واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بيمارستانهاي دولتي كابوس بيمهشدگان
بيمه بدهكار، بيمارستانهاي ناكارآمد
بيمهشدگان سازمان بيمه سلامت اصليترين گروه مراجعهكننده به بيمارستانهاي دولتي هستند و بيشترين آسيب را از نابساماني در اين بيمارستانها تحمل ميكنند. يكي از اين بيمهشدگان درباره كيفيت خدمات بيمارستانهاي دولتي ميگويد: با اينكه هرماه براي خودم و خانوادهام حق بيمه درمان پرداخت ميكنم اما متأسفانه وقتي به يك بيمارستان دولتي مراجعه ميكنم با چنان برخورد نامناسبي روبهرو ميشوم كه ترجيح ميدهم هر چه سريعتر بيمارستان را ترك كنم.
از يك سو كمبود امكانات درماني در اين بيمارستان آزاردهنده است و از سوي ديگر همراه بيمار بايد بسياري از اقلام مورد نياز را نقدا خريداري كرده و به پرستاران بخش بدهد تا مثلا سرم بيمارش را تزريق كنند. بعد از همه اينها هم وقت تسويه حساب كه ميرسد سهم زيادي از هزينهها را نيز بايد شخصا از جيب پرداخت كنيم. در اين شرايط ميخواهم بدانم پوشش بيمهاي خدمات درماني (سازمان بيمه سلامت) چه فايدهاي به حال ما دارد؟
بيمارستانها طلبكارند
بيمارستانهاي دولتي از سازمان بيمه سلامت طلبكارند و مبلغ اين طلب ماهبهماه و يا روزبهروز بالا ميرود و پرداختها معمولا با تأخيرهاي زياد انجام ميشود. انوشيروان محسني بندپي، مديرعامل سازمان بيمه سلامت درباره بدهي سازمان بيمه سلامت گفت: در حال حاضر اين سازمان به مراكز درماني 2هزار و 400ميليارد تومان بدهي دارد و توان پرداخت اين بدهيها در حال حاضر وجود ندارد. در اين ميان بيمارستانهاي دولتي دانشگاهي 700ميليارد تومان از سازمان بيمه سلامت طلب دارند كه لازم است اين مبلغ هر چه سريعتر پرداخت شود.
اين اعداد و ارقام نشان ميدهد كه سازمان بيمه سلامت بدهكارترين سازمان بيمهاي كشور است و همين بدهيهاي انباشته سبب شده تا پذيرش بيمهشدگان توسط بيمارستانهاي دولتي با دشواريهايي همراه باشد و از سوي ديگر باعث شده بيمارستانها نتوانند هزينههاي جاري خود را پرداخت كنند و ايندو در مجموع باعث كاهش كيفيت اين بيمارستانها شده است.
بيماراني كه با در دست داشتن دفترچه سازمان بيمه سلامت (خدمات درماني) به بيمارستانهاي دولتي مراجعه ميكنند باعث افزايش طلب بيمارستانها ميشوند و مديران و كاركنان بيمارستانها هم اين نكته را ميدانند كه هر خدماتي به اين بيمهشدگان ارائه دهند ممكن است تا ماهها و حتي سال بعد نتوانند پول خدماتشان را دريافت كنند. در اين معادله بعيد نيست بيمارستانهاي دولتي به پذيرش بيمهشدگان سازمان بيمه سلامت تمايلي نشان ندهند.
تزريق و توزيع پول به بخش سلامت
يكي از راههاي كنترل مشكلات بخش درمان و سلامت تزريق و توزيع بودجه به اين بخش است. در حال حاضر لايحه پيشنهادي بودجه سال 93از سوي دولت به مجلس فرستاده شده و بهزودي از سوي كميسيون تلفيق مورد بررسي قرار ميگيرد. رسول خضري، عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس گفت كه بودجه سلامت سال93 نسبت به امسال 14درصد رشد داشته است. او در گفتوگو با خبرگزاري مجلس توضيح داد: با وجود آنكه برخيها بر اين باورند كه بودجه امسال سلامت 14درصد رشد داشته است اما با كمي بررسي متوجه خواهيم شد اين مبلغ بسيار ناچيز است.
بخشي از 14درصدي كه به بودجه سلامت اضافه شدهبايد به بدهيهاي وزارت بهداشت اختصاص يابد زيرا اين وزارتخانه به مجموعههاي زير پوشش خود مبالغي را بدهكار است كه با احتساب آنها ميتوان گفت تنها 6درصد به بودجه سلامت افزوده شده است كه اين ميزان بودجه نميتواند دردي از بخش بهداشت و درمان دوا كند. در بحث و بررسي لايحه بودجه 93در حوزه سلامت برخي نيز معتقد بودند كه بودجه در اين بخش افزايش يافته است اما من معتقدم كه اين افزايش تنها بخش كوچكي از مشكلات را ميتواند رفع كند. درصورتي كه رويه پيشگرفته شده از سوي دولت براي حل مشكلات و معضلات درمان كشور با اين دسته اعداد و ارقام برنامهريزي شده باشد هيچ بعيد نيست كه مشكلات سالهاي گذشته سال آينده هم گريبان مردم را بگيرد.
دفترچههاي بيخاصيت
تلاش براي اعتباربخشي به دفترچههاي درمان هم پيشنهادي است كه از سوي وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي براي حل مشكلات بخش سلامت ارائه شده است. سيدحسن قاضيزاده هاشمي، معتقد است كه تلاش براي اعتباربخشي به دفترچههاي بيمه تنها راه نجات مردم از چنگال هزينههاي سرسامآور درمان است. در فرصتي كه در پي اجراي قانون هدفمندي يارانهها پيش آمده بايد يك بيمه يكسان با عمق مناسب براي همه مردم ايجاد كرد و اگر اين كار انجام نشود بهزودي با مشكلات غيرقابل حل و پيچيدهاي در اين بخش روبهرو خواهيم شد. درصورتي كه تمامي بيمههاي پايه درماني بهصورت يكسان به ارائه خدمات به بيمهشدگان اقدام نكنند ضرر و زياني كه متوجه مردم ميشود روزبهروز افزايش خواهد يافت و شاهد افزايش بار بيماريها خواهيم بود.
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]