واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: اشتباهاتی که والدین مرتکب می شوندریزه کاری های تربیت کودک
در حالی که ما به فرزندان خود علاقه زیادی داریم، اما شرایط زندگی فعلی ما به صورتی شده است که در بسیاری از موارد هر دو والدین در خارج از منزل مشغول به کار هستند و در نتیجه با چنین شرایطی بچه ها بیشتر نادیده گرفته می شوند و این موضوعی است که کمتر مورد توجه قرار می گیرد. در ادامه این یادداشت، اشتباهات رایجی که والدین در اثر مشغله زیاد کاری مرتکب آن می شوند را توضیح می دهیم:1- لوس کردن کودکانشکی وجود ندارد که والدین به فرزندان خود علاقه فراوانی دارند و تمام چیزهایی که خودشان در گذشته آرزوی آن را داشتند، برای فرزندان خود مهیا کرده و یا می خواهند. هر چند که در ظاهر این مساله قابل ستایش است اما در دراز مدت باعث لوس شدن و پر توقع شدن فرزندان می شود تا حدی که گاه وسایل و تجهیزاتی که برای فرزندان خود مهیا می کنیم خارج از احتیاج آنها بوده و اصلا آنها را خوشحال نمی کند. همین مساله باعث می شود که کم کم هیچ چیز کودکان ما را خرسند و خوشحال نکرده و بدین ترتیب آنها زیاده خواه شوند. نیازی نیست که دایما برای فرزندان خود خرید کنید،آنچه که بچه ها بیشتر از همه به آن نیازمندند، زمان بیشتری است که شما باید صرف آنها کنید و در این زمان به آنها بیاموزید که چگونه خود را در شرایط سخت زندگی آماده کننده و یا به آنها فرهنگ تشکر کردن را بیاموزید.نیازی نیست که دایما برای فرزندان خود خرید کنید،آنچه که بچه ها بیشتر از همه به آن نیازمندند، زمان بیشتری است که شما باید صرف آنها کنید 2- ناکارآمدی تربیتزمانی که شما به علت مشغله زیاد کاری وقت زیادی برای کودکان خود نمی گذارید و یا تربیت آنها را به دست مربی مهد کودک می دهید، باعث می شود که فرزند شما هر طور که دوست دارد با دوستان، مربی، معلم و.. رفتار کند. درست است که مربی مهد کودک، بسیاری از آموزشهای مناسب را به کودک شما می دهد اما فراموش نکنید که نقش اصلی تربیت کودک شما، بر عهده خودتان است. این درست نیست که به کودک خود اجازه دهید هر رفتاری را که در منزل انجام میدهد در خارج از خانه نیز تکرار کند. آنها باید یاد بگیرند که در بیرون از منزل رفتار بسیار بهتر و مناسب تری را نسبت به داخل منزل داشته باشند. والدین گرامی فراموش نکنید اکر شما مسئولیت تربیت فرزند خود را نپذیرید، افراد دیگری اقدام به تربیت کودکان شما می کنند که مسلما شما دوست نخواهید داشت.
3- سرکشی نکردن به مدرسه کودکمدرسه مکانی است که کودکان شما مدت زمان بسیاری را در آن می گذرانند همچنین مکانی است که مسئولیت پذیری، شکل گیری زندگی و رابطه با همسالان در آن شکل می گیرد. بنابراین شما باید بدانید معلم کودکتان کیست؟ وضعیت تحصیلی، رفتاری، ارتباطی و... کودکتان چگونه است؟ دوستان کودک شما چه کسانی هستند؟ اصلا کودک شما با همسالان خود رابطه دوستی برقرار می کند؟ و...اینها همه مسایلی هستند که با سرکشی به مدرسه می توانید از آنها مطلع شوید. شما باید به طور منظم با معلم و اولیا مدرسه کودک خود در ارتباط باشید و اگر مشغله کاری به شما اجازه نمی دهد حداقل از طریق تماس تلفنی و یا در صورت امکان با ای میل زدن با اولیا مدرسه کودکتان در ارتباط منظم باشید.4- تشویق نامتناسبهر چند که همه والدین علاقه دارند کودکان خود را تشویق کنند تا عزت نفس آنها افزایش یابد اما هیچگاه به این مساله توجه نمی کنند که بین کار مثبت کودکان و تشویق، باید تناسب و هماهنگی وجود داشته باشد. مثلا گرفتن یک مهمانی بزرگ برای یک پیشرفت متوسط نه تنها کار منطقی و درستی نیست بلکه مطالعات علمی نشان داده که این عدم تناسب باعث کاهش یافتن انگیزه پیشرفت در کودکان می شود.5- مسئولیت ندادن کافی به کودکانکودکان شما نباید توقع داشته باشند که هر آنچه را که اراده می کنند والدین برای آنها تامین کنند. به کودکان خود بیاموزید "اینجا خانه تو است نه مهمان سرا". بخشی از مسئولیت منزل را بر عهده کودکتان بگذارید. اگر آنها بدون مسئولیت پذیری کافی پرورش پیدا کنند، چطور می توانید توقع داشته باشید که در آینده فرزند شما در شغل خود موفق باشد و یا جز دانشجویان سخت کوش به شمار آیند؟کودکان شما نباید توقع داشته باشند که هر آنچه را که اراده می کنند والدین برای آنها تامین کنند. بخشی از مسئولیت منزل را بر عهده کودکتان بگذارید.6- نقش یک همسر خوب را ایفا نمی کنیدشما با همسر خود چگونه رفتار می کنید؟ آیا زن یا شوهر خوبی برای او هستید؟ نحوه ارتباط شما با همسرتان تاثیر زیادی بر روی روابط کودک شما به خصوص در ارتباط با بزرگسالان دارد. اگر شما با همسرتان به درستی رفتار نکنید و یا در هنگام بروز اختلاف با هم داد و فریاد به راه اندازید، یعنی در حال آموزش دادن همین رفتار به فرزندتان هستید. کودکان بیشتر از طریق مشاهده مسایل را می آموزند تا از طریق نصیحتها و صحبتهای شما. اگر شما با همسرتان با عشق و محبت رفتار کنید یعنی به فرزندتان می آموزید که برای اقوام و اطرافیان خود ارزش قایل شود.7- توقع داشتن غیرمعقولانه از کودکانوالدین باید به این مساله توجه کنند که توقعات منطقی و معقولی از کودکان خود داشته باشند به خصوص اگر کودک شما خیلی کوچک باشد. مثلا شما نمی توانید از کودک 2 ساله خود انتظار داشته باشید که در یک مهمانی شام، به مدت چند ساعت آرام و بی صدا بماند. توقعات شما از کودکتان باید متناسب با سن آنها باشد.
8- وابسته کردن کودکان به خوداکثر والدین توقع دارند که کودکشان در همه زمینه ها به آنها وابسته باشد و نیاز آنها به خوداتکایی و مستقل شدن از بزرگسالان را نادیده می گیرند. همین طرز رفتار باعث می گردد که کودکان امروزی توقع داشته باشند که والدین آنها هر کاری اعم از مرتب کردن اتاق تا زدن چسب زخم به آنها را برایشان انجام دهند. به کودکان خود بیاموزید که اگر می خواهید آنها کارهای شخصی شان را خودشان انجام دهند به معنای این نیست که آنها را دوست ندارید بلکه به معنای علاقه بیش از حد شما به آنهاست.9- سوق دادن بچه ها به سمت خواسته های خودبه کودکان خود اجازه دهید کودکی خود را بکنند و تفاوتهای فردی آنها با خودتان را در نظر بگیرید. اجازه دهید آنها مطابق با شرایط خود رشد و پرورش پیدا کنند. برای کودکان شما بسیار دشوار است که راهی را طی کنند که شما نتوانسته اید.10- استفاده از عبارات غیرواقعیاگر به کودک خود بگویید" در صورت اذیت کردن دوستت، زمین خواهی خورد" اطمینان داشته باشید که طول عمر پذیرش صحبتهای شما از جانب کودکتان چندان طولانی نخواهد بود. اگر از عبارات واقعی استفاده نکنید ، کودک شما بعد از مدتی به این نتیجه می رسد که حرفهای شما همیشه در حد مکالمه است و مسلما در آینده با او دچار مشکل می شوید.مریم عطاریان- بخش خانواده و زندگی :متفاوت پرورش دهید قبل از آنکه نه بگویید در قلبش حک کنیم پروفسوری در خانه ی شماست
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]