واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در سفر لاوروف به تهران چه گذشت ؟
افزايش روابط و همكاري هاي ايران و روسيه علاوه بر تضمين منافع دوجانبه به نفع كشورهاي صلح و ثبات در جهان و بخصوص در خاورميانه نيز هست .
سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه سه شنبه شب در راس يك هيات سياسي و اقتصادي بلندپايه وارد تهران شد.وي در جريان اين سفر دو روزه علاوه بر همتاي ايراني خود با دكتر حسن روحاني رئيس جمهوري نيز ديدار و پيام ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه را به وي تقديم مي كند .
بررسي مصاحبه مطبوعاتي سرگئي لاوروف و محمد جواد ظريف در تهران نشان مي دهد كه گسترش بيش از پيش روابط و همكاري هاي دو جانبه در راستاي تفاهم صورت گرفته ميان روساي جمهور دو كشور در نشست سران سازمان شانگهاي در بيشكك به طور جدي در دستور كار دو كشور قرار دارد و به طور جدي از هر دو طرف پيگيري مي شود .
در اين راستا توافق شد براي ادامه مشورت هاي سياسي سازوكار و برنامه زمانبندي تعريف شود تا اين مشورتها بسيار گسترده تر از گذشته وبه طور مرتب و برنامه ريزي شده ميان مقامات دو كشور جريان يابد و ديدگاههاي مشترك دو كشور پيگيري شد.
براي پيشبرد و نهادينه كردن روابط و همكاري هاي اقتصادي نيز توافق شد كميسيون مشترك -كه روساي دو طرف تعيين شده و در هيئت وزيران دو كشورنيز تصويب شده -به زودي جلسه مشترك برگزار كند و به دنبال آن يازدهمين جلسه كميسيون ايران و روسيه برگزار شود و همكاريهاي دراز مدت دو كشور با افق دراز مدت براي روابط دو جانبه بررسي شود.
در عرصه همكاري هاي منطقه اي و بين المللي نيز بايد گفت هر چند قبل از سفر لاوروف تصور مي شد كه هدف اصلي اين سفر بر مسئله سوريه و ادامه همكاري هاي دو كشور با توجه به در پيش بودن نشست ژنو2 متمركز خواهد شد اما مصاحبه مطبوعاتي وزاري امور خارجه دو كشور نشان مي دهد كه روابط و همكاي هاي دو كشور به مراتب گسترده تر است و طيف گسترده اي از حوزه ها از مسائل درياي خزر گرفته تا افغانستان و عراق و سوريه را نيز شامل مي شود .با اينحال بحران سوريه همچنانكه از مصاحبه مطبوعاتي وزراي امور خارجه دو كشور نيز بر مي آيد با توجه به در پيش بودن نشست ژنو دركانون اين سفر قرار داشته است .
ايران و روسيه از همان ابتداي بحران سوريه با حل سياسي بحران موافق بودند و در اين راستا سال گذشته نشست ژنو1 بر اساس طرح 6 ماده اي كوفي عنان نماينده پيشين سازمان ملل در امور حل بحران سوريه برگزار شد اما مصوبات آن از سوي مخالفان و حاميان آنها پيگيري نشد.
با اينحال اغلب حاميان گروههاي مخالف سوريه به استثناي عربستان از برگزاري نشست ژنو2 حمايت و استقبال كرده اند و با توجه به اينكه هفته گذشته بندر بن سلطان رئيس دستگاه اطلاعات و امنيت عربستان كه ژرونده سوريه را در اختيار دارد به روسيه سفر كرده بوده لذا به نظر مي رسد نتايج اين گفتگوها نيز به اطلاع مقامات تهران رسيده و درباره ان همفكري شده است .
از اينرو در مجموع مي توان گفت جدا از اينكه روسيه عضو گروه 5+1 است و با ارائه طرح گام به گام نقش مثبتي در شكست بن بست مذاكرات ايفاء كردو در حال حاضر هم مي تواند به ادامه اين روند كمك كند ،ايران و روسيه در بحران سوريه نيز همكاري نزديك و سازنده اي با يكديگر داشته اند و همين همكاري ها به ثبات و صلح در منطقه و جهان كمك كرده است .
اين خود شاخص روشني است كه نشان مي دهد افزايش روابط و همكاري هاي ايران و روسيه علاوه بر تضمين منافع دوجانبه به نفع كشورهاي صلح و ثبات در جهان و بخصوص در خاورميانه نيز هست .بخصوص آنكه با شكست طرح براندازي در سوريه كه با محوريت ائتلاف غربي ، عربي و اسرائيلي دنبال مي شد اكنون فرصت هاي جديدي براي روابط و همكاري ها ميان حلقه هاي محور پيروز براي تثبيت اوضاع در چارچوب نشست آتي ژنو 2 فراهم شده است.
حامد كريمي
منبع: سياست ما
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]