تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):روزه قلب از فکر (در گناهان)، برتر از روزه شکم از طعام است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834412601




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نگرش مشاور رئيس جمهور به مردم چگونه است؟ «كليد»‌ نماد پوپوليسم مدرن نيست؟/ نگاهي كه مي گويد مردم عوام‌اند نه شهروند


واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: نگرش مشاور رئيس جمهور به مردم چگونه است؟ «كليد»‌ نماد پوپوليسم مدرن نيست؟/ نگاهي كه مي گويد مردم عوام‌اند نه شهروند
اساسا رخ عيان كردن پديده اي به نام احمدي نژاد معلول همين نگاه اشراف مآبانه كه در پس روكشهاي دل فريب شبه نظري پنهان شده است، بود... آوار كردن همه اين مشكلات به سمت جامعه از جمله عادت‌هاي ديرينه برخي از نخبگان بوده است كه با نگاهي تحقير آميز به جامعه مي نگرند. درواقع همين نگاه تحقير آميز به جامعه سبب بسط نوعي «ارتجاع» شده است. نگرشي كه به مردم نگاهي عوامانه دارد و آنان را عوام و البته گاهي از اوقات رعيت هايي فاقد فهم مدني مي پندارد.
امير حمزه نژاد - سرويس سياسي «فردا»؛ انديشمندان و نخبگان همواره در كشور ما در كانون توجه قرار داشته اند اما آنچه كه از برآيند عمل و فكر برخي از اين نخبگان خارج شده است با توجه به خطي‌كشي‌هاي سياسي بيشتر در مذمت و يا مدح اين جريان‌ها و دست آخر مردم بوده است و همين موضوع به آفتي در اين زمينه تبديل شده است؛ آفتي كه سبب شده تا نخبگان بيشتر به دشمن مردم تبديل شوند تا به عنوان ياري رسان و راهنماي فرهنگي و اجتماعي جامعه.

سخنان اخير مشاور رئيس جمهور نيز در همين راستا قابل بررسي است. دكتر محمود سريع القلم كه تحصيلات عاليه خود را در آمريكا گذرانده است، چند روز پيش در همايش «امام موسي صدر و ستيز با پوپوليسم» سخناني را مطرح كرد كه از هر حيث قابل تامل است.

وي كه پوپوليسم را محصول فضاي احساسي و غير عقلاني جامعه مي داند در اين زمينه مي‌گويد:« «من معتقدم كسي كه با علم سر و كار دارد، نمي‌تواند پوپوليست باشد. يك دانشگاهي در هر رشته‌يي با منطق و استدلال سر و كار دارد. كسي كه دكترا دارد و پوپوليست است، اصلا درست درس نخوانده است. گفته‌اند در سال جاري ۱۸۱ هزار نفر متقاضي دكترا داريم. اگر تمام كشور‌ها را جمع كنيم و در يك ضريب، ‌ضرب كنيم، به اين اندازه نمي‌شود. من معتقدم و دنبال اين هستم كه در بسياري از جا‌ها دوره‌هاي دكترا را تعطيل كنم زيرا مدرك‌گرايي بسيار به ما ضربه زده است. ما هزاران نفر را داريم كه دكترا دارند، اما يك پاراگراف انگليسي نمي‌توانند بنويسند و در دوره دكترا ۱۰ كتاب نيز نخوانده‌اند.»

دكتر سريع‌القلم كه از وي به عنوان استراتژيست اصلي دولت يازدهم نام برده مي‌شود، حمايت عموم مردم ايران از برنامه هسته‌اي كشورمان را نشانه عدم تربيت صحيح جامعه و رشد پوپوليسم دانسته و با لحني آريستوكرات مآبانه به مردمي كه داراي شغل‌هاي با اعتبار پايين هستند، گفته است: «تربيت عقلي در خانواده و مدرسه بسياري ضعيف است. در نتيجه ما احساسي، غريزي و پوپوليستي تربيت مي‌شويم. صدا و سيماي ما هم متاسفانه به اين جريان كمك مي‌كند. از يك لبوفروش يا راننده تاكسي كه تمام روز را سرگرم حل مشكلات معيشتي‌اش است، درباره جريان هسته‌اي نظرخواهي مي‌كند. بنابراين صدا و سيما اصالتا يك نهاد پوپوليستي است و به جلوگيري از رشد عقلي و استدلالي جامعه كمك مي‌كند.»

اينكه چقدر بحث پوپوليسم و جامعه ايراني به هم گره خورده است بايد در جاي خود مورد بحث و بررسي قرار گيرد اما آوار كردن همه اين مشكلات به سمت جامعه از جمله عادت‌هاي ديرينه برخي از نخبگان بوده است كه با نگاهي تحقير آميز به جامعه مي نگرند. درواقع همين نگاه تحقير آميز به جامعه سبب بسط نوعي «ارتجاع» شده است. نگرشي كه به مردم نگاهي عوامانه دارد و آنان را عوام و البته گاهي اوقات رعيت هايي فاقد فهم مدني مي پندارد. اساسا رخ عيان كردن پديده اي به نام احمدي نژاد معلول همين نگاه اشراف مآبانه كه در پس روكشهاي دل فريب شبه نظري پنهان شده است، بود. 16 سال حاكميت چنين تفكري باعث شد كه در سال 84 مردم براي رهايي از اين نگاه بالا به پايين دلخوش به سخنان كسي شوند كه از «حقوق مردم» سخن مي گفت.(هر چند كه خود او بعدها در اين دايره بسته وارد شد و روي پيشنيان خود را سفيد كرد!)

درحالي كه در همان كشورهاي غربي ديگر اين نگاه به مردم از عيار افتاده است و به تك تك اعضاي جامعه به عنوان شهرونداني كه داراي حق و حقوق هستند، نگريسته مي شود؛ حق و حقوقي كه تحت ساختار مردم سالاري وجهه پيدا مي كند و به مردم حق شركت در سرنوشت و آينده خود را مي دهند اما در اين ميان دولت و رسانه‌ها و سيستم آموزشي سهم بسزايي در هدايت افكار عمومي ايفا مي كنند.

بايد گفت كه تا زماني كه نگرش عوامانه اينچنيني به جامعه اصلاح نشود و به مردم حق و حقوق مدني آنها يادآور نشود، نمي‌توان انتظار داشت كه جامعه نيز با مباحثي كلان راهبردي برخورد مناسبي داشته باشد. متاسفانه همواره در جامعه ايران اين توقع وجود داشته است كه اصلاحات بايد از پايين صورت گيرد حال آنكه اصلاحات امري ساختاري و از بالا به پايين است و تا زماني كه آگاهي بخشي به جامعه درست و منطقي نباشد، نمي توان خروجي قابل قبولي را از آن توقع داشت.

ميرزاده عشقي، روزنامه نگار و شاعر ظريف الطبع دوره رضاخان در همين زمينه به مطلبي اشاره مي كند كه خواندن آن خالي از لطف نيست. وي زماني كه رضاخان به عنوان سردار سپه مساله «جمهوري» را مطرح كرد در برابر اين موضوع ايستاد و آنرا فريبي از سوي يك ديكتاتور مطرح كرد.

وي در اين مقاله كه يكي از آخرين مطالب وي در روزنامه «قرن بيستم» بود، مي نويسد:‌«‌ مردم ما جمهوري را نمي‌شناسند، با الفاي جمهوري آشنا نيستند و نمي دانند به چه درد مي خورد. اگر به آنها جمهوري را با توپ، آهن و آتش هم بدهيد، قبول نمي كنند. اما اگر در مدارس اين جمهوري آموزش داده شود و مردم بدانند كه جمهوري چيست و چه فايده‌اي دارد، خواهيم ديد كه با توپ، آهن و آتش هم نمي‌توان اين جمهوري را از آنها گرفت!»

يك سوال مهم راهبردي

حال دولتي كه خود در تبليغات انتخاباتي‌اش با نمادهاي پوپوليستي همچون « كليد»‌ روي كار آمده، چگونه انتظار دارد كه اين فضا شكسته شود و جامعه به سمت عقلانيت حركت كند؟! حال اين پوپوليسم جديد خودش از پوپوليسم شكايت دارد. نكته اصلي در سخنان سريع القلم اين است كه تاكيد دارد با زبان انگليسي بايد با جامعه سخن گفت؛ درحالي كه بايد يادآور شويم كه زبان انگليسي حلال مشكلات اين جامعه نيست بلكه بايستي به مردم نگرش شهروندي و همچنين مفاهيمي كه به آنها كمك مي‌كنند بهتر و بيشتر بر حقوق خود واقف شوند، آموزش داد.

به هر حال، نگرش اصلاحي در جامعه بايد ازطريق دولت پيگيري شود اما در اين نگرش نبايد جامعه را حقير و پست كرد. نخبگان تا زماني كه با اين نگرش خود بزرگ بينانه به جامعه مي‌نگرنند، تنها زمينه فاصله و جدايي خود از جامعه را فراهم مي كنند. متاسفانه در حال حاضر اپيدمي خود بزرگ بيني‌ در ميان برخي نخبگان و اساتيد علمي كشور به وضوح ديده مي‌شود و اين موضوع نه تنها تاثيري در اصلاح فضاي جامعه ندارد، بلكه سبب ايجاد يك نااميدي در اساتيد محترم مي‌شود!

نكته مهم ديگر اين است كه بايد به دكتر سريع القلم يادآور شد كه راه مقابله با پوپوليسم، ترويج آريستوكراسي كلاسيك ايراني نيست. در هيچ نحله معرفت شناسانه اي،«آريستوكراسي مدرن» به عنوان شاخه اي از فلسفه علم شناخته نشده است كه ايشان اينچنين از بالا به پايين همه را مي نوازند. دانستن زبان انگليسي براي فهم «غير خود» لازم است،اما تا وقتي كه «خود» و هويت ملي مورد فهم دقيق قرار نگيرد شناخت غير خود فايده فكري و معرفتي اي ندارد. مگر آنكه ايشان قائل به انحلال هويت ملي در هويت جهاني باشند.امري كه سالهاست از لحاظ نظري«تاريخ مصرف» آن گذشته است...

يکشنبه 24 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فردا نیوز]
[مشاهده در: www.fardanews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن