محبوبترینها
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
سه برند برتر کلید و پریز خارجی، لگراند، ویکو و اشنایدر
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826154074
آينده برنامه هستهاي و غنيسازي در ايران چه خواهد بود؟
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آينده برنامه هستهاي و غنيسازي در ايران چه خواهد بود؟
رسيدن به يك توافق بينالمللي هر چند موقت كار سختي است و اجرايي كردن آن كار سخت بعدي است. حتي اگر غرب به تعهدات فعلي خود پايبند بماند، كارشناسان، كار سخت و اصلي را رسيدن به يك توافق جامع و نهايي ميدانند. براي آماده شدن براي توافق نهايي، مرور توافق اخير ژنو و مسائل احتمالي توافق نهايي ميتواند مفيد باشد.
مذاكرات كارشناسي ايران و 1+5 در وين در روزهاي دوشنبه و سهشنبه 18 و 19 آذر ماه به منظور پيدا كردن ساز و كارهاي اجرايي براي اجراي توافقات ژنو برگزار مي شود. طبق اعلام عراقچي معاون وزير خارجه، رياست تيم ايراني را حميد بعيدينژاد مديركل سياسي وزارت امور خارجه بر عهده خواهد داشت و كارشناساني در حوزه هاي تحريم ، انرژي اتمي و بانك مركزي نيز در مذاكرات حضور خواهند داشت.
به گزارش «تابناك»، به اين ترتيب و به شرط جديت دو طرف در عمل به تعهدات مورد توافق، ايران و 5+1 وارد مرحله اجرايي كردن توافق شش ماهه خود در مذاكرات دو هفته پيش ژنو خواهند شد.
به نظر ميرسد با فروكش كردن موج اول هيجان مثبت و منفي نسبت به توافق ژنو، اكنون زمان مناسبي براي آماده شدن كشور براي مذاكرات نهايي بر سر موضوع هستهاي است كه با نگاهي واقعبينانه بايد آن را سخت، نفسگير و پر از چالش دانست.
تابناك در سلسله گزارشهايي موضوعاتي كه در توافق شش ماهه دو طرف مورد اشاره قرار گرفته و حل كامل بيشتر آنها به توافق نهايي موكول شده است را مرور خواهد كرد. اين گزارش به دو مساله آينده برنامه هستهاي ايران و موضوع غنيسازي ميپردازد. در مطالب بعد ابعاد ديگر توافق ژنو و تبعات و نتايج آن و موضوعات مهم در مذاكرات نهايي مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
آينده برنامه هستهاي ايران
غرب بعد از ده سال فشار شديد به ايران و در مقابل مقاومت ايران اكنون به جايي رسيده است كه هدف برچيدن برنامه هستهاي ايران را غيرواقعبينانه و خارج از دسترس ميداند. اوباما در سخنان اخير خود در موسسه سابان به اين امر اعتراف كرده است. از سوي ديگر غرب وجود برنامه غنيسازي هرچند محدود ايران را پذيرفته و به آن به عنوان بخشي از راه حل نهايي مساله هستهاي ايران اعتراف كرده است.
در بخشي از متن توافق اخير ايران و 5+1 در ژنو، گفته شده است كه راهحل جامع، ايران را قادر مي سازد تا به طور كامل از حقوق خود در بهرهگيري از انرژي هستهاي براي اهداف صلح آميز بر اساس مواد مرتبط در معاهده منع گسترش سلاح هاي هستهاي و با رعايت تعهدات خود بر طبق معاهده از آن برخوردار شود.
طبق توافق اخير، اين راه حل جامع متضمن يك برنامه غني سازي با تعريف مشترك و محدوديتهاي عملي و اقدامات شفاف ساز به منظور تضمين ماهيت صلح آميز برنامه هسته اي مي باشد.
به نظر ميرسد هدف 5+1 در مذاكرات بعدي استفاده از همه ابزارها و اهرمها براي هر چه محدودتر كردن برنامه هستهاي ايران و افزايش نظارت و بازرسي از آن خواهد بود.
غنيسازي در ايران
در مورد غنيسازي چندين موضوع مهم وجود دارد كه در قالبهاي زير قابل خلاصه كردن هستند.
· سطح غنيسازي
در بخشي از توافق هستهاي ايران و 5+1 در ژنو كه «برنامه اقدام مشترك» ناميده شده، آمده است: «راه حل جامع متضمن يك برنامه غنيسازي با تعريف مشترك و محدوديتهاي عملي و اقدامات شفاف ساز به منظور تضمين ماهيت صلحآميز برنامه هستهاي است.»
اين بخش نشان ميدهد كه ايران براي دوره زماني اجراي توافق نهايي و جامع محدوديتهاي بر برنامه غنيسازي خود را پذيرفته است. در بخش پاياني توافق در ژنو امده است كه شكل برنامه غنيسازي با موافقت طرفين و منطبق با نيازهاي عملي تعيين خواهد شد. مساله مهم اكنون چانهزني طرفين بر سر مفهوم نيازهاي عملي ايران است.
اكنون غنيسازي 20 درصدي در ايران تعليق شده و غنيسازي تا پنج درصد ادامه دارد. اين كه آيا ايران بعدا غنيسازي بيش از پنج درصد و يا حتي بيش از بيست درصد داشته باشد موضوعي چالش برانگيز خواهد بود.
پيش از اين مجلس شوراي اسلامي تصويب قانوني براي مكلف كردن دولت به تلاش براي تامين سوخت هستهاي براي راكتورهاي شناورها و زيردرياييها را در دستور كار داشت. چنين وضعيتي ميتواند باعث شود كه ايران غنيسازي حتي تا 95 درصد را نيز در چارچوب نيازهاي عملي خود بداند.
· اماكن غنيسازي
ايران در بخشي از توافق ژنو به صورت داوطلبانه پذيرفته است كه در شش ماه، فعاليتهاي خود در تاسيسات سوخت هسته اي نطنز، فردو و راكتور اراك را بيش از اين گسترش نخواهد داد و در جايي ديگر پذيرفته است كه محلهاي جديد براي غني سازي ايجاد نميشود.
هر چند تاسيسات اراك به موضوع غنيسازي ارتباطي ندارد ولي وجود اين تاسيسات به دليل توليد پلوتونيوم از سوخت مصرف شده در آن از اهميت زيادي برخوردار شده است. نگاه آمريكايي به تاسيسات مختلف هستهاي ايران را ميتوان از بخشي از سخنان اوباما در موسسه سابان به وضوح فهميد:« ما مي دانيم كه آنها به يك مركز مستحكم زيرزميني مثل فردو براي برنامه صلح آميز هستهاي نيازي ندارند. آنها قطعاً به يك رآكتور آب سنگين در اراك براي برنامه صلحآميز هستهاي نياز ندارند.»
بر اين اساس، تعطيل كردن فردو و اراك از اهداف آمريكاييها است. به دليل ملاحظات امنيتي و فني بعيد است كه ايران در توافق نهايي هيچ كدام از اين دو را بپذيرد.
از سوي ديگر، ايدهاي كه گاهي از سوي بعضي مقامات ايراني مطرح ميشود، بحث تشكيل كنسرسيومي براي غنيسازي و توليد سوخت هستهاي در چارچوب ترتيبات منطقهاي است.
· ابزار و گستردگي غنيسازي
ابتدا لازم است به طور خلاصه، ساختار برنامه غنيسازي هستهاي ايران توضيح داده شود تا تاثير توافق ژنو بر آن قابل ارزيابي باشد.
از بين فنآوريهاي گوناگون غنيسازي، غنيسازي با سانتريفيوژ در ايران به مرحله استفاده صنعتي رسيده است و طبق گزارشهاي آژانس، آژانس در برابر درخواستش از ايران در مورد اعلاميه اين كشور در تاريخ 7 فوريه 2010 مبني بر به دست آوردن فناوري غنيسازي ليزري نيز اطلاعاتي دريافت نكرده است.
غنيسازي ايران در فردو و نطنز انجام ميشود. تا زمان توافق، ايران حدود 3هزار سانتريفيوژ را در فردو نصب كرده بود كه تنها يك چهارم آنها غنيسازي بيست درصدي انجام ميداد و به باقيمانده آن گازي براي غنيسازي تزريق نشده بود. از اين پس، سه چهارم غيرفعال، همچنان غيرفعال باقي ميمانند و دستگاههايي كه تاكنون غنيسازي بيست درصدي انجام ميدادند به كار غنيسازي پنج درصدي خواهند پرداخت.
تاسيسات نطنز داراي دو سالن A و B است كه در صورت تكميل نهايي، حدود 50هزار سانتريفيوژ در آن نصب خواهد شد. از هشت واحد طراحي شده براي سالن A، يك واحد شامل 18 آبشار از سانتريفيوژهاي IR-2m تشكيل شده است كه هنوز به آن گازي تزريق نشده است.
سالن A، داراي پنج واحد نصب شده هر يك متشكل از 18 آبشار است كه سه آبشار آن با سانتريفيوژهاي نوع IR-1 مشغول غنيسازي است. بنابراين تعداد واقعي سانتريفيوژهاي فعال ايران در نطنز كمتر از دههزار دستگاه است. طبق توافق ژنو، فقط همين دستگاهها به كار خود ادامه ميدهند و با نوع پيشرفتهتر نيز جايگزين نخواهند شد.
