واضح آرشیو وب فارسی:فارس: به بهانه روز معلم؛معلم،محور تعليم و تربيت
خبرگزاري فارس: با روشهاي «ديروز» دانشآموزان «امروز» را براي جامعه «فردا» نميتوان تربيت كرد. به همين جهت استفاده از روشهاي گذشته كارآمدي خود را از دست داده است و بايد با علم و فناوري روز همراه و همگام شد.
بدون ترديد معلم ركن اساسي آموزش و پرورش و محور اصلي تعليم و تربيت است، بنابراين رسالت و نقش وي در نظام آموزشي كشور از اهميت و حساسيت بسيار بالايي برخوردار است كه در اين خصوص هم مسئولين بعنوان تصميمگير و بستر ساز و هم معلمان بعنوان مجري، وظايفي بر عهده دارند كه غفلت از انجام بموقع آنها خسارات جبران ناپذيري را بر تعليم و تربيت آيندهسازان جامعه وارد خواهد كرد كه در اين نوشتار به برخي از اين وظايف اشاره ميشود:
1- معلمي از آن جهت كه با تعليم و تربيت انسان سر و كار دارد، حرفهاي بسيار مهم و رسالتي بس عظيم است.پس معلمي شغل نيست،بلكه مسئوليتي سنگين است كه گام نهادن در آن ريشه در عشق،دانش و روش دارد.
«عشق» به انسانهايي كه بايد به آنها علم آموخت و در مسير شدن هدايتشان كرد.
«دانش» كه خمير ماية كار معلمي است زيرا آنچه به دانشآموز تعليم داده مي شود و بر روي تخته سياه نوشته ميشود در واقع بر لوح جان وي نقش ميبندد و همواره تا پايان عمر با اوست.
«روش» كه شيوه آموختن است،يعني شيوة انتقال معلومات به دانشآموزاني كه از نظر شرايط خانوادگي، اجتماعي، فرهنگي و موقعيت يادگيري با هم تفاوت دارند و هر يك از آنها به تناسب شرايط خود، از درس معلم بهره ميگيرند و آنچه را كه بايد ميآموزند.
2-دانش آموزان بيش از آنكه از گفتار معلم درس بگيرند از رفتار او ياد ميگيرند.آموزش شيوه گفتار، وضع ظاهري، نظم در عمل، وجدان كاري، انضباط اجتماعي، صداقت، صميميت و ... در گرو رفتار و كردار معلم است نه گفتار وي. بنابراين آنچه رفتار دانشآموزان را شكل ميدهد، ميسازد و در نزد آنها اعتبار دارد «فعل» معلم است نه «قول» وي.
3-عصر حاضر را عصر «انفجار اطلاعات» و «ارتباطات» نام نهادهاند بطوريكه با پيشرفت تكنولوژي ،گسترش امكانات رسانهاي و استفاده از ابزار رايانه و دسترسي به اينترنت به سهولت حجم وسيعي از اطلاعات در اختيار دانشآموزان قرار ميگيرد، بنابراين معلمين، با اتكا به آموختههاي قبل و عدم آگاهي از روشهاي جديد تدريس و به روز نبودن معلومات، امكان برقراري ارتباط كارآمد و اثر بخش را از دست خواهند اد كه اين مهم منزلت و پايگاه اجتماعي آنها را در نگاه دانشآموزان متزلزل و دچار آسيب جدي خواهد كرد.
4-با روشهاي «ديروز» دانشآموزان «امروز» را براي جامعه «فردا» نميتوان تربيت كرد. به همين جهت استفاده از روشهاي گذشته كارآمدي خود را از دست داده است و بايد با علم و فناوري روز همراه و همگام شد. بنابراين آموزش معلمين و آشنا نمودن آنها با روشهاي جديد تدريس،شيوههاي برخورد با دانشآموزان، آشنايي با يافتههاي روان شناسي تربيتي، يادگيري فناوري اطلاعات از اهميت بسيار برخوردار است و نميتوان به سادگي از كنار آن عبور كرده در واقع روزآمد كردن دانش و اطلاعات معلمين، وظيفه مهمي است كه نه معلم و نه مسئولين نبايد از آن غفلت كنند.
5-تعميق يادگيري و دروني كردن آن، تقويت روحيه مطالعه و تحقيق، پرورش قوة خلاقيت و ابتكار و مهارت آموزي در دانشآموزان در گرو ايجاد، تكميل و تجهيز فضاهاي آموزشي و پرورشي از يك سو و تامين و تربيت نيروي انساني كارآمد و مجرب و برنامهريزي مناسب و هدفمند از سوي ديگر است كه از اصليترين وظايف مسئولين و تصميمگيران تعليم و تربيت است كه بايد به آن اهتمام بورزند.
6-توجه به شان و منزلت معلم ريشه در اصل عزتمندي و كرامت انسان دارد و اين مهم نمود عيني پيدا نخواهد كرد مگر آنكه جايگاه معلم در فرآيند تصميمگيري تعريف و در نگاه مديران به عنوان يك باور قلبي پذيرفته شود. مگر نه اين كه كليه تصميمات مديران در سطح ستاد بايد توسط معلمان در سطح صف به مرحله اجرا درآيد؟ پس چرا مديران در عملكرد خود چنين رويكردي را جدي تلقي نميكنند و به مفهوم واقعي و دور از شعار به آن جامه عمل نميپوشانند؟
7-آرامش خاطر و آسايش خيال،شرط لازم انجام موفقيتآميز وظيفه و مسئوليت است. اگر چه در سالهاي اخير گامهاي نسبتا مناسبي در جهت تامين بخشي از نيازهاي معلمان برداشته شده است.ولي تا زماني كه معلم دغدغة مسايل رفاهي را دارد و از تبعيض و بي عدالتي رنج ميبرد انتظار كارآمدي و اثر بخشي از او بيشتر به يك آرزو شبيه است تا واقعيت.پس بايد مسئولين با تلاش مضاعف در رفع موانع و حل مشكلات موجود جامعه فر هنگيان تدبيري بينديشند.
محمد حسين رضايي
سه|ا|شنبه|ا|12|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]