واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري مجلس شوراي اسلامي: منصور واعظي مطرح كرد: حذف ۲ درصد درآمد بودجه فرهنگي از اعتبارات نهاد كتابخانه هاي عمومي
دبير كل نهاد كتابخانههاي عمومي كشور با اشاره به ۸۶ ميليارد تومان بودجه پيشنهادي براي نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور در سال ۱۳۹۱، از حذف شدن درآمد حاصل از اختصاص ۲ درصد بودجه فرهنگي اين نهاد خبر داد.
منصور واعظي در گفتوگو با خبرنگار فرهنگي خبرگزاري خانه ملت در حاشيه حضور در كميسيون فرهنگي مجلس، درباره بودجه سال ۹۰ نهاد كتابخانههاي عمومي كشور توضيح داد: نهاد در رديفهاي مختلف ۷۲ ميليارد تومان بودجه داشت و ۲ درصد از سهم بودجه كل فرهنگي كشور را نيز كه برابر با ۳۴ ميليارد تومان بود، براي ساخت كتابخانه هاي روستايي كشور در اختيار ما قرار داده بودند.
وي با اشاره به حذف بودجههاي فرهنگي در سال ۹۱ اضافه كرد: امسال ۲ درصد بودجه فرهنگي كه در اختيار استانداري ها و دستگاه هاي مختلف قرار داشت، از منابع درآمدي نهاد كتابخانههاي عمومي حذف شد و ما گزارشي را در اين باره به كميسيون فرهنگي مجلس ارائه داديم.
دبير كل نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور درباره بودجه سال ۹۰ اين دستگاه بيان كرد: بودجه اين نهاد در سال گذشته تأمين اعتبار شد و ما جزو معدود دستگاه هايي بوديم كه با حمايت معاونت برنامهريزي رئيس جمهور از حوزه كتاب و كتابخواني، همه ساله صد در صد بودجههاي تخصيص يافته را دريافت ميكنيم.
بودجه ساخت و ساز كتابخانهها در اختيار نهاد كتابخانه هاي عمومي باشد
واعظي بودجه اين نهاد در سال ۹۱ را ۸۶ ميليارد تومان اعلام كرد و درباره ميزان آن توضيح داد: ما از كميسيون فرهنگي مجلس درخواست داريم به ما در ساخت كتابخانههاي عمومي كمك كنند و بودجه ساخت و ساز كتابخانهها را كه در اختيار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است، به نهاد كتابخانه هاي عمومي منتقل كنند.
وي تأكيد كرد: تمركز در برنامههاي عمراني و تعريف اولويتهاي درست در توسعه كتابخانهها ايجاب ميكند اين بودجه در اختيار نهاد كتابخانه هاي عمومي باشد.
دبير كل نهاد كتابخانه هاي عمومي اعلام كرد: در حال حاضر ميانگين سرانه كتابخانههاي كشور به ازاي هر ۱۰۰ نفر، ۸/۱ متر است درحاليكه شاخص هدفگذاري شده در چشم انداز ۱۴۰۴ و ايفلا، ۸ متر مربع به ازاي هر ۱۰۰ نفر است لذا بايد برنامهاي براي رسيدن به اين ايده آل در نظر گرفته شود.
وي گفت: در برخي استانها اين ميزان به ۴/۶ متر مربع رسيده و با توجه به رشد توسعه فضاي كتابخانهها در اين آنها، قطعاً تا يك سال آينده خود را به شاخص ايفلا خواهد رساند اما در بعضي استانها نيز به ازاي هر ۱۰۰ نفر تنها ۹/۰ متر سرانه كتابخانه وجود دارد.
واعظي تشريح كرد: اگر بودجه ساخت و ساز كتابخانهها در اختيار نهاد باشد، با يك برنامهريزي مشخص، به استانهاي محرومتر كه از كمبود كتابخانه بيشتري برخوردار هستند، توجه ويژهاي خواهيم داشت تا بتوانيم بحث عدالت در ايجاد كتابخانهها را به خوبي رعايت كنيم.
ارتقاء مطالعه مفيد؛ اصليترين برنامه نهاد كتابخانههاي عمومي
وي درباره برنامه كميسيون فرهنگي مبني بر اختصاص بودجه به دستگاهها بر اساس برنامه و فعاليتهاي آنها گفت: اصليترين برنامه نهاد كتابخانههاي عمومي ارتقاء مطالعه مفيد در كشور است و اين شاخص به عنوان محور اصلي فعاليت هاي ما در نظر گرفته مي شود.
دبير شوراي فرهنگ عمومي كشور اضافه كرد: قريب به ۳ سال است كه ما براي دست يافتن به اين هدف تلاش كردهايم و اين ميزان را به صورت مستمر اندازهگيري ميكنيم كه آيا فعاليتهاي ما منجر به گرايش جامعه به خواندن و مطالعه بيشتر شده است يا خير؟
وي اين شاخص اصلي را در چند فاكتور جزئيتر تعريف كرد و توضيح داد: اگر بتوانيم تعداد اعضا در كتابخانههاي عمومي را افزايش دهيم به عنوان يك شاخص مثبت تلقي ميشود.
وي افزايش تعداد مجلدات امانت گرفته شده از كتابخانهها و در دسترس كردن كتاب براي مردم كشور را شاخص ديگري تعريف كرد و افزود: ممكن است افراد و خانوادههايي در كشور ما بودجه لازم را براي خريد كتاب در اختيار نداشته باشند اما افزايش تعداد كتابخانههاي عمومي موجب خواهد شد اين قشر از جامعه نيز به كتاب دسترسي پيدا كنند.
دبير كل نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور توجه به مجموعه اين موارد را از جمله برنامههاي نهاد كتابخانه هاي عمومي عنوان و تصريح كرد: ما گزارش اين برنامه را به دولت و مجلس ارائه خواهيم داد تا براساس آن، بودجه مناسبي براي نهاد در نظر گرفته شود.
۱۸ دقيقه و ۴۷ ثانيه سرانه مطالعه كتاب در سال ۸۹
وي در ادامه درباره سرانه مطالعه در كشور توضيح داد: سرانه مطالعه و سرانه مطالعه كتاب در دو بخش مجزا قابل تعريف است. سرانه مطالعه كتاب صرفاً به خواندن كتاب اختصاص پيدا ميكند و در اين مورد ۵ سنجش قابل اعتنا در كشور وجود دارد كه عبارتند از: ۲ دقيقه در سال ۱۳۵۳؛ ۷ دقيقه در سال ۱۳۷۸ ؛ ۱۸ دقيقه در سال ۱۳۸۷؛ ۱۸ دقيقه و ۱۲ ثانيه در سال ۱۳۸۸ و ۱۸ دقيقه و ۴۷ ثانيه در سال ۸۹ .
واعظي اضافه كرد: اكنون سرانه مطالعه كتاب در كشور ما در فضاي فيزيكي و مجازي رشد قابل توجهي داشته است به صورتي كه خواندن كتاب ۱۵ دقيقه است و مابقي در فضاي مجازي استفاده شده است.
وي با توضيح اينكه سرانه مطالعه به هر نوع خواندني اطلاق ميشود، بيان كرد: خواندن اعم از كتاب، نشريه، قرآن و ادعيه و يا خواندن در فضاي فيزيكي و مجازي در زمره سرانه مطالعه قرار ميگيرد كه تاكنون در اين زمينه، ۳ مورد سنجش در كشور انجام شده است.
دبير كل نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور گفت: ۷۰ دقيقه به ازاي هر نفر در سال ۱۳۸۷، ۷۶ دقيقه در سال ۸۸ و ۷۹ دقيقه در سال ۸۹ سرانه مطالعه در كشور است.
وي با بيان اينكه خواندن، جايگاه سوم را در برنامه اوقات فراغت مردم دارد، اعلام كرد: ديدن برنامههاي تصويري با ۴ ساعت زمان جايگاه اول را دارد؛ شنيدن اعم از موسيقي، راديو، قرآن و ادعيه و برنامه هاي آموزشي جايگاه دوم را به خود اختصاص داده و و در مرحله چهارم نيز ورزش و بازي قرار دارد.
وي ابراز اميدواري كرد: بايد بتوانيم كاري انجام دهيم كه خواندن در ۱۵ سال آينده جايگاه دوم را در اوقات فراغت مردم به خود اختصاص دهد.
بودجهاي براي اجراي مصوبات شوراهاي فرهنگ عمومي در نظر گرفته شود
واعظي همچنين اعلام كرد: در سال ۸۹ و ۹۰ بودجه فرهنگي در اختيار استانداريها و فرمانداريهاي كشور قرار گرفته بود و بخشي از آن صرف اجراي مصوبات شوراهاي فرهنگ عمومي استان و شهرستان ميشد اما با توجه به حذف اين رديف در بودجه سال ۹۱ و قرار گرفتن آن در دستگاههاي مختلف، از كميسيون فرهنگي تقاضا شد رديف مستقلي براي اجراي مصوبات شوراي فرهنگ عمومي استانها و شهرستانها در نظر بگيرند تا از محل آن، استانداران، فرمانداران و ائمه محترم جمعه بتوانند مصوبات اين شورا را عملياتي كنند.
وي با بيان اينكه اين رديف در لايحه پيشنهادي دولت در نظر گرفته نشده است از موافقت ضمني كميسيون فرهنگي مجلس نسبت به اين پيشنهاد خبر داد و توضيح داد: اگر قرار است در بودجه جابجايي صورت بگيرد، بهتر است از محل بودجه دستگاههاي فرهنگي نباشد زيرا حوزه فرهنگ به خودي خود از نظر سهم بودجه ضعيف هستند.
دبير شوراي فرهنگ عمومي كشوراضافه كرد: آنچه كه بايد تحقق پيدا كند توجه بيشتر به بودجه دستگاههاي فرهنگي نسبت به بخش هاي صنعتي، كشاورزي، راه و نفتي است./
پايان پيام
دوشنبه|ا|28|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري مجلس شوراي اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]