تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):نزدیکترین حالات بنده به پروردگارت حالت سجده است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826154074




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آينده برنامه هسته‌اي و غني‌سازي در ايران چه خواهد بود؟


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آينده برنامه هسته‌اي و غني‌سازي در ايران چه خواهد بود؟
رسيدن به يك توافق بين‌المللي هر چند موقت كار سختي است و اجرايي كردن آن كار سخت بعدي است. حتي اگر غرب به تعهدات فعلي خود پايبند بماند، كارشناسان، كار سخت و اصلي را رسيدن به يك توافق جامع و نهايي مي‌دانند. براي آماده شدن براي توافق نهايي، مرور توافق اخير ژنو و مسائل احتمالي توافق نهايي مي‌تواند مفيد باشد.
مذاكرات كارشناسي ايران و 1+5 در وين در روزهاي دوشنبه و سه‌شنبه 18 و 19 آذر ماه به منظور پيدا كردن ساز و كارهاي اجرايي براي اجراي توافقات ژنو برگزار مي شود. طبق اعلام عراقچي معاون وزير خارجه، رياست تيم ايراني را حميد بعيدي‌نژاد مديركل سياسي وزارت امور خارجه بر عهده خواهد داشت و كارشناساني در حوزه هاي تحريم ، انرژي اتمي و بانك مركزي نيز در مذاكرات حضور خواهند داشت.

به گزارش «تابناك»، به اين ترتيب و به شرط جديت دو طرف در عمل به تعهدات مورد توافق، ايران و 5+1 وارد مرحله اجرايي كردن توافق شش ماهه خود در مذاكرات دو هفته پيش ژنو خواهند شد.

به نظر مي‌رسد با فروكش كردن موج اول هيجان مثبت و منفي نسبت به توافق ژنو، اكنون زمان مناسبي براي آماده شدن كشور براي مذاكرات نهايي بر سر موضوع هسته‌اي است كه با نگاهي واقع‌بينانه بايد آن را سخت، نفس‌گير و پر از چالش دانست.

تابناك در سلسله گزارش‌هايي موضوعاتي كه در توافق شش ماهه دو طرف مورد اشاره قرار گرفته و حل كامل بيشتر آنها به توافق نهايي موكول شده است را مرور خواهد كرد. اين گزارش به دو مساله آينده برنامه هسته‌اي ايران و موضوع غني‌سازي مي‌پردازد. در مطالب بعد ابعاد ديگر توافق ژنو و تبعات و نتايج آن و موضوعات مهم در مذاكرات نهايي مورد بررسي قرار خواهد گرفت.

آينده برنامه هسته‌اي ايران

غرب بعد از ده سال فشار شديد به ايران و در مقابل مقاومت ايران اكنون به جايي رسيده است كه هدف برچيدن برنامه هسته‌اي ايران را غيرواقع‌بينانه و خارج از دسترس مي‌داند. اوباما در سخنان اخير خود در موسسه سابان به اين امر اعتراف كرده است. از سوي ديگر غرب وجود برنامه غني‌سازي هرچند محدود ايران را پذيرفته و به آن به عنوان بخشي از راه حل نهايي مساله هسته‌اي ايران اعتراف كرده است.

در بخشي از متن توافق اخير ايران و 5+1 در ژنو، گفته شده است كه راه‌حل جامع، ايران را قادر مي سازد تا به طور كامل از حقوق خود در بهره‌گيري از انرژي هسته‌اي براي اهداف صلح آميز بر اساس مواد مرتبط در معاهده منع گسترش سلاح هاي هسته‌اي و با رعايت تعهدات خود بر طبق معاهده از آن برخوردار شود.

طبق توافق اخير، اين راه حل جامع متضمن يك برنامه غني سازي با تعريف مشترك و محدوديتهاي عملي و اقدامات شفاف ساز به منظور تضمين ماهيت صلح آميز برنامه هسته اي مي باشد.

به نظر مي‌رسد هدف 5+1 در مذاكرات بعدي استفاده از همه ابزارها و اهرم‌ها براي هر چه محدودتر كردن برنامه هسته‌اي ايران و افزايش نظارت و بازرسي از آن خواهد بود.

غني‌سازي در ايران

در مورد غني‌سازي چندين موضوع مهم وجود دارد كه در قالب‌هاي زير قابل خلاصه كردن هستند.

