واضح آرشیو وب فارسی:آی تی ایران: دلايل غلط موفقيت اپل
- با ورود آيفون 5 به بازار، شگفتي در مورد موفقيتهاي شركت اپل بيشتر شده است. برخي فكر ميكنند دليل اصلي موفقيت اپل كنترل انحصاري پايگاه نرمافزار و سختافزار است.
عدهاي ديگر سختگيريهاي شركت در طراحي محصولات و دقت در جزئيات را عامل موفقيت آن ميدانند و عدهاي همچنان به نبوغ استيو جابز اشاره ميكنند. اما با اين كه همه اين دلايل در موفقيت اپل دخيلاند، نميتوان آنها را علت اصلي موفقيت اين شركت بزرگ دانست.
كنترل پايگاه نرمافزار و سختافزار
اپل با طراحيها و سيستم عاملهاي اختصاصي خود، هميشه پايگاه نرمافزاري و سخت افزاري مخصوص به خود را داشته است. با اين حال، محصولات كامپيوتري اپل، تا پايان سال 2009 سهم قابلتوجهي در بازار نداشتند. همچنين قبل از اين كه استيو جابز در سال 1985 اپل را ترك كند، عملكرد مالي اين شركت، بازارهاي سرمايه را چندان تحريك نكرده بود.
توجه سختگيرانه به جزئيات
اپلي كه استيوجابز مدير آن بود، هميشه توجه ويژهاي به جزئيات داشت. او به عنوان يك مدير ريزبين شناخته ميشد كه در هر كاري، نسبت به جزئيات آن وسواس زيادي به خرج ميداد.
نبوغ استيو جابز
اگرچه خود استيوجابز يكي از مهمترين عوامل موفقيت اپل است، اما در سالهاي اوليه تاسيس اين شركت كه نامگذاري محصولات بسيار پيچيده بود و از اعداد و حروف براي تفكيك مدلهاي جديد استفاده ميكردند، جابز نابغه به حساب نميآمد. اپل دو (Apple II) و مدلهاي بعدي آن II plus، IIx، IIfx نمونههاي بارز اين مشكل هستند. مهمتر اين كه در طول دوازده سال بين زماني كه او اپل را ترك كرد و دوباره بازگشت، هيچ كس او را نابغه نميدانست.
موفقيتها با آمار و ارقام
سابقه ده سال اخير اپل داستاني كاملا متفاوت را ارائه ميدهد. اپل بعد از ساخت iPod مجموعه محصولات بسيار موفقي را وارد بازار كرد. در طول پنج سال گذشته، سرمايه سازي اپل در بازار 422 ميليارد دلار افزايش يافته است. اين ميزان براي شركت گوگل 13 ميليارد دلار بوده است.
بر اساس مقالهاي در والاستريت ژورنال، آيفون محبوبترين گوشي هوشمند است كه 73 درصد سوددهي صنعت گوشيهاي موبايل را به خود اختصاص داده و iPad نيز سهم 68 درصدي در بازار تبلت دارد. در مجموع، اپل بزرگترين سرمايهساز بازار است و حتي مقاله جديدي در سايت فوربس پيشبيني كرده كه اپل اولين شركتي خواهد بود كه سرمايهسازي آن به تريليون دلار ميرسد.
دلايل واقعي موفقيت اپل
اگر دلايلي كه متخصصان امر عنوان كردهاند قابل قبول نيستند، پس چه چيزي باعث موفقيت اپل شده است؟ فاكتورهاي زيادي وجود دارند و البته يكي از مهمترين آنها اين است كه اپل در امر بازاريابي بهتر از رقباي خود عمل كرده است. موفق بودن در بازاريابي، لفظي بسيار كلي است و براي تشريح آن هفت عامل را ميتوان توضيح داد:
1) وجهه شركتي: با شروع موفقيت iPod، اپل نام خود را از اپل كامپيوتر به شركت اپل تغيير داد تا نشان دهد محصولات جديد آن تنها به حوزه كامپيوتر محدود نميشود. ادامه موفقيتهاي شركت و افزايش قيمت سهام آن، وجهه شركت را روزبهروز بهبود ميبخشد.
2) تثبيت موقعيت: استيو جابز در طول مدتي كه اپل را ترك كرده بود، ياد گرفت چگونه پايگاههاي موثري براي نام گذاري برندها ايجاد كند. بنابراين به جاي استفاده از اعداد و حروف متعدد از پايگاه i استفاده كردند كه نشان دهنده برند شركت اپل است. از آنجايي كه اين محصولات انحصارا متعلق به شركت اپل هستند، موقعيت شركت را تثبيت ميكنند.
3) محصولات: بهرغم توليد انبوه محصولات اپل، در آنها باكيفيت ترين مواد اوليه، طراحي صنعتي زيبا و ظرافت به كار ميرود. در اين محصولات نرمافزار و سخت افزارهايي كه شركت ارائه ميكند با هم سازگارند (مثلا iPod همراه باiTunes) تا استفاده از آنها آسان شود.
4) قيمت: محصولات اپل نسبت به ساير رقبا حاشيه سود بهتري دارند و باعث ميشوند اپل به طور مداوم بر كيفيت محصولاتش بيفزايد. كنترل قيمت به دليل منحصر به فرد بودن هر يك از محصولات امكان پذير است. به علاوه، كمتر پيش آمده مصرف كننده بعد از استفاده از محصولات اپل از قيمت آن شكايت داشته باشد.
5) توزيع: قبلا فقط خردهفروشان محصولات اپل را ارائه ميكردند، اما اكنون خود شركت فروشگاههاي ويژهاي را براي توزيع محصولاتش راهاندازي كرده است. همچنين توليدكنندگان خودرو يا محصولات ديگر، توليدات خود را براي استفاده از iPod و iPhone سازگار
كردهاند.
6) تبليغات: اولين تبليغ اپل مربوط به كامپيوترهاي مكينتاش در سال 1984 بود كه سروصداي زيادي به پا كرد، اما در افزايش فروش اين محصول چندان تاثيرگذار نبود. امروز تبليغات بازرگاني اپل با نمايش مزاياي محصولات جديد، تاثير بسزايي در فروش آنها دارد.
7) سيستم اطلاعات بازاريابي: شركت اپل از طريق برنامههاي iTune، iBooks و فروشگاههاي مخصوص اپل اطلاعات زيادي از مشتريان خود به دست آورده است. بنابراين، مانند شركت رقيب خود آمازون، اپل از اين اطلاعات استفاده ميكند تا به مشتريان خود در مورد محصولات جديد اطلاع دهد و روابط خود را با آنها توسعه دهد.
اپل در هماهنگسازي اين استراتژيهاي بازاريابي بسيار ماهرانه عمل كرده است. توليدiPod سرآغاز موفقيتهاي بعدي اپل بود كه توانست شهرت زيادي براي اين شركت به همراه آورد. اين امر موجب شده بازار هميشه منتظر معرفي كالاهاي جديد اپل باشد و حتي محصول جديد آن را پيشبيني كند.
منبع: Business Insider
جمعه|ا|23|ا|تير|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آی تی ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1864]