واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: رويكرد تقابلي به جاي رويكرد تعاملي
اين روزها در حالي مذاكرات كارشناسي ميان ايران و گروه ۱+۵ ادامه دارد كه بسياري از تحليلگران با تاكيد بر غير قابل اعتماد بودن غرب، لزوم اتخاذ سياست تقابلي از سوي تهران در صورت استمرار رفتارهاي غير اصولي غرب را تاكيد كردند.
كارنامه غرب از زمان امضاي توافقنامه ژنو نشان ميدهد كه اين كشورها هر چند در ظاهر پايبند به توافقات با ايران هستند اما در عمل بويژه در فضاي رسانهاي اين امر را زير پا گذاشته اند و رفتارهاي آنها نشانگر عملكردهاي آشكار و پنهان آنان براي اجراي سياستهاي قديمي در قبال ايران است. مسئله در رفتار آنها صرفا پايبندي به تعهدات هستهاي نميباشد بلكه كنار نهادن تمام سياستهاي خصمانه گذشته معيار و ملاك سنجش رفتار و پايبندي آنها به تعهداتشان است. اين مسئله شامل عدم اقدام عليه امنيت ملي و كنار نهادن سياست براندازي نظامي، خودداري از ايجاد فضاي غبارآلود در حوزه اجتماعي و سياسي كشور، عدم ورود به اجراي سياست تهديد و تحريم و اعمال فشارهاي مستقيم و غير مستقيم براي تحميل خواستهها به جمهوري اسلامي، پذيرش حقوق هستهاي و جايگاه منطقهاي و جهاني ملت ايران و... ميباشد.
برآيند رفتاري غرب در روزهاي پس از توافق ژنو نشان ميدهد كه آنها در ظاهر پايبند به توافقات مذكور ميباشند اما در عمل مغاير با روح مذاكره و تعامل سازنده گام بر ميدارند چنانكه مجموع رفتار آنها برگرفته از همان سياستهاي ضد ايراني است كه به اشكال مختلف از ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي ملت ايران اجرا كردهاند و اكنون به دنبال بازآفريني آن سياستها هستند. از جمله اين رفتارها را ميتوان در فضاسازي رسانهاي و تبليغاتي آنها براي ايجاد شكاف در جامعه با محوريت موافق و مخالف مذاكره با غرب و نيز اصرار آنها بر ادامه حضور تمام گزينههاي روي ميز ميتوان مشاهده كرد. با توجه به رفتارهاي غير اصولي و تحركات پنهان و آشكار آنها براي لطمه زدن به ملت ايران، بسياري از تحليلگران و ناظران سياسي ضمن تاكيد بر لزوم حمايت ملي از تيم هستهاي و دستاوردهاي آنان، بر لزوم اتخاذ سياست تقابلي به جاي سياست تعاملي در برابر عملكردهاي مغرضانه غرب را امري ضروري عنوان ميكنند.
توافقات ژنو ۳ در حالي همچنان با بيصداقتي غرب و خلف وعدههاي آنها همراه است كه بسياري از ناظران سياسي معتقدند در صورت ادامه اين بي صداقتي ها و بكارگيري لفظ تهديد و تلاش براي اعمال تحريمهاي بيشتر برخلاف توافقات صورت گرفته جمهوري اسلامي ايران از ادامه مذاكرات با غرب خودداري و رويكرد تقابلي را در اين مسير پيش گيرد.
غرب كه ابتدا با توافقات ژنو ادعاي همكاري و تلاش براي رفع موانع و مشكلات با جمهوري اسلامي ايران را سرميداد پس از امضاي توافقنامه ادعاهاي عدم لغو تحريمها روي ميز بودن تحريمها را مطرح ميكنند حتي سناتورهاي آمريكايي كه لايحه تحريمهاي ضد ايراني را قرار است آذر و دي ماه بررسي كند. توافقات هستهاي ميان ايران و ۱+۵ در حالي قرار است از ۱۰ دي ماه سال جاري اجرايي شود كه عليرغم تاكيد قرار پايبندي به اين تعهدات اما همچنان رويكردهاي متناقض را از سوي غرب به ويژه مقامات آمريكايي مشاهده ميكنيم.
برخي ناظران سياسي معتقدند كه بايد با نگاه خوشبينانه منتظر پايبندي تعهد غرب به اجراي اين توافقات باشيم و چراكه اساس رويكرد ما تعامل با غرب است از سوي ديگر برخي ديگر از ناظران سياسي معتقدند كه با توجه به رويكرد متناقض غرب در قبال اين توافقات در صورت ادامه داشتن و عدم پايبندي غرب به تعهدات جمهوري اسلامي ايران رويكرد تقابلي را پيش گرفته و از ادامه گفتگوها خودداري خواهيم كرد.
حال اين سوال پيش ميآيد كه در صورت اثبات بيصداقتي غرب و عدم پايبندياش به تعهدات در زمان تعيين شده رويكرد وواكنش جمهوري اسلامي ايران چه خواهد بود. اين سوالاتي است كه سياست روز در گفتگو با كارشناسان به تبيين آن پرداخته است كه به شرح ذيل ميآيد.
