محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1855636562
در مزرعه ۳۰ كيلو پياز هزار تومان، در بازار مصرف هر كيلو ۵۰۰ تومان!
واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: در مزرعه ۳۰ كيلو پياز هزار تومان، در بازار مصرف هر كيلو ۵۰۰ تومان!
باز هم اشك پيازكاران درآمد و قصه افت قيمت محصول و فاسد شدن آن تكرار شد و سال هاست قصه تكراري افت قيمت محصولات كشاورزي به دليل نبود برنامه ريزي در كشت تكرار مي شود اما هيچ كس گام عملي براي پايان دادن به اين ماجرا بر نمي دارد.
هموطن آنلاين_ جواد حاتمي _ تعجب نكنيد در دهه ۶۰ يا ۷۰ نيستيد، ارديبهشت ۹۱ است و اين قيمت يك تور ۳۰ كيلويي پياز توليدي در مزارع جيرفت است. بهايي كه دلالان به كشاورز مي دهند و شايد يك دهم هزينه توليدش باشد!
باز هم اشك پيازكاران درآمد و قصه افت قيمت محصول و فاسد شدن آن تكرار شد و سال هاست قصه تكراري افت قيمت محصولات كشاورزي به دليل نبود برنامه ريزي در كشت تكرار مي شود اما هيچ كس گام عملي براي پايان دادن به اين ماجرا بر نمي دارد.
در روزهاي اخير با گسترش دامنه برداشت محصول پياز از كشتزارها به ويژه استان هاي جنوبي كشور كشاورزان پيازكار به مشكل چند ساله خود دچار شدند معضلي كه زنگ هشداري براي بحراني بزرگ در تاريخ كشاورزي سال جاري محسوب مي شود و تعجب برانگيز تر آن است كه همين پياز در بازار مصرف هر كيلو ۵۰۰ تومان قيمت دارد كه نشان مي دهد نظام توزيع در كشور تا چه حد بي حساب و كتاب است.
نرخ جعبه بيشتر از محصول
كاهش بي رويه قيمت پياز تا مرز ۳۰ تومان براي هر كيلو محصول و ادامه دلال بازي در مزارع نتيجه اش به جيب دلالان رفتن سود كشاورزان است كه بار ديگر در جنوب كرمان تكرار شد.
يكي از نقاط شاخص در كشاورزي و توليد محصولات مختلف زراعي و باغي، جنوب استان كرمان است كه به گفته كارشناسان كشاورزي به گلخانه طبيعي شهرت دارد و هر سال در فصل هاي مختلف شاهد كشت مداوم محصول در مزارع آن هستيم.
شرايط آب و هوايي منطقه به گونه اي است كه در تمام فصل هاي سال امكان كشت وجود دارد و به همين دليل نيز طرح هاي استمرار كشت در اين منطقه هر سال اجرا مي شود و در طول زمستان كه امكان كشت برخي محصولات از جمله سيب زميني و پياز در مزارع كشور وجود ندارد كشاورزان جنوب كرمان به ويژه در شهرستان جيرفت نياز بازار مصرف را برآورده مي كنند.
طي سال هاي اخير بارها شاهد كشت هاي بي رويه محصول در مزارع جنوب كرمان بوده ايم كه پس از رسانه اي شدن داستان و كش و قوس هاي فراوان برخي مسئولان وارد عمل مي شوند و به صورت مقطعي مشكل را رفع مي كنند.
اما هنوز مشكل گوجه كاران تمام نشده مشكل خياركاران شروع مي شود و همين طور، هر سال ساير محصولات كشاورزي به دليل نبود برنامه ريزي به نوعي روي زمين مي ماند.
شايد باور كردني نباشد اما پياز در جنوب كرمان و در شهر جيرفت پس از برداشت از مزرعه فقط ۳۰ تا ۴۰ تومان قيمت دارد. قيمتي كه حتي پول كارگر برداشت كننده محصول را نيز تأمين نمي كند و اين چنين است كه در نهايت محصول در مزارع برداشت نشده مي ماند و از بين مي رود.
برخي كشاورزان مي گويند اين نرخ حتي هزينه جعبه اي را كه محصول در آن قرار مي گيرد جبران نمي كند! برخي سال ها هزاران تن محصول توليدي فاسد شده يا اصلا از زمين برداشت نمي شود ولي باز هم سال بعد اين مشكلات فراموش مي شود.
شيرين براي دلال
«علي عبدا... زاده» دانشجوي رشته كشاورزي و كارشناس ارشد زراعت در گفت و گو با خبرنگار فارس اظهار داشت: با اين اوضاع قيمت پياز، تصميم گرفته ام كه ۱۰ هكتار مزرعه پياز خود را شخم بزنم تا با توجه به ضرر اقتصادي در اين كار به واسطه پوسيدن پيازها، از آن ها به عنوان كود زمين استفاده و محصولات ديگري كشت كنم.
علي سالاري نيز با گلايه از پاسخ گو نبودن مسئولان مربوطه اظهار داشت: ما با سازمان جهاد كشاورزي جنوب كرمان قرارداد امضا كرديم كه بيش از حد كشت نكنيم با وجود اين هم اكنون كسي پاسخ قانع كننده اي به ما در اين زمينه نمي دهد.
يكي از كشاورزان پياز كار جيرفتي در گفت و گو با مهر اظهار داشت: بخش قابل توجهي از مزارع شهرستان جيرفت به كشت پياز اختصاص يافته است اما حالا كه نوبت برداشت و عرضه محصول به بازار فراهم شده است با موانع مختلف مواجه هستيم.
محمد شعباني افزود: هر سال شاهد رشد روزافزون نرخ سم و كود هستيم همچنين نرخ سوخت هم افزايش پيدا كرده اما از سوي ديگر نرخ محصول كاهش يافته و تنها چيزي كه در اين ميان نصيب ما مي شود ضرر است. وي تصريح كرد: تنها افرادي كه محصول ما را مي خرند عده اي دلال اند كه معمولا از استان هاي ديگر هنگام برداشت محصول مي آيند.
يكي ديگر از كشاورزان پياز كار نيز گفت: ما در همه فصل ها شاهد اين وضعيت هستيم در حالي كه مسئولان بخش كشاورزي از رعايت الگوي كشت در جنوب كرمان خبر مي دهند اما زماني كه بايد كاري در اين زمينه انجام شود همه ساكت اند و نگاه مي كنند و همين كه محصول به يك باره به بازار مي آيد همه از رعايت الگوي كشت مي گويند و توپ را در زمين كشاورزان مي اندازند.
مسعود مرادي افزود: مسئولان بگويند زماني كه ما داشتيم اين محصول را كشت مي كرديم چرا در آن زمان كسي نيامد محصول ديگري را معرفي كند و بگويد پياز نكاريد ضمن اين كه در زمينه محصولات ديگر نيز همين مسئله را شاهد هستيم در كشت بعد اگر گوجه هم بكاريم اوضاع همين است اگر خيار هم بكاريم همين اوضاع تكرار مي شود.
وي از مسئولان سوال كرد كه وقتي كشاورزي مهم ترين شغل در جنوب كرمان است و بزرگ ترين مزيت نيز محسوب مي شود پس چرا وقتي اين محصول در كشور بازار مصرف دارد برنامه ريزي مناسبي براي عرضه محصول به بازار نمي شود.
مرادي گفت: در بسياري از استان ها هم اكنون اين محصول با كمبود مواجه است و بازار وجود دارد اما چون كسي نيست كشاورزان را حمايت كند و يا اتحاديه كشاورزان وجود ندارد و ساير دستگاه ها هم فعال نيستند هر سال محصول سر مزرعه مي ماند و خراب مي شود در صورتي كه مي تواند با يك برنامه ريزي ابتدايي آن را به دست مصرف كننده رساند.
هزينه توليد تا ۱۰ برابر
مرادي گفت: در بسياري از استان ها هم اكنون اين محصول با كمبود مواجه است و بازار وجود دارد اما چون كسي نيست كشاورزان را حمايت كند و يا اتحاديه كشاورزان وجود ندارد و ساير دستگاه ها هم فعال نيستند هر سال محصول سر مزرعه مي ماند و خراب مي شود در صورتي كه مي تواند با يك برنامه ريزي ابتدايي آن را به دست مصرف كننده رساند.
وي گفت: چرا كسي با اين دلال بازي برخورد نمي كند و به سادگي دسترنج ما نصيب دلال هايي مي شود كه محصول را از ما ۴۰ تومان مي خرند و نزديك هزار تومان در بازار مي فروشند.
علي ميرزايي، ديگر كشاورز جيرفتي هم در مورد اوضاع فعلي گفت: هزينه اي كه براي برداشت محصول به كارگران مي پردازيم و گوني ها و جعبه هايي كه براي فروش استفاده مي كنيم قيمت اش از محصولي كه برداشت مي شود و در جعبه ها قرار مي گيرد بيشتر است.
وي گفت: بسياري از ما براي كاشت محصول زمين ها را اجاره كرده و يا وام براي خريد سم، كود و سهم آب گرفته ايم.
در صورت ادامه اين روند بهترين كار اين است كه اصلا ما محصول را برداشت نكنيم چون اگر بخواهيم محصولمان را بفروشيم بايد ضرر هم بكنيم حداقل اين گونه هزينه زيادتر نبايد بدهيم.
علي حيدري ديگر كشاورز جيرفتي ادامه داد: هم اكنون هر كيلو پياز با نرخ ۳۰ تا ۴۰ تومان خريداري مي شود در حالي كه هزينه اي كه ما براي كاشت، برداشت و حمل و نقل براي هر كيلو مي دهيم بالاي ۳۰۰ تومان است. با اين شرايط كشاورز فقط بايد ضرر كند در صورتي كه با يك ساز و كار مي توانستيم محصول پياز را براي صادرات مهيا كنيم.
اين در حالي است كه كشت پياز در اين منطقه در قالب طرح استمرار براي تأمين پياز بازار مصرف داخل كشور و جلوگيري از افزايش شديد قيمت محصول انجام مي گيرد.
با حضور خبرنگار فارس در مراكز عرضه فروش ميوه در شهرستان جيرفت، مشخص شد، هم اكنون هر كيلو پياز با قيمت ۵۰۰ تا ۶۰۰ تومان فروخته مي شود و اين در حالي است كه در فاصله نه چندان دورتري هر تور ۳۰ كيلويي پياز يك هزار تومان توسط دلالان جيرفت خريداري مي شود.
نبود بازار مصرف
در استان هرمزگان نيز شرايط همين طور است. هرمزگان با سطح زير كشت ۱۰ هزار و ۵۰۰ هكتار و ۳۰۰ هزار تن توليد، يكي از مهم ترين استان هاي توليد كننده پياز در كشور محسوب مي شود.
يكي از مزيت هاي پياز هرمزگان خارج از فصل بودن آن است. در فصل زمستان كه بيشتر استان هاي كشور با سرماي شديد روبه رو هستند آب و هواي هرمزگان فرصت مناسبي را براي كشاورزان فراهم مي كند تا پياز كشت كنند. در حالي كه اين محصول در آغاز فصل بهار به توليد مي رسد باز هم پيازكاران براي فروش محصول خود با مشكلات فراواني روبه رو هستند. كشاورزان در اين سال هاي خشكسالي و با هزينه هاي زياد پياز توليد مي كنند اما به دليل نبود صادرات و بازار مناسب، محصول روي دستشان مي ماند.
موسي خرسند يكي از كشاورزان روستاي زمين سنگ كه ۲۰ هكتار از زمين هاي خود را زير كشت پياز برده است مي گويد: ما از مسئولان انتظار نداريم كه خسارت هاي ما را جبران كنند. حداقل راه صادرات را باز كنند. وي مي افزايد: امسال كرايه حمل بار به تهران و تبريز ۳ برابر شده است در حالي كه پياز را حداكثر كيلويي ۹۰ تومان از ما مي خرند.
علي زلفي زاده يكي ديگر از كشاورزان روستاي سرزه خاروك از توابع بندرعباس هم اظهار مي كند: من شغل ديگري ندارم و مجبورم به اميد سال ديگر كشت كنم. شايد بتوانم بدهي هايم را به بانك ها و كارگراني كه روي زمين در طول سال زحمت كشيده اند پرداخت كنم اما با اين وضعيت فكر نمي كنم ديگر بتوانم زمين خود را زير كشت ببرم. اين در حالي است كه چنان چه كشاورزان در سال زراعي جديد پياز كشت نكنند به صورت مستقيم ۱۰ هزار نفر از روستاييان بيكار مي شوند. او تنها راه حل مشكل پيازكاران را تسهيل در صادرات مي داند و تصريح مي كند: چطور مسئولان بازرگاني براي كم كردن نرخ هميشه حاضرند اما براي فروش و جلوگيري از ضرر كشاورزان چاره اي نمي انديشند؟
پيازكاران پس از ضرري كه سال گذشته به علت افت قيمت متحمل شدند، با وعده و وعيدهاي دولت مبني بر صادرات پياز در سال جاري، ۱۰ هزار و ۵۰۰ هكتار از زمين هاي كشاورزي خود را زير كشت اين محصول بردند اما نه تنها گامي در اين زمينه برداشته نشد بلكه شرايط بدتر از سال گذشته هم شد. در شرايطي كه هرمزگان پانزدهمين سال خشكسالي را پشت سر مي گذارد، كشاورزان با رنج فراوان و هزينه هاي سنگين، حدود ۳۰۰ هزار تن پياز با كيفيت را توليد كردند، اما قيمت پايين، نبود بازار مناسب داخلي و خارجي و افزايش سرسام آور كرايه حمل بار انگيزه برداشت را از آن ها گرفته است.
منحني تار عنكبوتي
اما اين مشكلات مربوط به امسال و سال گذشته نيست بلكه اين واقعيت تلخ در كشاورزي كشور ما ريشه دوانيده است يك سال محصول در بازار بيشتر و قيمت كمتر مي شود و سال بعد عرضه كمتر و قيمت بالا مي رود كه در علم اقتصاد به نام «منحني تار عنكبوتي» معروف شده است.
اما حتي يك آدم اقتصاد نخوانده هم مي داند كه اين وضعيت و آشفتگي در توليد و قيمت يعني مديريت نكردن توليد و قيمت است كه هر دو كاملا به همديگر وابسته اند.
بارها ديده ايم و شنيده ايم كه كشاورزان سيب زميني كار، به كارگر پول داده اند تا سيب زميني هاي فاسد شده انبارها را خالي كنند يا پيازكاران جنوب پيازهاي خود را از مزارع برداشت نكنند يا امحا كنند.
اما ريشه اين مشكلات كجاست؟ مگر يك كشاورز كه معمولا افراد عائله مندي هم هستند، چقدر مي توانند زير بار اين مشكلات طاقت بياورند؟
كشاورز تنها بر اساس قيمت سال جاري تصميم به كشت سال آينده مي كند اگر قيمت در سال جاري بيشتر باشد همه سال آينده از آن محصول مي كارند كه قيمت در سال آينده كاهش يابد و اگر قيمت سال جاري كمتر باشد كشاورزان كمتري سال آينده از اين محصول مي كارند و قيمت آن محصول افزايش يابد و وضعيت به همين منوال ادامه مي يابد.
بازاريابي به عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است
رئيس سازمان جهاد كشاورزي جنوب كرمان نيز در گفت وگو با خبرنگار فارس در جيرفت با اشاره به مكاتبه هاي انجام شده در مورد مشكل پيازكاران اين منطقه از ۴ ماه گذشته اظهار داشت: تمام نامه هاي ارسالي به مسئولان در نهاد رياست جمهوري، وزارتخانه و استانداري گواه پي گيري اين سازمان پيش از وقوع اين اوضاع است.
مجيد دريني سازمان جهاد كشاورزي جنوب كرمان را متولي توليد ذكر و تصريح كرد: بازاريابي و ايجاد زمينه مناسب براي خريد و انتقال اين توليد از مزرعه به عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
استاندار كرمان نيز در گفت وگو با واحد مركزي خبر علت اصلي بروز اين مشكل در جنوب كرمان را رعايت نكردن الگوي كشت توسط كشاورزان مي داند.
يك كارشناس كشاورزي نيز در گفت وگو با خراسان نبود بازار فروش و فسادپذير بودن پياز را يكي از دلايل افت قيمت آن و هجوم دلالان به مزارع مي داند. به گفته وي دلالان با برنامه ريزي از پيش تعيين شده از نبود يك نظام مشخص نرخ گذاري و حمل ونقل و عرضه سوء استفاده مي كنند و سود به جاي اين كه به جيب كشاورز برود در جيب عده اي دلال خاص قرار مي گيرد.
پيشنهاد براي صادرات پياز
با وجود آن كه «حميد صافدل» معاون وزير صنعت، معدن و تجارت در اواخر سال گذشته گفته بود كه به زودي جايزه صادرات پياز براي صادركنندگان در نظرگرفته مي شود و «مسعود دشوارگر» معاون توسعه تجارت خارجي سازمان صنعت، معدن و تجارت هرمزگان نيز اعلام كرده بود كه امسال هيچ گونه محدوديت صادرات پياز وجود ندارد اما باز هم تاكنون اقدامي در زمينه صادرات پياز انجام نگرفته است.
دبير اجرايي خانه كشاورز استان هرمزگان يكي از مهم ترين دلايل كسادي بازار پياز هرمزگان را افزايش توليد و همزماني كشت با شهرهاي جيرفت، دزفول و بوشهر مي داند و مي گويد: براي رفع اين مشكل مسئولان مربوط در وزارت جهاد كشاورزي بايد قبل از توليد نشست هاي مشتركي با استان هاي همجوار داشته باشند و چاره انديشي هاي لازم اقتصادي را به عمل بياورند.
ابوطالب جوادي با تاكيد بر اين كه برنامه ريزي ها براي توليد حساب شده نيست تصريح مي كند:« اگربرنامه ها حساب شده باشد بايد با كشورهايي كه به علت شرايط آب وهوايي نامناسب در اين فصل توليد پياز ندارند و با ما هم ارتباط بازرگاني دارند رابطه برقرار مي كرديم. تماس هاي مكرر با رايزن هاي اقتصادي سفارتخانه هايي كه ما در كشورهاي روسيه و ديگر مراكز خارج از كشور داريم مي تواند بازار مناسبي براي برون رفت پياز توليدي و ديگر محصولات استان باشد».
او اظهار مي كند چنان چه توسط تشكل هاي كشاورزي هم حركت هايي در اين زمينه انجام شود نياز به سرمايه گذاري سنگين دارد. سرمايه گذاري نيز نياز به ضمانت اجرايي دارد و تضمين اين نوع سرمايه گذاري بايد از طريق بانك مركزي و مديران در ارتباط با آن موضوع صورت گيرد.
دبير اجرايي خانه كشاورز استان يك راه حل ديگر هم پيشنهاد مي دهد. اين كه از خريداران و صاحبان سرمايه كشورهاي هدف دعوت شود كه هم از توليدات ما آگاهي پيدا كنند، هم مزارع ما را از نزديك ببينند و هم برنامه هماهنگ اقتصادي با بخش كشاورزي كشور ما داشته باشند. به گفته وي اين كار مي تواند مخاطرات اقتصادي اين بخش را كاهش دهد و زمينه جذب بازار مناسب را فراهم كند.
جوادي تاكيد مي كند كه شرايط توليد، عرضه و فروش كنوني چيزي جز سرخوردگي كشاورزان و كاهش سرمايه گذاري در اين بخش را به همراه نخواهد داشت. خبرگزاري فارس: قيمت پياز در مزارع جنوب كشور به كيلويي ۴۰ تومان رسيده و كيلويي ۱۰۰ تومان هم هزينه مي خواهد تا به ميادين مركزي ميوه و تره بار تهران برسد و اين بار نوبت «پياز» است كه اشك كشاورز را درآورد.
وزارت بازرگاني مقصر اصلي
با اين حال امام جمعه جيرفت نيز در نمازجمعه اين شهر گفت: به دليل نبود تعهد كاري و كوتاهي مسئولان وزارت بازرگاني محصول پياز كشاورزان جنوب كرمان به كود شيميايي زمين هاي آنان تبديل شده است.
حجت الاسلام اصغر عسكري اقتصاد منطقه جنوب كرمان را بر پايه كشاورزي دانست و اظهار داشت: مردم اين منطقه همواره با تلاش و كوشش از طريق كشاورزي با كشت محصولات گوناگون امرار معاش مي كنند.
وي با اشاره به تجمع پيازكاران در مقابل فرمانداري جيرفت افزود: با توجه به اين كه عارضه سرمازدگي محصول سيب زميني امسال كشاورزان اين منطقه را دچار مشكل كرده اكنون نبود بازار عرضه محصول پياز نيز بر آن افزوده شده است.
او با بيان اين كه اين تراژدي غم انگيز سال ها است كه گريبان گير كشاورزان اين منطقه است، تصريح كرد: اگر مسئولان به اين امر توجهي نكنند، خسارت هاي غيرقابل جبراني به اقتصاد منطقه وارد مي شود.
وي وظيفه سازمان جهاد كشاورزي جنوب كرمان را فراهم كردن بستر لازم براي كشت محصولات دانست و ابراز داشت: مسئولان كشوري بايد زمينه عرضه و خريد محصولات كشاورزان منطقه را فراهم كنند. اين سازمان بارها اعلام كرده بود كه در سال ۹۰، سه ماه زودتر برداشت محصول پياز داريم تا مسئولان كشوري زمينه تنظيم بازار آن را فراهم كنند.
وي با اشاره به نامه نگاري هاي متعدد مسئولان جنوب كرمان به مسئولان كشوري گفت: دستگاه هاي اجرايي مسئول در منطقه جنوب كرمان و استان، تمام اقدامات لازم براي اين امر را انجام داده و هيچ كوتاهي در اين امر از جانب آنان صورت نگرفته است. وي با بيان اين كه كشاورزان نيز در اين امر بي توجهي كرده اند، عنوان كرد: مسئولان مربوطه بارها از طريق مراجع مختلف هشدارهاي لازم را در زمينه كشت بي رويه پياز به كشاورزان داده بودند.
الگوي كشت مناسب
متولي دستگاه توليد كشاورزي در كشور مي تواند الگوي كشت مناسبي را پياده كند، كه قبلا هم بارها تاكيد شده و حتي به تازگي رياست جمهوري نيز درباره اصلاح شيوه هاي كشت صحبت كرده است. هرچند صحبت هاي رئيس جمهور ناظر به تغيير شيوه هاي كشت براي كاهش مصرف آب در كشاورزي بوده اما نشان از اهميت اين موضوع است.
يك كارشناس امور كشاورزي مي گويد: داشتن الگوي كشت مناسب در قانون بهره وري كشاورزي هم تاكيد شده است براي تهيه اين الگو بايد ظرفيت هاي توليد محصولات كشاورزي به تفكيك استان ها و شهرستان ها، اولويت هاي توليد از نظر محصول اساسي و استراتژيك، ميزان مصرف در كشور، وارداتي بودن و نبودن و اين كه نياز است در كدام محصولات خودكفا باشيم بررسي شود و بر اساس آن يك الگوي كشت مناسب براي هر استاني و شهرستاني در نظر گرفته شود.
وي مي افزايد: اگرچه وزارت جهاد كشاورزي سال گذشته اعلام كرد تركيب كشت جديدي به همه استان ها ابلاغ كرده است اما شيوه هاي اجرايي آن بايد طوري باشد تا نتيجه مطلوبي داشته باشد.
اما واقعيت اين است كه حتي با در نظر گرفتن اين الگوي كشت آن مانند قانون نيست كه كشاورز حتما ملزم به اجرا شود بنابراين سياست هاي مديريتي بايد به كمك اجرايي كردن اين الگوي كشت بيايد و به نوعي باشد كه كشاورز به سمت اجراي الگوي كشت ابلاغ شده پيش رود، مثلا حمايت از نوع ارائه تسهيلات بانكي، نهاده هاي ارزان قيمت به آن هايي كه همسو با اين سياست پيش مي روند و مهم تر اين كه سياست تعيين قيمت تضميني اجرا شود يعني كشاورز قيمت سال آينده را بداند و اين قيمت ها بر اساس اين كه كشاورز را به سمت اجراي الگوي كشت سوق دهد تنظيم شود.
در بسياري از كشورهايي كه كشاورزي پيشرفته دارند دولت قيمت تمام محصولات و نهاده ها از يك سال پيش اعلام مي كنند و كشاورز بر اساس اين اطلاعات اقدام به كشت سال آينده مي كند و طبيعي است كه اين قيمت ها توسط دولت در راستاي سياست هاي از پيش تعريف شده مديريت مي شود يعني توليد كشاورز قبل از اين كه به بازار برسد مديريت مي شود و اين طور نيست كه كشاورز محصول توليد كند و بعد از اين كه بازار منفجر شد و قيمت ها پايين آمد يا اصلا در بازار يافت نشد و قيمت ها بالا كشيد به فكر تنظيم بازار باشد.
اما «محمدعلي دلاور» عضو كميسيون كشاورزي مجلس يك دليل روي دست كشاورزان ماندن محصولات كشاورزي از جمله پياز را نبود صنايع تبديلي و فرآوري در قطب هاي توليد آن مي داند و به خراسان مي گويد: متاسفانه صنايع فرآوري پياز در مناطق جنوبي كشور وجود ندارد و استقرار صنايعي چون توليد پوره پياز و ديگر فرآورده هاي آن مي تواند بخشي از محصول را جذب و مصرف كند.
وي مي افزايد: بار اول نيست كه بحران در عرضه محصولات توليدي به وجود مي آيد، متاسفانه اين قصه هر سال تكرار مي شود و موضوع مهم «الگوي كشت» كه سال هاست قرار است براي جلوگيري از چنين مسائلي عملياتي شود اجرا نمي شود و زماني هم كه از وزير مي پرسيم دليلش چيست؟ توپ به زمين دولت انداخته مي شود.
به گفته وي در آخرين پي گيري اين مشكلات وزير جهاد كشاورزي اعلام كرده است كه دولت بايد قيمت تضميني را اعلام كند تا كشاورز با انتخاب درست قبل از كشت محصول برنامه ريزي كند ولي تا به حال اين كار نشده و وزارت جهاد ماه ها قبل پيشنهادهاي خود را به دولت داده است.
نماينده مردم درگز با توجه به تفويض اختيار برخي كارها توسط دولت به استانداران و فرمانداران در قصه پياز نيز مي گويد: فرمانداران بايد پاسخ دهند چرا اين مشكل به وجود آمده است.
«دلاور» عضو كميسيون كشاورزي مجلس با بيان اين مطلب كه؛ مقام معظم رهبري نقشه راه را مشخص كرده اند و مجلس هم بر اساس آن كار را شروع كرده و پيش مي رود مي گويد: دولت بايد وارد كار اجرايي شود، وظيفه اصلي بر عهده دولت است كه بر اساس نقشه راه و سند چشم انداز حركت كند. در مجلس بارها در مورد لزوم حضور جدي دولت در عرصه و حمايت از توليد داخلي و كشاورزي تذكر داده ايم ولي در عمل رفتار موافقي نديده ايم.
به گفته وي دولت بايد عزم را جزم كند و به نقشه راه و سند چشم انداز در افق ۱۴۰۴ معتقد باشد و به اعتقاد ما عملياتي شدن الگوي كشت مهم ترين كار براي پيش گيري از تداوم چنين مشكلاتي است.
دكتر «محمد اسماعيل نيا» از فعالان عرصه كشاورزي كه از سال ۸۴ موضوع الگوي كشت رابا ساماندهي كشت و توليد گوجه فرنگي، سيب زميني و پياز در خراسان رضوي دنبال كرد به ما مي گويد: نمونه هاي تجربي و رياضي الگوي كشت تهيه و تدوين شده و گام هاي اوليه در خراسان رضوي برداشته شده است ولي هنوز در سطح كشور اين كار عملياتي نشده است. وي مي افزايد: طرح الگوي كشت مي تواند مشكلات موجود در افزايش توليد و افت قيمت ها را برطرف كند اين منتخب مجلس نهم با ابراز نگراني از كندي پيشرفت اجراي طرح الگوي كشت در كشور مي افزايد: اين طرح باعث ايجاد تعادل بين توليد و مصرف و حتي تعادل در مصارف صنعتي مي شود و اگر در سطح ملي در چرخه اجرا قرار گيرد مي تواند بسياري از مشكلات را رفع كند و به توليد پايدار منجر شود.
به هر حال در قصه تكرار افت قيمت محصولات كشاورزي، امسال قرعه فال به نام پياز زده شده است و تا زماني الگوي كشت به عنوان نقشه راه تدوين نشود كشاورزان در كشت محصولات كشاورزي همچنان سردرگم خواهند بود.
چكيده گزارش
امسال هم اشك پيازكاران كشور درآمد و قصه افت قيمت محصولات كشاورزي تكرار شد، اين روزها هزاران تن محصول پياز توليدي كشاورزان كشور روي زمين مانده و در حال فاسد شدن است. از طرفي هم قيمت هر كيلو پياز به ۳۰ تا ۴۰ تومان يعني يك دهم قيمت تمام شده آن رسيده است. سال هاست كه اين قصه براي سيب زميني، خيار، گوجه فرنگي و ديگر محصولات زراعي و باغي تكرار مي شود و مسئولان هم بارها وعده داده اند كه با اجراي طرح الگوي كشت به اين نابه ساماني پايان دهند اما هر سال دريغ از پارسال. در سال توليد ملي تأخير در اعلام نرخ خريد تضميني پياز، نبود برنامه هدايت و حمايت از كشاورز، نبود صنايع تبديلي و غفلت از صادرات، بازار را به دلالان سپرده و بلبشوي پياز به وجود آمده است. در اين ميان در حالي كه توليد كنندگان پياز به ورشكستگي كامل رسيده اند قيمت پياز در بازار مصرف تعجب آور است به طوري كه هم زمان با آن كه قيمت پياز در مزرعه هر ۳۰ كيلو هزار تومان است در بازار مصرف هر كيلو پياز ۵۰۰ تومان قيمت دارد!
يکشنبه|ا|3|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[مشاهده در: www.hamvatansalam.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]
-
گوناگون
پربازدیدترینها