· سطح غني‌سازي

در بخشي از توافق هسته‌اي ايران و 5+1 در ژنو كه «برنامه اقدام مشترك» ناميده شده، آمده است: «راه حل جامع متضمن يك برنامه غني‌سازي با تعريف مشترك و محدوديتهاي عملي و اقدامات شفاف ساز به منظور تضمين ماهيت صلح‌آميز برنامه هسته‌اي است.»

اين بخش نشان مي‌دهد كه ايران براي دوره زماني اجراي توافق نهايي و جامع محدوديت‌هاي بر برنامه غني‌سازي خود را پذيرفته است. در بخش پاياني توافق در ژنو امده است كه شكل برنامه غني‌سازي با موافقت طرفين و منطبق با نيازهاي عملي تعيين خواهد شد. مساله مهم اكنون چانه‌زني طرفين بر سر مفهوم نيازهاي عملي ايران است.

اكنون غني‌سازي 20 درصدي در ايران تعليق شده و غني‌سازي تا پنج درصد ادامه دارد. اين كه آيا ايران بعدا غني‌سازي بيش از پنج درصد و يا حتي بيش از بيست درصد داشته باشد موضوعي چالش برانگيز خواهد بود.

پيش از اين مجلس شوراي اسلامي تصويب قانوني براي مكلف كردن دولت به تلاش براي تامين سوخت هسته‌اي براي راكتورهاي شناورها و زيردريايي‌ها را در دستور كار داشت. چنين وضعيتي مي‌تواند باعث شود كه ايران غني‌سازي حتي تا 95 درصد را نيز در چارچوب نيازهاي عملي خود بداند.

· اماكن غني‌سازي

ايران در بخشي از توافق ژنو به صورت داوطلبانه پذيرفته است كه در شش ماه، فعاليت‌هاي خود در تاسيسات سوخت هسته اي نطنز، فردو و راكتور اراك را بيش از اين گسترش نخواهد داد و در جايي ديگر پذيرفته است كه محل‌هاي جديد براي غني سازي ايجاد نمي‌شود.

هر چند تاسيسات اراك به موضوع غني‌سازي ارتباطي ندارد ولي وجود اين تاسيسات به دليل توليد پلوتونيوم از سوخت مصرف شده در آن از اهميت زيادي برخوردار شده است. نگاه آمريكايي به تاسيسات مختلف هسته‌اي ايران را مي‌توان از بخشي از سخنان اوباما در موسسه سابان به وضوح فهميد:« ما مي دانيم كه آنها به يك مركز مستحكم زيرزميني مثل فردو براي برنامه صلح آميز هسته‌اي نيازي ندارند. آنها قطعاً به يك رآكتور آب سنگين در اراك براي برنامه صلح‌آميز هسته‌اي نياز ندارند.»

بر اين اساس، تعطيل كردن فردو و اراك از اهداف آمريكايي‌ها است. به دليل ملاحظات امنيتي و فني بعيد است كه ايران در توافق نهايي هيچ كدام از اين دو را بپذيرد.

از سوي ديگر، ايده‌اي كه گاهي از سوي بعضي مقامات ايراني مطرح مي‌شود، بحث تشكيل كنسرسيومي براي غني‌سازي و توليد سوخت هسته‌اي در چارچوب ترتيبات منطقه‌اي است.

· ابزار و گستردگي غني‌سازي

ابتدا لازم است به طور خلاصه، ساختار برنامه غني‌سازي هسته‌اي ايران توضيح داده شود تا تاثير توافق ژنو بر آن قابل ارزيابي باشد.

از بين فن‌آوري‌هاي گوناگون غني‌سازي، غني‌سازي با سانتريفيوژ در ايران به مرحله استفاده صنعتي رسيده است و طبق گزارش‌هاي آژانس، آژانس در برابر درخواستش از ايران در مورد اعلاميه اين كشور در تاريخ 7 فوريه 2010 مبني بر به دست آوردن فناوري غني‌سازي ليزري نيز اطلاعاتي دريافت نكرده است.

