تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 9 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هيچ جلسه قرآنى براى تلاوت و درس در خانه‏اى از خانه‏هاى خدا برقرار نشد، مگر اين ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

سود سوز آور

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

مبلمان اداری

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1802741401




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شورايي در حال احتضار با زخم‌هايي كهنه و مزمن


واضح آرشیو وب فارسی:جمهوري اسلامي: شورايي در حال احتضار با زخم‌هايي كهنه و مزمن
با سرباز كردن زخم پادشاهي عمان عليه عربستان در اقدامي غافلگير‌كننده شمارش معكوس براي فروپاشي ببر كاغذي اتحاديه عرب آغاز شده است.
"عبدالباري عطوان" تحليلگر مسايل منطقه‌اي در مقاله‌اي در نشريه "رأي اليوم" نوشت: كشورهاي خليج فارس تغيير مي‌كنند، رفتارهاي حاكمان اين كشورها نيز مانند ملت هايشان تغيير مي‌كند؛ اما اين تغيير به صورت شتابزده و بي‌سابقه‌اي دنبال مي‌شود. ديگر شاهد اظهارات مقامات اين كشورها همراه با ابهام و به دور از مواضع سياسي شفاف و روشن بويژه در مسايل خليجي نيستم. اين در حالي است كه در سي سال گذشته از عمر شوراي همكاري‌ خليج فارس، نشانه‌هاي پيري بر اين شورا نشسته و باعث بسته شدن كانال‌هاي نوآوري و تحول شده است، البته اگر اين رويكردها به طور كل وجود داشته باشد.
ديروز اتفاقي مانند صاعقه از سوي پادشاهي عمان، يعني آرام‌ترين و محافظه كارترين كشور عضو شوراي همكاري‌ خليج در اين شورا افتاد. يوسف بن علوي وزير خارجه اين كشور بمب خبري بي‌سابقه‌اي را آنهم در قلب منامه پايتخت بحرين و در جريان مشاركت در نشست گفتگوهاي سالانه به اسم اين شورا منفجر كرد. وي در اقدامي غافلگير‌كننده در ميان حاضران ايستاد و ميكروفون را در دست گرفت تا به اظهارات "نزار مدني" وزير مشاور دولت سعودي در امور خارجه پاسخ دهد. وي به صورت كاملا شفاف و بدون ترديد، پروژه اتحاديه خليج فارس كه در سخنراني طرف سعودي از تريبون گفتگوهاي منامه پيشنهاد شده بود را رد كرد و در يك كلام گفت: "ما از تشكيل اين اتحاديه ممانعت نمي‌كنيم، اما اگر اين اتحاديه تشكيل شود، عضو آن نخواهيم بود".
خطرناك‌تر از همه اينها اينكه بن علوي كه همواره با آرامش بي‌سابقه‌اي همراه است؛ پا را از اين هم فراتر گذاشت و در اظهاراتي در گفتگو با خبرگزاري فرانسه علنا تهديد كرد كه اگر تصميم به برپايي اين اتحاديه بنا به دعوت شاه عربستان و اصرار وي در شوراي همكاري‌هاي خليج فارس مصوب شود، كشورش به صورت كلي از عضويت اين شورا عقب‌نشيني مي‌كند.
خشم بي‌سابقه عمان نمي‌تواند آني، عاطفي يا واكنشي غير حساب شده باشد؛ چرا كه اين رفتارها جزو ماهيت كشورهاي خليج فارس و بويژه عماني‌ها نيست. بايد ديد انبار فشرده اين خشم در كجا بود كه منتتظر رسيدن فرصتي براي بروز در ملأ عام و رسيدن به حالت انفجار بوده است.
ما سعي مي‌كنيم عوامل اين رفتار را جستجو كنيم. در اين راستا بايد از جغرافيا آغاز كنيم و بگوييم كه اين خشم عماني‌ها در بحرين آنهم در حضور بيشتر وزاري خارجه عربي و چاك هگل وزير جنگ آمريكا و بسياري از وزراي اروپايي و جهاني يا نمايندگان آنها در منامه سرباز كرد.
عامل زمان بندي نيز كه از نظر ما مهمتر از همه عوامل ديگر است، نشان مي‌دهد كه اين اتفاق چند روز پس از آن روي داد كه توافقنامه هسته‌اي ايران با كشورهاي 1+5 در ژنو امضا شده است، جالب اينجاست كه پادشاهي عمان ميزبان مذاكرات محرمانه ايران و آمريكا است و اين اقدام بدون اطلاع كشورهاي ديگر خليج از جمله عربستان سعودي صورت گرفته است.
نكته قطعي اينجاست كه شيخ صباح الاحمد امير كويت كه كشورش رياست نشست ساليانه خليج فارس را بر عهده دارد، بيشترين فردي است كه در اين رابطه نگران شده است، چرا كه اصلا روي چنين اتفاقي حساب نكرده بود. اين در حالي است كه وي به تازگي تقريبا موفق شده است اختلافات سعوديها و قطري را كه نزديك بود به فروپاشي شوراي همكاري منجر شود، به حالت تعليق در آورد. اتفاقي كه با سفر "تميم بن خليفه" امير قطر به رياض شكل گرفت تا اندكي خشم پادشاه سعودي در مورد خروج قطر از اجماع كشورهاي خليجي در حمايت از اخوان المسلمين در مصر را آرام كند، اما اين بار اختلافات سعودي- عماني سرباز كرد، اختلافي كه نه تنها اجلاس سران را به حالت انفجار مي‌رساند، بلكه شوراي همكاري را نيز به عنوان يك چتر منطقه‌اي به حالت انفجار رسانده است.
پادشاهي عمان عادت ندارد اظهارات صريح و قوي اينچنيني مانند سخنان بن علوي را از خود نشان دهد؛ اما به نظر مي‌رسد كه اين بار ديگر از عملكرد و فايده شوراي همكاري‌ خليج و عضويت خود در اين شورا نااميد شده است. اين نااميدي از زماني صورت گرفت كه عربستان و ديگر كشورها پيشنهاد عمان در مورد تشكيل ارتش خليجي قوي با آموزش و تسليحات بالا با عضويت بيش از 100 هزار نفر تحت عنوان سپر جزيره را رد كردند، موضوعي كه بيشتر عمان را ناراحت كرده، اين است كه برخي از مقامات شورا، اين كشور را متهم مي‌كنند كه حتي شغلهايي را نيز براي برخي شهروندان خود در راستاي رسيدن به اين ارتش جستجو مي‌كند، اين در حالي است كه به اعتقاد عمان تجاوز عراق به كويت به بيشتر كشورهاي خليج نشان داده كه چقدر در تصميم خود در رد تاييد اين پروژه اشتباه كرده ند و نمي‌دانيم كه آيا عربستان سعودي نيز بين پشيمان شدگان قرار دارد يا نه؟
مشخص است كه سلطنت عمان ديگر به شوراي همكاري به عنوان يك چارچوب وحدت بخش نگاه نمي‌كند كه بتواند براي اين كشور و ملتش فايده‌اي داشته باشد، به همين علت از برخي از موسسات و ساختارهاي فرعي آن خارج شده و از همان روز اول پيوستن به واحد پول يكپارچه خليجي را رد كرده است. اين كشور در همين راستا ارتباط قوي با ايران را حفظ كرده و اين در حالي است كه هم‌پيمانان آن براي جنگ عليه اين كشور تبليغ و تحريك مي‌كنند.
بايد صريح باشيم و قبول كنيم كه شوراي همكاري‌ خليج‌فارس به عنوان يك تجمع منطقه‌اي براي كشورهاي غني و ملت‌هاي با تعداد پايين جمعيتي آنهم در منطقه‌اي نفتي كه رقابت‌هاي بزرگي در ميان كشورهاي بزرگ منطقه‌اي براي بلعيدن آن در دست اجراست؛ نمي‌تواند اميدهاي ملت‌ها را در ايجاد وحدت و تحقق ابزار قدرت و اتحاد نظامي قبل از اقتصادي محقق كند، به همين علت است كه شكاف وارد شده و اختلافات مرزي نيز آن را از بين برده و اين شورا به يك هيكل عظيم صوري تبديل شده است.
