واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: "فرگام" با موفقيت به فضا پرتاب و بازيابي شد
كاوشگر پژوهش در نخستين روز ازهفته پژوهش با آخرين محموله زيستي حامل دومين ميمون فضايي با نام فرگام، بامداد امروز توانست ماموريت زير مداري خود را با موفقيت كامل پشت سر بگذارد تا جمهوري اسلامي ايران يك گام ديگر به اعزام انسان به فضا نزديك تر شود.
كاوشگر پژوهش حامل دومين موجود زنده به فضا پرتاب و بازيابي شد. پرتاب كاوشگر پژوهش و بازيابي آن، گام بلند ديگري در راستاي نزديك شدن جمهوري اسلامي ايران به اعزام انسان به فضا به شمار مي رود.
به گزارش «تابناك»، سازمان فضايي ايران اعلام كرد: كاوشگر پژوهش در نخستين روز ازهفته پژوهش با آخرين محموله زيستي حامل دومين ميمون فضايي با نام فرگام، بامداد امروز توانست ماموريت زير مداري خود را با موفقيت كامل پشت سر بگذارد تا جمهوري اسلامي ايران يك گام ديگر به اعزام انسان به فضا نزديك تر شود.
كاوشگر پژوهش كه حامل يك ميمون از نژاد رزئوس بود پس از طي يك مسير زيرمداري تا ارتفاع 120 كيلومتر، در مدت زمان حدود 15 دقيقه توانست به زمين باز گردد و موجود زنده را سالم بازيابي كند.
در طول اين ماموريت دانشمندان فضايي كشور توانستند علايم محيطي داخل محموله زيستي از جمله صوت، تصوير، تركيب گازي و علائم حياتي موجود زنده نظير نوار قلب و شاخصهاي تعيين كننده وضعيت عمومي در طول پرواز زير مداري را ثبت و كنترل نموده و در ايستگاه هاي زميني آنها را لحظه به لحظه رويت كنند.
اين اطلاعات دريافتي به متخصصين كشورمان اين فرصت را مي دهد تا در زمينه هاي گوناگون از جمله زيست فضايي، فيزيولوژي، هوافضا و مهندسي پزشكي تحقيقات در حوزه فناوري فضايي تامين كنند.
پرتاب كاوشگر پژوهش و بازيابي آن، گام بلند ديگري در راستاي نزديك شدن جمهوري اسلامي ايران به اعزام انسان به فضا به شمار مي رود.
از ويژگي هاي جديداين كاوشگر مي توان به استفاده از پرتابگر با سوخت مايع كه به دليل اعمال سطح شتاب و ارتعاش پايين تر بر محموله زيستي نسبت به پرتابگر هاي قبلي جهت ماموريت هاي حامل موجود زنده از قابليت هاي بالا تري برخوردار است اشاره كرد.
به كار گيري فناوري ضربه گير فرود براي كاهش ضربه وارده به موجود زنده در زمان نشست، حداقل سازي زمان جستجو و نجات محموله و پاسخگويي مطلوب چتر نجات در مرحله پاياني پرواز از ديگر ويژگي هاي كاوشگر پژوهش به شمار مي رود.
در بهمن ماه سال 1391 دانشمندان ايراني براي نخستين بار موفق شدند توسط ˈكاوشگر پيشگام ˈ اولين ميمون را به فضا پرتاب و به سلامت بازيابي كنند. با تكرار اين موفقيت و دستاوردهاي جديد آن، جايگاه جمهوري اسلامي ايران در فناوري زيست- فضايي بيش از پيش تثبيت شد.
جمهوري اسلامي ايران در سال 1387با پرتاب كاملا مستقل اولين ماهواره ايراني با نام اميد توانست وارد باشگاه فضايي جهان شود.
محمد ابراهيمي چندي پيش درباره پرتاب كاوشگرها فته بود: فرستادن فضانورد به مدار زمين در دو مرحله ˈاعزام انسان به زير مدار و اعزام مداري تقسيم بندي مي شودˈ كه اين طرح هنوز به صورت رسمي آغاز نشده است.
وي مساعد بودن شرايط جوي و آب و هوايي را از جمله الزامات اعزام موجود زنده به فضا عنوان كرد و گفت: دومين كاوشگر پيشگام پرتابي متفاوت از كاوشگر پيشگام يك خواهد داشت.
رييس پژوهشكده سامانه هاي فضانوردي سازمان فضايي ايران با بيان اينكه اين كپسول زيستي حامل سوخت مايع خواهد بود اما كاوشگر آن همان كاوشگر پيشگام است، افزود: اكنون عمليات آماده سازي چند ميمون از نژاد رزئوس در حال انجام است و علاوه بر اين تست چند موجود زنده در ابعاد ميمون نيز براي اعزام به فضا در دست انجام است.
ابراهيمي در توضيح نوع سوخت حامل فضايي گفت: نوع سوختي كه حامل هاي فضايي دارد در دو نوع جامد و مايع است كه در پرتاب اوليه ميمون فضانورد از سوخت جامد استفاده شد كه شتاب بيشتري ايجاد مي كنند اما سوختهاي مايع شتاب كمتري دارند كه براي سلامتي موجود زنده و حفاظت از آن سوخت مناسبتري محسوب مي شود.
وي تفاوت شتاب در استفاده از سوخت مايع نسبت به سوخت جامد را كاهش حدود 60 درصدي عنوان كرد و گفت: در سوخت مايع شتاب حامل فضايي 60 درصد كاهش مي يابد و براي مثال اگر در حامل فضايي سوخت جامد شتاب 10 درنظر گرفته شده بود با سوخت مايع اين شتاب به حدود 6 مي رسد كه اين مقوله بسيار مفيد است و ما را از نظر ساخت فضاپيما آماده تر مي كند.
رييس پژوهشكده سامانه هاي فضانوردي سازمان فضايي ايران تاكيد كرد: موجود زنده اي كه قرار است براي بار دوم به فضا فرستاده شود از همان نسل و نژاد ميمون پيشگام - نژاد رزئوس - خواهد بود.
9 گام براي اعزام فضانورد ايران به مدار
مدير پروژه اعزام انسان به فضا 9 گام اعزام نخستين فضانورد ايراني در مدار زمين را موجودات كوچك، موجودات بزرگ، فضانورد به زيرمداري، موجودات كوچك در مدار، بازگشت كپسول زيستي از مدار، آمادگي براي فرستادن كپسول زيستي حاوي انسان به مدار، تست بدون سرنشين و تست باروبات و نهايتا فضانورد در مدار عنوان كرد.
ابراهيمي افزود: ميزان موفقيت در پروژه اعزام انسان به فضا به دو عامل ˈميزان سرمايه گذاري در اين بخشˈ و ˈمديريت خوب و ظرفيت سازي براي جذب افراد توانمند بستگي دارد.
تبريك رئيس جمهور
حسن روحاني رئيس جمهوري اسلامي ايران، نيز در پيامي اين موفقيت را تبريك گفت؛ متن پيام رئيسجمهور به شرح ذيل است:
بسم الله الرحمن الرحيم
با عنايت الهي و تلاش هاي دانشمندان فضايي كشور در اولين روز از هفته پژوهش، كاوشگر پژوهش حامل دومين ميمون فضانورد با نام فرگام براي نخستين بار توسط حامل سوخت مايع با موفقيت به فضا اعزام و در كمال صحت و سلامتي بازيابي گرديد.
اين موفقيت بزرگ را خدمت مقام معظم رهبري و ملت شريف و سرافراز ايران تبريك عرض مينمايم. توفيق روز افزون دانشمندان و پژوهشگران كشور را از خداوند منان خواستارم.
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]