واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: مدرسه هدايت نهبندان نمونهاي از معماري دوره پهلوي + عكس
مدرسه هدايت نهبندان نمونه و نمادي از معماري دوره پهلوي و مبين ويژگيهاي معماري اين دوره است كه با پايان يافتن دوره صفويه و با روي كار آمدن دوره قاجاريه كم كم نفوذ اروپاييان به ايران آغاز شد كه تاثير اين نفوذ در تمامي شئون فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي و حتي هنري ايران مشاهده ميشود.
به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران بيرجند؛ تأثيرپذيري از الگوهاي معماري غربي و اروپايي نيز يكي از اين تأثيرپذيريها است كه به وضوح مشاهده شده و البته در دوره قاجار معماري اروپايي به طور كامل بر معماري ايراني تسلط نمييابد و هنوز بسياري از ويژگيها و شاخصهاي معماري ايراني در بناهاي اين دوره به چشم ميخورد، اما با آغاز دوره پهلوي تقريبا نابودي بسياري از اصالتهاي معماري ايران مشاهده ميشود.
معماري ايراني با شاخصها و مؤلفههاي خاص و منحصربهفرد خويش هماهنگي و انطباق كامل با ويژگيهاي فرهنگي، هنري، اجتماعي، اقليمي و جغرافيايي ايرانيان دارد كه عمدهترين اين ويژگيها درونگرايي معماري ايراني است كه تقريبا در تمامي بناهاي ساخته شده با معماري ايراني ديده ميشود.
مدرسه هدايت بهعنوان بنايي كه در دوره پهلوي ساخته شده (سال 1307 هجري شمسي) بسياري از اين ويژگيها را از دست داده است.
اين بنا تك ساختماني ساخته شده و مهمترين شاخص اين بنا اصل قرينهسازي در آن است به نحوي كه با ايجاد يك محور (با جهت شمال شرقي،جنوب غربي) عناصر معماري به صورت قرينه در دو طرف اين محور ايجاد شده است.
اين بنا در دو ضلع شمال شرقي و جنوب غربي داراي دو ايوان ستوندار است كه هر كدام از اين ايوانها با چهار ستون چهار ضلعي به داخل بنا امتداد پيدا ميكنند.
فضاي داخلي اين بنا شامل يك دالان سراسري و شش اتاق است همچنين دالاني كه در امتداد محور بنا قرار دارد، در دو سر به ايوانها و در دو ضلع خود به اتاقها راه مييابد و در هر ضلع از دالان سه اتاق قرار دارد كه به وسيله طاق و تويزه پوشيده شده است.
هر اتاق داراي چهار تويزه است كه حدفاصل اين تويزهها به صورت ضربي پوشيده شده است اما دالان داراي پوشش گهوارهاي شكل است.
هر كدام از اتاقها به وسيله دو پنجره به محوطه بيرون مشرف ميشوند همچنين دسترسي به پشتبام بنا از طريق يك رشته پلكان كه در ايوان ضلع شمال شرقي قرار دارد، امكانپذير ميشود.
مصالح به كار رفته در ساخت اين بنا خشت خام، آجر(براي نما) و كاهگل، گچ و چوب (براي درب ها و پنجرهها) است.
در اين بنا تزئين عمده و قابل توجهي به چشم نميخورد و تنها قابهاي آجري در حاشيه فوقاني ديوارها، نماي آجري ايوانها و قابهاي دور پنجرهها را ميتوان نوعي تزئين در اين بنا به حساب آورد./س
دوشنبه|ا|14|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 293]