در حالي كه بعضي منابع غربي مدعي هستند غرب به دنبال آن است كه در توافق نهايي تعداد سانتريفيوژهايي ايران را به پنج هزار دستگاه محدود كند و اسرائيليها از 2هزار دستگاه سخني ميگويند، سخنان اخير اوباما قابل توجه است كه مدعي شده است «آنها به سانتريفيوژهاي پيشرفتهاي كه الان دارند ، براي يك برنامه محدود صلحآميز هستهاي نياز ندارند.»
اطلاعات فوق تا حدير مسير رسيدن به توافق نهايي ايران و غرب در حوزه نوع و گستردگي غنيسازي را توضيح ميدهد.
هر چند فنآوريهاي ديگر غنيسازي در توافق ژنو مورد اشاره مستقيم نگرفته است ولي راه تحقيق و توسعه در اين حوزه باز است.
· ذخاير اورانيوم غني شده ايران
آخرين مساله قابل توجه در حوزه غنيسازي، سطح ذخاير اورانيوم غني شده ايران است. ايران تاكنون بيش از چهارصد و ده كيلوگرم اورانيوم بيست درصد توليد كرده است كه كمتر از دويست كيلوگرم آن باقي مانده است و بخش ديگر براي توليد سوخت به اكسيد اورانيوم تبديل شده است.
ايران غنيسازي بيست درصدي را زماني آغاز كرد كه غرب از تامين سوخت مورد نياز براي رآكتور تهران خودداري كرد. ذخاير بيست درصدي ايران بعدا به يكي از مهمترين مسائل مذاكرات هستهاي تبديل شد. طبق توافق ژنو، قرار است ايران از حدود دويست كيلوگرم ذخاير خود، نيمي را اكسيد كند و نيم ديگر را به سطح 5درصد رقيق كند. بعضي منتقدان توافق ژنو اين امر را معادل از دست دادن يكي از ابزارهاي چانهزني ايران ميدانند.
از زمان شروع غنيسازي تا كنون و با توجه به آخرين گزارش آژانس، ايران بيش از ده تن اورانيوم غني شده تا 5درصد توليد كرده است كه با در نظر گرفتن تبديل بخشي از آن به اورانيوم بيست درصدي و ساير تغييرات، ايران بعد از اجراي توافق شش ماهه، حدود هشت تن اورانيوم غنيشده تا پنج درصد خواهد داشت. اورانيوم غني شده جديد ايران نيز در اين مدت با آماده شدن كارخانه مربوطه به اكسيد تبديل خواهد شد.
آينده اين ذخاير از جمله موضوعاتي است كه احتمالا در مذاكرات بعدي هدف غرب قرار خواهد گرفت.
در مطالب بعد ابعاد ديگر توافق ژنو و تبعات و نتايج آن و موضوعات مهم در مذاكرات نهايي مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
سه شنبه 19 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]
صفحات پیشنهادی
عراقچي: ايران به مذاكرات هستهاي ادامه خواهد داد/ مذاكرات كارشناسي وين در چند روز آينده از سر گرفته ميشود
عراقچي ايران به مذاكرات هستهاي ادامه خواهد داد مذاكرات كارشناسي وين در چند روز آينده از سر گرفته ميشود سيد عباس عراقچي معاون وزير امور خارجه ايران پس از ديدار با مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا از ادامه مذاكرات هستهاي خبر داد به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران معاونتانياهو: ايران براي برنامه هستهاي صلحآميز به غنيسازي داخلي و نيروگاه آب سنگين نياز ندارد،
نتانياهو ايران براي برنامه هستهاي صلحآميز به غنيسازي داخلي و نيروگاه آب سنگين نياز ندارد بنيامين نتانياهو نخستوزير رژيمصهيونيستي روز گذشته در سخنراني كه از بيتالمقدس و با ويدئو كنفرانس براي نشست اتحاديه اصلاح يهوديت انجام ميشد مانند هميشه بخش زيادي از اظهارات خود را بلاوروف: روسيه به حل مسئله برنامه هستهاي ايران خوشبين است
لاوروف روسيه به حل مسئله برنامه هستهاي ايران خوشبين است سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه روز دوشنبه بعد از ملاقات با همتاهاي خود در اتحاديه اروپا گفت مسكو نسبت به فرصت هاي حل و فصل موضوع هسته اي ايران خوشبين است به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل ازشبكه تلويزيايران حق داشتن برنامه هستهاي صلحآميز را دارد
ايران حق داشتن برنامه هستهاي صلحآميز را دارد رييسجمهور روسيه از نقش آمريكا در رسيدن به توافق هستهاي درباره برنامه هستهاي ايران تعريف و تمجيد كرد و افزود كه اميدوار است تصميم اين كشور براي گسترش فهرست سياه تحريمهاي آمريكا عليه ايران پيشرفت به سمت يك توافق جامع را تضعيف نكندپكن بر ادامه ايفاي نقش سازنده خود در برنامه هستهاي ايران تاكيد كرد
پكن بر ادامه ايفاي نقش سازنده خود در برنامه هستهاي ايران تاكيد كرد دولت چين بر ادامه ايفاي نقش سازنده خود در برنامه هستهاي ايران تاكيد كرد به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران هوا چونينگ سخنگوي وزارت خارجه چين در يك كنفرانس خبري تاكيد كرد كشورش پس از اينكه اخيرا كاخیک مقام آمریکایی: سال آینده رسیدن به توافق نهایی با ایران مشخص می شود/ همکاری واشنگتن و مسکو افزایش خواهد یافت
یک مقام آمریکایی سال آینده رسیدن به توافق نهایی با ایران مشخص می شود همکاری واشنگتن و مسکو افزایش خواهد یافت معاون مشاور امنیت ملی آمریکا از همکاری واشنگتن و مسکو در مسائل متعدد بین المللی از جمله امحای تسلیحات شیمیایی سوریه و موضوع هسته ای ایران استقبال کرد به گزارش نامهنیوزسفير آمريكا در روسيه: برنامه هستهاي ايران مهمترين محور همكاري مسكو و واشنگتن در سال ۲۰۱۴ است
سفير آمريكا در روسيه برنامه هستهاي ايران مهمترين محور همكاري مسكو و واشنگتن در سال ۲۰۱۴ است اگر قرار است گشايشي در روند برنامه هستهاي ايران ايجاد شود همكاري آمريكا و روسيه در چند ماهه اول سال آينده نقش مهمي در آن خواهد داشت سفير آمريكا در روسيه برنامه هستهاي ايران مهمترينمقامهاي امنيتي روسيه و اسراييل درباره برنامه هستهاي ايران گفتوگو كردند
مقامهاي امنيتي روسيه و اسراييل درباره برنامه هستهاي ايران گفتوگو كردند سخنگوي شوراي امنيت روسيه گفت كه دو طرف درباره مهمترين مسائل امنيتي بينالمللي و منطقهاي گفتگو كردند ولي محور اصلي اين ديدار٬ رايزني درباره برنامه هستهاي ايران بود مقامهاي امنيتي روسيه و اسراييل درباره بلاوروف: تلاش ميكنيم كه نگرانيها را در مورد برنامه هستهاي ايران از بين ببريم
لاوروف تلاش ميكنيم كه نگرانيها را در مورد برنامه هستهاي ايران از بين ببريم وزير خارجه روسيه تاكيد كرد ما تلاش ميكنيم تا نگرانيها را در مورد برنامه هستهاي ايران از بين ببريم به گزارش خبرگزاري فارس سرگئي لاوروف وزير خارجه روسيه در مصاحبه با شبكه خبري روسيا اليوم گفت كه مآمريكا به صراحت نميگويد، اما غنيسازي حق ايران است/ سلاحهاي هستهاي اسرائيل بايد از بين برود
آمريكا به صراحت نميگويد اما غنيسازي حق ايران است سلاحهاي هستهاي اسرائيل بايد از بين برود مهدي دل روشن چهارشنبه 27 آذر 1392ازسرگيري مذاكره با ۱+۵ از اول هفته آينده/ خنثي كردن برنامه امنيتي سازي ايران اولويت ماست
ازسرگيري مذاكره با ۱ ۵ از اول هفته آينده خنثي كردن برنامه امنيتي سازي ايران اولويت ماست محمدجواد ظريف وزير امور خارجه در تازهترين گزارش خود از آغاز مجدد مذاكرات كارشناسي با 1 5 از ابتداي هفته آينده خبر داده و با اشاره به تصويب قطعنامه پيشنهادي ايران در سازمان ملل آورده است خآسوشیتدپرس مدعی شد: مذاکرات هستهای با ایران در زمینه غنیسازی به مانع برخورده است
آسوشیتدپرس مدعی شد مذاکرات هستهای با ایران در زمینه غنیسازی به مانع برخورده است آسوشیتدپرس مدعی شد که ایران در حال اتخاذ گامهایی برای بهبود تواناییاش جهت تسریع غنیسازی اورانیوم است که میتواند به تاخیر در اجرای توافق هستهای موقتی با گروه 1 5 منجر شود زیرا اقدامات تهران بادیپلماتهای اروپایی: مذاکرات هستهای با ایران در چند روز آینده ازسر گرفته میشود
دیپلماتهای اروپایی مذاکرات هستهای با ایران در چند روز آینده ازسر گرفته میشود دو دیپلمات اروپایی اعلام کردند که گفتوگوها درباره اجرایی کردن توافق هستهای موقتی بین ایران و گروه 1 5 قرار است در چند روز آینده ازسر گرفته شود به گزارش نامه نیوز روزنامه والاستریت ژورنال با اعل-
گوناگون
پربازدیدترینها