوايي قدس هواپيماي هدف3000 را كه سرعت و مانورپذيري بيشتري نسبت به هواپيماي تلاش دارد به توليد انبوه رسانده است. اين هواپيما نيز به مانند هواپيماي تلاش، توان اجراي مانورهاي پروازي را به نحو مطلوبي دارد. اين پهپاد معمولاً توسط چتر بازيافت مي شود و در شرايط اضطراري مي تواند به آرامي توسط خلبان در باند فرود آيد.

كاربرد آن علاوه بر آموزش خلباني پهپاد آموزش و تمرين پرسنل پدافند هوايي و فريب دشمن در صحنه نبرد است. بيشينه سرعت هدف3000 بالغ بر 140 كيلومتر بر ساعت، شعاع پرواز 5 كيلومتر، سقف پرواز 9000 پا(حدود 2700متر)، مداومت پرواز 45 دقيقه بوده، مكانيزم پرتاب آن JATO و مكانيزم بازيافت چتر است.

مهاجر2توانايي پرواز در نزديكي ناوهاي هواپيمابر آمريكايي

طراحي و ساخت مهاجر 2 به منظور مراقبت هوايي و عمليات شناسايي در مناطق دوردست و غير قابل دسترس صورت گرفته است. اين هواپيما با توجه به سطح مقطع راداري بسيار پايين خود مي تواند به مواضع دشمن نزديك شده و اطلاعات مورد نياز فرماندهان نظامي از جمله اطلاعات دورسنجي و تصاوير ويدئويي را به صورت زنده به ايستگاه دريافت كننده ارسال نمايد. همانطور كه نمونه هايي از پهپادهاي ايراني با پرواز در نزديكي ناوهاي هواپيما بر آمريكايي و ارسال تصاوير به مدت چند دقيقه و بازگشت سالم به پايگاه اين توامندي را اثبات نمودند.

ماموريت هاي مهاجر2 شامل مراقبت هوايي و شناسايي، بررسي وضعيت آب و هوايي، رصد اهداف و زاويه حركت و ارتباطات آن، كنترل ترافيك، رله ارتباطي، جنگ الكترونيك، كنترل مرزها و اطراف آن جهت مبارزه با قاچاقيان، عكسبرداري براي بررسي هاي جغرافيايي و پخش اعلاميه در مناطق دشمن است.

بدنه مهاجر2 از جنس مواد مركب، طول آن 91/2 متر، دهانه بال 8/3 متر، بيشينه جرم آن 85 كيلوگرم بوده و به بالاترين سرعت 210 كيلومتر بر ساعت دست مي يابد. مدت پروازي اين پهپاد پر تعداد ايراني 90 دقيقه، ارتفاع پروازي آن 11000 پا(حدود 3300 متر) و شعاع عملياتي آن 50 كيلومتر است. موتور مهاجر2 تواني برابر با 25 اسب بخار داشته و سوخت آن بنزين و روغن است.

طبق آمارهاي اعلام شده در تبليغات موجود در نمايشگاه هاي عمومي، تا كنون بيش از 200 فروند مهاجر توليد شده است كه در يگان هاي مختلف نيروهاي مسلح و در سراسر كشور در حال اجراي مأموريت است.

طرح موفق مهاجر پس از مقبوليت در ميان استفاده كنندگان به پايه اي براي يك خانواده از هواپيماهاي بدون سرنشين تبديل شد. از اعضاي اصلي اين خانواده بايد به دو نمونه مهم مهاجر3 و 4 نيز اشاره كرد. البته طرح هاي ديگري نيز از اين خانواده مشتق شدند.

مهاجر3(درنا)با بيشينه سرعت 220 كيلومتري در ارتفاع 3300 متري

درنا به عنوان نسل بعد از مهاجر2 با رويكرد افزايش برد و مداومت پروازي در دستور كار قرار گرفت و با طراحي مجدد بخش هاي اصلي بال و بدنه به مرحله توليد رسيد. از جمله بدنه اين نمونه از فرم استوانه اي به فرم مكعبي نزديك شده و شكل دماغه نيز از حالت مدور در مهاجر2 متفاوت شده است. فرم بال بالا در اين نمونه باقي مانده است اما سطح افقي دم پايين تر از سطوح عمودي و پشت ملخ موتور قرار داده شده است.

هواپيماي مهاجر3 كه با نام درنا نيز معرفي شده است با سرعت پاياي 180 كيلومتر در ساعت داراي تداوم پروازي 2 تا 3 ساعت است كه افزايش قابل توجهي نسبت به مهاجر2 داشته است. بيشينه سرعت درنا 220 كيلومتر بر ساعت و سقف پرواز آن 11000 پا(حدود 3300 متر) است.

مهاجر3 براي عمليات مراقبت هوايي و شناسايي اهداف مد نظر در فاصله 100 كيلومتري طراحي و ساخته شده است. اين هواپيما مي تواند در شرايط گوناگون جوي مأموريت خود را اجرا كند. كاربرد مهاجر 3 مانند سلف خود شامل مراقبت هوايي و شناسايي، جنگ الكترونيك، رله ارتباطي، ديده باني و هدف يابي و دادن گرا، كنترل نوار مرزي جهت مبارزه با قاچاقچيان، كنترل ترافيك شهري، عكسبرداري جهت تهيه نقشه هاي جغرافيايي است و توان ارسال تصاوير گرفته شده به صورت بلادرنگ را دارد.

مهاجر4

با پيشرفت صنايع هوايي قدس در امر طراحي و بهسازي پهپادها و بر اساس نتايج حاصل از نمونه هاي تحويل شده به نيروهاي مسلح هواپيماي مهاجر4 جهت عمليات مراقبت هوايي و شناسايي اهداف در فاصله 150 كيلومتري طراحي و ساخته شد. اقدام به تغيير مجدد طراحي بال و بدنه منجر به افزايش بيش از پيش كارايي و ارزش عملياتي اين نسل شد به طوريكه بيش از مهاجر3 مورد توجه قرار گرفته و هم در يگان هاي ارتش و هم در سپاه عملياتي شده است.

بيشينه جرم مهاجر4 به 175 كيلوگرم مي رسد كه در مقايسه با 85 كيلوگرم براي مهاجر2 به حدود 2 برابر افزايش يافته است. همچنين مداومت پروازي اين نمونه نيز در بيشترين ارقام اعلام شده به حدود 3.3 تا 4.7 برابر مهاجر2 رسيده است.

با توجه به برد پروازي اين هواپيما كه كاملاً از ديد كاربر خارج مي شود امكان هدايت آن به وسيله كاربر از ايستگاه كنترل زميني به دو صورت نيمه خودكار و يا تمام خودكار وجود دارد. در حالت نيمه خودكار، كاربر با ديدن اطلاعات پروازي هواپيما كه در صفحه نمايش ايستگاه نشان داده مي شود، هواپيما را متناسب با مأموريت، كنترل و هدايت مي نمايد.

هواپيماي مهاجر4 با حداكثر سرعت گشت زني 180 كيلومتر بر ساعت داراي مداومت پروازي 5 تا 7 ساعت بوده(در برخي موارد 3-5 ساعت اعلام شده) و مي تواند در شرايط جوي گوناگون مأموريت خود را به بهترين صورت اجرا كند. بازيافت اين هواپيما متناسب با سفارش مشتري به وسيله چتر و يا ارابه فرود صورت مي گيرد.

بيشينه سرعت مهاجر4 به حدود 200 كيلومتر بر ساعت رسيده سقف پرواز آن 15000 پا(حدود 4500 متر) عنوان شده است كه نسبت به مهاجر 2 و 3 كه تا 11هزار پا توان صعود داشتند حدود 36 درصد بهبود را بيان مي كند بنابر اين مهاجر4 محدوده وسيع تري را مي تواند پوشش دهد.

طول اين هواپيماي بدون سرنشين 3.64 متر و دهانه بال 5.30 متر است كه در قياس يا مهاجر2 حدود 70 سانتيمتر كشيده تر و 1.5 متر دهانه بال بيشتري دارد.

تنها تا سال 1385 بيش از 30 فروند مهاجر4 و بيش از 10 فروند شاهين ساخته شده و تا امروز تعداد زيادي از نمونه هاي مختلف آن به يگان هاي مختلف نيروهاي مسلح كشور تحويل داده شده است.

باز

هواپيماي بدون سرنشين «باز» پرنده اي با قابليت مانور بالا جهت مأموريت هاي شناسايي و هدف هوايي و همچنين آموزش خلباني پهپاد در نظر گرفته شده است. اين هواپيما قادر است با سرعتي برابر 240 كيلومتر بر ساعت و تا ارتفاع 10هزار پا پرواز نمايد.

چابك پر فرود و برخاست از روي آب

هواپيماي بدون سرنشين «چابك پر» كه يكي از توليدات هسا است جهت يادگيري فنون اوليه خلباني پهپاد به ويژه آموزش خلبانان نيروي دريايي در نظر گرفته شده است. از ويژگي هاي آن مي توان به سبكي، مانورپذيري بالا، قابليت نشست و برخاست از روي سطح آب به وسيله ارابه فرود سورتمه اي مخصوص اشاره نمود. اين هواپيما از نوع بال پائين بوده و قابليت اجراي انواع عمليات نمايشي را دارد. سادگي مونتاژ و دمونتاژ، بسته بندي و تعمير و نگهداري آسان نيز از ديگر ويژگي هاي آن است.

تيزپر

پهپاد «تيزپر» به عنوان يك نمونه كوچك و سبك از نوع بال بالا براي آموزش هاي ابتدايي خلباني و هدايت پهپادها در نظر گرفته شده است. ويژگي هاي منحصر به فرد اين هواپيما از جمله مانورپذيري بالا و هدايت آسان آن آشنايي با اصول اوليه پرواز را براي فرد آموزش گيرنده راحت نموده است. بدنه تيزپر از جنس چوب هاي سبك بوده و به سادگي مونتاژ و تعمير و بسته بندي مي شود.

توليد اين نمونه هاي آموزشي و توليد بيش از 320 فروند از هواپيماهاي بدون سرنشين آموزشي تلاش 1 و 2 نشان از عزم جدي براي آموزش كاربران پهپاد در كشور به بهترين شكل ممكن دارد. همچنين نمونه هاي جديد با بهره گيري از آخرين دستاوردهاي طراحي هواپيماهاي بدون سرنشين طراحي شده و براي ارائه خدمت آماده است.

پروژه شاهين

يكي از پهپادهاي جديد ايراني است كه براي مأموريت آموزشي توسعه داده شده است. پهپادهاي پروژه شاهين به وضوح پيشرفت در طراحي اين نوع از هواپيماها را به نمايش مي گذارند و برخورداري از ارابه فرود چرخدار مي تواند نشانگر اين باشد كه آموزش فرود اين چنيني در آينده نزديك و براي كاربري پهپادهاي جديد بسيار نياز خواهد بود.

سفره ماهي پهپاد بمب افكن نيروي هوايي ارتش

پهپاد موتور جت سفره ماهي كه توسط نيروي هوايي ارتش به عنوان يك پهپاد بمب افكن در حال توسعه است از طرحي متفاوت بهره مي برد. دو موتوره بودن، بال دلتايي يكپارچه با بدنه با ريشه امتداد يافته تا نوك دماغه، سكان عمودي V شكل و استفاده از اصول طراحي هواپيماهاي پنهان كار(رادارگريز) از ويژگي هاي قابل دريافت از ظاهر آن است. اين پهپاد به همراه يك نمونه ي ديگر كه از نظر ظاهري شبيه به جنگنده ها به نظر مي رسد از رژه 29 فروردين 1389 ارتش جمهوري اسلامي ايران در معرض ديد عموم قرار گرفته اند.