اختلافات قطر و عربستان سعودي هرگز آرام نخواهد شد؛ حتي اگر براي مدتي كوتاه شاهد آرامش باشد، اختلافات قبيله‌اي به سختي حل مي‌شود، اين در حالي است كه اين دو، تنها كشورهاي منطقه هستند كه با مذهب وهابيت اداره مي‌شود و هر دو خاندان حاكم در آن‌ها از منطقه نجد هستند، با اين وجود اختلافات دو طرف نزديك بود در اوايل دهه 90 به اختلافات و درگيريهاي مرزي منجر شود و نزديك بود كه هفت سال پيش نيز نيروهاي نظامي عربستان از شدت خشم مقامات اين كشور از شبكه الجزيره، به قطر حمله كنند. اين خشم به علت پخش يك مستند از شبكه الجزيره بود كه اسنادي را مبني بر دست داشتن سلطان بن عبدالعزيز وليعهد متوفي اين كشور و برخي فرزندان وي در دريافت رشوه‌هاي ميلياردي براي انجام معامله تسليحاتي يمامه رو كرد. حمايت قطر از اخوان المسلمين در مصر و رقابت سعودي‌ها با دوحه براي تسلط بر مخالفان مسلح سوري از ديگر ابعاد اختلافات ميان دو طرف به شمار مي‌رود.
درگير‌هاي خليجي در خاك مصر ابعاد سياسي و مالي مختلفي به خود گرفته است. قطر از محمد مرسي رئيس‌جمهور مخلوع اين كشور و اخوان المسلمين حمايت مي‌كرد؛ اين در حالي است كه 4 كشور عربستان، امارات، كويت، و بحرين از عبدالفتاح السيسي حمايت مي‌كنند كه مرسي را در كودتايي نظامي براندازي كرد. در اين راستا السيسي كمك دو ميليارد دلاري قطر به مصر را از روي خشم خود به بهانه سود بالاي اين كمك‌ها به قطر برگرداند تا در مقابل چهار كشور ديگر خليجي 15 ميليارد دلار را به خزانه مصر تزريق كنند، با اين وجود عمان در تمامي اين اتفاقات بي‌طرف بوده است.
در مورد درگير يهاي مرزي عربستان و امارات بر سر چاه نفتي "الشيبه" نيز كه روزانه بالغ بر نيم ميليون بشكه نفت توليد مي‌كند و نوار مرزي العيديد (به طول 40 كيلومتر) نيز اوضاع در شرايط كنوني به حال تعويق در آمده است تا دو طرف بتواند با خيال آسوده به مقابله با ايران بپردازند و از سوي ديگر با اخوان المسلمين و ائتلاف قطر با اين جنبش مقابله كنند. بنابراين اختلافات همچنان آتش زير خاكستر است و ممكن است در هر زماني شعله‌ور شود. از ديگر اختلافات موجود اين است كه امارات نيز پيوستن به واحد پول متحد كشورهاي عضو شوراي همكاري را نمي‌پذيرد، اين كشور نيز در اين مورد مانند عمان عمل مي‌كند، البته انگيزه‌هاي دو طرف در رد اين درخواست اندكي متفاوت است.
نشست سران شورا كويت از تمام نشست‌هاي سران ديگر متفاوت‌تر بود، البته نمي‌توانيم بگوييم كه اين آخرين نشست در اين سطح خواهد بود، اما فرصت‌هاي موجود براي غلبه بر اين چالش‌ها بسيار محدود است.
شوراي همكاري‌ خليج‌فارس در حالت احتضار و اعضا قرار دارد، من مي‌دانم كه اين توصيف، بسياري را دلخور خواهد كرد، اما اين يك واقعيت است، اعضاي اين شورا همان سرنوشتي را شاهد خواهند بود كه ديگر ائتلاف‌ها و شوراها شاهد آن بوده اند، البته يك تفاوت در اين ميان وجود دارد و آن اين است كه اين كشورها ديگر اصراري براي مخفي‌كردن اختلافات خود ندارند و نمي‌خواهند اختلافات را پنهان كرده و ادعاي همبستگي و همزيستي كنند و بگويند همه چيز بر وفق مراد است. نسل جوان عربي كه حدود 60 درصد از جمعيت اين كشورها را تشكيل مي‌دهد، ديگر در سايه انقلاب تكنولوژيكي و توسعه علوم ارتباطات مردمي و اجتماعي و پيشرفت ابزارهاي آن، ديگر چيزهايي كه پدرانشان پذيرفته بودند را نمي‌پذيرند.

شنبه 23 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جمهوري اسلامي]
[مشاهده در: www.jomhourieslami.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن