واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: اعزام موفق دومين موجود زنده ايران به فضا
اين امر ميتواند كشورمان را گامي ديگر به جلو جهت اعزام انسان به فضا ببرد. اخبار انتشاريافته درباره اين پرتاب موفقيتآميز حكايت از آن دارد كه آخرين محموله زيستي حامل دومين ميمون فضايي با نام فرگام، بامداد توانست ماموريت زيرمداري خود را با موفقيت كامل پشت سر بگذارد. كاوشگر پژوهش كه حامل يك ميمون از نژاد رزوس بود، پس از طي يك مسير زيرمداري تا ارتفاع 120كيلومتر در مدت زمان حدود 15دقيقه توانست به زمين بازگردد و موجود زنده را سالم بازيابي كند.
در طول اين ماموريت دانشمندان فضايي كشور توانستند علائم محيطي داخل محموله زيستي ازجمله صوت، تصوير، تركيب گازي و علائم حياتي موجود زنده نظير نوار قلب و شاخصهاي تعيينكننده وضعيت عمومي در طول پرواز زيرمداري را ثبت و كنترل كرده و در ايستگاههاي زميني آنها را لحظه به لحظه رويت كنند. از ويژگيهاي جديد اين كاوشگر ميتوان به استفاده از پرتابگر با سوخت مايع كه بهدليل اعمال سطح شتاب و ارتعاش پايينتر بر محموله زيستي نسبت به پرتابگرهاي قبلي جهت ماموريتهاي حامل موجود زنده از قابليتهاي بالاتري برخوردار است، اشاره كرد. به كارگيري فناوري ضربهگير فرود براي كاهش ضربه وارده به موجود زنده در زمان نشست، حداقلسازي زمان جستوجو و نجات محموله و پاسخگويي مطلوب چتر نجات در مرحله پاياني پرواز از ديگر ويژگيهاي كاوشگر پژوهش به شمار ميرود.
محمد ابراهيمي چندي پيش نيز درباره پرتاب كاوشگرها گفته بود: فرستادن فضانورد به مدار زمين در 2 مرحله اعزام انسان به زير مدار و اعزام مداري تقسيمبندي ميشود كه اين طرح هنوز بهصورت رسمي آغاز نشده است. وي افزود: اكنون عمليات آمادهسازي چند ميمون از نژاد رزوس در حال انجام است و علاوه بر اين تست چند موجود زنده در ابعاد ميمون نيز براي اعزام به فضا در دست انجام است. مدير پروژه اعزام انسان به فضا 9گام اعزام نخستين فضانورد ايراني در مدار زمين را موجودات كوچك، موجودات بزرگ، فضانورد به زيرمداري، موجودات كوچك در مدار، بازگشت كپسول زيستي از مدار، آمادگي براي فرستادن كپسول زيستي حاوي انسان به مدار، تست بدون سرنشين و تست با روبات و نهايتا فضانورد در مدار عنوان كرد.
سال گذشته نيز ايران موفق شد با كاوشگر پيشگام براي نخستينبار موجود زنده به فضا ارسال كند. كاوشگر پيشگام نام ديگر كاوشگر ۵ (پنجمين كاوشگر تحقيقاتي با ماموريت موفق) ايران بود كه در ساعت ۱۲ و ۳۷ دقيقه نيمروز ۹بهمن ۱۳۹۱ يك ميمون نر 3ساله از گونه رزوس را در سفري ۱۶دقيقهاي از پايگاه فضايي سمنان به ماموريت زيرمداري ارسال كرد. ايران سال گذشته در زمان پرتاب نخستين موجود زنده اين كشور به فضا اعلام كرد كه اين كاوشگر پس از طي مراحل پيشبينيشده و رسيدن به سرعت، شتاب و ارتفاع تا ۱۲۰ كيلومتري از سطح زمين، بار ديگر به زمين بازگشت و موجود زنده آن با موفقيت بازيابي شد.
ضربان قلب ميمون در لحظه شتاب كاوشگر ۱۴۰ ضربه در دقيقه بود. رئيس پژوهشكده سامانههاي فضانوردي سازمان فضايي ايران در يك كنفرانس خبري نام نخستين ميمون فضانورد ايران را پيشگام اعلام كرده بود. نخستين محموله زيستي ايران ۸۰ كيلومتر دورتر از محل پرتاب به زمين فرود آمده بود. سازمان فضايي ايران درنظر دارد كه تا سال ۱۳۹۹، نخستين فضانورد ايراني را با استفاده از فناوري فضايي بومي به مدار زمين بفرستد. اين سازمان داراي غرفهاي در محل نمايشگاه دائمي فضايي سازمان ملل متحد در شهر وين است.
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]