كرار: اولين پهپاد آفندي با سرعت 900 كيلومتر بر ساعت

هواپيماي بدون سرنشين كرار كه در تابستان 1389 رونمايي شد اولين پهپاد كشور است كه مأموريت آفندي در طراحي آن لحاظ شده است. نگاهي به روند تغيير كاربري پهپادها در دو دهه اخير، نقشه راه نيروهاي هوايي مهم دنيا و پروژه هاي در حال اجرا در اين زمينه به خوبي مشخص مي كند كه پهپادهاي تهاجمي يكي از مهمترني عناصر صحنه نبردهاي آينده خواهند بود. از اينرو صنعت دفاعي كشور نيز از چندين سال پيش و پس از رسيدن بلوغ طراحي در پهپادهاي كوچك و متوسط شناسايي اقدام به طراحي و ساخت بدون سرنشين هاي بزرگتر، دوربردتر و با قابليت هاي جديد كردند.

كرار يكي از اين پهپادها است كه رونمايي شده و در نمونه هاي مختلفي طراحي گرديده. از هدف پرنده سريع(براي آزمايش سامانه هاي موشكي) گرفته تا اجراي عمليات ضربتي در عمق خاك دشمن در زمره مأموريت هاي اين گونه هاي مختلف است. مشخصات اعلام شده اين پرنده شامل برد 1000 كيلومتر، سرعت حدود 900 كيلومتر بر ساعت، محموله قابل حمل حدود 500 كيلوگرم و سقف پرواز حدود 25هزار تا 40هزار پا(7500 تا 12000 متر) در نمونه هاي مختلف است.

پيشرانه كرار از نوع توربوجت است كه به همراه ساير زيرسامانه ها در داخل كشور ساخته شده است. آيروديناميك، طراحي هواپيما، طراحي موتور(كه احتمالاً از نوع طلوع4 بهينه شده است)، سامانه هاي سوخت، تحليل سازه، مخابرات، هدايت و ناوبري و الكترونيك از جمله زمينه هاي تخصصي به كار گرفته شده در طراحي و ساخت كرار است.

سامانه خلبان خودكار، توانايي برنامه ريزي مجدد در حين پرواز و تغيير مأموريت، بسته شدن امكان ارتباط براي جلوگيري از نفوذ دشمن در سامانه هدايت و كنترل، برخورداري از سامانه هاي پيشرفته ناوبري از ساير ديگر ويژگي هاي عنوان شده براي كرار در مصاحبه هاي مسئولان صنعت دفاعي است.

وجود چنين هواپيمايي براي كشور يك حركت مهم براي ارتقاء توان نيروهاي مسلح كشور به شمار مي رود چرا كه هم در بعد راهكنشي(تاكتيكي) و هم در زمينه فناوري هاي بكار رفته كرار پنجره هاي جديدي را گشوده است.

توانايي حمل تا چهار فروند موشك ضد كشتي كوثر با برد حدود 25 كيلومتر نشان دهنده اين است كه از همين ابتدا براي كرار مأموريت هاي دريايي نيز در نظر گرفته شده است. بنابراين با حمل اين موشك به فواصل دور توسط كرار، كارايي عملياتي اين موشك افزايش مي يابد. نكته ديگري كه ازاين خبر اعلام شده بدست مي آيد اين است كه تعداد جايگاه هاي حمل محموله در كرار، 5 عدد است كه يكي در زير بدنه و چهار عدد در زير بالها است.

هر چند كرار به جز بمب هاي 250 و 500 پوندي و موشك كوثر در حال حمل تسليحات هوا به زمين ديگري نمايش داده نشده است اما دور از انتظار نيست كه نمونه هايي از اين هواپيماي بي سرنشين مجهز به موشك هاي كوتاه برد ضد زره و پرتابگر راكت و يا موشك هاي هدايت شونده ديگر شود.

در اينصورت با افزايش تنوع مهمات و تسليحات قابل استفاده كرار به خوبي نقش يك پهپاد تهاجمي را ايفا خواهد كرد. با توجه به اينكه هواپيماهاي تخصصي تهاجم زميني كشور به تعدادي سوخو-25 فراگفوت محدود مي شود، براي تكميل تعداد چنين هواپيمايي هر 9 فروند كرار جاي يك سوخو-25 را از نظر وزن محموله قابل حمل پر خواهد كرد.

البته سوخو-25 داراي 11 جايگاه براي حمل محموله است و 9 فروند كرار 45 جايگاه بنابراين حجم تسليحات قابل حمل با بكارگيري اين پرنده افزايش مي يابد. بعلاوه 9 فروند كرار توان حضور همزمان در 9 نقطه متفاوت را دارند كه موجب پوشش بهتر مناطق مدنظر فرماندهان عمليات مي شود. البته محدوديت 500 كيلوگرمي كرار باعث مي شود تا همچنان به هواپيماهاي بزرگتر براي حمل موشك هاي نسبتاً سنگين و بزرگ هوا به زمين نياز باشد.

بنابراين كرار مي تواند براي حمله مكرر به نيروهاي پراكنده و پر تعداد زميني دشمن كه خطر بيشتري نيز براي پرنده مهاجم ايجاد مي كنند پرداخته و از ظرفيت خالي هواپيماهاي ديگر مانند سوخو-25 براي ضربه زدن به اهدافي چون پلها يا تأسيسات بزرگ در نزديكي خطوط دشمن استفاده شود.

صاعقه

صاعقه1 هواپيماي بدون سرنشيني از نوع بال دلتا با ضريب منظري متوسط رو به پايين است كه توسط متخصصان داخلي طراحي و به صورت انبوه توليد شده و در اختيار نيروهاي مسلح قرار گرفته است. صاعقه جزو سريعترين پهپادهاي ايراني است كه همين عامل سرعت بالا آن را به ابزار مناسبي براي تمرين ادوات توپخانه‌اي تبديل نموده است.

بيشينه سرعت صاعقه 250 كيلومتر بر ساعت، شعاع پرواز 10 كيلومتر، سقف پرواز 11هزار پا (حدود 3300متر) و مداومت پرواز آن حدود 60 دقيقه است.

طوفان

طوفان نوعي از پهپادهاي ايراني است كه براي يافتن و انهدام دشمن با استفاده از جستجوگر اپتيكي ساخته شده است. در اين مأموريت پهپاد براي اجراي عمليات رزمي به صورت انتحاري طراحي شده و با ابعاد كوچك ضمن پرتاب ساده از نقاط مختلف بدون شناسايي شدن توسط دشمن به آن نزديك شده و با سرعت بالاي خود، امكان واكنش براي دشمن را بسيار دشوار مي سازد. اين پهپاد با استفاده از مواد جاذب امواج رادار و سبك ساخته شده و سطح مقطع راداري آن بسيار پايين است. دوربين جلونگر كه در دماغه اين هواپيما قرار دارد تا آخرين لحظه تصاوير را به صورت بلادرنگ ارسال مي كند تا كار هدفگيري به انجام برسد.

بيشينه سرعت طوفان 250 كيلومتر بر ساعت، شعاع پروازي 100 كيلومتر، سقف پرواز 14000 پا و مداومت پروازي آن 1-2 ساعت عنوان شده است. برد 100 كيلومتري طوفان ارزش عملياتي قابل قبولي براي آن ايجاد نموده و با مداومت پروازي خود زمان كافي براي جستجوي هدف و حمله به آن را فراهم مي نمايد. پيكربندي اين پهپاد تا حدودي نامتعارف بوده و طرحي بين پهپادهاي بال دلتايي و بال پرنده را تداعي مي كند. يك موتور ملخي درونسوز كه در انتهاي بدنه نصب شده نيروي حركتي طوفان را فراهم مي كند.

تاكنون دو نمونه از اين هواپيما نمايش داده شده است. مكانيزم پرتاب طوفان از نوع JATO بوده و در صورت نياز به فرود اين هواپيما به روش فرود آرام روي زمين بازيابي مي شود. با اين شيوه پرتاب اين پهپادهاي كوچك در نزديكي خطوط مقدم نبرد و يا در فضاي جنگ شهري به عنوان يك راه حل فوري و واكنش سريع براي انهدام يك هدف مهم تلقي مي شود.

ابعاد كوچك و سطح مقطع راداري ناچيز اين پرنده و همچنين امكان خاموش كردن موتور در نزديكي هدف اين مزيت را بوجود مي آورد كه كه تا لحظات پاياني اصابت، دشمن از وجود آن مطلع نشده و از سوي ديگر پس از چندين حمله اين نوع پهپادها همواره بايد در اضطراب وجود اين هواپيما در فضاي اطراف خود باشد و اساساً بخشي از توان دشمن معطوف به تلاش براي آگاهي از پرواز اين پرنده با مشاهده هر شيء در حال پرواز در نزديكي خود مي شود.

پهپادحماسه، سرير،يسير،شاهد129و فطرس جديدترين پهپادهاي سال 92

پهپاد حماسه در سال حماسه

اين پهپاد در همايش در اختتاميه همايش شهداي وزارت دفاع رونمايي شد قادر است اهداف را شناسايي و مراقبت و حمله را با هم انجام دهد.

پهپاد حماسه مي‌تواند به انواع راكت‌ها و موشك‌ها مجهز شود و هم به لحاظ ديد راداري و هم ديد اپتيكي و مدت ماندگاري در هوا توان جديد ارزشمندي را به صنعت دفاعي كشور مي‌افزايد.

سرير: ضد اشعه رادار و غير قابل كشف

پهپاد سرير از جمله پهپاد هاي جديد قرارگاه پدافندي ارتش است و به پهپاد سرير (H110) نيز معروف است كه سامانه موشكي آن نيز طراحي همين قرارگاه بوده و به دست متخصصان داخلي ساخته شده است و رونمايي از اين پهپاد در روز ارتش توسط قرارگاه پدافند هوايي خاتم الانبيا انجام شد.

اين پهپاد قابليت پرواز از هر طرف از دماغه‌اش را دارد يعني زماني كه اين هواپيما براي مثال به سمت غرب پرواز مي‌كند، مي‌تواند با به كارگيري موتور ديگري كه در مقابل آن است، تغيير جهت داده و به سمت شرق حركت كند.

سرير همچنين داراي قابليت سرعت‌گيري و پنهان‌كاري بسيار بالا است كه اين هواپيماي بدون سرنشين توانايي بالايي در كشف و استفاده عليه اهداف مورد نظر و نيز تصويربرداري از مواضع دارد.

پهپاد سرير قابليت حمل و نصب دوربين و موشك هوا به هوا دارد و تاكنون دَه‌ها فروند از آن توليد و بكارگيري شده است و از ديگر ويژگيهاي اين پهپاد اين است كه ضد اشعه‌ رادار است، كشف نمي‌شود وداراي بُرد بالا و طول عمر زياد و توان درگيري با اهداف متعدد را دارد.

يسير تصوير برداري 360 درجه‌اي از اطراف خود

پهپاد «يسير» با ويژگي‌هايي از قبيل مداومت پروازي بالا،‌ داشتن دوربين بسيار قوي و توانايي شناسايي و رصد نقاط كور، امروز وارد ناوگان پهپادي كشور مي‌شود.

پس از اينكه در ساختار نيروي زميني ارتش تحول گسترده‌اي ايجاد شد گروه پهپاد ولي عصر (عج) از سطح يگان به سطح گروه ارتقا يافت و امروز اين گروه در مرزهاي كشور، هم عمليات شناسايي و هم عمليات رزمي انجام مي‌دهد.

يسير از نظر دوربين هواپيما بزرگ‌نمايي خوبي دارد كه مي‌تواند به صورت 360 درجه از اطراف خود تصويربرداري كند ضمن اينكه در زمان فرود اين گونه هواپيماها مي‌تواند در هر نقطه‌اي پرواز كند و در هر نقطه‌اي بنشيند.

فرمانده گروه پهپاد حضرت ولي عصر(عج) نزاجا در پاسخ به اينكه دستگاه‌هاي كنترل اين پهپاد را هم مي‌توان در يك ماشين تعبيه كرد يا اينكه ساختماني براي آن لازم است، خاطرنشان كرد: به طور كلي هواپيماهاي بدون سرنشين پرتابل متحرك دارند و ايستگاه هدايت آن مي‌تواند به صورت سه پايه يا خودرو جاي بگيرد و از محلي به محل ديگر برود.

سرهنگ خاكي با تاكيد بر اينكه سقف پروازي اين هواپيما بين 11 تا 15 هزار پا است، در پاسخ به اين سؤال كه آيا سيستم‌هاي راداري مي‌توانند اين هواپيماها را بگيرند، گفت: هواپيماي بدون سرنشين به خاطر جثه و جنس بدنه و وضعيت طراحي آيروديناميكي شان معمولاً رادارگريز ساخته مي‌شوند و يسير هم اين ويژگي را دارد.

وي در خصوص اينكه آيا اين هواپيماها هم جعبه سياه دارد، اظهار داشت: ايستگاه كنترل زميني جعبه سياهي است كه هواپيما را از لحظه "تِيك‌آف" تا فرود تحت نظر دارد و اطلاعات آن را ذخيره مي‌كند.

شاهد 129انحصار آمريكا را در تكنولوژي جديد پهپادي را شكست

طراحي و ساخت اين نوع پرنده بدون سرنشين تا كنون در انحصار امريكا بود اما از اين پس ايران نيز با تلاش متخصصان نيروي هوافضاي سپاه از فناوري ساخت اين نوع پهپاد قدرتمند با نام شاهد 129 برخوردار شد.

اين پهپاد رزمي كه از تكنولوژي بومي و كاملا ايراني برخوردار است مي تواند سربازي قدرتمند براي دفاع از مرزهاي آبي، خاكي و هوايي ايران اسلامي باشد.

شاهد 129 توانايي حمل همزمان 8 بمب يا موشك سديد ساخت سپاه پاسداران انقلاب اسلامي را دارد و براي اهداف ثابت و متحرك طراحي شده است.

دقت در هدفگيري با شعاع عملياتي 1700 كيلومتر و 24 ساعت مداومت پروازي با يك بار سوخت گيري از ويژگي هاي اين پهپاد رزمي ايراني است و هر فرودگاهي مي تواند محل نشست و برخاست شاهد 129 باشد.

سقف پروازي اين پهپاد 24 هزار پا است كه با ايستگاههاي كنترل قابل حمل زميني در ارتباط بوده و مي تواند با هزينه بسيار پايين دفاع از ميهن اسلامي را به دست گيرد.

از آنجا كه هزينه هر ساعت پرواز براي پهپادهاي رزمي ده هزار دلار مي باشد اين پهپاد مي تواند با هزينه صد هزار تومان در هر ساعت در آسمان ايران بدرخشد.

شاهد 129 قدرت مراقبت از شعاع 200 كيلومتري خود را دارد و مي توان از اين پرنده بدون سرنشين در مقابله با اشرار، تروريست ها، كشف و شناسايي مرزهاي آبي، خاكي، مسائل زيست محيطي، نقشه برداري و تهيه عكس هاي هوايي نيز استفاده كرد.

دستور توليد انبوه شاهد 129 با حضور فرمانده كل سپاه در محل ساخت اين پهپاد صادر شد.

فُطرس فرشته اي كه كار مراقبت از مرزهاي دريايي و زميني را بر عهده دارد

نام فطرس برگرفته شده از نام يك فرشته آسماني است با توجه به برد پروازي اين نوع هواپيماها كه كاملاً از ديد كاربر خارج مي شوند، امكان هدايت آنها به وسيله كاربر از ايستگاه كنترل زميني به دو صورت نيمه خودكار و يا تمام خودكار وجود دارد.

در حالت نيمه خودكار، كاربر با ديدن اطلاعات پروازي هواپيما كه در صفحه نمايش ايستگاه نشان داده مي شود، هواپيما را متناسب با مأموريت، كنترل و هدايت مي‌نمايد.

در حالت تمام خودكار، مختصات جغرافيايي نقاط از پيش تعيين شده و مسير پرواز توسط كاربر از طريق ايستگاه كنترل زميني در حافظه تجهيزات الكترونيكي هواپيما ذخيره شده و هواپيما با استفاده از سامانه GPS و ارتفاع سنج مي تواند مسيرهاي از پيش تعيين شده را طي نمايد. كاربر در حين پرواز مي تواند در مسير پرواز تصحيحات مورد نظر فرمانده عمليات را اعمال كند.

با توجه به ويژگي هاي فني پهپادهاي قبلي، به نظر مي‌رسد، پهپاد فُطرس نيز توانايي فيلمبرداري و عكسبرداري هوايي، ارسال تصاوير ويدئويي به صورت زنده (و امكان ضبط تصاوير در ايستگاه كنترل زميني)، توانايي برنامه ريزي رفت و برگشت و اجراي مأموريت به صورت رايانه اي و خلبان خودكار و ارسال دائم اطلاعات پروازي را داشته باشد.

از اين نوع هواپيما مي توان در عمليات‌هاي مراقبت هوايي و شناسايي در قالب عكسبرداري و فيلمبرداري هوايي از عمق مواضع دشمن، جنگ الكترونيكي، رله ارتباطي، ديده باني، هدف يابي و گرا دادن، كنترل ترافيك، كنترل نوار مرزي به منظور مبارزه با قاچاق، مطالعات هواشناسي، عكسبرداري جهت تهيه نقشه هاي جغرافيايي و يا ديگر مأموريت هاي مورد نياز استفاده كرد.

مواظبت از مرزهاي دريايي و خشكي، ديده باني از خطوط لوله هاي نفتي، مخابراتي، كنترل ترافيك جاده ها، ديده باني مناطق حادثه ديده در زلزله، آتش سوزي و سيل، محيط باني براي حفاظت از محيط زيست و ارسال فيلم و عكس هاي دقيق در تمام طول مدت مأموريت از قابليت هاي پهپاد فُطرس است.

سردار حسين دهقان وزير دفاع در مراسم رونمايي اين پهپاد با بيان اينكه اعتبارسنجي آن در تخصصي ترين آزمايشگاه ها و مراكز تست در كشور با موفقيت صورت گرفته است، گفت: تست هاي زميني استاندارد بين‌المللي، در سرعت كم، متوسط و بالا و تست پروازي با موفقيت و فراتر از اهداف طراحي، حاصل شده است.

دو ويژگي مهم و متمايز پهپاد فُطرس نسبت به نمونه‌هاي قبلي (كه مهمترين آنها شاهد129 است) اين است كه اين پهپاد علاوه بر افزايش حدود 300 كيلومتري در بُرد، مداومت پروازي در حدود 30 ساعت دارد كه نسبت به نمونه شاهد، 6 ساعت افزايش پيدا كرده است.

نام قابليتها بُرد مداومت پروازي سقف پرواز تعداد راكت و بمب

شاهد 129 1700k.m 24 ساعت 24000پا 8 فروند

فطرس 2000k.m 16تا30ساعت 25000پا نامعلوم

اين موضوع، يعني «مداومت پروازي بالا» بيانگر اين است كه علاوه بر طراحي بدنه (بخصوص بالها) متخصصان صنايع هوايي به لحاظ اطمينان موتور نيز توانسته‌اند استانداردهاي لازم را كسب كنند تا اين پهپادها با يك موتور بتوانند اين مدت زمان را با يك بار سوختگيري پرواز كرده و به انجام ماموريت بپرد.

اما اخيرا سردار سلامي جانشين فرمانده سپاه از رونمايي پهپاد آر كيو 170 ايراني در آينده نزديك خبر داد كه نمونه آمريكايي اين پهپاد امكان در اختيار داشتن قدرت ديدن، شنيدن و بوييدن از فاصله‌هاي بسيار دور و با وضوح بالا را دارد.

خاصيت بكار رفته در اين حسگرهاي اپتيكي به نحوي است كه به RQ-170 امكان مي‌دهد از ارتفاعي چندين هزار پايي، با اسكن چهره و حركات اشخاص، افراد را تشخيص داده و به درستي شناسايي كند كه يك فروند از نمونه آمريكايي آن توسط نيروهاي مسلح در سال گذشته كنترل،هدايت و شكار شد.

اين در حالي است كه حسگرهاي صوتي "جانور قندهار" اين امكان را به پهپاد شكار شده توسط ايران مي‌دهد كه امكان شنود همه امواج صوتي موجود در يك محدوده مشخص جغرافيايي را براحتي در اختيار داشته باشد.

-----------------------

گزارش: پيام خليلي

كد خبر: 2194717

تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۵ - ۱۳:۵۸

دوشنبه 25 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن