واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: كشورهاي درحال توسعه، زبالهدان الكترونيكي كشورهاي پيشرفته
براساس گزارش گاردين، سازمان ملل متحد هشدار دادهاست كه ميليونها دستگاه موبايل، لپتاپ، تبلت، عروسك،دوربين ديجيتال و ديگر انواع الكترونيكهايي كه در كريسمس امسال خريداري شدهاند، سيلي خطرساز از زبالههاي الكترونيكي را ايجاد خواهند كرد كه به صورت غيرقانوني در كشورهاي درحال توسعه مدفون خواهند شد.
براساس اين گزارش برنامه STEP سازمان ملل متحد كه هدف آن حل بحران زبالههاي الكترونيك در جهان است، انتظار ميرود حجم زبالههاي الكترونيكي طي چهار سال آينده 33 درصد افزايش پيدا كند،در اين صورت وزن اين زبالهها برابر هشت هرم بزرگ مصر خواهد شد. سال گذشته بيش از 50 ميليون تن زباله الكترونيكي در سرتاسر جهان توليد شد، يعني هر يك از ساكنان زمين هفت كيلوگرم زباله توليد كردند. اين زبالهها كالاهاي الكترونيكي هستند كه با كمك مواد مختلف توليد شده و حاوي مواد سمي از قبيل سرب، جيوه، كادميوم،ارسنيك و مواد ضداشتعال نيز هستند. براي مثال يك نمايشگر قديمي CRT رايانه ميتواند حاوي سه كيلوگرم سرب باشد.
اين مواد سمي زماني كه در خاك دفن ميشوند هوا، آب و خاك را آلوده ميسازند. به اضافه، بيشتر اين زباله ها پيش از دفن شدن از يكديگر تفكيك شده و قطعات آن از هم باز ميشوند و همين فرايند ميتواند موجب بيماري بسياري از كارگراني شود كه در اين مراكز مشغول به كارند.
اينترپل هفته گذشته گزارشي تكميلي از حجم زبالههاي الكترونيكي غيرقانوني كه به كشورهاي درحال توسعه صادر ميشوند را ارائه كرد كه براساس آن از هر سه كانتينري كه اروپا را ترك ميكند، يك كانتينر حاوي زبالههاي الكترونيكي است. پيشرفت لحظه به لحظه تكنولوژيهاي مصرفي يكي از اصليترين عوامل افزايش توليد زبالههاي الكترونيكي است،زيرا اين تجهيزات يا از طول عمر پاييني برخوردارند و يا كاربران به سرعت آنها را جايگزين ميكنند.
براساس گزارش سازمان ملل، زبالههاي الكترونيكي كه در ميان آنها از يخچال فرسوده تا عروسك و مسواك برقي نيز ميتوان يافت، يكي از بزرگترين جريانهاي توليد زباله در جهان است كه از سرعت توليد بسيار بالايي برخوردار است. سال گذشته حجم توليد اين نوع از زباله در چين 11.1 ميليون تن بودهاست، در پي آن آمريكا با 10 ميليون تن رتبه دوم را دارا است. البته سرانه توليد زباله در آمريكا بسيار بالاتر از چين است،براي مثال هر آمريكايي 29.5 تن زباله توليد ميكند درحالي كه ميزان توليد زبالههاي الكترونيكي براي هر چيني پنج كيلوگرم است.
به گفته روديگر كوئر رئيس پروژه STEP، تا سال 2017 حجم زبالههاي الكترونيكي به اندازهاي خواهد بود كه ميتوان با استفاده از آنها صفي 24 هزار كيلومتري از كاميونهاي 40 تني را پر كرد. باوجود اينكه صادرات كالاهاي فرسوده به كشورهاي فقير امري غيرقانوني به شمار نميرود، اما به گفته اينترپل، در اكثر مواقع اين زبالهها به بهانههاي غيرواقعي و دروغين به كشورهاي آفريقايي و آسيايي صادر ميشوند.. در بيشتر مواقع اين زبالهها تحت عنوان كالاهاي دست دوم صادر ميشوند درحالي كه در حقيقت كالاها كاملا از كار افتاده هستند. به اين شكل با وارد شدن اين كالاها به بازار سياه و فروش آنها به عنوان كالاي دست دوم،از پرداخت هزينههاي بازيابي زباله جلوگيري خواهد شد. بخش قابل توجهي از اين زبالهها به كشورهايي از قبيل كشورهاي غرب آسيا ميروند و آلودگيهاي زيستمحيطي وسيعي را از خود به جا ميگذارند.
براساس اين گزارش سالانه بين 250 هزار تن تا 1.3 ميليون تن زباله الكترونيكي از اروپا به غرب آفريقا و آسيا صادر ميشود و معمولا در وضعيتي نامناسب و خطرناك بازيابي شده و به سلامت مردم بومي و محيط زيست آسيب وارد ميكنند.
مطالعهاي جديد كه توسط محققان MIT انجام شده نشان ميدهد در سال 2010 آمريكا 258.2 ميليون رايانه،نمايشگر،تلويزيون و موبايل را دور ريختهاست كه تنها 66 درصد از اين حجم بازيافت شدهاست. نزديك به 120 ميليون گوشي موبايل جمعآوري شده و بيشتر آنها به هنگكنگ، آمريكاي لاتين، و كارائيب صادر شدند.
درحال حاضر عمر مفيد گوشيهاي موبايل كمتر از دو سال است اما دولتهاي آمريكا، ژاپن و اروپا ميگويند سالانه صدها ميليون موبايل به دور انداخته شده و يا توسط كاربران رها ميشوند. در سال 2011 12 ميليون موبايل براي بازيافت جمعآوري شدند و در همان سال 120 ميليون گوشي جديد خريداري شد. همچنين هجوم گوشيهاي نو به بازار احتمال معدوم شدن گوشيهاي قديميتر را افزايش ميدهد. بيشتر اين موبايلها حاوي فلزات گرانبهايي مانند مس، طلا، زنيك بريليوم و تانتالوم هستند كه تعداد بسيار كمي از آنها تجزيه شده و فلزات ارزشمند آنها استخراج ميشوند، زيرا پيچيدهتر شدن و كوچكتر شدن قطعات موبايلها استخراج اين فلزات را دشوارتر ساختهاست.
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]