واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: گزارشي از جشنواره بين المللي سينما حقيقت در تهرانسينماي مستند؛ حقيقت يا واقعيت
سر در سينما فلسطين و سپيده پر از پرچم و تابلو است و جواناني كه گروه گروه ، در حال صحبت كردن با يكديگرند و همه اين ها نشان دهنده اين است كه اين جا اتفاقي در حال وقوع است.
اتفاقي از نوع خوب، از جنس دوستي و با شكل و شمايل جشنواره اي ،" جشنواره سينما حقيقت".جشنواره امسال فيلم هاي مستند يا همان سينما حقيقت ، جشنواره اي متفاوت است. اول اين كه نخستين جشنواره مديران سينمايي دولت فعلي محسوب مي شودو ديگر اين كه حاصل كار دو گروه سينمايي است. يعني ابتدا با مديران پيشين شروع شد و با مديران فعلي به سرانجام رسيد. به هر حال اين جشنواره نخستين جشنواره دولت يازدهم است .در اين دوره ميهمانان بسياري را شاهد هستيم ، ميهماناني از فرانسه ، روسيه ،آلمان و ساير كشور هايي كه هنرمندانشان ، دستي در سينماي مستند و توليد چنين فيلم هايي دارند اما در اين ميان نيز نبايد سينماگران و مستند سازان پيشروي خود را نيز دور از نظر داشته باشيم و در اين دوره مسئولان برگزاري جشنواره با رويكردي جديد، سينماي مستند را در جنوب ايران در نظر گرفتند و قرار است از دوتن از مستند سازان اين خطه يعني از ناصر تقوايي وسيد حسن بني هاشمي تقدير شود.
تقوايي: دولت بايد زيرساخت سينما را محكم كند
وقتي ناصر تقوايي به عنوان يكي از پيشگامان سينماي مستند جنوب ، معرفي مي شود، بدون شك انتظارات بسياري را هم از اين خطه و نوع نگاهشان در توليدات مستند ، مي توان داشت.تقوايي بااين كه تعداد محدودي فيلم مستند را كارگرداني كرده است ،اما تاثير بسياري را در اين حوزه داشته تا جايي كه خودش مي گويد: من هيچ وقت با تهيه كنندگان دولتي كار نكردم و دوست هم ندارم اين اتفاق بيفتد، چون مخالف سرمايه گذاري دولت در سينما هستم ودولت بايد به سينما به ويژه بخش خصوصي كمك كند اما دولت بايد زير ساخت هاي سينما را محكم كند و با تاسيس و رسيدگي به وضعيت سينماها، اين هنر را در پيشبرد اهدافش ياري كند.محمدرضا اصلاني ، مستند ساز نيز درمورد فيلم مستند معتقد است: ابتدا بايد واقعيت را شناخت. واقعيت ، اتفاقي است كه مي افتد. ما در فيلم مستند مي خواهيم انديشه مان را از طريق سند منتقل كنيم. فيلمي كه فيلمساز مستند مي سازد، نشات گرفته از فرديت اوست، فرديتي كه انسان از جهان مي گيرد و با فرديت خود واقعيت را مطرح مي كند. وي افزود: سينماي مستند تصوير كردن خبر، گزارش و يا يك تحقيق نيست. فيلم مستند مواجهه فيلمساز با جهان و موضوع است و اين همان ديدگاه فيلمساز و بيان شخصي او در فيلم است.
سينماي مستند از نگاه 3 سينماگر خارجي
امسال در نشست هاي جشنواره ، كساني حضور داشتند كه در عرصه سينما تاثير گذارنداما مهمترين مسئله و وجه اشتراك در ميان سخنان همه آنان اين است كه بر گسترده بودن جشنواره اذعان دارند. پروفسور آرنه برو رييس دانشكده فيلم كپنهاگ دانمارك ضمن حضور در اين جشنواره ،مي گويد: زماني كه در اين جشنواره بين المللي شركت كردم، از نزديك شاهد برنامه سازمان يافته آن بودم. عوامل پشت صحنه، فيلم ها، تماشاگران و ميهمانان زياد همه بر گسترده بودن جشنواره سينماحقيقت دلالت دارند.
اين استاد دانشگاه در موردويژگي هاي يك مستند تاثيرگذار مي گويد: توضيحاتي كه در مورد يك فيلم خاص صدق مي كند، نميتواند در مورد همه فيلم ها مصداق داشته باشد . از نظر من، تاكيد بر عناصر مختلفي كه يك جامعه را تشكيل مي دهد سبب مي شود تا يك فيلم مستند جذاب به نظر برسد.عناصر اجتماعي ويژگي هاي قابل توجهي هستند، زيرا تجربه زيستن در حومه و يا مركز شهر كاملا متفاوت است. ممكن است فيلمساز از خانواده فقير يا ثروتمند باشد يا اينكه از خانواده اي كه به موسيقي و ادبيات علاقه مند هستند. هر كدام از اين موارد، نگاه خاصي از زندگي را به شما مي بخشد. وي با تاكيد بر اين كه ساخت يك مستند خوب،وقت بسياري را به خود اختصاص مي دهد، گفت: به جريان شكل گيري يك اثر مستند آگاه هستم و مي دانم براي توليد يك مستند خوب زمان زيادي صرف مي شود؛ اما كاملا واضح است كه براي برگزاري و طراحي اين جشنواره، يافتن مخاطبان كافي، دريافت حمايت هاي مالي لازم از وزارتخانه ها و سازمان هاي مختلف و سامان دهي تشكيلات به اين عظمت، كار دشواري انجام شده است.به همين دليل زماني كه در هفتمين دوره جشنواره سينماحقيقت شركت كردم، از نزديك شاهد برنامه سازمان يافته اين جشنواره بودم. عوامل پشت صحنه، تماشاگران و مهمانان زياد و تعداد زياد فيلم ها همه بر گسترده بودن جشنواره سينماحقيقت دلالت دارد.آناماريا گالونه، مدير جشنواره فيلم هاي آسيايي ميلان كه از اعضاي هيئت داوران بخش بين الملل جشنواره است، مي گويد:اين نخستين باري است كه به ايران سفر مي كنم و اكنون كه به تماشاي شماري از آثار مستندسازان ايراني نشسته ام، مي توانم بگويم با تجربه اي ماجراجويانه و اكتشافي عميق و تازه روبه رو شدم. ماسيژ دريگاس، فيلمساز بزرگ لهستاني نيز مرز بين سينماي داستاني و مستند را در آثار ايراني بسيار باريك توصيف كرده و مي گويد: نمايش حقيقت و انسان دوستي به دور از تصنعات بصري مرسوم ، از ويژگي هاي برجسته فيلم هاي ايراني است.آن چه در سالن هاي نمايش فيلم و تعداد مخاطبان مي توان برآورد داشت،اين است كه اين دوره از جشنواره با كيفيتي قابل قبول برگزار شده است وبايد ديد كه در دوره هاي بعدي سينماي مستند ، به كجا مي رود. حالا اين دوره از جشنواره با شعار دو پهلوي معنادار "حقيقت بهترين راهنماست"برگزار شده و فقط يك گام تا معرفي برترينها و انتخاب هاي نهايي باقي مانده است.
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]