واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: اتحاد كانادا و رژيم صهيونيستي عليه ايران، باعث انزواي كانادا ميشود
با توجه به گذشت بيش از يك سال از قطع رابطه با ايران از سوي دولت كانادا، منتقدان سياست اين كشور معتقدند كه مخالفت اوتاوا با توافق هستهاي باعث انزواي اين كشور ميشود.
به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، شبكه خبري الجزيره در گزارش خود در اين زمينه آورده است: در شرايطي كه كشورهاي جهان از توافق هستهاي ماه گذشته ميان ايران و شش قدرت جهاني استقبال ميكنند و آن را گامي به جلو براي بهبود روابط ايران و قدرتهاي غربي ميدانند، يكي از معدود صداهاي مخالف با اين توافق از مكاني شنيده ميشود كه انتظار آن نميرفت، يعني كانادا.
جان برد، وزير خارجه كانادا در سخناني اعلام كرد: ما عميقا درباره اين توافق ترديد داريم و به همين دليل تحريمهاي خود عليه ايران را حفظ خواهيم كرد. ايران حق ندارد از ترديدهاي ما سود ببرد.
اگرچه بسياري از مواضع دولت محافظهكار كانادا آگاهند، اما سخنان برد تنها اين نكته را برجسته كرد كه اين كشور تا چه حد از جامعه بينالمللي جدا شده است. پيتر جونز، استاد مركز امور بينالملل دانشگاه اوتاوا در اينباره ميگويد: ما يك نقش مفيد و سنتي در زمينه تحريك طرفهاي درگير براي گفتگو با يكديگر داشتيم كه اين مسئله براي ما در منطقه احترام ايجاد كرده بود، اما هماكنون اين شرايط را از دست دادهايم. دولت فعلي كانادا به اين مسئله اهميتي نميدهد، براي اين دولت مهم نيست كه اين بيانيهها باعث بياهميت شدن حضور ما در منطقه ميشود.
نكتهاي كه در اينجا اهميت دارد اين است كه آيا كانادا با وجود توافق هستهاي اخير قادر به حفظ تحريمهاي خود عليه ايران خواهد بود؟ اين مسئلهاي است كه بايد براي روشن شدن آن منتظر ماند.
جيمز ديواين، استاد روابط بينالملل دانشگاه نيو برانشويك در كانادا در اينباره ميگويد: مشخص نيست كه مقامات كانادا آيا واقعا ميخواهند برخلاف توافق ژنو عمل كنند، آيا آنان قصد دارند اين توافق را نقض كنند؟ بسياري از تحليلگران از مواضع اخير دولت شگفتزده شدهاند، اما نكته اينجاست كه اين مواضع نشانه وجود خط نومحافظهكاري در اين كشور است. مقامات دولت يك ديدگاه سفيد و سياه درباره دنيا دارند و از نظر آنان دنيا آدمهاي بد و آدمهاي خوب دارد و به ادعاي آنها، ايران جزء بدها است.
استفان هارپر، نخستوزير كانادا در سال 2006 به اين سمت برگزيده شد و از همان زمان سياست خارجياش بر اساس حمايت از اسرائيل بنا شد. ايوس انگلر، نويسنده چندين كتاب از جمله كتاب "كانادايي زشت، سياست خارجي استفان هارپر" در اينباره ميگويد: موضع كانادا در قبال ايران را بايد به طور گستردهاي در زمينه سياست حمايت از اسرائيل و حمايت از نظاميگري و همچنين استيلاي غربي در دنيا بررسي كرد. البته بايد اين نكته را اضافه كرد كه غفلت و بيعلاقگي مردم كانادا نيز باعث شده است هارپر بتواند سياستهاي خود را بدون مشكل و چالشي ادامه دهد. در شش دهه گذشته كانادا همواره حامي اسرائيل و نظاميگري بوده است و به نظر نميرسد در اين زمينه انقلابي رخ دهد.
در بخش پاياني اين گزارش با اشاره به اينكه دوستي با اسرائيل، علت اصلي مواضع اخير كانادا بوده است، آمده است: كانادا در سالهاي اخير موضع خود را بر اساس حمايت بيپرده از مواضع اسرائيل قرار داده است، اين كشور يكي از معدود كشورهاي عضو سازمان ملل است كه به لايحه به رسميت شناختن فلسطين در سال گذشته ميلادي راي منفي داد. در واقع موضع سرسختانه كانادا در قبال برنامه هستهاي ايران، به دليل حمايت اين كشور از اسرائيل اتخاذ ميشود.
انتهاي پيام/
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]