واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نمايشگاه عكس"10تا10" در شيراز برپا مي شود
شيراز – خبرگزاري مهر: نمايشگاه عكسي با عنوان "10تا10" كاري از محمد حسين نيكوپور عكاس خبري شيراز برپا مي شود.
به گزارش خبرگزاري مهر، بخشي از 36 فريم عكسي كه محمدحسين نيكوپور در جريان عاشوراي حسيني بندر ديلم در استان بوشهر گرفته با عنوان "10 تا 10" در نمايشگاهي دانشجويي ميهمان "ديوار هنر" موسسه آموزش عالي ارم شيراز مي شود. "10تا10" اشاره اي 10 فريمي به روز دهم محرم است.
در اين نمايشگاه كه از 26آذر تا سوم آذرماه 1392 در اين دانشگاه برگزار مي شود 10 فريم از عكس هاي مجموعه 36 تايي اين هنرمند عكاس در اندازه ي 16 در 21 سانتي متر با تكنيك تكرنگ سياه و سفيد به نمايش در مي آيد.
نيكوپور كه اين عكس ها را در جريان آيين هاي روز عاشوراي محرم امسال در بندرديلم استان بوشهر تهيه كرده است به تشريح اين مجموعه پرداخت و گفت: سال 1384 در جريان آيين هاي محرم بندرديلم به عكاسي به شيوه فتوشيمي(عكاسي آنالوگ) پرداختم كه به نظرم از تجربه هاي شيريني بود كه در طول دوران عكاسي مستند- اجتماعي به دست آوردم، از اين رو امسال نيز با همين رويكرد به اين نقطه از جنوب سفر كردم تا بار ديگر گوشه هايي از آيين هاي سنتي و مدرن عاشورا را عكاسي كنم، چراكه در طول سالياني كه از برپايي سوگواري هاي سيدالشهدا(ع) مي گذرد اين آيين ها به مرور دچار دگرگوني هايي شده است كه نياز به مطالعه دارد و بايد براي ماندگاري آن كاري تصويري صورت مي گرفت.
كنكاش تصويري با نگاهي موشكافانه به آيين هاي عاشورا
اين هنرمند كه اكنون در مقطع كارشناسي ارتباط تصويري مشغول به تحصيل است و كارداني خود را در رشته عكاسي خبري از دانشكده ي خبر شيراز دريافته، مجموعه عكس هاي مستند – اجتماعي با رويكرد آييني را در ايران نيازمند سازوكارهايي ويژه عنوان كرد و افزود: چون در كشور ما نگاه به اين ژانر عكاسي همواره به گونه اي بوده كه دست كم تصويري مبهم از اين گونه عكاسي را رقم زده است، از اين رو در پيوند با آيين هاي مذهبي همچناني كه جنبه هاي اصلي اين آيين ها بيشتر مورد توجه قرار گرفته، مي شود با نگاهي موشكافانه حاشيه هاي اين آيين ها هم به كنكاش تصويري گذاشته شود.
نيكوپور با اشار به اينكه در تهيه مجموعه مستند تصويري "10 تا 10" ويژگي هاي گرافيكي و كاركردهاي اين هنر را در كنار عكاسي مورد توجه قرار داده است، منظور از 36 فريمي بودن اين مجموعه را اداي ديني به عكاسي فتوشيمي(آنالوگ) عنوان كرد و گفت: با توجه به اينكه در سال 84 با دوربين فتوشيمي به سراغ اين موضوع رفتم و اكنون نيز بر اساس همان نگاتيوهاي عكاسي ديد خود را ارتقا دادم، از اين رو براي گرامي داشتن فن عكاسي آنالوگ كه پايه و اساس هنرهاي تصويري است و به ياد حلقه هاي 36تايي فيلم 135 عكاسي مجموعه ي يادشده را به اين صورت برگزيدم.
وي اعلام كرد:عنوان "10تا10" اشاره اي است به 10 فريم عكسي كه از روز دهم محرم گرفته ام.
وي با يادآوري اينكه عكاسي مستند- اجتماعي و خبري بيش از اينكه امروزه مديون فناوري هاي جديد ديجيتال باشد، خود را مديون دوربين ها و ابزار آنالوگ مي داند، تصريح كرد: عكاسي گرچه به كمك ديجيتالي شدن دست كم در سرعت عمل بخشيدن به كار عكاسان خبري و مستند – اجتماعي گام هاي بلندي برداشته است، اما دچار آفت هايي هم شده كه بايد از سوي كارشناسان اين هنر به جامعه عكاسي و كساني كه گام به اين وادي از هنر مي نهند گوشزد شود.
عكاسي خبري با تعاريف و آفت هاي نوين دستخوش دگرگوني است
اين عكاس خبري رسانه هاي داخلي و خارجي تفاوت ميان عكاس خبري و عكاسان ديگر ژانرها را در تفاوت نگاه و انتقال مفاهيم بي واسطه عنوان كرد و يادآور شد: بر اساس تئوري هاي آكادميك عكاس خبري صرفا با در نظر گرفتن عناصر و ويژگي هاي خبررساني معرفي مي شود، گرچه به نظر من در دنياي امروز كه همگي در وضعيت پسامدرن به سر مي بريم تعاريف پيشين دستخوش دگرگوني شده و عكاسي خبري نيز از اين وضعيت مستثني نيست. از اين رو تفاوت عكاسي خبري در ديدگاه نوين تنها ژانري است كه ديگر ژانرهاي عكاسي را در خود جاي مي دهد در حاليكه ساير شاخه هاي عكاسي به تنهايي كاركرد ويژه خود را دارند.
نيكوپور دخالت ديد هنري در عكس خبري را بي تاثير ندانست و خاطرنشان كرد: گرچه همواره عنوان مي شود كه عكس خبري تنها بايد انتقال دهنده مفاهيم خبري باشد، اما از سويي چنانچه محصول عكاس خبري ردپايي از ديدگاه هاي هنري نيز داشته باشد اينگونه نيست كه متهم به مخدوش كردن اين ژانر بشود. چراكه به طور مثال در عكاسي ورزشي كه اين نيز زيرمجموعه عكاسي خبري قرار دارد با استفاده از تكنيك هاي عكاسي مي شود همراه با اطلاع رساني جنبه هاي زيباشناسي عكس را هم رعايت كرد يا در عكاسي تئاتر و استيج اين موضوع صادق است.
گام هاي ديجيتاليزم بلندتر و چابك تر شده است
وي يكي از ديگر آفت هاي ديجيتاليزم در عكاسي را تفاوت ديدگاه برشمرد و گفت: در دنياي امروز گرچه سرعت فناوري ها و گام هاي ديجيتاليزم بلندتر و چابك تر شده است، از سويي نيز آفت هاي اين شتاب گريبانگير آنهايي شده كه رعايت موازين قانوني و حرفه اي نمي كنند و با ديدگاهي غيرحرفه اي پا به عرصه هاي گسترده هنر عكاسي گذاشته اند تا اين موضوع شدت بگيرد كه گروهي تنها كاربر دوربين عكاسي اند و نه عكاس. چراكه بيش از اينكه تكيه بر دانش عكاسي را در گرفتن عكس رعايت كنند ترجيح مي دهند در نقش كسي كه دوربين را راهبري مي كند ظاهر شوند. اين موضوعي است كه متاسفانه در كشورما به خاطر رعايت نشدن قوانين كپي رايت در تمامي زمينه ها آشكار است و تا هنگامي كه به صورت سفت و سخت اين قانون رعايت نشود گروهي از اين بازار آشفته ديجيتاليزم بهره مي برند.
اين عكاس خبري آزاد با مهم برشمردن آموزش عكاسي به صورت پايه اي بر اساس آموزه هاي فتوشيمي(آنالوگ) قرار گرفتن پايه عكاسي به شيوه ي ديجيتالي را در دانشكده هاي عكاسي فارس مناسب اما ناكافي عنوان و تصريح كرد: اينكه آموزش هاي آكادميك بر اساس فناوري هاي روز در دانشكده ها صورت مي گيرد خود به تنهايي كاري پسنديده است، اما به فراموشي سپردن تاريخچه و خاستگاه عكاسي كاري است كه نبايد از سوي كارگزاران و استادان رشته هاي هنري به ويژه هنرهاي تصويري مبناي آموزش علاقه مندان هنرهاي تجسمي قرار گيرد.
آموخته هاي عكاسان تجربي در هيچ كتاب و جزوه اي قرار نمي گيرد
نيكوپور با ستودن تلاش هاي هنرمنداني كه به صورت تجربي عكاسي را دنبال مي كنند، بهره بردن از تجربيات اين گروه از عكاسان را در شاخه هاي مختلف عكاسي راهگشاي تعاليم امروزي اين هنر در موسسه هاي آموزشي و دانشكده ها عنوان كرد و افزود: با رشدي كه رشته هاي هنرهاي تصويري به كمك فناوري هاي نو در دهه ي اخير داشته مي شود اين آموزه ها را همراه با دانش نوين در قالب كارگاه هاي مستمر به كار گرفت تا هم بخشي از آموخته هاي عكاسان تجربي كه در هيچ كتاب و جزوه اي قرار نگرفته در اختيار علاقه مندان به عكاسي قرار گيرد و هم آموزش ضمن خدمتي باشد براي آنهايي كه هيچگاه اين فرصت نيافتند كه عكاسي را به صورت آكادميك دنبال كنند.
كد خبر: 2196594
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۵ - ۱۱:۵۵
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]