خودداري از ادامه مذاكره
حسن هانيزاد كارشناس مسائل سياسي در اين خصوص گفت: با توجه به اينكه جمهوري اسلامي ايران تمام مسيرهاي اعتمادسازي را طي كرد. روز يك شنبه نيز بازرسان آژانس بينالمللي از آب سنگين اراك بازديد كردند اين مساله حاكي از اوج اعتمادسازي ايران و همكاري گسترده كشورمان تلقي ميشود. وي افزود: جمهوري اسلامي ايران از ابتدا با رويكرد صداقتي پا به مذاكرات گذاشت اما در قبال صداقت ملت ايران، ما تنها شاهد بيصداقتي غرب بوديم. اين كارشناس مسائل سياسي تصريح كرد: هماكنون بعد از آن همه بيصداقتي اين نوبت غرب است كه با رويكرد صداقتي، گامهاي اتحادساز را بردارد و جلب اعتماد جمهوري اسلامي ايران را به دست آورد.
هانيزاده با اشاره به اينكه تاكنون غرب و اعضاي ۱+۵ فرصت سوزي كردهاند افزود: اگر در شرايط حاضر اعضاي ۱+۵ اقدامي براي جلب اعتماد جمهوري اسلامي ايران نكند نه تنها فرصتها را از دست خواهند بلكه باب مذاكرات ايران با آنها براي هميشه بسته خواهد شد.
وي با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران از ابتدا بر اتحاد متقابل و گام به گام تاكيد داشته و دارد گفت: اگر اعضاي ۱+۵ كماكان بخواهند تحت تاثير لابي و فشارهاي عبري- عربي با رويكردي خصمانه و اصرار بر بيصداقتي با ايران دارد مذاكره شوند به طور حتم جمهوري اسلامي ايران واكنش تندي به اين مساله نشان خواهد داد.
اين كارشناس خاطر نشان كرد: در شرايط حاضر افكار عمومي جهان متوجه شده كه اعضاي ۱+۵ قابل اعتماد نيست و اين جمهوري اسلامي ايران است كه تاكنون همه اقدامهاي اتحادساز را انجام داد. بنابراين از اين به بعد منتظر گامهاي مثبت و اعتمادساز غرب بري جلب اتحاد ملت ايران پيرامون توافقات حاصله هستيم.
رويكرد تقابلي در قبال رويكرد تعاملي
حسين رويوران ديگركارشناس مسائل سياسي در اين خصوص گفت: به هر حال جمهوري اسلامي ايران با تحريم سعي كرده است زندگي اجتماعي، سياسي خود را تعريف كند كما اينكه در دو سال اخير نيز شاهد چنين رويكردي از سوي دولتمردان كشورمان بوديم.
وي افزود: آنچه كه جمهوري اسلامي ايران بايد انجام دهند عبور از شرايط تحريم و به نوعي خودكفايي در شرايط اقتصادي كه بايد به عنوان يك سياست مهم در كشور تعريف شود. وي گفت: ايران بايد راههاي فراتري را براي دور زدن تحريمها پيدا كند چرا كه تصور اينكه همه تحريمها را از سوي غرب لغو شود آنچنان دقيق نيست اما اينكه با تحريمها ميشود زندگي كرد بايد بگويم همين الان هم در پس همه مشكلات اقتصادي جمهوري اسلامي ايران توانسته با اين تحريمها تا حدودي مقابله و زندگي ملت ايران به صورت عادي جريان دارد.
اين كارشناس مسائل سياسي تصريح كرد: اگر غرب همچنان مسير بيصداقتي را در قبال تمام حسننيتهاي جمهوري اسلامي ايران پيش بگيرد و به تحريمها همچنان ادامه دهد جمهوري اسلامي ايران زندگي همراه با تحريم را تعريف و تمام تلاش خود را با فشار كمتر به مردم به كار خواهد بست.
وي با اشاره به اينكه جمهوري اسلامي ايران هميشه سياست تعامل به جاي تقابل را در عرصه بينالمللي پيش گرفته گفت: اگر غرب نخواهد از موضع خصمانهاش در قبال ايران كوتاه بيايد و با تحريمها جنگ اقتصادي را عليه ايران ادامه دهد به طور حتم ما نيز رويكرد تقابلي را به جاي تعاملي پيش ميگيريم. وي خاطر نشان كرد: لغو ادامه مذاكرات سياسي كه جمهوري اسلامي ايران در قبال بيصداقتي غرب و عدم رويكرد اعتمادسازياش خواهد گرفت.
سفر لاوروف وزير خارجه روسيه در حالي به تهران صورت ميگيرد كه اين كشور به عنوان قطب مهم و متحد ايران نقشي اثرگذار در حل مناقشات منطقهاي و نيز موضوع هستهاي ايران در مذاكرات داشته است و حضور وي در كشورمان ميتواند علاوه بر گسترش تعاملات ايران و روسيه، در منطقه تاثيري بسزايي در معادلات منطقهاي ايفا كنند.
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]