غني‌سازي ايران در فردو و نطنز انجام مي‌شود. تا زمان توافق، ايران حدود 3هزار سانتريفيوژ را در فردو نصب كرده بود كه تنها يك چهارم آنها غني‌سازي بيست درصدي انجام مي‌داد و به باقي‌مانده آن گازي براي غني‌سازي تزريق نشده بود. از اين پس، سه چهارم غيرفعال، همچنان غيرفعال باقي مي‌مانند و دستگاه‌هايي كه تاكنون غني‌سازي بيست درصدي انجام مي‌دادند به كار غني‌سازي پنج درصدي خواهند پرداخت.

تاسيسات نطنز داراي دو سالن A و B است كه در صورت تكميل نهايي، حدود 50هزار سانتريفيوژ در آن نصب خواهد شد. از هشت واحد طراحي شده براي سالن A، يك واحد شامل 18 آبشار از سانتريفيوژهاي IR-2m تشكيل شده است كه هنوز به آن گازي تزريق نشده است.

سالن A، داراي پنج واحد نصب شده هر يك متشكل از 18 آبشار است كه سه آبشار آن با سانتريفيوژهاي نوع IR-1 مشغول غني‌سازي است. بنابراين تعداد واقعي سانتريفيوژهاي فعال ايران در نطنز كمتر از ده‌هزار دستگاه است. طبق توافق ژنو، فقط همين دستگاه‌ها به كار خود ادامه مي‌دهند و با نوع پيشرفته‌تر نيز جايگزين نخواهند شد.

در حالي كه بعضي منابع غربي مدعي هستند غرب به دنبال آن است كه در توافق نهايي تعداد سانتريفيوژهايي ايران را به پنج هزار دستگاه محدود كند و اسرائيلي‌ها از 2هزار دستگاه سخني مي‌گويند، سخنان اخير اوباما قابل توجه است كه مدعي شده است «آنها به سانتريفيوژهاي پيشرفته‌اي كه الان دارند ، براي يك برنامه محدود صلح‌آميز هسته‌اي نياز ندارند.»

اطلاعات فوق تا حدير مسير رسيدن به توافق نهايي ايران و غرب در حوزه نوع و گستردگي غني‌سازي را توضيح مي‌دهد.

هر چند فنآوري‌هاي ديگر غني‌سازي در توافق ژنو مورد اشاره مستقيم نگرفته است ولي راه تحقيق و توسعه در اين حوزه باز است.

· ذخاير اورانيوم غني شده ايران

آخرين مساله قابل توجه در حوزه غني‌سازي، سطح ذخاير اورانيوم غني شده ايران است. ايران تاكنون بيش از چهارصد و ده كيلوگرم اورانيوم بيست درصد توليد كرده است كه كمتر از دويست كيلوگرم آن باقي مانده است و بخش ديگر براي توليد سوخت به اكسيد اورانيوم تبديل شده است.

ايران غني‌سازي بيست درصدي را زماني آغاز كرد كه غرب از تامين سوخت مورد نياز براي رآكتور تهران خودداري كرد. ذخاير بيست درصدي ايران بعدا به يكي از مهم‌ترين مسائل مذاكرات هسته‌اي تبديل شد. طبق توافق ژنو، قرار است ايران از حدود دويست كيلوگرم ذخاير خود، نيمي را اكسيد كند و نيم ديگر را به سطح 5درصد رقيق كند. بعضي منتقدان توافق ژنو اين امر را معادل از دست دادن يكي از ابزارهاي چانه‌زني ايران مي‌دانند.

از زمان شروع غني‌سازي تا كنون و با توجه به آخرين گزارش آژانس، ايران بيش از ده تن اورانيوم غني شده تا 5درصد توليد كرده است كه با در نظر گرفتن تبديل بخشي از آن به اورانيوم بيست درصدي و ساير تغييرات، ايران بعد از اجراي توافق شش ماهه، حدود هشت تن اورانيوم غني‌شده تا پنج درصد خواهد داشت. اورانيوم غني شده جديد ايران نيز در اين مدت با آماده شدن كارخانه مربوطه به اكسيد تبديل خواهد شد.

آينده اين ذخاير از جمله موضوعاتي است كه احتمالا در مذاكرات بعدي هدف غرب قرار خواهد گرفت.

در مطالب بعد ابعاد ديگر توافق ژنو و تبعات و نتايج آن و موضوعات مهم در مذاكرات نهايي مورد بررسي قرار خواهد گرفت.

سه شنبه 19 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن