واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: بعدی کدام است؟
توضیح اولیهفعالیت های این درس ارتباط دارد با الگوها و اهمیت نگاه کردن به داده ها از بیش از یک جنبه ی آن، و شامل جستجوهایی می شود که برای به وجود آوردن و ترغیب دید بازتر و کمک به دانش آموزان در جایگزین کردن دیدگاه های متفاوت طراحی شده اند. دانش آموزان مجموعه ای از موضوعاتی را بررسی خواهند کرد که به نظر می رسد به روش های روشن و واضحی نظم داده شده اند. آن ها هم چنین راه هایی را برای طبقه بندی این موضوع ها در دو گروه جداگانه بر اساس برخی ویژگی های قابل تعریف جستجو خواهند کرد. اهدافدانش آموزان خواهند توانست:مشخصه هایی را که یک الگو را به وجود می آورند، تعریف و مشخص کنند.یک الگو را گسترش دهند و این گسترش را هم به طور شفاهی و هم کتبی توجیه کنند.یک الگو را از دیدگاه های مختلف ببینند و بررسی کنند.تفاوت ها و شباهت های بین موضوع ها و اشیا را تشخیص دهند.مجموعه های اشیا را از دیدگاه های مختلف بیازمایند.حدس ها را با استفاده از تئوری اعداد به فرمول و قاعده تبدیل کنند. وسایل لازمبرگه ی فعالیت "رژه ی حیوانات"برگه ی فعالیت "اصطبل ها"چسب، قیچی و نوار چسبدسته ی کارت های بازی طرح درسرژه ی حیوانات:با استفاده از یک کاغذ ترانسپارنت (شفاف)، یک بحث کلاسی را شروع کنید و سپس درس را توضیح دهید. در بالای صفحه، با رنگ قرمز و حرف درشت بنویسید "آوا". سپس در زیر آن با رنگ آبی بنویسید: "برزو" و بعد "پریسا" را با رنگ قرمز و "تیرداد" را با رنگ سبز در زیر نام های زیر اضافه کنید. صفحه را با یک برگ کاغذ بپوشانید. به کلاس بگویید که فهرستی از اسامی را به آن ها نشان خواهید داد تا درباره شان فکر کنند. نام " " را آشکار کنید و توضیح دهید: "دوست من در یک مهد کودک مربی است و این نام یکی از شاگردان کلاس اوست." کاغذ را کمی پایین تر بیاورید و نام " " را نشان دهید: "نام یکی دیگر از شاگردان اوست." این کار را ادامه دهید تا همه ی اسامی برای بچه ها نشان داده شود. سپس از آنان بپرسید: "آیا شما می توانید نام نفر بعدی را در این لیست به من بگویید؟" فرصت دهید تا دانش آموزان در یک بحث دسته جمعی پاسخ های خود را بیان کنند.ممکن است دانش آموزان تنها به جنسیت این اسامی توجه کنند و بگویند که نام بعدی می تواند " " یا هر نام دخترانه ی دیگری باشد و یا ممکن است نامی مانند " " را پیشنهاد بدهند که 7 حرفی است، زیرا الگوی موجود در فهرست اسامی به ترتیب نام های 3، 4، 5 و 6 حرفی را نشان می دهد. انتخاب های دیگری نیز امکان پذیر است که بر اساس ویژگی هایی که دانش آموزان تعیین می کنند، خواهند بود. مانند: رنگ، ترتیب الفبایی حروف اول نام ها، تعداد نقطه های حروف، و یا ترکیبی از این مشخصه ها.دوباره تأکید کنید که پاسخ هایی نیز بر اساس اعداد که قابل توجیه باشند، امکان پذیر است، به شرط آنکه دانش آموزان بتوانند برای آن الگو قانونی را مشخص و اثبات کنند.به هر یک از دانش آموزان یک برگه ی فعالیت "رژه ی حیوانات" بدهید.
برگه ی فعالیت "رژه ی حیوانات"بهتر است که دانش آموزان به تنهایی، یا حداکثر دو نفری روی این قسمت از فعالیت کار کنند تا امکان پیدا کردن پاسخ های خلاق و متنوع به وجود بیاید. از دانش آموزان بخواهید تا مستطیل هایی را که تصویر حیوانات دارند قیچی کنند و تصاویر را به گونه ای در کنار هم مرتب کنند که یک الگو یا توالی را با یک قانون ابداعی خودشان به وجود بیاورند.از دانش آموزان بخواهید تا باریکه های کاغذی مستطیل شکل را نیز قیچی کنند و دو قطعه را با چسب مایع یا نواری به هم بچسبانند تا یک نوار کاغذی بلند ساخته شود. سپس دانش آموزان با چسباندن کارت های حیوانات روی نوار کاغذی، "رژه ی حیوانات" خود را خواهند ساخت. به این صورت که ابتدا اولین حیوان الگوی خود را روی مستطیل 1 می چسبانند و بعد دومین حیوان خود را روی مستطیل 2 و همین طور ادامه می دهند تا چهارمین حیوان نیز چسبانیده شود. سپس هر دانش آموز مستطیل خالی را می بُرد و حیوان پنجم را با توجه به الگویی که ابداع کرده است، نقاشی می کند و سپس آن را روی نوار کاغذی در خانه ی پنجم می چسباند. از هر یک از دانش آموزان بخواهید تا توضیح کوتاهی درباره ی الگوی خود و قانون آن بنویسند.وقتی دانش آموزان "رژه ها" ی خود را کامل کردند، آن ها را به نمایش در می آورند. بحثی را در مورد الگوهای گوناگون به وجود بیاورید: "آیا همه ی ما الگوهای یکسانی ساخته ایم؟" "چرا نه؟" "فکر می کنید چند نفر قانون های یکسانی به کار برده اند؟" کلاس را به سمتی پیش ببرید که تلاش کنند تا قانون های مربوط به رژه ها را پیش بینی کنند و حدس بزنند هر الگو از چه قانونی پیروی می کند. از دانش آموزان بخواهید تا الگوی رژه های خود را به کلاس نشان دهند و قانون آن را توضیح دهند. به طور مثال ممکن است الگویی بر اساس اندازه ی حیوانات، رفتارها و عادت های آن ها، چپ یا راست بودن جهت تصویر، یا زوج و فرد بودن تعداد حروف نام حیوانات به وجود آورده باشند. اصطبل ها:از دانش آموزان بپرسید که چگونه می توانند یک دسته کارت بازی را، با استفاده از 5 قانون مختلف، به 5 روش طبقه بندی کنند. آنان می توانند در گروه های 2 یا 3 نفره این کار را انجام دهند. آنان را تشویق کنند تا راههای طبقه بندی مختلفی برای اشیا را بر اساس قانون هایی که ابداع می کنند، در نظر بگیرند. سپس قانون های طبقه بندی گروه ها را در کلاس مطرح کنید تا در اختیار دیگران نیز قرار بگیرد.برگه ی فعالیت "اصطبل ها" را به دانش آموزان بدهید.
برگه ی فعالیت "اصطبل ها" هر یک از دانش آموزان باید اسب های شماره دار را از برگه قیچی کند. از آنان بخواهید تا اسب ها را در دو گروه جدا طبقه بندی کنند و آن ها را در دو اصطبل قرار دهند. پس از این که این فعالیت را کامل کردند، از آن ها بخواهید تا با دانش آموز دیگری آن را مقایسه کنند و دلایل طبقه بندی خود را برای شریک خود توضیح دهند و هر دانش آموز، درستی قانون شریک خود را کنترل کند و مطمئن شود که همه ی اسب ها به طور صحیح در اصطبل ها قرار گرفته اند. (بر اساس قانونی که انجام دهنده ی آن طبقه بندی بیان کرده است.)
مترجم: نیوشا حکمی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]