واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: استخاره؛ راهي براي رهايي از ترديد و خيري در خفا
استخاره از جمله اموري است كه پس از تحقيق و مشورت همواره انجام ميشود و افراد ميتوانند به نهادها و دفاتري از جمله دفاتر علما و مراجع براي استخاره كردن مراجعه كرده و يا تماس برقرار كنند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران قم، مردد بود نميدانست چه كار بايد انجام دهد از طرفي هرچه با ديگران مشورت ميكرد به نتيجهاي نميرسيد، بالاخره تصميم گرفت به استخاره بپردازد «استخير الله برحمته خيرة في عافيه، خير جويم از خدا به رحمت خود عاقبت خوشي در عافيت»
به دفتر آيتالله علويگرگاني واقع در خيابان شهدا رفت، از در داخل شد سالن نسبتا بزرگي بود كه دور تا دور آن مخده گذاشته بودند، چندين روحاني نشسته بود و مشغول صحبت با تلفن بودند: «حاج خانم بهتر است از اين كار پرهيز كنيد مگر چارهاي نداشته باشيد اين استخاره شما زياد خوب نيست».
پيرمردي به سمتش آمد، وي پس از سلام گفت قصد گرفتن استخاره دارد پيرمرد به گوشه سالن هدايتش كرد، چند لحظه بعد با سيني چايي به سمتش آمد.
چندي نگذشت كه روحاني سيدي با موها و محاسن جوگندمي به سمتش آمد و او را به سمت پلههايي كه به اتاقهاي تو در تو راه داشت، هدايت كرد و در اتاق جلويي نشستند.
وي قصد استخاره خود را با اين روحاني كه حجتالاسلام سيداحمد قاضوي، مسئول دفتر آيتالله علويگرگاني و عضو هيئت استفتائات دفتر آيتالله علويگرگاني بود، در ميان گذاشت. وي در حاليكه قرآني به دست داشت گفت: در اين دفتر پنج نفر مشغول گرفتن استخاره هستند و روزانه 350 تا 400 استخاره گرفته ميشود و سه خط تلفن 37741132 تعيين شده تا افراد بتوانند بدون انتظار و اشغال بودن خطوط براي استخاره صبحها از ساعت 9 تا اذان ظهر و بعد از ظهرها از ساعت 16 تا پس از نماز مغرب و عشا تماس برقرار كنند.
مسئول دفتر آيتالله علويگرگاني خاطرنشان ميكند: استخاره هنگامي جايز است كه انسان در يك كار مردد باشد زيرا ابتدا بايد مشورت كرد و اگر با مشورت ترديد باقي بماند سپس به استخاره مراجعه كند.
وي با اشاره به ابهامات موجود در زمينه استخاره در امر ازدواج ميگويد: در زمينه ازدواج بايد به ترتيب تحقيق و مشورت صورت گيرد، برخي اوقات تنها با تحقيق مشخص ميشود كه اين فرد مناسب است و نيازي به مشورت و استخاره نيست البته مشورت تصميم را محكمتر و بدون ابهام ميكند ولي اگر با وجود تحقيق و مشورت ترديد باقي ماند بايد استخاره صورت گيرد.
قاضوي خاطرنشان ميكند: برخي افراد براي آزمون كنكور تماس ميگيرند تا استخاره بگيرند و اين طور تعبير ميكنند اگر خوب آمد قبول ميشوم در حالي كه در اين گونه موارد استخاره جايز نيست.
تفاوت استخاره با فالگيري
عضو هيئت استفتائات دفتر آيتالله علويگرگاني در اين خصوص ميگويد: تفاوت استخاره با فالگيري اين است كه فالگيري براي كارهاي آينده است كه البته خرافه است ولي استخاره نحوهاي از قرعه بوده و قرعه نص صريح قرآن است كه در مورد داستان انداختن حضرت يونس(ع) به آب صادق است.
وي در بخشي ديگر از سخنان خود تسبيحي از جيب خود در آورد و استخاره با تسبيح را يكي از انواع استخاره ذكر كرد و سه صلوات بر محمد و آل ايشان فرستاد. يك قبضه تسبيح جدا كرد دوتا دوتا انتقال داد و گفت: اگر يكي باقي بماند خوب است ميتوان كار را انجام داد، اگر جفت باقي بماند، بد است نبايد كار را به جا آورد.
قاضوي با بيان اينكه ذاتالرقاع استخاره با كاغذ است ميگويد: به عنوان مثال خانمي كه پنج نام براي فرزندش انتخاب كرده و بين آنها مردد است ميتواند اسامي آنها را روي پنج كاغذ بنويسد و روي صفحهاي از قرآن بگذارد و سپس از كودكي نابالغ بخواهد يكي از آنها را بردارد.
وي معتقد است كه اگر انسان با دل و نيت صاف و پاك به استخاره مراجعه كند، حتما پاسخ خود را دريافت ميكند.
به گفته مسئول دفتر آيتالله علويگرگاني بهترين نوع از بين استخارهها، استخاره قرآني است زيرا قرآن قداست خاصي دارد و كلام خداست و هيچ چيز گوياتر از قرآن نيست.
وي ميگويد: در اين دفتر ابتدا قرآن را باز ميكنيم و صفحه سمت راستي را نگاه ميكنيم بر اساس تفسير آيه تعبير خوب يا بد صورت ميگيرد يا پس از باز كردن قرآن شش ورق ميزنند ورق هفتم خط هفتم را مشاهده ميكنند.
عمل نكردن به استخاره توهين به قرآن است
برخي اوقات ممكن است خير در امور مختلف را متوجه نشويم ولي در حقيقت خير امور در آن است. بر اساس روايتي فردي به محضر امام صادق(ع) رسيد و در زمينه كار تجاري خواستار استخاره شد، استخاره خوب نيامد ولي فرد به استخاره عمل نكرد و رفت و برگشت سود فراواني نصيبش شد به طور مجدد به محضر حضرت مشرف شد و حضرت در پاسخ اعتراضش گفت نماز صبحت قضا شد بنابراين همه سودي كه بردي ارزش اينكه نماز صبحت قضا شود را نداشت.
اگر فردي دوست ندارد كه استخاره كند از ابتدا نبايد براي استخاره اقدام كند زيرا توهين به قرآن است.
قاضوي تصريح ميكند: به عنوان مثال فردي كه با بررسيهاي انجام داده متوجه شد كه كار خوبي است و اگر استخاره بد آمد و خواست انجام دهد توصيه ميكنيم ابتدا صدقه بدهد و سپس عمل كند تا رفع بلا شود و اين كارش توهين عملي به قرآن نشود.
امام صادق(ع) در سخني فرمودند هيچ بنده مومني از خداوند عز وجل استخاره نميكند، مگر آنكه خداوند متعال خير آن را به او ميرساند، اگرچه در مشكلي قرار گيرد كه برايش ناخوشايند باشد.
توضيح آنكه بعضي مواقع انسان براي كاري استخاره ميگيرد و خوب هم ميآيد ولي دچار مشكلاتي ميشود و موفقيت چنداني به دست نميآورد در اين هنگام بايد بداند خداوند خير او را خواسته و عاقبت اين امر به نفع او تمام ميشود اگرچه اينك خلاف آن را مشاهده ميكند.
افرادي وجود دارند كه براي امور مختلف بدون لزوم اقدام به گرفتن استخاره ميكنند، قاضوي ميگويد: كساني هستند كه در طول روز با تماس با دفتر درخواست 20 استخاره دارند اين وسواس در استخاره است بنابراين به افراد توصيه ميشود سعي كنند استخاره را براي كارهاي مهم، پس از تحقيق و مشورت قرار دهند تا گرفتار وسواس در استخاره نشوند.
لوازم استخاره و ويژگيهاي فرد استخارهكننده
عضو هيئت استفتائات دفتر آيتالله علويگرگاني به اين مسئله كه فرد استخاره كننده حتما بايد طلبه باشد پاسخ منفي ميدهد و ميگويد: ضرورتي به اينكه فرد استخاره كننده معمم يا طلبه باشد وجود ندارد.
وي خاطرنشان ميكند: وضو يا هر چيزي كه تقرب انسان را بيشتر كند براي استخاره مفيد است.
قاضوي با بيان اينكه فرد استخاره كننده لازم نيست نيت فرد مقابل را بداند ميگويد: اگر استخارهكننده نيت فرد را بداند وقتي آيه را نگاه ميكند، بهتر ميتواند از آيه استفاده كند و توضيحات اضافي را ارائه ميكند.
استخاره در ساعتهاي مختلف
عالم بزرگوار شيخ عباس قمي در كتاب شريف مفاتيحالجنان از محدث كاشاني و او نيز از مدخل منظوم محقق طوسي ساعاتي را براي استخاره نقل كرده است كه شامل شنبه از طلوع آفتاب تا ساعت 10 و بعد از اذان ظهر تا ساعت 16، يكشنبه از طلوع آفتاب تا ساعت 12 و بعد از ساعت 16 عصر تا مغرب، دوشنبه از طلوع فجر تا طلوع آفتاب و بعد از ساعت 10 تا ساعت 12 ظهر و از ساعت 16 عصر تا عشا آخر(وقت خوابيدن)، سهشنبه از ساعت 10 تا 12 ظهر و بعد از ساعت 16 تا عشاي آخر(وقت خوابيدن)، چهارشنبه از طلوع آفتاب تا ساعت 12 و بعد از ساعت 16 عصر تا عشاي آخر( وقت خوابيدن)، پنجشنبه از طلوع فجر تا طلوع آفتاب و بعد از ساعت 12 ظهر تا عشا آخر(وقت خوابيدن) و جمعه از طلوع فجر تا طلوع آفتاب و بعد از زوال تا ساعت 16 است.
قاضوي ميگويد: اكثر زمانهاي شب جمعه براي استخاره خوب است اگرچه تجربه به ما ثابت كرده كه شبهاي جمعه با آنكه زمانهاي استخاره خوب است ولي استخاره خوب نميآيد، اگر خوب بيايد خيلي خوب است شايد دليلش اين است كه شب جمعه قداست خاصي دارد بنابراين كارهايي كه كمي خوب باشد، خوب نميآيد.
قاضوي قرآن را باز كرد صفحه سمت راستي قرآن باز شده را نگاه كرد آيه هفت سوره مجادله «آيا نديدي آنچه در آسمانها و زمين است خدا از آن آگاه است» اين كار در نهايت قدرت و استحكام است، بسيار خوب است در انجام اين كار تعجيل كن انشاءالله خوب است ./س
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]